Datoria externă, la un nivel record

Datoria externă a României a crescut puternic din 2019 încoace, până spre 127 de miliarde de euro la finalul lunii mai (55% din PIB-ul estimat pentru 2021), scrie ZF.

O creştere mai puternică s-a petrecut în criza financiară precedentă, cu deosebire că azi nu companiile private sunt responasabile de creşterea puternică a datoriei externe, ci statul.

Potrivit balanţei de plăţi, o statistică publicată lunar de BNR, datoria publică externă era în decembrie 2019 de 39,5 miliarde de euro, adică de 17,5% din PIB-ul de 222 mld. euro. În mai 2020 ea era de 57,5 miliarde de euro. Dacă în trecut datoria externă a statului se limita cam la o treime din totalul datoriei externe, în această criză ponderea datoriei deţinută de stat a crescut puternic.

În total, datoria internă şi externă a statului a ajuns la 50% din PIB-ul estimat de Comisia Naţională de Prognoză, pentru 2021, la 1.143 mld. lei (228 mld. euro). Ce este diferit faţă de trecut? În 2009, primul an al crizei financiare globale resimţite în România, datoria externă totală era de 78,6 miliarde de euro, adică 66% din PIB, dar datoria statului însemna spre 10% din aceasta, adică 11,9 miliarde de euro.

A venit criza, a venit împrumutul de la FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, de aproape 20 de miliarde de euro. În raportările BNR (balanţa de plăţi şi datoria externă), împrumutul de la FMI este consemnat separat la rublica „împrumuturi”, nu ca datorie a statului. Doi ani mai târziu, în 2011, BNR consemnează o datorie publică externă de 19,5 miliarde de euro (în creştere cu 8 miliarde de euro faţă de 2009), dar care reprezintă doar 19,8% din datoria totală de 98,6 miliarde de euro a României.

Separat, este consemnat un împrumut de la FMI de 10,2 miliarde de euro (banii din împrumutul de la FMI au mers în majoritate la BNR pentru susţinerea băncilor şi a cursului şi doar cinci miliarde de euro au ajuns la guvern pentru acoperirea deficitului bugetar). Ceea ce este interesant în ultimul an şi jumătate este că ponderea împrumuturilor statului în total datorie externă creşte cum nu a mai crescut până acum. Chiar şi cu împrumutul de la FMI, împrumuturile statului de pe pieţele externe (guvern şi BNR) nu au sărit de 30% din PIB în criza precedentă. Astăzi, ponderea datoriei publice în total datorie externă a ajuns la 45% din PIB-ul estimat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

20 de Comentarii

  1. Datorii pentru Consum si Pensii Speciale !
    Cind un Godac Falcos si un Maidanez Tembel au ajuns la Butoane este Clar ca Finalul este Prapastia si Caderea Libera in Statut de Tara Esuata. Asta e Pretul Regimului Fanariot Iohannis !

  2. Cu certitudine, iepoca joha va rămâne cea mai nenorocita „peroada” din istoria acestei țări !

  3. Categoric dna Dăncilă PSD n-ar fi riscat din prudenţă, nefiind de Nobel în Economie ca echipa PNL-Cîţu, asemenea îndatorare, pe aşa vremi euroatlantice confuze.

  4. Mulțumim din suflet românilor liberali și usr-isti pentru că au votat cu cine trebuie și împotriva ciumei roșii care erau cei mai hoți și mai corupți, acu datorită gândirii lor foarte „profunde” suntem cei mai datori în curând cei mai săraci (că se fură ca-n codru) și probabil vom dispărea că nație împărțiți pe bucăți marilor creditori în cont la datoriile istorice ale minunatului guvern câțu. Felicitări! Și când te gândești că voi râdeați de votanții PSD că sunt inculți și știrbi …dar mult, mult,mai înțelepți decât voi.

  5. NU MAI MULTIMITI SI NU MAI LUATI IN DERADERE.SUNEM UN POPOR DE CACAT SI ASTA SE VEDE PE REGIUNI. CE AM FACE NOI REGATENII PROSTI FARA ARDELENI SI BANATENI?

  6. Catu ar fi trebuit trimis la Olimpiada. La imprumut viteza sigur ar fi venit cu medalia de aur.

  7. …psd-ul a fost acuzat de furt…asa o fi fost…asa a venit garnitura noua la conducere…cu toate acestea… pe vremea lor, existau bani pt pensii, salarii, ridicarea gunoiului, investitii…atat la nivel local cat si natzional…acum nu mai sunt bani pt nimic…cu toate aceste imprumuturi coplesitoare…ce concluzie logica putem trage ?…astia fura fara perdea…schimba legile fara demonstratzii in strada…isi pun tziitoarele in functzii fara ca nimeni sa protesteze…nu ne spun unde sunt banii imprumutatzi…Sambata sunt organizate proteste in toata tzara, avocatul Chitic indeamna la actziune…va tot indemnatzi pe forum la actziune…eu voi fi in strada, in Bucuresti…pt corecta informare si intzelegere a alegerii mele, lucrez in multinatzionala, ocup functie de manager-doua departamente-si am salariu peste limita…de ce fac acest lucru?…simplu, nu exista bine individual fara bine colectiv…am copil…nu vreau sa mi se restranga drepturile naturale…vreau sa vad cine dintre voi va fi alaturi de mine…nu este vba de partidul aur sau altceva…vreau sa imi apar drepturile, pt mine si pt copilul meu…Eu m-am desprins de conditzia de sobolan!…

  8. Cum e turcu e si pistolu. Pnl e o gasca de borfasi penali. Cineva le netezeste calea. Stiu eu cine sint cei ce fac bani ilegal. Cum dna e de forma si e vrajeala? Da dna e un organism fals un cal troian. Cine investigheaza investigatorii? Cine mediteaza meditatorii? Unde am ajuns pentru simplul fapt ca nu il punem pe Dumnezeu primul. Sintem lasi ca timpul le vindeca pe toate. Tacem ca niste iobagi sfiosi. Da nu pentru totdeauna. Pamintul insusi vietuieste si sufera. Planeta insusi e victima perfidiei agendei verzi. Padurile noastre sint sacrificate pentru etanolul din lemn. Mare problema consultati legile eu din 2010. Si cine face legile in ue? Stapinii ue sint stapinii nostrii de care ne vom elibera.

  9. Vaiiii! A crescut ‘canci’ nivelul de trai al cetatenilor romani, spunea Citu! Preturile au scazut!, mintea Citu! Datoria e facuta de PeSeDe, va spune plavanul de lux! Datoria publica a crescut peste 55% si trebuie sa reducem veniturile din cauza guvernarii PeSeDe ca au guvernat prost si au furat in ultimii doi ani de zile, va urla sacadat plavanul de lux! Am eradicat(canci) coronavirusul(a trecut singur si a plecat), incestind in vaccinuri(furt din banul statului), va rage plavanul de lux!

  10. @Vanatorul de troli : omule, nu pot decât să te respect pentru poziția ta demnă. Personal recunosc că am prejudecăți vis-a-vis de cei care lucrează în mediul în care lucrezi tu. Trăiesc cu senzația că toți cei care lucrează pe la multinaționale sunt într-un singur fel, useriști, urăsc România, se închină la „valorile occidentului progresist”. Recunosc, am această prejudecată. Sunt curios dacă mai ai colegi pe aceeași lungime de undă cu tine.

  11. …uniunea salvatzi romania…mi-am permis o corectura……vei fi uimit, ca si mine…din ce in ce mai multzi tineri isi schimba optica…dau din casa…astazi am vbit la un fum-Kent clasic, nu altceva-cu doi tineri parintzi…habar nu aveau de legea educatziei sexuale izvorata din raportul matic…dupa disctzie, sigur au rupt netul…sa-tzi vand un pont: impresia pe care o ai despre corporatisti este indreptatzita, in cercul lor, in public mimeaza apartenentza la ideile progreiste…in particular insa, situatia este cu totul alta…cei mai inversunatzi sunt colegii din top management total incompetentzi…maine vor fi alatuiri de mine inca doi colegi din esalonul executiv…doua furnici, dupa cum sunt numitzi in limbaj dispretzuitor…pe cale de consecintza, maine voi fi o furnica…dar vai de cei care nu stiu nimic despre modul in care functzioneaza un musuroi,,,ne vedem maine la universitate!…parola: eu sunt vanatorul de troli…

  12. Domnul Johannis doarme, si Cutu baga mana adanc, si nici usturoi n-am mancat, nici gura nu ne miroase a hoit Liberal

  13. Noi e in vacanta, mi si rupe de Romania, ea nu trebuie sa mai existe, e Directiva, eu care este , KWJ ,trebuie sa execut pe toti, asta cu laudele, e frectie, eu pe toti vas trimite la Auschwitz , pentru o cura de gaze

  14. Urmeaza faliment si balcanizare, cu cat mai repede cu atat mai bine

  15. Era previzibil ca o sa ajungem in situatia asta, iohanis, catzu si helvig sunt niste tradatori, tot ce fac ei e impotriva Romaniei, imprumurile masive si nejustificate nu sunt intamplatoare, fac parte din plan.

  16. gmb…am spus ca lucrez intr-o corporatzie si chiar asa si este …una dintre cele mai mari in domeniu…nu am spus ca am devenit si corporatist…este o problema de caracter…pt a-ti explica si mai bine atitudinea mea afla ca sunt in varsta, nu inghit pe nemestecate toate aberatziile progresiste si nu imi este frica de demitere sau cuncediere…sunt mai bun, in ceea ce fac, decat 99% din ftl-istii corporatisti…ne intalnim sambata in strada si te invit la o cafea la birou…nu este mult de mers…o intrebare: ce intzelegi tu prin politruc?…

  17. Daca mafiotul X merge la banca cu buletinul lui Badea Ion, analfabet din satul Vaideeni, si imprumuta in numele lui 20.000 de euro, se cheama frauda si ajunge dupa gratii.
    Cand insa filantropii fac statele sa imprumute, prin oamenii-lor cheie de la Finante, zeci, sute si mii de miliarde, se cheama „strategie macroeconomica” si sunt foarte apreciati ca investitori geniali. Banii respectivi, de fapt cifre pe un calculator, ajung inapoi in buzunarele lor, sifonati prin tot felul de mecanisme economice greu de priceput pentru badea Ion.
    In primul caz, inchisoare. In al doilea caz, tot guvernul face plecaciuni la investitorii strategici.
    Tara ramane datoare si ghici cine plateste banii din pix cu valori reale?
    Bine ai venit in neosclavagism.

  18. Cutule, cate spaga ai luat, sa imprumuti tara pe generatii ?
    Mata mare stie ce faci ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.