Daea acuză: „Lăcomie mare”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a concluzionat, duminică, la Antena 3, referindu-se la scumpirea alimentelor, că e vorba de „lăcomie mare”, în condițiile în care, spune el, costul de producție nu s-a mărit.

„Am mers cu colegii de la ministerul Agriculturii în multe piețe din București și mai ales în supermarketuri. Am văzut prețuri care ne-au surprins”, a spus Petre Daea, duminică seară, după ce a sesizat Consiliul Concurenţei.

„M-am dus în ferme să văd dacă prețurile s-au modificat la producător. Am constatat că lucrurile nu s-au schimbat. Nu s-a mărit costul de producție(…). Un ou se scoate la poarta fermei undeva la 52 de bani. Ouăle acestea pleacă pregătite din fermă, dar comerciantul face prețul. I-am rugat să nu fie lacomi, că lăcomia te ajută pentru puțin timp”, a spus ministrul.

„Vreau să văd ce se întâmpla ca răspuns din partea Consiliului Concurenței. Plecând de la 52 de bani și să ajungi la un 1 leu mi se pare mare lăcomia. Comerciantul decât îl pune în raft”, a adăugat Petre Daea.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a intervenit telefonic și a spus că a primit sesizările ministrului Daea și că va analiza scumpirea alimentelor.

„Sunt anumite produse la care creșterile sunt mai mari(…). O să ne uităm dacă sunt comportamente incorecte ale agenților din țară”, a spus Chirițoiu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

14 Comentarii

  1. Cea mai mare eroare a fost micșorarea TVA la alimente. In Sibiu toate lanțurile de magazine românești au scăzut prețurile, cam o lună, după micșorarea TVA la produsele de panificație după care le-au mărit fără să-i mai deranjeze nimeni. Exemplu pâine cu cartofi de 1kg: la TVA 24 % costa 4 lei adică 96 bani TVA 3,04 lei producător, în prezent aceeași pâine la TVA 9% costă de un an 5 lei adică 45 de bani TVA și 4,55lei la producător. Deci TVA a scăzut sub 50% iar prețul la producător a crescut cu peste 50%! Prețul făinii și al benzinei e mai mic. Aproape la fel la carne și mezeluri. De nu ar fi nesuferitele de supermarketuri să țină în general prețurile, am muri de foame.

    • supermarketurile sunt nesuferite ca tin preturile la nivelul NORMAL… in timp ce rromanii parsivi care te fura pe fata sunt mandre exemple de capitalism. Interesanta logica, specifica zonei? In exemplu tau ala e pretul de producator sau de magazin ca esti cam incoerent… oricum ai lua-o, masura a fost buna, cresterea pretului este nejustificata si in mod evident cineva si-a marit profitul bagand mana-n buzunarul romanului.

  2. Cea mai mare eroare a fost micșorarea TVA la alimente. In Sibiu toate lanțurile de magazine românești au scăzut prețurile, cam o lună, după micșorarea TVA la produsele de panificație după care le-au mărit fără să-i mai deranjeze nimeni. Exemplu pâine cu cartofi de 1kg: la TVA 24 % costa 4 lei adică 96 bani TVA 3,04 lei producător, în prezent aceeași pâine la TVA 9% costă de un an 5 lei adică 45 de bani TVA și 4,55lei la producător. Deci TVA a scăzut sub 50% iar prețul la producător a crescut cu peste 50%! Prețul făinii și al benzinei e mai mic. Aproape la fel la carne și mezeluri. De nu ar fi nesuferitele de supermarketuri să țină în general prețurile, am muri de foame. Nu am publicat similar.

  3. Asta este problema majora la romani, LACOMIA. Nu intotdeauna taxele si impozitele fac sa creasca preturile ci lacomia patronului roman. Romanul patron, vrea sa obtina profituri uriase intr-un timp foarte scurt.

    • Prietene, retailul este în majoritate patronat de străini! Tot românii sunt lacomi!? Tu nu vezi pădurea din cauza copacilor!!!

  4. Chestiunea e mult mai simplă …. vrem să avem piață concurențială sau nu ? de aici să plecăm cu analizele…eu cred că cei care ne ocupă astăzi pietele agroalimentare nu au nici o legătură cu producătorii particulari…dacă sunt organizați în srl, in firme de tot felul, să-și deschidă magazine….în piata agroalimentară să intre numai țăranii particulari, autentici, cei care produc legumele în ograda proprie !

    • Radule tată, pe principiul ăsta și statul român, producător majoritar de energie, ar trebui să elimine distribuitorii (editat), dar vezi tu, atunci n-am mai fi o colonie ci un stat independent!

  5. Ca să „fac o aroganță” ,prețul ouălor a crescut datorită „efectului vosganian” … În ceea ce privește economia de piață … pentru comparație ,benzina în Luxemburg costă 5 lei !

    • pai mananca soro benzina din Luxemburg,poate asa o sa-ti ajunga banii de chirie o saptamana . tot in Luxemburg.ce-mi place logica feminista: iei un pret de undeva il compari cu un alt pret de altundeva si gata esti cea destepata si cea mai priceputa! da’ halatu’ halatu’ cat era in Luxemburg ? dincolo era mai ieftin!

  6. Nu mai exista mercurial D-le ministru si piata este libera. Pai s-a majorat pretul la carburanti , sau iar v-a luat stirea asta pe nepregatite. Adica politicele voastre duc la asta si voi va intrebati de ce?

    • scium,da’ sigur ca da! mercurialul nu mai exista.insa pretul carburantilor a crescut cu 4-5% , iar al oualor cu 100%. stii cumva cata benzina consuma o gaina pentru un ou ? iar cand factorul politic a redus TVA la alimente de la 24 % la 9% , cu circa 2 treimi, ce s-a intamplat? in cateva luni pretul la raft al produselor alimentare a urcat la loc. tot benzina, bat-o vina? vezi daca ai cap de tfl-ist? voi cititi slogane, reciclati slogane, mancati slogane , defecati slogane, vai de voi, bieti mancurti…

  7. Ce are benzina cu ouale? Daca esti atat de „capitalist”,trimite 2 oua in …Turkmenistan si vei avea 1 litru benzina inapoi.Problema pe care o vad in preturile romanesti nu prea reprezinta situatia reala.Cu cateva zile in urma,Romania,mare exportator de produse agricole si mai pe la sfarsitul articolului,Romania mare importator de produse agricole-nu intru in amanunte,le cunoasteti.In multe tari,preturile produselor alimentare este subventionat de guvern,controlate sau fara taxe, pe principiul ca oamenii trebuie sa nu moara de foame.In Romania, taranul este jupuit de viu,legat de maini si de picioare.Nu poti ca taran sa-ti faci companie sa vinzi in piata 3 oua si 2 Kg de cartofi dupa cate sugereaza cineva pe aici.Tot sistemul este complicat si corupt in detrimentul consumatorului.Da, lacomia in Romania este o problema pe care nu o poti rezolva peste noapte si dupa cate vad in multe cazuri,preturile sunt mai mari ca in alte tari…de ce?De ce un ou costa mai mult la voi decat in USA?…am inteles,sunt de la closca de aur.

  8. Specula generalizata se cumpara ieftin grane, oua,oi,pamant,resurse,petrol si gaze .Pretul e dictat de cumparatorii Romaniei,tara gratuita !

  9. D-le Daea eu în locul dvs. aș impune un Mercurial și uite așa îi puneți cu botul pe labe pe acești patroni lacomi !. Consiliul Concurenței e un fel de frecție la piciorul de lemn.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.