Dănuț, primarul care plânge de dorul Elenei

Primarul Dănuț Groza în coasta Elenei

”După un clasament al nostru, al primarilor, sunteți cea mai frumoasă ministru, din câte a avut România, din 1990 încoace”, i-a spus un tânăr primar Elenei Udrea, după ce fosta ministră a Dezvoltării, în Guvernul Boc, a repartizat orașului Sânnicolau Mare 20 de milioane de euro, pentru revigorare urbană.

Pleașca financiară, de două ori mai mare decât bugetul anual al localității, făcea parte, conform presei locale și A1.ro, din „circuitul portocaliu” al banilor publici. Adică, o parte pentru destinatar, iar restul ar fi fost pentru partid, cu protecție și mulțumiri. De atunci au trecut 11 ani. Tânărul primar a adunat trei legislaturi, avere personală, titlul onorific de „baronet” local, dar și nominalizarea PNL, noul său partid, pentru un nou mandat de primar. Toate acestea deși nu a lămurit public, niciodată, acuzațiile venite din partea unui om de afaceri, cum că ar fi băgat mâna în banii veniți de la „frumoasa Elena”.

”El fură și zice că e cuminte”

Dănuț Groza, primarul din Sânnicolau Mare, a fost acuzat public de către omul de afaceri Georgică Cornu, patron al firmei Confort, că n-ar fi manevrat cinstit banii comunității.

„Acest primar este un Oprescu (n.r. Sorin Oprescu, fost primar al Bucureștiului) mai mic. El fură și zice că e cuminte. Chiar îl rog să mă dea în judecată pentru ceea ce zic. El a fost în stare să plătească Confortului și să nu se facă lucrările. Eu nu-l văd pe domnul Groza ca fiind un primar atât de prost, pentru că plățile le-a făcut dânsul. Dacă el a plătit o lucrare (n.r : cu banii de la ”frumoasa Elena”) care nu a fost făcută, înseamnă că o parte din bani i-a luat el, acolo… Eu nu am dar niciodată șpagă și nu știu exact despre ce sumă e vorba”, declara Georgică Cornu, într-un interviu difuzat de site-ul de internet, Pressalert.ro, la 9 septembrie 2015.

Îmi mențin, întru totul, cele declarate atunci despre primarul Groza. Singura rugăminte este să reproduceți declarația mea exact”, a spus, pentru Cotidianul.ro, omul de afaceri, Georgică Cornu.

Supărarea lui a pornit de la faptul, consemnat în presa vremii, că primarul Groza ar fi plătit niște lucrări de modernizare stradală în Sânnicolau Mare fără ca acestea să se fi realizate. Pentru ca, ulterior, aceleași lucrări să se facă, dar plătite din bugetul orașului și nu din banii primiți de la „frumoasa Elena”. Ca să poată fi decontate, ele au fost trecute la ”lucrări de refacere” a suprafețelor pietonale. Jongleriile șmecherești cu bani publici i-au adus primarului catalogările de hoțomon și șmecher din partea lui Georgică Cornu. În replică, Dănuț Groza i-a decernat „frumoasei ” Elena titlul de ”Cetățean de onoare” al orașului portocaliu, devenit galben, Sânnicolau Mare.

Groza, poreclit ”Gomboț” (ceea ce în limba maghiară înseamnă: gălușcă cu prune), a avut mai multe rapoarte nefavorabile încheiate de către inspectorii de la Curtea de conturi, pentru modul discreționar în care ar fi cheltuit banul public. Deși unele dintre ele au fost înaintate parchetului, după cum susțin surse chiar din primăria Sânnicolaului, nu prea s-a întâmplat nimic la vedere. Până în anul 2016 ar fi fost 7-8 rapoarte negative legate de felul cum a manevrat ”Gomboț” banii din bugetul orașului. Nimeni nu vrea să vorbească depre ele. Nici măcar primarul Dănuț. Unul dintre consilierii săi spune, însă, că toate s-ar fi rezolvat favorabil și că ”dușmanul din campanie” dezimformează.

”Mi-e greu să răspund la ce nu știu”!

Am fi vrut ca primarul Dănuț să ne spună cum stau lucrurile cu câteva obiective din parohia sa, însă omul a refuzat dialogul. S-a mărginit să spună doar că pe el declarațiile vechi de 8,9,10 ani nu-l înteresează.

Nu știu ce să vă spun. Nu cunosc (!) ce a declarat Georgică Cornu despre mine și nici nu mă interesează . Habar nu am. Mi-e greu să răspund la ce nu știu. Cât despre Elena Udrea, vă spun doar că așa a fost la vremea respectivă. Acelea au fost cuvintele mele, dar vă rog să înțelegeți că așa a fost atuncea și n-am plâns niciodată după Udrea. Vă mulțumesc, la revedere”.

La atât s-a rezumat declarația primarului Dănuț, pe care ar trebui să-l credem că nu știa că Georgică Cornu l-a făcut hoț, dar nu vrea să reacționeze nici acum după ce, chipurile ar fi aflat abia acum ce a zis despre el patronul firmei Confort.

Localnicii întreabă, primarul tace

Am așteptat de la domnia sa să ne spună ce s-a întâmplat cu vechile sale promisiuni electorale neonorate. Despre construirea creșei din oraș, anunțată încă din 2008 și care abia acum se ridică în roșu. ”Dușmanul” de campanie nu minte nici atunci când spune că primarul Dănuț a ras de pe suprafața pământului cele două ștranduri, unul cu apă rece și unul cu apă termală, iar locuitorii se răcoresc vara în apa râului Aranca, ce străbate orașul, dacă e curată.

Din ștrandul termal nu a rămas decât conducta de alimentare

Administrația Groza nu a fost în stare să le administraze, le-a lăsat de izbeliște, după care s-a gândit să le desființeze. Acum se caută investitori care să construiască alte ștranduri, iar banii rezultați din exploatarea lor să intre în buzunarul privaților și nu a comunității. Am așteptat de la primar să ne lămurească, spre liniștea locuitorilor cărora le administrează banii din impozite și taxe, de ce Biserica ortodoxă nu ar fi primit fonduri de la primărie, spre deosebire de bisericile altor culte.

Mai mult, preotul se plânge că a primit 2.500 lei amendă și că a trebuit să apeleze la Mitropolitul Banatului pentru plata ei. Tot primarul Dănuț putea să lămurească situația prin care comnata lui a reușit să cumpere un spațiu comercial în buricul tărgului cu numai 7.200 de euro și cu largul concurs al consilierilor locali. Sau cum se ferește edilul când trece pe lângă Școala generală „Teodor Bucurescu” ca să nu-i cadă în cap bucăți din streașina clădirii, nerenovată de mai mulți ani.

Clădirea școlii din care cad bucăți din acoperiș

Și nu în ultimul rând, sânmiclăușenii îl întreabă pe primar de ce grupul Lidl nu a putut deschide un magazin și în orașul lor. Dănuț Groza este primar în cel mai vestic oaș din România de 12 ani. Membru PD-L și apoi PNL, el a fost mereu în conflict cu conducerea județeană a partidelor din care a făcut parte. De la Constantin Ostaficiuc și până la profesorul Nicolae Robu, împotriva căruia a organizat, alături de alți foști PDLiști, o mișcare de rezistență cu scopul de a-l îndepărta de la conducerea partidului. Dacă spune acum că el nu plânge după „frumoasa Elena”, cu siguranță plânge după milioanele de euro pe care nu le-a mai primit de la nici un alt ministru al dezvoltării.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Sergiu Miat 307 Articole
Author

5 Comentarii

 1. L-a facut om Udrea pe Basescu,vezi afacerea Energy Holding Buzaoianu,cum era ca o piticanie de Danut sa nu scape milionar?

 2. Daca prostimea din Sânnicolau Mare l-a ales de 3 ori, atunci sa se spele cu Gombotz pe cap. Natie de prostovani ce suntem.Vin smekeri de aiurea, ne fura de ne suna apa in cap iar noi in loc sa-i strangem de boase, ne pitim dupa perdele si carcotim pe la colturi.

  • Daca vrem sa fim corecti in viitor si sa nu ne blocam inca 4 ani, trebuie sa schimbam conducerea actuala. Hai sa incercam si sa iesim cat mai multi la vot.

 3. Nu mai plange Danutz , marfa e destula !
  Si in special , nu fi trist !
  La ce dever a inregistrat Plescoita ,
  Te satura , si pe tine !

 4. As avea o intrebare pentru autorul articolului : vad din intrebarile catre primar ca stie foarte multe , de ce apare articolul acum in campanie si nu in perioada care a trecut de la „evenimentele ” respective ? PRESA INDEPENDENTA sau ASERVITA ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.