Daniel Constantin a părăsit şedinţa Delegației Permanente

Neînţelegerile din interiorul ALDE nu sunt o noutate, însă duminică am asistat la un nou episod. Astfel, zvonul privind disensiunile dintre aripile ALDE, cea a fostului PC, condus de Daniel Constantin, şi cea a fostului PLR, condus de Călin Popescu Tăriceanu, s-au confirmat.

Tensiunile din interiorul ALDE s-au amplificat în aşa măsură însă încât nu au mai putut fi nici negate, nici cosmetizate Daniel Constantin părăsind duminică pur şi simplu şedinţa Delegației Permanente.

Update: Delegația permanentă a ALDE a decis convocarea Congresului extraordinar al formațiunii în 21 aprilie, iar cel ordinar în 22 aprilie, la Palatul Parlamentului, a anunțat Călin Popescu-Tăriceanu.

Despre posibilitatea ca oamenii lui Daniel Constantin să părăsească formaţiunea şi să formeze un grup de independenți s-a tot scris, dar acesta s-a grăbit să dezmintă zvonurile apărute în presă afirmând că este vorba doar despre o situație „oarecum” tensionată în interiorul ALDE.

Lupta pentru putere s-a ascuţit însă de la o zi la alta în ALDE, susţinătorii lui Constantin acuzând, de pildă, că sunt blocate numirile făcute de ei.

Remanierea ministrului Energiei, Toma Petcu, cerută de Liviu Dragnea, a fost, spre exemplu, refuzată de ALDE, în condiţiile în care celor două tabere din interiorul formaţiunii nu au găsit consens în privinţa succesorului.

Organizarea congresului, în care ar trebui ales un singur președinte, a fost un alt motiv de divergenţă generator de polemici, scandalul izbucnind la scenă deschisă la întâlnirea de duminică.

Şi dacă, în urmă cu doar câteva zile, Constantin afirma că este de părere că “lucrul cel mai important pentru toată țara, pentru clasa politică și pentru societate, este acela că nu va exista niciun fel de vulnerabilitate sau vulnerabilizare a Coaliției majoritare”, duminică a denunțat reuniunea ca fiind nestatutară.

„Eu nu am vrut să ajungem în această situație dar, din păcate, este o situație delicată pentru ALDE. Nu vom pleca din ALDE. Nu am ținut niciodată la funcții, Oricând, chiar și mâine, voi avea o discuție cu prim-ministrul Grindeanu și, dacă decizia coaliției va fi într-un sens, nu regret. Am făcut parte și din Guvernul Victor Ponta și cred că am îndeplinit pentru partidele din care provin o misiune bună. Am ajutat prin activitatea pe care am avut-o acolo, eu, Sorin Câmpeanu, Cotovelea. (…) Cred că întotdeauna am reprezentat cu cinste și am făcut-o bine. Dar nu am pus mai presus funcțiile decât pozițiile pe care oamenii care ne-au adus în acele funcții. Țin mai mult la oameni decât la funcții”, a punctat duminică, Constantin, la Palatul Parlamentului.

Dar, dezbaterea privind data congresului extraordinar pentru alegerea președintele unic al formațiunii politice l-a scos totuşi afară din şedinţă pe Constantin, care, este ştiut, şi-ar fi dorit congres în toamnă, dar şi aplicarea “principiul democratic al alegerilor de jos în sus”.

„În statutul ALDE se spune că Delegația Permanentă este cea care convoacă congresul în doua variante: la solicitarea Biroului Executiv Central sau jumătate plus unu din delegațiile permanente teritoriale. Delegațiile permanente teritoriale nu sunt statutare. În protocolul de fuziune PC-PLR se spune foarte clar că, până la organizarea congresului, forurile de conducere la nivel județean sunt Biroul Executiv și Biroul Teritorial, nicidecum Delegația Permanentă. Aceste decizii teritoriale au fost atacate în instanță, iar miercuri, dacă nu mă înșel, o să avem un prim termen într-un județ. Instanța este cea care va hotărî ce se va întâmpla, la fel cum (va decide — n.r.) și în cazul eventualei convocări a congresului de azi”, a mai arătat copreședintele ALDE.

Congres extraordinar pe 21 aprilie, Congres ordinar pe 22

Aflat în avantaj, Tăriceanu este interesat să grăbească organizarea alegerilor interne, care a admis că s-a pus problema organizării statutare a Delegației Permanente Naționale a ALDE.

„Am explicat colegilor mei — în situația în care unul din președinți se opune organizării unui congres sau altor decizii importante, atunci sigur că este datoria și obligația statutară a forului celui mai important de conducere între congrese, care este delegația, să se convoace. Statutul prevede ca jumătate plus unu din organizațiile teritoriale care doresc convocare să o poată face. Și astăzi au fost în mod statutar 111 membri din cei 185 ai Delegației Permanente, drept pentru care am hotărât organizarea Congresului extraordinar în ziua de 21 și ținerea Congresului ordinar în ziua de 22. Congresul ordinar va avea două puncte importante pe ordinea de zi — dezbaterile politice și adoptarea unor documente. (…) A doua componentă — alegeri pentru structurile de conducere la nivel național”, a detaliat Tăriceanu.

Tăriceanu candidează pentru funcția de președinte al ALDE

„Delegația permanentă, în pofida plecării unor colegi din sală, s-a ținut conform statutului, în cvorum. (S-a aprobat — n.r.) convocarea Congresului extraordinar în data de 21 aprilie, la Palatul Parlamentului. A fost aprobată ordinea de zi a Congresului extraordinar. Norma de reprezentare a fost stabilită după trei criterii — 30 % din ponderea numărului de delegați va fi dată de numărul de membrii ai organizației, 30 % de rezultatele la alegerile locale și 40 % de rezultatele la alegerile parlamentare”, a precizat Tăriceanu.

Copreședintele ALDE Daniel Constantin a părăsit lucrările Delegației Permanente, însoțit de un grup de membri ai partidului, și denunță reuniunea ca fiind nestatutară.

Majoritatea celor care s-au aflat alături de Constantin sunt foști membri ai Partidului Conservator.

Delegația Permanentă Națională a Alianței Liberalilor și Democraților (ALDE) s-a reunit duminică, la Palatul Parlamentului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.