Datoria morală față de Israel

Vina istorică a Germaniei legată de Holocaust și responsabilitatea sa asumata pentru securitatea Israelului au dus la manifestarea solidarității puternice, după atacurile Hamas din 7 octombrie. Însă ce va însemna pe mai departe această responsabilitate asumata pentru securitatea Israelului?”, scrie Eurointelligence.com, un site creat de jurnalistul Wolfgang Munchau

Care va fi poziția Germaniei când protejarea statului Israel va intra în conflict cu dreptul internațional? Dacă Germaniei chiar îi pasă de securitatea pe termen lung a Israelului, nu este oare rolul Berlinului să judece dacă strategia actualului guvern israelian este una bună sau nu? Declarațiile de solidaritate ale Germaniei nu îi vor face pe israelieni să se simtă mai în siguranță. În schimb, aceste declarații nu fac decât să creeze o falie între ceea ce germanii simt și ceea ce le este permis să exprime la nivel colectiv.

Războiul din Gaza pune Germania într-o situație dificilă. Germania nu poate adopta o atitudine echilibrată față de propriile comunități musulmana și evreiască fără să riște să pară neloială față de Israel. Președintele Frank-Walter Steinmeier le-a cerut musulmanilor din Germania să se distanțeze oficial de Hamas. Dintr-odată, musulmanii din Germania se văd obligați să meargă la serviciu sau la școală și să nu arate cât de mult deplâng pierderile de vieți omenești în Gaza. Oamenii au ajuns să fie concediați pentru ca s-au exprimat deschis în privința acestui război, așa cum s-a întâmplat cu fotbalistul Anwar al-Ghazi, de la Mainz 05, care si-a exprimat solidaritatea nu cu Hamas, ci cu oamenii din Gaza.

În Germania trăiește o mare comunitate musulmană, așa cum s-a văzut la meciul amical de fotbal de sâmbătă, când Turcia a învins Germania. Fanii de pe stadionul din Berlin erau în majoritate suporteri ai Turciei și i-au fluierat pe jucătorii germani. Așa ceva nu s-a mai întâmplat cu o echipă germană pe un stadion din Germania și a dus la o întreagă dezbatere. Berlinul are o mare comunitate de turci care au ajutat la reconstrucția țării după Al Doilea Război Mondial. Acum ei susțin echipa țării în care își au rădăcinile, nu echipa țării în care trăiesc. Au fost ajutați să-și amintească de origini și de vizita președintelui Turc Recep Tyyip Erdogan. Într-o conferință de presă comună cu cancelarul Olaf Scholz, Erdogan a spus că, spre deosebire de Germania, Turcia poate să se exprime liber. ZDF a descris vizita lui Erdogan și meciul de fotbal drept două jocuri în deplasare câștigate de Turcia.

Dacă războiul din Gaza continuă în ritmul actual, Germania va ajunge să fie în conflict cu restul comunității europene. Până acum, europenii și-au ascuns dezacordurile și au cerut la unison o pauză umanitară a conflictului. Doar Spania și Irlanda au cerut în mod deschis încetarea focului și au amintit de dublele standard morale ale UE. Rămâne de văzut dacă această poziție a UE se va schima, dar asta depinde și de SUA, care tocmai au reușit să intermedieze o pauză de cinci zile pentru un schimb de ostatici. Este un prim pas.

Războiul poate dura însă luni de zile sau chiar mai mult. Oare SUA și europenii își vor mai putea asuma un angajament pe termen lung pentru alimentarea cu arme, un lucru care este costisitor și greu de justificat moral? Emmanuel Macron pare să fi recepționat mesajul transmis de ambasadorii Franței în statele arabe, cerându-i să-și calibreze politica. Macron a făcut o ofertă umanitara pentru palestinienii din Gaza. În primul rând, este o chestiune de limbaj, apoi de fapte. Germania nu a început să-și calibreze nici măcar limbajul, justificând dreptul Israelului la autoapărarea unui teritoriu care nu este al lor. Soluția cu două state nu apare în discursul public german.

Germania este pe cale să se poziționeze moral într-o singură tabără, din cauza datoriei sale istorice față de Israel. Problema este că este o datorie morală, fără un preț stabilit și care nu poate fi plătită niciodată, dacă nu se specifică sub ce formă se poate face asta. Contractele specifică întotdeauna scadența și modul de plată, iar în acest fel datornicul poate scăpa de datorie. Dacă termenii nu sunt clar definiți, datoria aceasta poate afecta și alte relații”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9

33 de Comentarii

 1. Germania e o tara ocupata. La fel ca Japonia. Prin urmare, politica lor externa este DICTATA de ocupanti. Articole ca acesta, in care se analizeaza si se dau sfaturi politrucilor germani, sint ridicole. Imi amintesc o caricatura celebra a lui Mihai Stanescu: un trecator (timpit) se adreseaza (mirat) unuia cazut pe spate sub un bolovan mare cit o căpiță de fîn, din care se mai vede doar capul: „Si nu faci nimic ca sa iesi din situatia asta?”

  Dar parca altii, neocupati, ar fi mai breji…

 2. Am inteles un lucru din ,Shoah, 80 de ani de comunism,11 Septembrie,pandementa,7/10 si ceia ce a urmarit Israelul in Palestina,legile sant pentru Cei slabi si Ca sant mandru Ca nu am votat niciodata.

 3. Eu nu simt ca am o datorie fata de Israel pentru holocaust, sau pentru exterminarea aborigenilor in America de Nord, sau pentru crimele abominabile ale japonezilor in China, etc! Nu le-am facut eu! Fiecare dintre aceste nefericiri merita o ora de istorie in 12 ani de scoala in Romania! Doar o ora pentru toate la un loc! Din contra, pentru sfintii romani ai inchisorilor comuniste sa dedicam o ora de istorie pe saptamana timp de un an pentru ca sunt romanii care ne-au tinut constiinta vie, care au marturisit pentru noi in fata lui Dumnezeu!!! Asa ca nu inteleg de ce unele popoare cum ar fi poporul german actual ar avea „datorii morale” pentru evenimente istorice trecute la care nu au participat si pentru care nu sunt responsabili!!! Foarte important: daca am invatat ceva cu adevarat din greselile trecute, atunci avem obligatia morala sa cerem socoteala responsabililor care omoara ACUM si ASTAZi si la care suntem MARTORI, care omoara copii cu miile si care bombardeaza spitalele in Palestina!!!

 4. incepe sa devina plictisitor subiectul… da, au murit 6 milioane, cat timp o sa mai traga matza asta de coada. In ultima perioada am vazut ca orice fel de critica legitima adusa in directia Israelului sau chiar a unui evreu dintr-o tzara e antisemitism… la fel ca orice critica adresata unei femei e sexism/misoginism… altii o ard cu rasism… altii o ard cu xenofobism… oricine nu prea are o aparare, joaca partitura victimei. Interesant ca nimeni nu are curajul sa publice cati palestinieni au murit de la inceputul anului pe Malul de Vest si Gaza pana in Octombrie, sau anul trecut, sau acum 2 ani… acuma brusc toata lumea le plange de mila ca au piedut cat? 500-1000-1500? din care vreo 500 au fost soldati nu civili si plus de asta, NIMENI in presa rromana nu vorbeste despre articolul din HARETZ in care presa israeliana spune ca elicoptere israeliene au omorat multi din participantii la petrecerea aia rave. MA CUM E POSIBIL? PRESA sa nu scrii despre ce scrie chiar presa israeliana, nu aia palestiniana sau araba. China a pierdut milioane in timpul secolului umilirii, sub dominatia vesticilor… URSS a pierdut 30 milioane in WW2… Vietnamul milioane sub atacul SUA, etc. Aia ar fi de 10 ori mai indreptatiti sa fie revoltati si aparati de „vestul civilizat”

 5. Nu am, nu simt, nu inteleg c-as avea vreo datorie morala pentru statul Israel. Nici pentru neamul evreilor, ori si unde s-ar afla imprastiat. (Inclusiv la noi, in Romania). E suficient daca respect neamul evreiesc fara sa-l iubesc. Mi-e indiferent ce sa-ntampla cu statul Israel, dar as vrea sa dainuie in timp doar ca sa nu mai avem parte de o invazie avreiasca cum a fost in secolul 18/19, cand localitatile Moldovei se umplusera pana la refuz de israeliti si n-a fost deloc bine. Daca ne mai aducem aminte si de evreii bolsevizat care au facut prapad pe la noi chiar nu putem avea vreo simpatie pentru statul respectiv.

 6. Germania este între ciocan și nicovală : Logic ar trebui să condamne Israelul pentru crimele pe care le face asupra civililor, dar înțelept ar fi să tacă pentru a nu-i supăra pe cei care au avut de suferit de pe urma lui Hitler !
  Dacă ar avea curajul să ducă mai departe explicațiile în legătură cu ce s-a întâmplat atunci, dar n-au !, nemții ar putea riposta că totul este exagerat la maximum : și motivele pentru care au ajuns ȘI evreii în lagărele de muncă, dar și numărul real al lor, aflat, vorba vine, că nu vrea nimeni să-l afle 😎 în arhivele Marii Britanii unde au fost duse de învingătorii lui Hitler și în care se află absolut toți cei care au fost la Auschwitz, Birkhenau și celelalte lagăre, cu nume- prenume, vârstă , profesie, cetățenie, motivul internării, etc., toate ținute în stilul , disciplina și rigoarea tipic nemțească !
  Și astfel se vehiculează cifre astronomice, asta și în vederea primirii despăgubirilor, pornindu-se de la vreo șase milioane, scăzute treptat până la două milioane, când chiar recensământul evreiesc arată că numărul global al evreilor înainte de război a fost doar cu 300.000 mai mare decât după, ceea ce demonstrează clar o manipulare, mai ales dacă ținem cont că în lagăre erau și polonezi, austrieci, ruși, sau chiar germani, nu numai evrei. Iar dintre ăștia, curioasă treabă nici unii de teapa lui Soroș, sau alți mari bankeri, sau oameni de știință, ci niște bieți oameni de rând cu diferite beteșuguri și tare psihice, unii autori pun asta chiar pe seama unei înțelegeri arianiste pusă mai târziu în cârca lui Hitler !

 7. Cui a folosit atacul Hamas ? Lor, teroroștilor în nici un caz, palestinienilor, pentru că se știa că n-au nici o șansă să schimbe politic ceva, nici atât ! În schimb Bibi a reușit să pună capăt nu doar protestelor ( antisemite, cum altfel 😎 ) ce aveau loc împotriva sa, cu milioane de protestatari în stradă, dar să se și răzbune pe cei câțiva dintre organizatorii protestelor, întâmplător lichidați de teroriști, dar și să bage spaima în cei care organizaseră un festival cu ceva dezmățuri deloc pe placul unui habotnic ca el.
  Până și dintre teroriști cad victime doar cei care nu s-au prins de ”acțiune”, că restul sunt de mult departe și așteaptă alte ordine de la Netanyahu și ai lui !

 8. O fi avand nemtii o datorie fata de evrei, dar palestinienii NU au nici o datorie, ba chiar as spune ca evreii au o datorie etica, morala si economica fata de populatia palestiniana dupa ce au ucis, le-au distrus casele, familiile, au ras de pe fata pamantului satele fara ca palestinienii sa aibe vreo datorie de orice fel fata de evrei.

  Nu am nimic cu evreii, nu sunt nici mai buni nici mai rai ca alte natii, dar au avut pretentia la un stat de unde ei au plecat acu 2000 de ani, de fapt un stat mai mult simbol pentru ca majoritatea evreilor traiesc in afara granitelor Israelului. De fapt prin crearea statului Israel s-a dorit ca evreii sa ne dovedeasca superioritatea „poporului ales” fata de orice natie si ca nimeni pe lumea asta NU li se poate opoune. Statul Israel este SIMBLUL STATAL al puterii evreilor in lume.
  Nu vedeti ca pot ucide oricati palestinieni vor, in timp ce cea mai puternica armada din lume, cea a SUA, le tine de 6 nu cumva sa incerce cineva sa-i opreasca din genocidul impotriva palestinienilor?
  Pana si tarile musulmane tac ca mortu in papusoi…Tarile occidentale in loc sa ii apere pe palestinieni canta inspaimantati melodia dictata de extremistii sionisti!!!
  Tupeul maxim al ultrasionistilor s-a manifestat evident – ministrul aparairi i-a numit pe palestinieni „ANIMALE UMANE”, iar Netaniahu pentru a putea anexa Gaza si Cisiordania a propus ca tarile occidentale sa ii ia pe palestinieni din casele lor, de pe pamanturiule lor.

  Traim ceva mai groaznic decat holocaustul, care s-a produs in mare taina, tarile nu stiau ce fac nazistii…
  Genocidul palestinienilor se face aproape in aplauzele Occidentului si nu numai….

 9. Datoria nu e față de niciun Israel care stie toată lumea că is criminali.Datoria e față de Casa Albă care îi ține pe nemți legati in lanțuri cu armata lânga ei,cum ne au si pe noi dar nu ne dăm seama de prosti ce suntem.

 10. bai fraierilor…astia autocompatimindu-se si invinovatzind pe toata lumea au prostit-o in asa fel incit totzi le dau bani pe motiv ca sint supravietzuitori ai povestlor lor
  voua v-a dat germania/rusia/usa 1000 USD pe luna doar pe motiv ca esti ‘ales’
  pe unde sint au luat banii astia…
  voua sau altor natzii le-a mai dat cineva pomana ?
  a trebuit sa va cistigatzi pinea muncind … si nu atzi mai avut vreme sa va ginditzi si la altceva…
  si uite asa se baga in fatza…primind pomeni prin spate

 11. Intransigentule 19:48, din păcate , situația pare să se repete : Numărul de apartamente, majoritatea rezidențiale, cumpărate în ultimul timp a cresut cu 30% față de perioada anterioară, deși românii sunt mai săraci ca oricând, vorba lui Creangă (ajuns și el motiv de poveste cu Bojdeuca lui , reamenajată modern, cu acoperișul Bilka, ce rezistă iată , nu numai la intemperii, ci și la ironii ): „Mai sărac ca acuma, ca anul trecut și de când mă știu, n-am fost niciodată ”! 😉 ), ceea ce ar părea ceva destul de neverosimil , dacă n-am ști că o grămadă de cetățețeni cu dublă cetățenie , s-au hotărât, dată fiind situația belicoasă din zona lor , să ne devină vecini, cu drepturi depline și venituri, babane, inclusiv pensii. Care este explicația dată acestui curios fenomen de massmedia, aflată unde altundeva decât tot în posesia lor : de teamă că de la anul TVA în construcții va crește de la 5 la 9 %, românașoii noștri scot de la saltea, eventual și de sub bănci, că la Bănci nu prea au sume de câte 100-200.000 de euroi, ca să economisească cei vreo 4.000 cu care ar crește prețurile de la 1 ianuarie.
  P.S.
  Cred că dacă ar mai fi Ion Creangă, dar în curând nu va mai fi nici în manualele școlare, însoțindu-i în uitare pe Eminescu, Coșbuc, Voiculescu ș.a. dușmani ai poporului ( cunoașteți expresia ( rămas același 😉 ) ar înlocui „sărăcia” cu „prostia” ! 😎

 12. Cati si cat timp mai trebuie sa-si puna oamenii cenusa in cap in fata celor care se comporta astazi precum calaii lor mai vechi?Miorlaiala religioasa nu spala crimele.S-a ajuns la o moda a pozitiei exclusiv semita
  de parca nonsemitii ar trebui ucisi fara pasare pentru simplu fapt ca nu i-au gazat si pe ei nemtii in acelasi moment.Germania are doua poveri in spate:rusul si evreul.De amandoua se achita in mod parsiv.

 13. Să umpli în kibbutzuri dintre țărani din estul Europei care scuipă-n palmă, fac cruce când pun mâna pe sapă, taie-n răspântie pâinea și-o împart ca și copiilor ferice botezați de unde au plecat înseamnă să ai un plan nemișcat. Nu Germania asta doresc ei s-o vadă-n scrâșnirea dinților ci aia care nu mai e și vor s-o refacă, aia lui Hitler; asta-i scăpată de la sluj de către RDG și de uimitoarea mișcare a lui Horst Kasner, tatăl lui Merkel, care-și duce copilul în RDG, conform planului B al conștiinței germane

 14. Au mai ramas patru zile. Se continua razboiul in Israel, din pacate. Inarmati-va cu rabdare.

 15. Evreii simt vreo responsabilitate pentru coreligionarii lor care au inventat ,finanțat sau propagat ideologii precm,Industrializarea, social naționalismul(Nazismul),Comunismul(Marxismul),Globalismul(Marxism Progresismul),cu sutele de milioane de morți și rezultate nefaste pentru miliarde de oameni?Deci evreii nu simt nici o remușcare pentru atrocitățile din Palestina și credeți că au simțit ceva in trecut,uitati asta este Dovada cea mai elocventă a naturii acestei religii a superiorității și binelui suprem.Acum nu mai e nimic de zis au evaporat toate invențiile.

 16. Există două germanii= politicienii și media ( cu anexele) puse de NOI și populația ( în curs de resetare).Voi aflați doar ce spune prima. PS=un cadavru arde in 20 minute .În cît timp ard 6 milioane?….

 17. Germania NU iubeste evreii, joaca teatru in fata Evreimii mondiale care conduce Statele Unite ale Americii..in speranta ca Armata Americana va pleca din Germania….1.Holocaustul a fost real, cu 6 milioane de arsi…Si in Romania a fost Holocaust cu 300.000 de victime….2. Daca recunosc Holocaustul asta nu inseamna ca nu vad nazismul Evreiesc de azi si din Vechiul Testament pe care Evreii l – au scris… Pomeneste un roman mai sus de vicimele comunismului din inchisori comuniste…Care victime?… 3. Evreii nu sunt vinovati de nici un Comunism…Daca esti bou si nu vezi avantajele comunismului comparativ cu anticomunismul e vina ta, nu a evreului…4. Asa cum am scris Evreii au creat Crestinismul…Dar nu te – a obligat niciun evreu sa devii crestin. Prost poti fi si neobligat….

 18. Niciun popor n-a iubit vreodată evreii din cauză naturii lor criminale.

 19. Nu, nu au murit 6 milioane, asta o cred cei care nu au studiat matematica, patologie criminalistica, mecanica reala a utilizarii gazului pentru a ucide oameni, chimie, cei care cred martori mincinosi dovediti si discrepante logice cat falia San Andreas. Daca germanii ar fi decis sa gazeze milioane de oameni, ar fi fost absolut esentiala o revizie completa a unor masini foarte redutabile. Cu siguranta ar fi fost necesare si o ordine generala, instructiuni, studii, comenzi si planuri. Astfel de articole nu au fost niciodata gasite. Ar fi fost necesare intalniri de experti: de arhitecti, chimisti, medici si experti intr-o gama larga de domenii tehnice. Nu s-au intamplat. Ar fi fost necesare plati si alocari de fonduri. Daca acest lucru s-ar fi intamplat intr-un stat hiper-birocratic precum cel de-al treilea Reich, cu siguranta ar fi supraviețuit o multime de dovezi scrise. Nu exista asa ceva. Stim, de exemplu, pană la ultimul pfennig, costul canisei de la Auschwitz si al dafinului care s-a comandat pentru pepiniere. O sa-i intreb pe creduli, de ex. cum si cat dura, dupa parerea lor, ca miile de cadavre sa fie indepartate pentru a face loc urmatorului lot?

 20. axon= lasa-i pe romani in pace , ai grija de tine. esti bolnav rau ,traim in epoca minciunii ,cine stie cate falsuri prin istorie sant scrise ,pixelul albastru .zici ca faci rau altuia dar de fapt i-ti faci tie ,asta valabil pentru fiecare

 21. Gaza nu e cumva patria Hamas? SDementul ala, fabricat religios si ideologic, de douazeci de ani, care zbiera prin telefon la ma-sa, ca ii pute sufletul de eroism, fiindca a ucis 10 oameni, devenind conform aberatiilor aparent religioase, erou, martir…, Evrei, copii, femei, barbati, fiimd din intamplarea asta doar evrei declarati cei ucisi! Nu va determina la meditatie? Eu nu sunt pro evrei! Voi, comentatorii pro-hamas si nu neaparat si sustinatorii arabilor declarati
  palestinieni, vreti sa discearna oamenii fineturle termenilor terorism, hitlerism-nationalsocialism, progresiem, globalism, stat islamic, marxism, neoarxism, comunism samdp? Hai sictir! Opriti ura! Arabii si foarte greu si evreii! Muriti aiurea, ca imbecilii! Toti!

 22. Ca sa se faca statul Israel in palestina Rothschild a fost nevoit sa ucida o gramada de evrei. Hitler cu gasca de nazisti a fost intermediarul. L au pompat cu bani si l au lasat sa faca al doilea razboi Mondial dupa aia l au invins si au infiintat statul de care aveau nevoie. Acel stat Israel infiintat in 1947 primeste subsidii imense din sua ca fara ele se desfiinta de mult. O gasca de jigodii evreiesti tine lumea ostatica pentru interesele lor. Ucraina la fel daca khazarii Ashkenazi trebuie sa plece din Israel vor face khazaria in ucraina si vor fi in uniunea iuropeana.

 23. Noutati pe frontul de est ? 😉
  facocerul din …ESTONIA(!) … ce spune 😉 s-a facut purtator de cuvant al urcacilor … estonianul 😉 ?

 24. La Auschwitz ni s-a prezentat o targă metalică ce se introducea într-un cuptor unde avea loc arderea, nici vorbă de posibilitatea de a putea incinera atâtea persoane decedate !
  La fel și „camera de gazare”, de fapt o baie uriașă în care intrau noii deținuți pentru o dezinfecție inițială, prevăzută e drept și cu niște orificii sub tavan prin care se făcea aerisirea sau se introduceau diferite substanțe dezinfectante .
  Ghida de-acolo, într-o convorbire în grup ne-a spus că s-ar putea ca din neatenție, sau rea voință, cineva să fi uitat a opri la timp introducerea de dezinfectanți, care în doze mari s-ar fi putut dovedi toxice, dar nu letale, iar faptul că deținuții ajungeau să arate ca niște schelete , se datora refuzului unora de a ieși la muncă și atunci li se dădea doar o rație de subzistență, insuficientă pentru a rezista mult timp în condițiile de acolo.
  Pozele din lagăr, dar mai ales muzeul de la intrare avea darul de a prezenta cele mai semnificative exemple cu obiecte personale, sau felul dizgrațios în care ajungeau unii dintre deținuți în urma refuzului de a ieși la muncă sau de a consuma un anumit fel de mâncăruri interzise de religia lor .
  Dealtfel și la noi, la Sighet există un asemenea Muzeu, dar nu ni se spune cui îl datorăm, sau mai bine zis cui ar trebui să-i „mulțumim” pentru el, în care s-a distrus și nimicit mare parte din elita românească …. 😎

 25. Daca scrierile sunt de ei, mai ramane de vazut originalul original, ca totul pare copy/paste a la dottore Poanta al nostru. Asha se tiparesc shi USD, nu? Mai departe pe langa scrieri, batalioanele/diviziile putem spune de Rabyii, adapteaza din mers pe cale orala doctrina care devine astfel mult secreta shi pentru aceasta adunatura de natzii fiind sedushi de promisiunile ca vor fi stapani cu acte in regula pe Planeta (deocamdata robii pe moshia lui Rothschild), shi asta mai cu sion, zion (salam cu Zoia) etc… Esentza este frica shi spaima mai ales pentru ai lor, ex.bolshevicii lui Stalin, (a se vedea Beria, Trotzky, samd) ce vine ancestral shi de la altzii, ex America Latina, mayashii precum khazariii azi, vroiau sange mult, da mult sange, shi preotzii lor smulgeau din pieptul tinerilor cu cutzitul inima lor, multzi de fapt fiind fii de rang inalt, dar=lingaii stapinului, ca in ziua de azi. Sunt dovezi ka khazarii lor practica ritualic asha ceva, dar de data asta pentru cozile lor de topor ca sa le arate pisica, sunt multe ex.: Kennedy, Ceashka, samd. Deci astazi clantzaii de aur (a se vedea serialul RTV din dec.89 a tov.Sergiu Nicolaescu cu emanatul fasaiit rromica Ylici), dupa ce au fumat aproape toate ideologiile lor din putzul gandirii de Rabyii, ramanand doar cu alba neagra=globalizarea, lgbdn, poolitically correct, schimbarea de sex ca la viitorii ieniceri, libidinoshi shi gretzoshi, ei prefera sa distruga Planeta, ca sa nu se vada facatura lor. In incheiere ca o fereastra pentru viitorul nostru, sa vedem daca in manualele lor cu HO, vor inshira cu poze shi documentatzie de faptele lor, macar pe tov. ce au facut parte din chibutzul PCR, ca la gazeta lor de la YAD??? Ka khakazarii nu este nimeni, ei vor dominatzia mondiala ka Hitlerica.
  O zi buna.
  Con
  P.S. Sa iubim pe aproapele nostru ca pe noi insushi, inseamna mai intai sa ne iubim pe noi insushi, lucru rar, mai ales la cozile de topor de la noi, care ne obliga sa iubim tot ce NU este al nostru.

 26. Ai responsabilitate morala cu victimele tale. Dar, daca victimile tale devin victimarii unui alt popor si asta este mult mai slab, responsabilitatea morala cu primii dispare si trece la popurul slab.

 27. Caline, toate au un inceput si un sfarsit, inclusiv „datoria morala” fata de Israel, „poporul ales” si „tara sfanta”. Dar in exemplul de fata ce este aia „datorie morala”, mai Caline, cum poate fi cuantificat asa ceva, ca sa stim ce trebuie sa facem ca sa putem scapa de aceasta povara, noi omenirea „datorata moral”, Israelului si evreior…?! Altfel omenirea de pe glob va fi tinuta in Veacu Vecilor prizoniera unei datorii, deci a unei obligatii ale caror contururi si margioni sunt nedescifrate, ne cuantificate si Sine Die ?! Dar, intreb si eu ca prostu, acest „popor sfant’ si „tara sfanta”, este/sunt atat de iamculat/tzi, nu are/au nicio „datorie morala”, fata de celelate popoare ale lumii, numai noi idiotii si tampitzii, adica astia, miliardele care suntem pe fata Pamantului…?!

 28. Oare Românii din România avem vreo „datoria morala” fata de Israel, „poporul ales” si „tara sfanta”?
  Noi, Românii din România avem PROPRIUL nostru TARAM/România (locuit de peste 10.000 de ani) de catre PROPRIUL nostru POPOR (inchegat dpv. genetic acum 8.000 de ani pe acest TARAM/România, popor sedentar si majoritar (90%) pe acest TARAM/România dpv. arheologic), PROPRIU nostru POPOR care a AVUT si o STRAVECHE si AUTOHTONA credinta sfanta a NATURII (a Mamei PAMANTEANA cea Neolitica/6000 BC si a Tatalui CERESC PIE/”*Dyḗws Ph₂tḗr”, cel din Epocile PIE a Bronzului/3000 BC a populatiei (proto-)GETO-DACICA si din Epoca IE a Fierului/1500 BC a populatiei GETO-DACICE), la care AM ADAUGAT si cea a CUNOASTERII si STUDIERII NATURII (cea a ZEULUI cel AUTOHTON al GETO-DACILOR Zamolxis/550 BC), precum si cea al IUBIRII NATURII (Iisus/50 BC).

  ASTFEL INCAT … NOI Românii din România avem un CU TOT alt TARAM (Balcani, Europa) si PATRIE straveche/ROMÂNIA, un CU TOT alt POPOR stravechi/ROMÂNESC si o CU TOT alta CREDINTA straveche/cea AUTOHTONA !

  ASTFEL INCAT … NOI Românii (locuitori SEDENTARI in Balcani, Europa), in TARA numita România … NU avem NICIO „datoria morala” fata de un ALT taram (cel SEMITIC din Orientul Apropiat), o alta TARA/Israel, ALT popor de pe ACEL taram/„poporul ales” si ALTE credinte de pe ACEL taram/din „tara sfanta” !

 29. Oare Românii din România avem vreo „datoria morala” fata de Israel, „poporul ales” si „tara sfanta”?
  Noi, Românii din România avem PROPRIUL nostru TARAM/România (locuit de peste 10.000 de ani) de catre PROPRIUL nostru POPOR (inchegat dpv. genetic acum 8.000 de ani pe acest TARAM/România, popor sedentar si majoritar (90%) pe acest TARAM/România dpv. arheologic), PROPRIU nostru POPOR care a AVUT si o STRAVECHE si AUTOHTONA credinta sfanta a NATURII (a Mamei PAMANTEANA cea Neolitica/6000 BC si a Tatalui CERESC PIE/”*Dyḗws Ph₂tḗr”, cel din Epocile PIE a Bronzului/3000 BC a populatiei (proto-)GETO-DACICA si din Epoca IE a Fierului/1500 BC a populatiei GETO-DACICE), la care AM ADAUGAT si cea a CUNOASTERII si STUDIERII NATURII (cea a ZEULUI cel AUTOHTON al GETO-DACILOR Zamolxis/550 BC), precum si cea al IUBIRII NATURII si OAMENILOR(Iisus/50 BC).

  ASTFEL INCAT … NOI Românii din România avem un CU TOT alt TARAM (Balcani, Europa) si PATRIE straveche/ROMÂNIA, un CU TOT alt POPOR stravechi/ROMÂNESC si o CU TOT alta CREDINTA straveche/cea AUTOHTONA !

 30. Astea , explică-le unora islamiști,. cam 1,4 milioane de pe Terra.. Iar holocaustul nazist a fost urmarea directă a dictatului de la Trianon..și a fost floare la ureche de ce urmează..

 31. Toti oameni au responsabilitatea morala fata de ceilalti oameni. Dar exista un grup de fiinte, care zic, jura, ca nu au responsabilitatea morala catre nimanui. Astia sint: nordamericani, evreii si nazistii. Si cum justifica tipii astia asemenea deliriu? Zic ca nu au datoria morala fata de nimeni pentru ca sint popoarele alese ale lui Dumnazeu. Americanii nu stiau asta, pina cind Marilyn Albraigth si Kissinger, evrei amindoa, ii au convins.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.