Curva satului

Nu mai țin minte cum se numea curva satului la care făceau coadă soldații. Trăia într-un bordei de chirpici, într-o curte minusculă înconjurată de un gard din pietre stivuite, prin Dobrogea. Se încălzea cu turte de bălegar și costa 10 lei. Avea curva în curte un prun și o fată de 12 ani.

Săracă lipită, dar cu trei principii pe care le apăra cu toporul: „Nu!”, era NU; nimeni nu-și bătea joc de curtea ei și, mai ales, de prun; cine se uita la fată își risca viața.

Așa cum era ea, batjocorită de sat și de imberbii care-i treceau pragul, avea un mers drept și o privire sfidătoare care te făcea să-ți pleci privirea.

Curiozitatea m-a făcut ca într-o seară să-i trec pragul cu 10 lei în buzunar și o sticlă de bere, la litru. După două minute m-a întrebat ce aștept. „Eu n-am venit să…, ci voiam să te întreb…”. „Ce să mă-ntrebi, bă? E negustorie cinstită! Eu vă dau ce nu-mi trebuie și îmi prisosește. Vă iau banii și-mi țin casa și fata. Dă banii și ieși că n-am timp. Sictir!”. O asemenea reacție m-a făcut ca nici măcar în Amsterdam să nu mai am curajul de a păși pe ulița curvelor.

După o asemenea experiență, mi-a fost greu să înțeleg la început expresia „politica-i curvă!” deoarece se pare că prostituatele, în pofida stigmatului cu care au fost însemnate de către societate, au o motivație a lor care le plasează, cumva, deasupra societății care le-a creat pentru satisfacerea propriilor vicii.

Abia după treizeci și ceva de ani trăiți în democrație am realizat faptul că, acea expresie care-i atribuie politicii valențe de prostituată exprimă un neadevăr și că tagma curvelor are o umbră de demnitate care o clasează deasupra clasei politice.
Omul politic, prin definiție, ar trebui să aibă același interes cu cel al cetățeanului pe care îl reprezintă, care însumează pentru el valorile „curvei satului”: „Nu!”, curtea și fata, despre care am povestit mai sus.

Compromisurile politicianului pentru apărarea interesului celui reprezentat ar fi pardonabil, cel puțin în percepția cetățeanului. Alianțele ciudate, încălcarea acordurilor politice sau cine știe ce alte matrapazlâcuri săvârșite în numele cetățeanului și în beneficiul său ar revela o anume verticalitate, o loialitate față de cel care l-a votat. „Curvăsăria politică” ar avea dreptul de a fi înțeleasă ca fiind „strategie politică”.

Nu este cazul „animalului politic dâmbovițean” care încasează „10 lei” în nume propriu și care, în exercițiul democratic al ultimilor treizeci de ani, a creat pentru sine o nouă pătură socială, a politicienilor, dominată de câștigul propriu și al interesului de grup.
Compromisul, în cazul său, este doar o aparentă mișcare strategică ce pare să urmărească obținerea unor rezultate favorabile în timp.

De fapt, prin acțiunile sale, „animalul politic” este un proxenet care își asigură avantaje sieși și apropiaților lui în detrimentul cetățeanului. De aceea, totul scârțâie în satul său.

Autostrăzile inexistente, deficitul bugetar, creșterea taxelor, împrumuturile fără de sfârșit, cheltuielile exorbitante și secretizate pe timp de criză, imensul și parazitarul aparat de stat, birocrația inexpugnabilă, tragediile consecutive, legislația fluidă și interpretabilă, traficul de droguri sau țigări, sinecurile de zeci de mii de euro acordate protejaților…, sunt toate efectele scoaterii la produs a cetățeanului pentru profitul său.

Din păcate, nu există leac. Pepinierele partidelor cresc vlăstare după chipul și asemănarea mentorilor, pești cu ceafa lată, iar cetățeanului i se acordă iluzia că, la următoarele alegeri, prin vot conștient și asumat, va putea alege prezervativul cu care va fi scos la produs de către cei care se situează cu zece clase sub „curva satului”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 30

24 de Comentarii

 1. din greșeala poporul roman a instalat ” cumva satului” și la Cotroceni @!!

 2. Ti-au trebuit 30 de ani sa intelegi faptul ca toti (>97%) intra in politica pentru bani, influenta si traiul lor mai bun? Nu intra nimeni in politica deoarece moare de grija sau de viitorul tau.
  Daca esti influencer sau blogger, imi este mila de audienta ta, daca esti jurnalist, se explica deoarece jurnalismul romanesc este precum cfr-ul.

 3. @ ciclop – nu „din greseala poprul roman a instalat curva satului la Cotroceni”, ci din prostie.Si culmea ca tocmai cei cu „multa carte”au persistat in prostie. Ba i-au prostit si pe altii.Eram in Brasov linga gara in zona pietei „Dacia”si la doua corturi alaturate se stringeau semnaturi pentru prezidentiabili. La un cort PSD pentru Dancila si la unul PNL pentru JohAnnuSS.Iar un domn care cica era „engineur”: Nu dau semnatura pentru „proasta lui Dragnea” ,o dau pentru Johannis. Macar asta e profesor!!!?????? ( parfesar cu 3 -trei anila UBB)Mai tineti minte cum „entelectualii”ne spuneau sa-l votam pe Petrov ? Restul e „istorie”!

 4. Si nu numai , caci curva a fost instalata la Potroceni de maRog, stiti voi cine….

 5. Lamentabila insailare de monstruozitati cu care autorul a dorit sa loveasca in DEMOCRATIA ADEVARATA numind mincinos „democratie”
  societatea sekukurista romaneasca!!! Clasica diversiune de sorginte stiuta, cum ca „politica e curva”, in loc sa spuna ca Sekuku e CURVA IDEOLOGICA MARXIST/BOLSEVICA!!! In felul asta sunt abcolviti ca CURVARI ACOPERITII,colateral lovind in „capitalismul” ce ar fi creat „curvele”!? De cand oamenii s-au organizat in comunitati au existat femei care si-au castigat astfel existenta sau au fost fortate sa o faca „vanzand iubire”!!! In exemplul absurd dat de Bogdanel care observ ca are preocupari secstiste, transpare constiinta de sine a satencei care a ratat sa-l dezvirgineze pe imberbul Bogdanel care i-a trecut pragul increzator, dar si cu o sticla monopol, capitalist, de bere, ca sa-si dea curaj, in afara de taxa de…timbru! De ce i-o fi fost frica la Amsterdam? Ca doar nu mai era „imberb” si avea buzunarele doldora? I-o fi fost tarse sa nu dea de o romanca, VICTIMA A TRAFICULUI INSTITUTIONAL SEKUKURIST de curve??

 6. ” din pacate,nu exista leac ” Cum sa nu existe d.le Bogdan ? Istoria a scos leacul la iveala de cite ori a fost cazul … se numeste DICTATURA ! Cind partide politice iresponsabile , incompetente si tradatoare traumatizeaza un popor si-l aduc in pragul nebuniei , apare acest leac care nu da gres ! Chiar aceste partide pun pe masa acest leac .

 7. Si, ce de curve proaste in politica doar pentru escrocherii si hotie distrugand o tara si o natiune prin legi cu dedicatie dar legi proaste rau! Se urla „Vrem o tara ca afara!”, dar cum naiba ca nu seamana cu nicio tara ca afara! In Romania, au adunat tot ce e rau si grav din toate tarile, au implementat in forta tacit si pe ascuns si chiar la vedere prin minciuni verbale si nesimtire crasa prin lege, si au distrus o suprafata de teren a unei tari demne si onorabile, o natiune care se respecta din totdeauna! Pana si curvele reale de pe centura sunt mai sincere cu clientii care le respecta in comparatie cu periplul curvelor prin politica clanificata organizata infractional cu politicieni romani. Se spune „e pacat sa umbli cu mierea pe maini si sa nu lingi degetele” dar politicienii ling nu numai degetele, usuca definitiv tara si sufletul omului viu. Pe motiv ca „deocratia nu poate functiona fara politicieni”, intimd coarda peste limita insuportabilului prin rotire si sustinere pana la momentul „rezolvat plasarea” chiar daca nu exista numarul de voturi necesare, vezi clotilda, ala de la timisoara us destui de pe la usr dar sunt si in celelalte partide, vezi panaramele cu vechime ca primar 4-5-6 mandate dovediti infractori in cursul ocuparii functiei, nimeni nu s-a agatat de ei din cauza terorii folosite in locatia respectiva.

 8. Excelent articol! din pacate politica la noi nici macar curva (ceea ce este o profesie veche, practicata din cele mai vechi timpuri, ce ar trebui LEGALIZATA) nu este. doar PROASTA.

 9. O scriere absolut penibilă. Să ajungi să te lauzi și să-ți povestești complexele de la mersul la “curve” și să încerci să te eliberezi de frustrările care te macină în comparații și asocieri aiurea este jenant.

 10. @mitica…
  Facultatile de matematica sau fizica erau printre cele mai dificile, foarte multa teorie si multe demonstratii lungi si greu de retinut, in perioada practicii studentii rezolvau probleme , nu se relaxau ca la inginerie sau alte domenii.
  In 2014, Iohannis si Orban au fost solutia de care aveau nevoie portocaliii pedelisti, sa castige timp sa poata sa se puna la adapost, sa evite sa ajunga la mâna pesedeilor daca ar fi castigat Pisicutul. Dupa ce momentul critic a trecut, pedelistii nu i-au mai sustinut pe cei doi, au cooperat cu Daddy, Veorica si echipa lui Ciolacu – prezidentul nu a avut alta alternativa, nu a avut un partid fara pete care sa-l sustina.

 11. Splendid eseul. Cu completarea că nici Occidentul nu stă mak bine și că are și el proxeneții săi nu puțini, trag și eu o concluzie: politica este o non-ocupație sau non-meserie în care orice necalificat are acces la poziții ce reclamă competență, o competență mimată cu un grad mai mare sau mai mic de succes de un psihopat care va găsi modalitatea de a ajunge în acea poziție. Rezultagul, previzibil dealtfel, se simte cu vârf și îndesat.Politica este o escrocherie toxică și inutilă și cu cât mai repede va internaliza vulgul asta, cu atât mai multe șanse vor fi ca actuala stare de lucruri să nu degenereze într-un viitor scurt spre un dezastru social mondial.

 12. Fiecare proces electoral este un fel de vanzare la licitatie, in avans, a bunurilor furate si care urmeaza sa fie furate, impartind ,,alegatorii” prin sistemul de partide politice si determinandu-i sa-si cheltuiasca energia in lupte sterile si fraticide pentru intrebari fara importanta. ,,Liberal” sau ,,social-democrat” nu este o alegere de fond, ci o iluzie atent elaborata a unei alegeri, pentru ca ambele parti se reunesc atunci cand li se cere. Viata politica este un carnaval grotesc menit sa-i convinga pe gascani ca traiesc intr-o democratie. Asa vor plati taxe peste taxe si isi vor da viata pentru ,,binele” lor. Intre timp, vor rumega blajini temele oferite: sex, droguri, gadgeturi hi-tech si distractii vulgare, pe care ni le vor furniza din abundenta.

 13. Ne incăpățînăm să nu ne acceptăm vinovatia noastră, a celor ce aleg.
  Și ca să ințelegem ca vina ne apartine nu trebuie decit sș ascultăm indemnul unora care au gresit si ei, doar ca au avut capCitstea de a pricepe si de a amenda grdșeala.
  La ce indemn fac referire?
  Pai unul ar fi :”poligicienii, ca si scutdcele, trebuie schimbati cit mai des și din același motiv, se împut”
  Altul ar fi:”arborele democrației trebuie udat din timp în timp cu sînge, de tiran ori de erou”.

 14. O pledoarie penibilă petru-contra, care abundă de șabloane precum făgașurile lăsate de rotile carelor, în glodul drumurilor de sat, uitat de Dumnezeu.

  Rar mi-a fost dat să văd atâtea inepții adunate laolaltă. Păstrează-ți nene cei 10 lei, împreună cu istorisirea idioată cu tot!

  Apelurile bezmetice, pentru primenirea societății prin răsturnarea paușală la tuturor cutumelor sunt, de fapt, de sorginte fascistă. Dacă sunt tolerate în literatură, ca metaforă („Unde ești tu, Țepeș Doamne / Ca venind iar printre ei…” etc etc), în viața concreta sunt chemări, sumar voalate, la dictatură!

 15. Laso jos ca macane ,de parca numai in Dobrogea sunt curive si curveti.O adunatura de curvoi penali ca in Bucuresti nu vezi in toata tara.Macar femeia cerea zece lei,nu ca ai vostri care cheltuie zeci de mii de coco fara un final fericit.Rusinica.

 16. D-le, „axion”, sunt intru totul de acord cu tine. Dar, sunt insa absolut sigur, ca mult asteptatul „dictator/dictatori” este/sunt in stare de aluat uman la dospit pe care „masa tacuta” il/ii va plamadi si coace in „cuptorul” anului electoral 2024. Se va coace o „paine neagra si tare” care se va opri in gatul ticalosilor si pramatiilor care au distrus Romania si poporul roman, indeoasebi de prin 2005 incoace, cu restitutio in integrum, pensiile speciale, cerealele „ucrainene” si distrugerea agriculturii romanesti, etc.etc.

 17. @axion 10:55
  Sigur că dacă ai noroc, dictatura poate fi o soluție. De exemplu Franco. Însă problema este că poți să-ți şi iei țeapă rău de tot. Uită-te la Zelenski.

 18. cind o sa realizam ca mentalul colectiv/cultura dominanta au fost infestate cu agresivitate, dispret, crima, minciuna, hotie, care a format lumea de azi, poate vor fi sanse de a transcende catre alte orizonturi. pina atunci va fi mereu reincalzita ciorba cu democratia, clasa politica, moralitatea si actiunile politicienilor, legi penibile si strimbe, institutii dominate de mizerie imorala etc. este utila si serveste scopului, pina la zapacirea definitva a tutror. interesanta alegerea de a bate pasul pe loc sau a avea asteptari facind la nesfirsit acelasi lucru, care produce suferinta.

 19. Preocupat de DEJECTIILE Cre Tino Ide ale dez axon natului l-am scapat din vizor pe la fel de abjectul sau TRANS vestit „axion”…Dintr-o astfel de societate sordida nu putea lipsi Ba-Tracianul AlCibiade din Balta sordida a Brailei…De altfel
  in lumea broastelor raioase curvasareala se desfasoara pe linii melodice precise care reglementeaza accesul…

 20. Apropo de titlu, după alegeri cine va fi următorul guvernator al României?

 21. Eu zic sa ne facem provizii de alifie si dildouri (pot fi si castraveti fabio sau stiuleti de porumb) si sa iesim in strada. Trecem pe la prefecturi, consilii judetene si locale, iar la urma poposim la Palatul Vicoria si la Cotroceni. Sa fie clar, totul gratis pentru politiceini si popor! Poporul isi vavarsa obida, iar politicienii vor savura o experienta unica, penetranta si bine unsa.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.