Date oficiale: Cu cât ne-au crescut prețurile

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 3,8% în luna mai a acestui an, de la 3,2% în aprilie. Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 5,70%, mărfurile alimentare cu 1,52%, iar serviciile cu 2,78%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

„Preţurile de consum în luna mai 2021 comparativ cu luna aprilie 2021 au crescut cu 0,5%. Rata inflaţiei de la începutul anului (mai 2021 comparativ cu decembrie 2020) este 3,1%. Rata anuală a inflaţiei în luna mai 2021 comparativ cu luna mai 2020 este 3,8%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iunie 2020 – mai 2021) faţă de precedentele 12 luni (iunie 2019 – mai 2020) este 2,8%”, se spune în comunicat.

Pe categorii de produse se remarcă creșterile de prețuri, în comparație cu mai 2020, la produse de morărit și panificație, cu 4,2%, fasole boabe cu 5,38%, ulei comestibil cu 13,14%, pește și conserve cu 4,5%, carburanți cu 11,4%, tutun cu 7%, energie electrică cu 16%.

Scăderi de prețuri se înregistrează la legume și fructe, în special la cartofi, la gaze și energie termică, precum și la transport aerian

INFLAŢIA ŞI EVOLUŢIA PREŢURILOR DE CONSUM: MAI 2021

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. Asa. Trebuie inghetate pensiile, nu trebuie incurajati si nici ajutati pomanagii!
    Bravo conducerii de Partid si Stat. Nu va lasati intimidati, continuati pe aceasta cale. Cei in fata carora raspundeti in realitate vor fi multumiti iar restul nu conteaza.

  2. ”Date oficiale: Cu cât ne-au crescut prețurile”,fara numar,fara numar…

  3. Realitatea din „Romania ca o prada” a intereselor capitalismului transnational. In toata UE preturile sunt doar in crestere sustinuta. Ce fac ganditorii economici din UE? Conferinte de presa? Bancile din UE spoliaza clasa de mijloc si clasa muncitoare care traieste din salariul de la o luna la alta. Toata aceasta criza si speculatie financiar-bancara si comerciala este protejata de armate si servicii bine ghiftuite cu fonduri. Acolo nu conteaza inflatia. Piata libera este ocupata de marile corporatii si de gardienii lor politici si militari…

  4. si daca va mint despre preturi, pe care oricine le vede , credeti ca o sa va spuna adevarul despre un virus pe care nimeni nu la vazut?

  5. Nu sunt economist și ca atare nu pretind că mă pricep la indicatorii economici. Ceea ce văd în articol, respectiv „prețurile de consum… rata inflației… au crescut cu 0,5,… cu 3,2…” nu îmi spun absolut nimic. Nici răgetele urangutanului subnormal, care conduce guvernul și care afirmă la tele și pe canalele de socializare că nimeni din Europa nu e mai grozav ca noi, nu mă impresionează. Ceea ce contează pentru mine este faptul că anul trecut mă costa mai puțin de 20 de lei prepararea unei ciorbe de legume pentru întreaga familie iar acum mă costă mai mult de 40. Acum pot muri în casă pentru că nu mă primește nimeni la un spital din cauza măsurilor anticovid iar medicamentele compensate costă triplu față de anul 2020. Procentele expuse să și le bage Câțu pe unde mai ușor îi intră.

  6. @hju
    dar un electron ai vazut vreodata la viata ta? Nu cred. Si totusi nu-ti bagi degetele in priza.
    Ba se vad virusii, dar cu microscoape speciale la care cei cu IQ-ul tau n-au acces.

  7. Dumnezeule, cata minciuna ! Preturile au crescut cu cel putin 20% . Cele alimentare si materiale de constructii cu peste 30% ! MINCIUNI ! Un „popor de plante” (cum zicea Blandiana in 89)care zace pe el nu spune nimic !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.