Dan Dungaciu, soluție: Reunificarea României cu Republica Moldova

Dan Dungaciu consideră că România va trebui să joace cartea Unirii dacă Republica Moldova va deveni parte a negocierilor dintre Ucraina/Occident și Rusia
România trebuie să intervină prompt în cazul în care R. Moldova va deveni parte a negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina/Occident și să ofere o soluție de alternativă pentru a scăpa Basarabia din ghearele Moscovei, inclusiv prin Reunificarea celor două state.
De această părere este expertul în geopolitică, directorul general al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu“ al Academiei Române și prof. univ. dr. Dan Dungaciu, care anticipează că Ucraina va fi nevoită să se așeze la masa negocierilor fără a reuși să-și elibereze restul teritoriilor aflate sub ocupație rusească. Situația va afecta atât R. Moldova, cât și securitatea din Estul Europei.

”Dacă vor negocia pacea, vor negocia americanii și rușii. La masa aceea România nu va fi. Slavă Domnului că nu va fi în meniu! Știți cum se spune: dacă nu ești la masă, ești în meniu. În meniu nu vom fi, dar Republica Moldova poate fi. România vorbește și premierul Ciolacu a spus în Statele Unite că R. Moldova e cea mai vulnerabilă, după Ucraina. Nu știu cum arată aisbergul, adică partea care nu se vede, dar cred că astfel de mesaje trebuie să fie date, deoarece R. Moldova poate să fie în meniu” a declarat Dan Dungaciu, la  Marius Tucă Show.
Expertul a declarat că, în atare condiții, România trebuie să depună toate eforturile pentru a decupla Republica Moldova de situația geopolitică gravă a Ucrainei, cu care aceasta este considerată a fi ”la pachet”, inclusiv în perspectiva iluzoriului parcurs european.

”Ai avea tot instrumentul logistic, dar trebuie să-l pui în mișcare. Evident că o faci cu ajutor, cu sprijin american. Dacă vor negocia pace, vor negocia americanii și rușii. România nu este la acea masă. Slava Domnului, nu este în meniu. Republica Moldova ar putea fi în meniu. Premierul a vorbit în SUA despre Republica Moldova. După Ucraina, ea este cea mai vulnerabilă. Republica Moldova poate să fie în meniu. Vorbim despre Ucraina și Republica Moldova în parteneriat spre Uniunea Europeană. Dacă Ucraina se oprește pe drum și gâfâie? Ce facem cu Republica Moldova? Face și ea pană? Noi ne-am chinuit să o punem împreună, iar acum trebuie să ne chinuim să îi decuplăm”, a declarat Dungaciu.
România trebuie să depună toate eforturile pentru a salva R. Moldova de Rusia, inclusiv prin reunificarea celor două state românești

”Mesajul pe care România trebuie să-l dea, foarte transparent, e să spună: ”Dacă Ucraina face pană, noi trebuie să decuplăm R. Moldova, inclusiv prin reunificare. Altă soluție nu e. Hai să discutăm ce-ar însemna reunificarea, să vedem ce soluții de securitate există, să vedem ce înseamnă să duci NATO pe Nistru, dacă tot faci concesiune rușilor. Hai să vedem care-i importanța României”. Deci, astea sunt discuțiile și de asta salut vizitele în Statele Unite. Și sper că asemenea discuții sunt puse pe masă. Pentru că asta va fi problema, este fundamentală pentru România. Și dacă va veni Trump, acolo negocierile vor fi și mai puțin transparente”, a conchis Dan Dungaciu.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

59 de Comentarii

 1. Dan Dungaciu a ajuns un agent provocator rusofil,vai mama lui,se stie,se cunoaste. Rep Moldova trebuie sa-si urmeze traseul european la pachet cu Ucraina si dupa desovietizarea si derusificarea 100% daca vor dori cel putin 75% din cetatenii ei,ne putem gandi la Unire
  cat de nedemni sunt parerologii ca Dungaciu

 2. In cazul unei paci negociate nu cred ca Ucraina / UE / SUA vor putea fi in postura in care sa puna conditii.

 3. „Reunificarea României cu Republica Moldova”
  Doamne fereste ! Am distruge ultimul bastion al romanismului ! Am reusit sa distrugem Romania , trebuie neaparat sa distrugem si Moldova ?

 4. Dungaciu este un bou basist ahtiat dupa tinichele si grade, care nu intelege lumea in care traieste…
  Singura cale spre o pace durabila este garantarea drepturilor fundamentale ale minoritatilor !
  Daca Rep.Moldova insista pe „solutia” ucraineana de EXTERMINARE a minoritatilor, atunci vavurma acelasi traseu ca Ucraina !
  Daca vor ajunge la negocieri de pace rusii si americanii, atunci vom vedea cine ne este priete !!! Ucraina trebuie readusa in granitele ei firesti si ar trebui retrocedate vecinilor teritoriile furate de ucrainieni si rusi !
  Dar nu am asteptari prea mari din partea americanilor, pentru ca ei vorbesc dintotdeauna de existenta a 2 popoare: român si moldovean !!!
  Slava Z !

 5. Romania are un parcurs european destul de dificil. Piedici peste piedici, nereprezentare in zonele de decizie, umilirea sistematica si sistemica etc… Asta ar mai lipsi acum, sa ne infatisam la pachet cu criminalitatea moldoveneasca! E un teritoriu, nu o țară, profund rusificat si infestat. Sa stea in mlastina lor!

 6. “România nu este la acea masă. Slava Domnului, nu este în meniu. Republica Moldova ar putea fi în meniu”. Ce reflecții adânci politică și geopolitică din partea directorul general al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu“ al Academiei Române și prof. univ. dr. Dan Dungaciu. (tov Elena Ceaușescu era nimic la titluri!) “ MENIU, meniuri, s. n. Totalitatea felurilor de mâncare servite la o masă.” Respectând exprimarea Dungaciu “România nu este în meniu” fiindcă nu mai există. Ce să “servești” adică să mai mânânci din România, când prin ce a ajuns economic și prestație redusă la slugărnicie necondiționată față de USA și UE, s-a șters singură de pe harta lumii? România nu mai are nume este Flancul estic al NATO. Un dobitoc. Trădătorii și renegații care conduc țara de la Președinte, Guvern, Prefecturi, Consilii Județene nu sunt în stare de ani să stopeze degradare națională fără precedent și să blocheze ofensiva iredentismului Ungariei în Transilvania. “Boc și grupul de la Cluj” pot fi cumpărați ieftin pentru autonomie și gloata turmentată de propaganda agresivă ungureasca îi urmează. Ce ne-am face să avem și minoritate rusă, calmucă, găgăuză, ucraineană, poloneză toți de un șovinism rău, alături de moldovenii majoritar vorbitori de limbă rusă cu sistemul nostru bleg, inconștient de “drepturile minorităților” lăsați să fie coloană a 5-a a țarilor a căror limbă o vorbesc? Acest doct domn Dungaciu este ca și domnul Pîrvulescu-SNSPA un acoperit periculos din corul antiromânesc al SRI.

 7. Asta-i crede prosti pe moldoveni.Aj avut și ei o oportunitate cu pașapoartele românești. Au îngroșat rândurile in occident la munca pentru putorile occidentale. Doar atât.Unirea,sun vise de tălâmb.Moldovenii au altă părere. Să nu credeți că părerea generală a moldovenilor este ce auziți de la câțiva agitatori ongisti
  Moldovenii nu au o părere bună despre români,in general,daca mai contează părerea celor mulți. Plus că mai sunt mulți cetățeni moldoveni de etnie rusă,care…ce sa vezi ,se simt bine in Moldova. Dacă aveți pretenții la minte fina de intelectual nu mai bateți câmpii cu teoria unirii. Plus că România nu este capabilă să gestioneze unirea. Din nici un punct de vedere. Doar pentru jaf.Moldovenii știu asta.

 8. Dungaciu este un fel de Radu Tudor dar mai bine ‘imbracat’. Pana acum a vorbit numai la ordinul stapanilor. Ori nu-l duce prea mult mintea ori obedienta de care da dovada il descalifica ca profesionist cum se autoprezinta. Incearca acum pe ultima suta de metri sa o dreaga pentru ca orice fraier vede ca lucrurile au iesit altfel decat a sustinut el. La comanda, bineinteles. Pacea se va face dupa dictarea lui Putin.

 9. Nici prin cap nu le mai trece romanilor de peste Prut sa se uneasca cu o tara falimentara inrobita pentru 100 de ani. Moldovenii sunt in loja comparativ cu noi din toate punctele de vedere. Rusii lor din republica le deschid toate usile la Moscova spre deosebire de maghiarii din Romania care saboteaza peste tot tara a carei paine alba o mananca.

 10. Daca tot nu am intrat in Schengen. Romania sa lase granita libera cu Moldova. Cu control la granita dar libera circulatie si drept de munca.
  Apoi locuri asigurate in Parlamentul Romaniei . Trebuie o unificare in fapte. Posta comuna scoala comuna armata si politie comuna transporturi energie. Sa se inceapa cu Ucraina tratative privind impartirea Transnistriei. Unde sunt romani la romani si unde ucrainieni la Ucraina.
  Si Sudul Basarabiei la romani…
  Viitorul Ucrainei va fi. Evvreii vor fi alungati de la putere si vir fugii in Ameruca. Noua conducere va considera Romanua stat dujman care a colaborat cu asupritorii evvrei. Ucraina se va alia militar cu rusii.
  Stiam asra de la inceput dar dobitocii din servicii au tradat in favoarea evvreilor….fiind si ei multi evvrei.

 11. Dom’ Profesor,
  Puteai sa o spui :
  mai des,
  mai apăsat,.
  mai …rotund 🙂

  mai demult !

  Mais, mieux văzut TARD que JAMAIS !

 12. Daca tot nu am intrat in Schengen. Romania sa lase granita libera cu Moldova. Cu control la granita dar libera circulatie si drept de munca.
  Apoi locuri asigurate in Parlamentul Romaniei . Trebuie unificare in fapte. Posta comuna, scoala comuna ,armata si politie comune transporturi energie. Sa se inceapa cu Ucraina tratative privind impartirea Transnistriei. Unde sunt romani la romani si unde ucrainieni la Ucraina.
  Si Sudul Basarabiei la romani…
  Viitorul Ucrainei va fi. Evvreii vor fi alungati de la putere si vor fugii in Ameruca. Noua conducere va considera Romania stat dujman care a colaborat cu asupritorii evvrei. Ucraina se va alia militar cu rusii.
  Stiam asta de la inceput dar dobitocii din servicii au tradat in favoarea evvreilor….fiind si ei multi evvrei.Biden sa ceara lui Zelensky sa rezolve problema teritoriilor cu romanii.

 13. Moldova nu va fi in gratiile lui Putin din cauza guvernului sorossist de la Chisinau. Cand toti analistii militari onesti,inclusiv unii din America, au afirmat inca de la inceperea operatiunii speciale ca Rusia va fi castigatoare, toti orbetii manipulati de media mincinoasa au refuzat sa-i creada. Nu numai prostimea dar si majoritatea politicienilor. In cazul romanilor doar Sosoaca a facut exceptie (ca intotdeauna). Iar acum vrem la masa unde se vor imparti bucatele? Romania securistilor a fost din nou de partea inversa a istoriei.

 14. ….”la masa aceea Romania nu va fi”. Dar la ce masa este colonia? Ea este sub masa intotdeauna, ca acolo este locul slugilor.

 15. si aceste comentarii ar trebui sa determine romanii din stanga Prutului, sa se uneasca la tara mama

 16. Mă mir că îl mai dați pe acest bandit pe site…jiji…să-ți fie rușine boule ,tu i-ai scris cartea lui fecali ca să iasa din pușcărie…

 17. ‘ Nu ducem lipsă de stupizi ‘, nici în vreme de pace așa ceva nu s-ar putea realiza : 1 – parte a ‘moldovenilor’ nu vor; 2 – zona sărăciei din România ar crește; 3 – este stupid să crezi că s-ar putea face fără acordul marilor puterii; 4 – crearea unui precedent periculos pentru stabilitatea Europei, vezi Balcanii de Vest (Serbia, Kosovo, Albania) și nu numai. întrebare întrebătoare : războiul din Ucraina de la ce o fi pornit ?

 18. Interesant, de Basarabia de Sud, aflata pe nedrept la Ukraina, nu vorbesc „romanii”, nici de la Chisineu, nici de la UBB. De Severin care a cedat-o Ukrainei n-are rost sa vorbim, el a fost roman in buletin, doar. Ma mir ca se vorbeste acum, dupa 30 de ani, cand americanii au alte ganduri cu R.Moldova, pentru a putea sa-si faca o baza navala la Marea Neagra si la gurile Dunarii. Bineinteles, romanii nu se vor opune, cum n-au facut-o nici in 1939, cand Hitler a facut- cadou lui Stalin. Basarabia a fost tot timpul provincie-balama.

 19. Sa nu uitam niciodata ca USA n-a ratificat unirea Basarabiei cu Romania, deci ei cred ca e o provincie ruseasca sau in care tebuia sa se infinteze, dupa niste proiecte din anii 1920, un stat evreiesc..

 20. Doua mandate basiste si inca doua iohanniste n-au fost un amarat de ciot de austostrada spre Moldova din Romania, dar se unesc cu republica Moldova.
  Basescu sa ia voturi a acordat cetatenia romana moldovenilor, dar strict pentru voturi. Altceva concret nu prea.
  Lucrurile au inceput sa se miste sa trimita curente, gaze cu infrastructura aferenta de transport abia dupa tensiunile din Moldova datorate razboiului din Ucraina, fara meritele guvernului meu.

 21. „deci ei cred ca e o provincie ruseasca”

  Primul roman pe care il aud sa spuna adevarul acesta. Bravo.
  Exact asta a declarat ambasadorul SUA, in direct, la tv, iar eu imi faceam cruci (ca altceva nu puteam), sa alung diavolul. Romanii s-au facut ca n-au auzit, ca deobicei, ei servesc … masa. Americanii au nevoie de baza militara la Marea Neagra, sa-i lase turcii sa intre, si cum Crimeea au pierdut-o, s-au uitat la Sudul Basarabiei, dar au nevoie si de intrare pe uscat, asa ca vor sa unifice Basarabiile sub steag ukrain, unde nu cer voie, ca au dat bani. Defapt, fac un schimb cu rusii: noi (americanii) va lasam Crimeea, iar voi (rusii) ne cedati R.Moldova ! Si romanii srvesc … masa, la popota ! Iar gazetarii tac, ca n-au voie sa vorbeasca.

 22. precizare: ambasadorul american de la Chisineu, intrebat la Chisineu.

 23. Nu ne ajung miscarile centrifuge ale maghiarilor de la noi, ne mai trebuie si pedepsele de rusofoni si gagauzi de peste Prut, sprijiniti asiduu de Putin?
  Ne bagam pe dracu-n casa>
  NU reunificarii!……[Rumburak]

 24. „NU reunificarii!”

  Nici ei nu vor, la saracia de acolo, nu vor preturi UE. Ei n-au bani sa-si plateasca curentul ieftin de la rusi, le dam noi gratis, din ala scump de la noi.

 25. Nu mai spune prostii universitare, bai baiatu’!
  Basarabia e rusească cu largul concurs al României: Basu le-a dat cetățenie românilor maoldoveni ceea că a dus la rusificare prin emigrare in Vest, atât de români au fost basarabenii!
  Pune Dungaciule sare pe coada unirii! Telectual fara minte!

 26. Comentarii…comentarii…Romania se uneste cu Moldova, cu Basarabia si Bugeacul pentru ca este natural sa se uneasca romanii cu romanii!!! Aceasta unire este avantajoasa pentru toata lumea, inclusiv pentru SUA/NATO cat si pentru rusi. Trebuie sa fi prost sa pui baza pe niste tradatori criminali cum sunt coruptii lui Zelenski! Cu o Ucraina creata artificial conflictele vor continua. Pentru americani va fi o gaura neagra cum a fost razboiul din Vietnam. Si dupa ce SUA falimenteaza, noi romanii tot ne vom uni! Daca americanii sunt baieti destepti vor lucra cu noi, cu Romania. Suntem singurii care putem aduce stabilitate in zona. De ce? Simplu! Este natural! Este in firea lucrurilor sa ne reintregim tara. Romanii sunt loiali si isi tin cuvantul.

 27. Fereasca Dumnezeu! Numai de betivii si jegosii din Basarabia n-aveam nevoie. Nici ei nu vor, ca inca spera sa-i ajute Mamasha Rossia. Dungaciu asta e cantaret de manele politice, scolit la Fane Ideologu, impreuna cu Chifu, Fota si Bortun.

 28. Abia se suprta redegistii cu refegistii si domnu’ asta viseaza uniri fantastice. Ucraina si Moldova vor ramane in curtea ursului. Rusii nu vor negocia nimic cu Unchiu’, isi vor impune termenii si basta. UE devine din ce in ce mai irelevanta economic si financiar, tehnologic si industrial, o periferie scapatata a imperiului american care, nici el nu se simte prea bine.

 29. @un roman: „Romanii sunt loiali si isi tin cuvantul”. Tare asta! In limbajul curent se numeste oximoron.

 30. Parerea mea ca desi NASTEREA n-ar fi usoara
  taman pentru ca suntem UN ACELASI POPOR de-o aceeasi LIMBA
  se poate si TREBUIE facuta …unificare cu TOATE (deci si cel sub ukrani ! sau „altii”) teritorii istorice romanesti !

  DE CE ? … la urma urmei de ce ?
  PENTRU ca suntem de-o LIMBA ! Nimic mai mult … LIMBA CE-O VORBIM ne face pe toti frati … LIMBA lA fel de MATERNA
  fiecaruia dintre noi care-am invatat romana de la mama !
  Care-ar fi singurul avantaj intr-o ROMANIE DODOLOATZA ?
  Faptul ca uniti in FASCII (ca la romanii antici, fasciile) am fi mai tari decat disparati !
  Impreuna, vorbind oricum aceeasi limba, n-am fi asa de usor de rupt !
  „LIMBA” face un POPOR nu geografia … de asta ukrinenii intrezic limbile minoritare ! Stie oricine ca daca-i iei unui popor limba … il ucizi cultural-comunicativ !
  😀
  PUP !

 31. Cozile de topor de diverse minoritatzi mai ceva ca altceva, atat din Romania mai ales, dar shi din R.Moldova, majoritatea de esentza khazara considera ca ei spun cine sunt shi ce vor ei (dixit P.Roman & Ylici Yliescu), numai ei, nu majoritatea de romani, fiind adevarta frana pentru aspiratziile pashnice shi democratice ale romanilor. Vor sa fie fanariotzii moderni, de fapt au reusit ca sa devenim ploconitzi la straini, adevarata colonie, shi asta datorita securicilor infectatzi cu rromi shi khazari avand mentalitatea la praduit de pe vremea instaurarii chibutzului PCR. Politic trebuie sa se ceara anularea shi efectele paktului Hitler-Stalin ce a generat WW2. Deasemeni UE nu poate fi ingenuncheata de USA shi Rusia cu tratativele lor secrete shi pe sub masa, pentru ca pericolul cel mai dezastruos ar fi acceptarea unui imperiu Ukrainian, cu mentalitatzi imperiale, khazare, fara traditzii democratice, doar nazism shi dictatura kamunizsta. Ar fi precum recunoashterea URSS.02 Romania trebuie sa-shi intareasca tzara pe plan intern, sa adopte concret cu fapte politica pashilor maruntzi, sa ajute pe totzi romanii din afara inclusiv R.Moldova, iar daca khazarimea mondiala cu arogantza lor considera ca ei realmente conduc, sa nu uite ca poporul roman poate pune piciorul in prag, asha cum a mai facut-o in istorie, pentru ca toate realizarile noastre au fost facute numai cu sacrificiile noastre. Nimeni, mai ales tigvele straine nu dau nimic, shi aici sa fim atentzi sa nu ne incalece precum Harapu Alb. Daca nici acum nu termina cu urmarile WW2=dispare tot.
  O zi buna.
  Con

 32. LIMBA MATERNA … o sintagma cu multe sensuri semantice:
  – limba invatata de la mama !
  – LIMBA care ne e ca popor … MAMA !
  – …
  🙂

 33. V-am zis sa nu va puneti TOATE OUAL intr-un acelasi cosh ? 🙁
  Vedeti acum cu „mintea de pe urma” ca RUSSIA castiga razboiul PROXY (e pe PLUS economic in timp ce tarile NATO = doar USA+)
  V-am zis ca UKRAINA e OUT pentru ca USA e OUT ?
  V-am zis ca TRUMP castiga ?
  V-am zis ca din vointa DIVINA 🙂 sunt PROPHET ?
  Va spun ca ISRAELUL pierde ! … oare o sa va intreb candva de ce nu m-ati inteles ! 🙁
  Am vazut …Testul PISA… stiu de ce nu pot fi inteles decat cu „mintea de pe urma” …
  E va spun insa nu v-a bag in gura 😐 ! Q

  Cum v-asterneti asa de comod veti … munci ! (se schimba puntea = se schimba dracul puntii ! spuneau batranii nostrii !)
  … pana-n „27 decembrie” e gata BALCIUL !

  E iarna si prophetit: ninge … va fi o iarna – IARNA ! Cu implicatii pre-meditate, pre-stiute … 🙁 [nu e de bine!]

  🤐”NINGE PE FED!”🤐

 34. De asta spuneau rusii ca „moldoveneasca” nu e LIMBA ROAMANA
  pentru ca fiind limbi „diferite” sa n-aveam MATERNA, ca mama, aceeasi limba ROMANA la romanii de pretutindeni ?
  🙂 🙂 🙂

  Unde erau evreii azi daca-si uitau limba … ?
  [LIMBA face un popor nu geografia ! de aceea, de exemplu kurzi-s un popor avand limba doar, deocamdata ! ]

 35. Singura soluție morală, logică și fezabilă economic este UNIREA Rep. Moldova cu România și recreerea României Mari. Ucraina va pierde războiul cu Rusia, nu vor elibera nimic din ce le-au luat rușii până acum. Rusia cu tot complexul sau militar-industrial ex-sovietic, susținută de China, Iran și de Coreea de Nord, nu va putea fi împinsă înapoi de nimeni de pe planeta Pământ. Deci Ucraina și prietenii săi trebuie să negocieze.Rep. Moldova, fosta RSS Moldovenească, reprezintă o colosală GAFĂ geo-politică și militară sovietică, care nu a adus NIMIC BUN celor care s-au luptat să o creeze. Să ne amintim că România a invadatT URSS în 1941 pentru a elibera Basarabia și Bucovina de Nord anexate abominabil de ruși în 1940. 800.000 de soldați români, de toate armele, au fugărit 3 ANI de zile Armata Roșie până în sudul Rusiei și în Caucaz, au pavat cu bombe orașe întregi și au căsăpit cu Tata Glonțu’ un milion de soldați sovietici. Nu mai vorbesc de victimele civile colaterale regretabile și de distrugerile economice colosale suferite de URSS. Refăcută după 1944, RSS Moldovenească a însemnat un stat-vitrină pentru URSS, înghițitor de resurse fără a da mare lucru în apoi, în afară de vin și mere. După rapturile teritoriale săvârșite față de România, URSS/Rusia A PIERDUT PRIETENIA ROMÂNILOR. Au pierdut sute de miliarde de euro prin afaceri RATATE cu România în timp de americanii, austriecii, francezii, englezii, germanii și arabii s-au îmbogățit peste măsură în România. În afara UE, Rep. Moldova se va depopula până la extincție. În interiorul UE dacă ar intra, teoretic, va fi jumulită de TOT CE MAI ARE de aceeași austrieci, francezi, americani, caz în care împăcarea româno-rusă, pe care ne-o dorim toți, NU AR AVEA PE CE FUNDAMENT SĂ FIE REALIZATĂ. UNIREA Republicii Moldova cu România și refacerea României Mari, este SINGURUL fundament posibil pentru această împăcare.

 36. România e un stat slab, caracterizat ca eșuat la un moment dat de tovarasul președinte, dar si de unii ‘telectuali ai patriei. Din fericire, nu e esuat. Si nu va fi astfel atata timp cât va fi în NATO și UE. Din păcate, R. Moldova are multe trăsături de stat eșuat. Deci va dati seama ce va rezulta din unirea unui stat slab cu unul cvasi-esuat! Dungaciu vorbeste mai degraba ca politician și mai putin ca expert. Probabil ca țintește vreo demnitate politica din partea AUR. Romania nu are deocamdata nivelul de dezvoltare institutional-economica ca sa absoarbă R. Moldova. Cand il va avea, va avea o minima autonomie strategica in negocierile cu SUA, China, Germania, Rusia. Pana atunci, e in meniul negocierilor dintre marile puteri.

 37. @un roman
  Nu mai avem cum să luăm Bugeacul de la Ucraina, dar în esență sunt de acord cu dumneavoastră. RUSIA trebuie să schimbe paradigma cu România. Trebuie să ÎNTĂREASCĂ ROMÂNIA, pentru a putea conta pe loialitatea și verticalitatea românului. Un stat românesc slab, precum cel ieșit din evenimentele din 1989 și din asasinarea bunului Nicolae Ceaușescu, a fost efectiv instrumentalizat și exploatat de diferitele interese și state. E o lecție de învățat aici și pentru ruși. Dați-ne înapoi bucata de țară furată de sovietici, chiar VOI, RUȘII, iar România Mare va fi un stat socialist, solid, cu propria sa bază economică, pe care veți putea conta și voi, în cauze drepte, nu strâmbe, imperialiste. Istoria nu se oprește în loc iar Rusia va mai avea nevoie de România. Vrem dreptate, iar justețea va deveni limba de comunicare româno-rusă. Și punct.

 38. @Valev si Plan erau frati
  eu ca genetic mai destept as fi mai grijuliu cu „distinctia” : STAT ESUAT !
  DIN CE CAUZA ?
  Pentru ca si GERMANIA a fost un STAT COMPLET SI ABSOLUT ESUAT … pana a venit
  ADOLF HITLER !
  Istoria , daca nu sunte prosti-rau, ne invata sa nu „subestimam”
  Avem OARE si noi nevoie de un SINGUR OM pentru a ne renaste ca popor ? Un om ca „OMUL ANULUI 1938” al revistei TIMES ?
  PUP din NY ! MAGA ❤️❤️❤️
  SHALOM !

 39. vreti exemple de STATE ESUATE ridicate deca cate-un sigur OM ?
  RUSSIA -> URSS = ILICI LENIN
  GERMANIA -> GROSSREICH = ADOLF HITLER
  …etc.

  CONCLUZIA -> ca IMPERIU si HEGEMON sa-ti fie cel mai tare frica de STATE ESUATE … pentru ca la fel ca PUTIN in RUSSIA … statele esuate aduc NATURAL … oameni providentiali (buni sau rai INSA efectivi) LA PUTERE !
  MDA ! A vorbi istoria prezenta de rau nu poate ai ascunde EFECTELE ! 😀
  USA a devanit chiar prea DEMAGOGA … pare unui ne-prost deja prea ridicola in expresii … absolut prea tampa PROPAGANDA !
  MDA !
  Uiti-va ce-i REAL in Ukraina de exemplu , cum o dau rusinos-propagandistic la intors acum
  dupa ce ne-au impuiat ca la digi24 😛 capul cu generalitati democraticoide pana acum !
  Din 2-oua rele la alegere
  TREBUIE sal aleaga pe TRUMP ! … NULANDIERII, acum dati la fund dupa „POGROAME” 😉 , au distrus si IZOLAT USA ! 🙂

  MAGA ! 🤔😒❤️

 40. „Nu mai avem cum să luăm Bugeacul de la Ucraina” (Saul)

  Ai incercat ?

 41. @Valev și Plan erau frați
  Îmi pare rău să constat că nu ați înțeles ce spune omul Academiei Române, prof. dr. Dungaciu, un expert foarte fin al realităților ex-sovietice. Cum mai poate Rusia repara ceva pe relația cu România, stricată de banditismul și orgoliul sovietic și neo-sovietic începând din 1940? Geo-strategic și militar suntem în NATO. Economic suntem în Uniunea Europeană. Istoric și social, urâm de moarte imperialismul rusesc care ne-a produs atâta suferință și pierderi inimaginabile. Vă spune dl. Dungaciu cum, mai citiți o dată. Rusia-Mamă, trebuie să bage Rep. Moldova în ecuația negocierilor de pace Ucraina și prietenii vs. Rusia și prietenii.
  1. România SE UNEȘTE în mod legitim cu Rep. Moldova, iar noua Românie Mare face schimb cu Ucraina la parietate dând Transnistria și poate zona Palanca Ucrainei și luând de la ucrainieni zona și orașul Cernăuți. Rusia plătește Ucrainei creanța de 100 de tone de aur confiscat în 1918 de la România, iar Ucraina dă României Mari toată Bucovina de Nord – fostele județele românești Cernăuți, Storojineț și Ținutul Herța, niciun cm. pătrat mai mult. Strict pământ sfânt românesc, stropit cu sudoare și sânge românesc.
  2. Ungaria se unește cu întreaga Transcarpatie.
  3. Polonia ia în NATO și UE tot vestul Ucrainei de azi, respectiv fostele sale orașe și pământuri poloneze.
  4. Rusia ia Donbas și Crimeea, respectiv ce are acum sub ocupație militară, și cu asta basta.
  5. Restul Ucrainei intră în NATO și în UE, va fi un stat de dimensiunea României, nu va constitui vreo amenințare pentru o țară ca Rusia.
  Acesta este mersul lucrurilor, de a împăca și capra și varza.

 42. „RUSSIA -> URSS = ILICI LENIN
  GERMANIA -> GROSSREICH = ADOLF HITLER”

  Russia era esuata dupa ww1 si doar LENIN a mai pututo salva conservando INTREAGA, COMUNIST o vreme, frate cu dracul „trecando peste o punte” ISTORICA !
  Germania era esuata dupa ww1 si doar HITLER a mai pututo salva INTREAGA, conservando NAZIST o vreme, frate cu dracul „trecando peste o punte” ISTORICA !

  la fel URSS esuat dupa 1990 …scosa la liman cand ii era mai rau de un … PUTIN !
  ROMANIA ca sa renasca trebuie sa ajunga mult mai CHINUITA istoric decat azi !

  Nu-mi fac gri de stat esuat …dimpotriva …doar STATELE iute-esuate au reusit sa renasca prin OMAMENI PROVIDENTIALI
  buni sau rai istoric, ca regii biblici (facut bine sau rau in fata Domnului Ostirilor)
  toti „oamenii providentiali” ai unui popor esuat … au salvat de facto popoarele alea … amoral privind asta a fost bun-rau rolul lor … salvarea natiunii din ce-ar urma territorial unui STAT ESUAT !

  ROMANIA inca nu e STAT ESUAT ! INSA cand va fi … vor iesi dinm popor (cum sune-n BIBLIE 🙂 )
  OAMENI PROVIDENTIALI ! (nu , nu evorb de misticism ci de legitati sociale si national-culturale, NATURALE!)

  ISTORIC doar statele care NU au esuat au murit … diluate-n nimic !

 43. Daca-i o legitate socio-economica asta cu STATE-ESUATE versus OAMENI-PROPVIDENTIALI
  atunci si USA are nevoie de un „PUTIN” de-al ei AZI … vizibil esuata si izolata (nu doar la ONU) 🙁 !
  MAGA ! De aceea pentru ca din doua rele trebuie ales TRUMP e mishteaux activ pro-TRUMP !
  PUP !

  „NINGE PE FED!” 🙁

 44. ce barbat si-ar uni destinul cu o femeie ce are datorii la banca de 200 miliarde euro…???
  Nimeni nu se uneste cu o colonie….VISE

 45. STAT-ESUAT … OM PROVIDENTIAL !

  ISTORIA nu are exceptii de la regula asta …vezi: CUBA-CASTRO … CHINA-MAO
  EGIPT-SISI … LIBYA -GADDAFY … USA-REAGAN … RSR -CEAUSECU … etc.
  USA -TRUMP?
  ISRAEL – NETANYAHU? 🙂

 46. Dupa infrangerea iminenta a U-Krainei Trans-Nistria shi Gagauzia se vor uni cu Rusia. Foarte probabil Rusia va compensa R. Moldova cu Bucovina, Maramureshul de nord shi partzi mici din Bugeac ( probabil doar orashul Reni cu toate ca sper la mai mult ). In situatzia astfel creata R. Moldova e libera sa aleaga ce doreshte: Unirea cu Rusia, devenita vecina, UNIREA cu Romania sau divizarea din nou a R. Moldova cu partzi unite cu Romania shi alte partzi unite cu Rusia dar oricum R. Moldova va ramane un stat neviabil cum este shi acum shi optziunea unei R. Moldova independente va fi absurda cum este shi azi.

 47. „Restul Ucrainei intră în NATO și în UE” (Saul)
  Putin s-a exprimat in 2008, la Bucuresti (NATO), ca Rusia are nevoie de o NoMan’sLand intre ea si tarile NATO. Ati vazut ce s-a intamplat daca a fost sfidat. Deci, Ukraina nu intra in NATO si in UE, atata timp cat este in conflict cu vecinii. Despre Basarabia de Sud nu s-a pronuntat Putin, inca, dar eu cred ca o vor ocupa, sa nu faca americanii baza navala acolo. De asta se grabesc acum americanii cu pacea, sa faca ei baza inainte de invazia rusilor !!! De asta nu le mai dau ajutoare militare nici ukranilor, iar Jelanie s-a prins. Peste vreo 50 de ani poate auzim ca razboiul din Gaza a fost provocat de americani, sa oblige pacea in Ukraina. De asta ii cred in stare pe americani.

 48. @tomlin
  Ce a spus Putin stătea în picioare în logica realităților din 2008. Acum, depinde de cum va evolua acest război, dacă Rusia ocupă jumătate din Ucraina, și agreează unirea teritoriilor românești, poloneze și maghiare lipite cu forța de Stalin și Hitler Ucrainei sovietice, atunci poate că Rusia nu va mai considera o Ucraină mult mai mică intrată în NATO, o amenințare. Iată, Finlanda și cele trei Țări Baltice sunt în NATO și au graniță comună cu Rusia, fără vreo zonă gri demilitarizată intercalată, și nu a mai început cel de-Al Treilea Război Mondial din cauza asta.
  Sudul Basarabiei este o mare cheie economico-militară strategică. Pe acolo, un stat ca Ucraina sau un succesor statal, se poate racorda la Dunăre, accesează Delta Dunării și are o coastă maritimă importantă, cu porturi dunărene și maritime. O armată plasată acolo, nu poate fi atacată facil terestru dinspre sud deoarece asta implică trecerea Dunării și consolidarea de capete de pod, sau avansul dificil prin smârcurile Deltei Dunării, și nici dinspre est fiind apărată din Marea Neagră de cine controlează Crimeea. Nu știu ce va fi, dar asta nu va schimba ce am spus mai sus. În Sudul Basarabiei, genocidul săvârșit de sovietici a distrus aproape complet elementul etnic românesc (sau cum spun unii „moldovenesc”). Noi acum vrem să salvăm de la dispariție pe românii din Rep. Moldova și din Bucovina de Nord și să luăm înapoi ce este al nostru dat de Dumnezeu. România are nevoie de toți fii ei pentru a crea o mare patrie românească socialistă unită care să se dezvolte planificat, să aducă înapoi o mare parte din românii plecați afară în pribegie și să se redreseze demografic cu români.
  Acesta nu este un proiect anti-rusesc dar este un proiect anti-imperialist.

 49. Bugeacul nu-l luam. Il cumparam la propriu pe bucati, cred ca un miliard de euro ar ajunge…Intai trebuie sa avem cativa romani in guvern care sa-si cunoasca interesele personale care coincid cu interesele Romaniei, asta daca-i duce capul….

 50. „thema de medithatie spune:
  10 DEC. 2023 LA 16:27
  STAT-ESUAT … OM PROVIDENTIAL !”

  DE CE ?
  Pentru ca nimicirea „aristocratiei” -de-orice-fel intr-un stat deja ESUAT permite REAL
  o LUPTA CRANCENA intre diverse factiuni (spune MISHTEUAX ca fost teoretician RAND Corpo.) concurente la putere
  si exact ca-n GERMANIA in timpul lui HITLER sau in RUSSIA -LENIN … face sa ajung cel mai bun din POPOR la PUTERE ! 😀

  LA IQ-ul meu mi-e deseori mila si de CIA si de MOSSAD si de „altii” candf ii vad cat de prosti sunt si ce „ochelari de cal” au !

  Cum nu putea sti „democratii” ca „Mi-e frica de … POGROAME !” ii poate termina electoaral …exct cum a fost preconizat
  cand la W.D-C s-a apasat butonul din GAZA ?
  AUD ?
  Oarel vor chiar „oamenii lui” da jos pe seni9lul BIDEN ?

  _ „NINGE PE FED!” …de de-dollarizare le e „LOR” frica ! Spun supercalculatoarele „noastre” !
  MISHTEAUX -> IQ>145 🙁 !

 51. Saul,Mishteaux și restul nătîngilor fără studii economice deja dau Rusia drept cîștigătoare! 😂 Vă repet: RUSIA ESTE ÎN PRAGUL COLAPSULUI ECONOMIC, și nu are ce negocia, ca parte în acest conflict.
  Putin a fost un idiot veritabil ,dacă a crezut că poate rezista unui război de uzură în fața coloșilor UE și SUA, care reprezintă cele mai mari puteri economice și militare de pe planetă!
  Aceasta este ultima iarnă de război, pentru Rusia, și nu se știe ce rezultate dezastruoase vor avea alegerile prezidențiale din Rusia. Și dacă ar candida împotriva unei maimuțe, și Putin ar pierde, oricît ar mînări voturile!
  Trebuie să înțelegeți că UE nu e Bangladesh sau Somalia, și forța ei economică rămîne nr 1 de pe planetă, și poate susține economic și militar Ucraina și Moldova cel puțin zece ani! Iar rușii pierd bani grei că să mențină ocupația în zonele cucerite, inclusiv în Crimeea, unde nu se produce nimic, dar trebuie hrănită populația! Am mai spus-o : în zonele anexate s-au dus toți banii și aurul rușilor, războiul fiind un fleac pe lîngă asta! SANCȚIUNILE l-au terminat pe Putin, nu războiul! Pînă în primăvară Rusia e KO!

 52. 2-Dacă Ucraina nu își anunța intenția de a adera la UE, era ușor pentru ruși să pună gheara pe ea: întîi prin atacarea și fortificarea sudului, pînă la Transnistria, și apoi prin cucerirea restului și a Republicii Moldova.
  Ce nu ați înțeles voi este faptul că UE nu e vreun stat de trei lei, să nu anticipeze și să nu contracareze din timp acțiuni de genul celor pregătite de Derbedeul Planetar, iar sprijinul americanii se suprapune peste acestea.
  Toți guițați victorioși prăbușirea dolarului și criza în care s-ar afla SUA și Europa datorita sprijinului militar acordat „zelenschilor”, fără să țineți seama de o chestie: numai bugetul Apărării din SUA este mult mai mare decît al Rusiei și Chinei reunite, iar ajutorul militar acordat micii Ucraine se acordă exclusiv din acest buget, și de aceea impactul acestor cheltuieli asupra economiei americane este practic nul! Să nu vă imaginați că, dacă prin vreo „minune” SUA nu ar mai ajuta militar Ucraina, banii economisiți astfel s-ar duce spre socialul american! Ar rămîne la bugetul Apărării și ar fi (editat) în alt mod tot pentru aventuri belicoase pe undeva pe Planetă! Iar UE și SUA încă nu au trimis arme adevărate în Ucraina, ci doar cîteva tancuri care au fost pînă la urmă distruse! Dar ia imaginați-vă un asalt de trei mii de tancuri Leopard, Abrams și Merkava atacind în același timp spre Crimeea, de exemplu! Deși nu sînt indestructibile, rușii nu au atîtea rachete pentru a le putea opri pe toate!

 53. Nu-l vorbi de rau pe mishteaux ca fara el aia de-au scos cateva milioane prin straniu INSIDERKNOWING in 7 octombrie
  din „necazul” ISRAELULUI pe BURSE … n-oputeau face fara sa ante-stie ce urmeaza … 😉
  MISHTEUAX e laudat aiurea cum c-ar fi un GENIU !
  Aparentele inseala bre ! daca un plictist „Mi-e mila de …POGROAME!” te baga-n seama nu inseamna ca nu e celest peste capul tau in …PREVIZIUNI …fie ele si de SHORT-SALE 🙁 !
  Ti-am zis …pre-informatiile-s cea mai scumpa marfa INSA mishteax nu vinde
  le-a propus 129 milioane si era liniste … NU ! = „S-a dus baba cu colacii!”
  GRESIT-a mishteaux infailibilul ?
  PUP ! S-auzim numai de bine …cand o sa puteti citi printre randuri ! Caut mai jos un comentar mai simplut pentru mintea ta !
  SHALOM ! (n-au fost deloc aranii ce-i care si-au batut la propriu joc de necazul 🙁 Israelului , castigand „evreieste” pe BURSA din ce-a proorocit urmat ! MDA ! Oy wey ISRAEL ! )

  Habar n-ai cine-i MISHTEAUX si … mai grav …ce-i poate capul cand e ultra-plictisit ! Va spune dar nu va da „mura-n gura”
  „sub nasul lor” desi „li se vede-n carti ” 🙁 😛
  IQ=?
  😉

 54. Ca se glumea pe tema SHAMANILOr SIBERIENI ai lui PUTIN
  au invins raul mozaic ?
  Doar intreb nu dau cu parul ! (mi-e lene sa mai caut unde va spuneam din timp ca Fundatia Clinton va face bani pe BURSA din
  actul obscen „7 octombrie” …alias: „Mi-e frica de … POGROAME !” reatroactiv privit
  parca nu indeajuns de opac zis ! Au , se pare 😀 , inteles prea multi ca e bai cu Rabby-ul sin Crackowia ! 😉

  Pai mah, n-ar fi straniu sa va las observanu-va ca pe soareci/kobay , sa faceti ce vreti cu pre-adevaruluile mele ?
  Cine-a puso pe BURSA … e castigul lui … si … desi e imoral nu-i ilegal !

  @Dan Doran …esti totusi mai istetz decat te credeam ! Te-am crezut fff. prost ! Nu-mi cer scuze pentru ca un geniu e un
  GENIU !

  SHALOM ! (Mossad = … Vai mama lor ! BURSA din Tel Aviv … nu stiu cate prune au in straitza ! 😐 😀 )

 55. 3-Spre deosebire de Occident, care a utilizat pînă acum doar resursele destinate oricum Apărării, Putin trebuie să utilizeze practic tot bugetul federal pentru a menține frontul și a hrăni și îngriji populația din zonele ocupate, ceea ce costă enorm, avînd în vedere că acestea nu mai pot susține deloc economia rusă și locală. Numai AZOVSTAL ținea în spate mii de familii, iar capacitățile de producție de oțel ( foarte necesar pentru război) au fost deteriorate definitiv. Flota militară rusă din Crimeea trebuie hrănită și alimentată permanent cu combustibili, iar rutele de alimentare și locurile de stocare sînt nesigure. Frontul, la rîndul său, cere alimente, muniție, armament, combustibili , piese de schimb și oameni. Una peste alta ” hoțoperațiunea specială ” a lui Putin e o gaură uriașă, ce se va întinde pe multe zeci de ani, chiar și dacă Rusia ar reuși să stabilizeze frontul definitiv! Ajutorul sperat de el de la BRICS e doar în aplauze și încurajări, iar China nu își permite sa piardă imensele piețe sigure din Vest doar de dragul unor materii prime ieftine, dar inutile dacă nu mai are cui să vîndă produse scumpe!
  Deci Rusia e singură, cu bugetul făcut deja franjuri în față cu cele mai mari superputeri planetare, care însă au bugete net superioare și bine protejate, și arme mult mai bune și armate intacte. Cei care îl laudă aici pe Volodea sînt inși care nu doar că nu au cunoștințe economice serioase, dar care vorbesc în numele lui fără să știe care este situația, de fapt! 😂 EI nu găsesc că prăbușirea rublei ar fi vreun semn de criză la ruși, dar prevestesc căderea dolarului! 😂 😂

 56. 4- Ceea ce complică sinmai mult lucrurile este încăpățînarea lui Putin de a considera acest război doar o OPERAȚIUNE SPECIALĂ, în condițiile în care e clar că este un război în toată regula. O operațiune specială se realizează de obicei de comandouri bine antrenate, care au rolul de a distruge sau captura un obiectiv inamic, de a elibera ostatici sau de a ocupa un anumit obiectiv pînă la venirea restului armatei. Astfel de operațiuni durează de obicei de la cîteva minute, la maxim o zi. Un astfel de atac a fost acțiunea israelienilor care, prin surpriză, au atacat și distrus toate aeronavele de razboi ale libanezilor, la sfîrșitul anilor 70! Dar acțiunea Ratatului s-a întins la peste un an jumate, și el bate încă văi și cîmpii, cu speciala lui ridicolă!
  Însă ceea ce îl împinge să acționeze astfel nu e doar orgoliul: el știe bine ca dacă ar declara război Ucrainei, ca stat ce vrea să adere la UE, statele UE pot trimite imediat trupe bine pregătite în ajutorul kievenilor, iar daca acestea cuceresc teritoriile ocupate ar putea ieși la iveală anumite crime de război sau încălcări grave ale drepturilor omului și minorităților, iar ocupația atît de glorioasă la ROSSIA TODAY se poate oricînd transforma în ODIOASA OCUPAȚIE RUSEASCĂ DE TIP NAZIST, și asta nu prea cadreaza cu imaginea de tătuc iubitor de oameni cu care se autogratulează Putin!

 57. Gindul Rusiei a fost mereu la revansa .Sume uriase de bani s-au investit in domeniul militar acolo unde pe model Trump si rachetele sale hidrosonice ,Rusia a reinventat fizica(cel putin asa se lauda Putin) si a provocat militar Occidentul .Invazia Ucrainei se dorea a fi o lectie pentru Occident si ea era programata spre a cuceri Ucraina doar in citeva zile pe model Crimeea acolo unde abia acum intelegem de ce Ucraina nu a ripostat . Uniformele de parada ale rusilor,aflate la purtator, nu au mai putut fi folosite .Rusia s-a trezit in fata dezastrului .Coruptia a fost de o amplitudine fara de precedent .Lada cu zestre s-a dovedit a fi goala .In scripte existau in fapt ele erau de mult vindute si banii cheltuiti prin Occident . Mortile unor demnitari (acum vedem si in China la fel ca se intimpla )stau marturie .Coruptia in domeniul energiei a fost si mai mare .Nici acum Rusia nu stie cit a vindut ,cui a vindut si la ce pret a vindut .Ucraina a facut parte din asta .Planul Occidentului ,ce tine de decuplarea de Rusia , de inarmarea tuturor natiunilor Europene si nu numai ,cu sisteme militare NATO , de federalizarea UE , de dezvoltarea fara precedent obtinuta prin PNRR , de crearea unui nou NATO in Pacific , de crearea unei noi forte militare NATO in Ucraina , de punerea in valoare a sanctiunuilor ce acum devasteaza economia Rusiei si sistemele ei de lupta , este acum extrem de vizibil .Militar , vechile echipamente au fost distruse in Ucraina si inlocuite cu noi capacitati militare performante ce au facut ca contractele de armament ale Rusiei sa nu mai poata fi onorate si in acelasi timp au aratat minciuna propagata peste tot in lumea militara ce ne arata o Rusie extrem de tehnologizata .Totul a fost un fals enorm .India si Pakistan incep sa renute la contractele de armament obtinute de la sovietici .Turcia se milogeste pentru niste biete F16 intelegind cum a fost pacalita cind a cumparat invincibilile S400 .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.