Cutremur în Orientul Mijlociu sau luptă cu tigri de carton?

Vreme de un an, lumea a sperat că războiul Israelului împotriva Hamas nu se va extinde dincolo de Gaza. Dar atacurile Hezbollah în nordul Israelului, decapitarea acestei grupări și intrarea trupelor israeliene in Liban, urmate de tirul iranian cu rachete balistice asupra Israelului au făcut inevitabil un conflict regional.

Council on Foreign Relations: Nu știm încotro ne îndreptăm

”Politica de până acum a Israelului părea gândită mai degrabă pentru a descuraja Hezbollahul să mai comită atacuri, însă această politica ar putea să nu funcționeze. Israelul a slăbit mult organizația, însă Hezbollah are încă o putere de luptă mare și este un dușman periculos, în special când luptă pe teren propriu. Noii lideri ce vor fi instalați vor decide cum să reacționeze în fața Israelului. Cu cât vor riposta mai mult, cu atât vor provoca o reacție militară israeliană mai puternică. Pe scurt, nu este limpede încotro se îndreaptă evenimentele, scrie Richard Haas, președinte emerit al Council on Foreign Relations, pentru Project Syndicate.

”Unii pot susține ce a făcut Israelul în Liban, criticând însă ce a făcut Israelul în Gaza. Ca și Hezbollah, Hamas este susținută de Iran și este organizație teroristă. Însă asemănările se opresc aici. Hamas este o mișcare de eliberare națională, cu de elemente din rândul populației palestiniene. Hezbollah este doar un instrument al politicii externe iraniene, puțin legat de aspirațiile popoarelor libanez și palestinian.

Mulți israelieni își doresc să lovească Iranul, pentru că s-au săturat să aibă de-a face cu interpușii acestui regim. Există o susținere pe plan intern în Israel pentru ”a merge la rădăcina problemei”, în speranța că asta va determina Iranul să renunțe la susținerea acestor organizații. Unii cred că actualele evenimente vor duce chiar la căderea regimului Iranian. Premierul Netanyahu a declarat săptămâna aceasta: «Când Iranul va fi liber – iar acest moment este mai aproape decât mulți oameni cred – totul va fi diferit».

Nu poate fi exclusă schimbarea regimului de la Teheran. E greu de anticipat ce fel de regim ar urma. Dincolo de asta, este foarte probabil ca actualul regim să atace ținte israeliene și occidentale în întreaga lume și să accelereze programul pentru obținerea armei nucleare. Se poate să ne apropiem de un punct de cotitură în Orientul Mijlociu, însă nu știm încotro ne vom îndrepta”, mai scrie Richard Haas.

Foreign Affairs: SUA au nevoie de o strategie pentru a evita o castrofa si mai mare

”America are nevoie de o nouă strategie pentru a evita o catastrofă și mai mare în Orientul Mijlociu”, scrie, pentru Foreign Affairs, Andrew P. Miller, fost asistent al secretarului de Stat pentru afaceri israeliano-palestiniene, până în iunie 2024.

Axată doar pe conflictul din Gaza și pe poziția SUA față de Hamas, analiza fostului oficial american concluzionează mai degrabă că SUA trebuie să continue actuala abordare decât să o schimbe fundamental. Adică, este bine ca directorul CIA să continue medierea negocierilor discrete dintre Israel și Hamas, văzute mai mult ca o modalitate de a câștiga timp. Esențială este însă ”naveta diplomatică” a secretarului de Stat al SUA și a altor înalți oficiali, între statele implicate în negocieri: Israel, Qatar, Egipt, Emiratele Arabe Unite. Este o tactică ce a început să fie aplicată de SUA imediat după Războiul de Yom Kippur, în 1973, brevetată atunci de secretarul de Stat Henry Kissinger. ”Această formă de diplomație este concepută pentru a-i forța pe beligeranți să aleagă între a face concesii dificile și a spune nu unui înalt oficial american, cu riscul unor consecințe negative din partea SUA”, scrie Miller. ”Oficialii SUA implicați în naveta diplomatică au misiunea de a lăsa pisica moartă la ușa statului care a greșit” în fața de SUA. Analiza publicată de Foreign Affairs concluzionează că ”pisica moartă” trebuie să fie cât mai grasă – că sunt necesare seturi de sancțiuni severe și rapid aplicabile, în cazul în care un stat refuză medierea americană și soluția Washingtonului. Însă, atrage atenția fostul oficial SUA, această tactică este mai puțin eficientă în cazul unor actori nestatali, precum Hezbollah sau Hamas, mai puțin sensibili la constrângerile diplomatice și economice clasice. Aici apare si singura critică a întregii analize la adresa Israelului – ”asasinarea liderului Hamas Ismail Hanyeh – care, cu toată implicarea lui în atacul Hamas din 7 octombrie, era un susținător al negocierilor – a redus dorința de negociere a altor elemente mai puțin radicale din Hamas”. Iar fostul oficial american mai are o idee: ”statele arabe trebuie convinse că membrii Hamas acuzați pentru rolul în asasinarea americanilor trebuie predați Statelor Unite și întemnițați în SUA. Este o sarcină dificilă, dar administrația Biden are obligația strategică, legală și morală sa încerce asta”.

Spiked: E vremea sa alegeti: Israelul sau Iranul barbar

”Este acesta horcăitul de moarte al tiraniei iraniene?”, se întreabă Brendan O’Neill, într-un articol publicat de Spiked, în care se lansează împotriva occidentalilor care simt încă simpatie pentru ”axa de rezistență” creată de Iran și cauzele susținute astfel.

”Simpatia față de Iran pe care am văzut-o în ultimele zile pe platformele sociale și chiar în anumite colțuri ale presei de mainstream este bizară. Iranul este personajul imperial în aceasta poveste. Fanfaronada iraniană cum că Hamas și Hezbollah sunt parte dintr-o ”axă a rezistenței” – fanfaronadă înghițită rușinos de stânga occidentală – ascunde realitatea că aceste organizații sunt unelte ale expansionismului iranian. Iranul a subjugat Libanul ambițiilor sale regionale, susținând Hezbollahul de aici. Iranul a confiscat politica și viața palestinienilor pentru o cruciadă împotriva Israelului. Iranul a distrus Yemenul printr-un război de ani de zile, susținându-i pe hutiți împotriva Israelului, dar și a Arabiei Saudite.

Pentru Iran, acestea nu sunt națiuni libere, ci avanposturi pentru propriile ambiții politice și religioase. Israelul se opune exploatării acestor state de către Iran și astfel se comportă ca o ”rezistență”. Israelul se opune războiului iranian prin procură împotriva evreilor, urmărind supunerea unor mari părți din Orientul Mijlociu unei puteri teocratice de la Teheran. Faptul că mulți stângiști din Vest simpatizează niște isterici religioși care abuzează de state mai puțin puternice și nu simpatizează Statul Israel ne spune multe despre rătăcirea morală în care trăiesc. Se dau drept antiimperialiști, însă simpatizează ambițiile imperiale ale Iranului.

Politica nu este simplă. Trebuie să fim mereu atenți la nuanțe. Însă ceea ce se întâmplă acum este lipsit de nuanțe. Ori ești de partea unui regim teocratic barbar care oprimă și ucide femei și minorități întregi și ai cărui aliați au măcelărit recent o mulțime de evrei, ori ești de partea Israelului. E timpul să alegeți”, scrie Brendan O’Neill, pentru Spiked.

Takimag: Nimic nu e mai bine pus la punct decât dezinformarea israeliană

Într-un articol publicat de Takimag, Panagiotis Theodorakopoulos remarcă asasinarea de către Israel a liderului Hezbollah, despre care crede că ”a fost cea mai strălucitoare victorie a Israelului după atacul pe furiș asupra Egiptului, în 1967”. Dincolo de asta, atrage el atenția, tot ce spun presa și oficialii occidentali în aceste momente despre Orientul Mijlociu sunt mai degrabă dezinformări.

”Orice ar scrie acum așa-zișii experți, acele sute de mii de rachete ale Hezbollah îndreptate asupra centrului Tel Avivului trebuie luate, credeți-mă, nu cum grano salis, ci cu o lingură zdravănă de sare. Mașina de propagandă și dezinformare a Israelului nu poate fi comparată cu nicio alta. Iar a compara este un cuvânt greșit, pentru că în această lume exista birouri speciale de dezinformare cu nemiluita, dar mai presus de ele este dezinformarea israeliană. Israelul poate conta pe toate ziarele și rețelele TV deținute de evrei sau pe serviciile de presă ale guvernelor oricărei țări – în special în SUA. Iar serviciile israeliene de dezinformare sunt atât de bune în plasarea dezinformării, încât pot duce în eroare până și propriile servicii secrete.

De la căderea, în 1979, a șahului incompetent al Iranului, Israelul nu numai că a infiltrat serviciul secret al Iranului, ci a ajuns să aibă majoritatea agenților acestui serviciu pe statele sale de plată. Asta este valabil și pentru rezistența palestiniană și nu numai. În America, neoconservatorii joacă cum le cântă Israelul fără a cere bani, așa cum s-a văzut în timpul administrației George W. Bush. Paul Wolwowitz, Elliott Abrams, Douglas Feith și frații Kagan, cu toții evrei, i-au spus mai puțin inteligentului George W. că va fi un erou dacă îl va ataca pe Saddam Hussein cel înarmat nuclear și cu arme biologice. Știm restul. A fost unul dintre cele mai bune momente pentru Israel, cu Irakul dezintegrându-se, cu prăbușirea oricăror Alianțe arabe îndreptate împotriva Israelului. Este amuzant cât de ușor a fost prostită presa, a patra putere în stat, și cât de ușor au reușit agenții israelieni să-i intoxice pe așa-zișii ziariști în privința apocalipsei la care ar fi fost expusă insula israeliană de democrație din mijlocul mării arabe de nisip.

Rezultatul a fost că americanii sunt văzuți acum ca niște capitaliști respingători care exploatează popoarele mai slabe din Orientul Mijlociu. Lobby-ul israelian atotputernic a asigurat sprijinul american, indiferent de nivelul extrem al acțiunilor fanaticilor religioși israelieni, iar masacrele recente din Gaza și Beirut demonstrează asta. Hamas, Hezbollah si Iranul au devenit niște tigri de carton. Au vorbit despre cât de puternici sunt, însă când au început să cadă bombele israeliene s-au ascuns. Israelul știa asta de la bun început, însă a trebuit să joace rolul statului speriat și amenințat, pentru că Joe Biden dorea să se prefacă și el că ar fi mare om de stat și să arate că controlează lucrurile. Tot acest context ar fi trebui să ne provoace râsul, însă sunt miile și miile de femei si copii care zac sub ruinele din Gaza. Poate că doar Israelul poate să râdă.

Ce se va întâmpla mai departe? Nu trebuie să fii oracol ca să-ți dai seama că satele și majoritatea orașelor din Cisiordania vor deveni proprietatea israelienilor. Saudiții vor deveni următorul mare aliat al Israelului, în special dacă Donald Trump va fi ales. Statalitatea palestiniană este la fel de moarta ca și miile de oameni nevinovați din Gaza. Iranul va continua să vocifereze, dar zilele regimului de acolo sunt numărate.

Succesele militare nu aduc întotdeauna și pacea, dar îl demoralizează întotdeauna pe cel înfrânt. Așa se întâmplă și cu jihadismul: se diluează și dispare în funcție de succesul de pe câmpul de luptă. Hezbollah, Hamas și stăpânii lor iranieni nu mai par atât de puternici acum. Libanezii visează la o viață în care să nu mai fie dominați de Hezbollah. Sunt sunniți și creștini care sărbătoresc înfrângerea Hezbollah. Însă pe mine mă îngrijorează viitorul palestinienilor nevinovați, lăsați acum la mila unor coloniști israelieni cruzi. Mă gândesc și la acei membri Hezbollah rămași orbi în urma exploziei pagerelor și răniți, oameni care au crezut sincer că luptă pentru o cauză dreaptă eliberând teritoriile ocupate. Acum e vremea ca Israelul să arate mărinimie, dar este puțin probabil să o facă”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6

7 Comentarii

  1. Hamas si Hezbolah sunt organizatii teroriste si punt.Fasia Gaza avea apa,curent,medicamente si toate cele necesare de la Israel si alte state care donam milioane de euro anual.Ce au facut Hamas cu fondurile? D ce nu i-a investit banii in educatie,infrastructura,sa creze locuri de munca,de ce? Au tinut ostateci cetateii din acea zona.I-au folosit ca scut uman.Ce eliberare a Palerstinei?Palestinienii isi desfasurau activitatea in Israel,pe salarii bune.Ce au rezolvt Hamas? Au tinut in teroare cetateii. Nu am auzit de inovatii,de cercetare facute de Hamas.

  2. Cipilica cracanata a iesit din nou la datorie si dai si lupta si dai si lupta.

  3. Pacat! Sa prezinti negrul drept alb, tu jurnalist care ai vazut ceea ce nu se poate difuza publicului larg, tu jurnalist care stii actele de terorism…

  4. Israel NU atenteaza la teritoriile palestiniene!Dar ce face?US NU sprijina razboiul israelian impotriva vecinilor!Dar ce face?Citind textul de la mijlocul randului evident ca vei obtine alt raspuns decat cel real.Situatia din Orientul Mijlociu nu poate fi judecata de la un moment incolo.Ori privesti ansamblul conflictelor in timp ori faci gargara.Trebuie sa te hotarasti ce vrei sa faci.Daca vrei gargara atunci Israel e statul sfant iar Iran e statul drac.Dar daca vrei adevar cine te mai asculta?Aici suntem.Biden il mangaie pe crestet pe noul „”mesia””,autoinchipuit, spunandu-i umil:Stii Bibi,nu sunt de acord cu tine dar iti mai dau 60 de miliarde ca sa te lupti.Si iti mai trimit si ceva informatii.Iar lumii, Biden ii spune raspicat:Nu e bine ce face Bibi!

  5. „Alesii” au prea mult destin, palestinienii au genocidul in forma continuata de 75 ani…

  6. Israel fara protectia asigurata de SUA din spate, nu valoreaza nimic. Bani, arme, sustinere militara pe teren si sutinere politico diplomatica primesc de la SUA, Israel nu are mari merite, ei doar se pricep sa provoace conflicte si sunt apoi protejati si scosi din necaz de SUA. Daca SUA si-ar retrage sprijinul, Israel ar disparea in scurt timp prabusit sub propria lui neputinta si agresivitrate.

  7. M-am ingrozit citind cu cata naturalete arunca acesti ” zei ” ai politicii americane cu ideile si aprecierile privind situatia din Orientul Mijlociu! Am impresia ca intregul establishment american traieste intr-un balon inchis ermetic din care nu pot vedea si auzi nimic din ceea ce e in afara lui. Dar ei continua sa-si dea cu parerea. Acesti imbecili vor ramane uimiti cand va veni avalansa peste ei si vor fi primii care se vor intreba: ” ce se intampla ?”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.