Datoria publică a României – 53,1% din PIB

Datoria publică a României a atins 53,1% din PIB la finalul lunii septembrie 2024, totalizând 916,7 miliarde de lei, conform datelor Ministerului Finanțelor. Revizuirea acestui indicator a fost realizată după anunțarea de către Institutul Național de Statistică, pe 6 decembrie, a valorii PIB-ului pentru primele nouă luni ale anului.

Structura datoriei publice

Cea mai mare parte a datoriei publice, respectiv 859,9 miliarde de lei, este pe termen lung, în special prin emisiuni de titluri de stat. Datoria publică este predominant denominată în lei (435,75 miliarde de lei), urmată de datoria în euro (89,8 miliarde de lei) și de cea în dolari (1,1 miliarde de lei).

Implicarea legii responsabilității fiscal-bugetare

Legea responsabilității fiscal-bugetare impune Guvernului să adopte măsuri concrete pentru reducerea datoriei publice atunci când aceasta depășește pragul de 50%, dar rămâne sub 55% din PIB. Aceste măsuri trebuie să includă:

  • Prezentarea publică a unui program de reducere a datoriei;
  • Înghețarea cheltuielilor salariale din sectorul public, realizată printr-un cadru legislativ adecvat;
  • Implementarea măsurilor într-un termen cât mai scurt, cel târziu până la finalul primului semestru al anului viitor.

Revizuirea programului de emisiuni de titluri de stat

Pentru a finanța deficitul bugetar și a gestiona refinanțarea datoriei existente, Ministerul Finanțelor a revizuit programul de emisiuni de titluri de stat pentru 2024, majorând valoarea acestuia la 250 de miliarde de lei, cu 15 miliarde de lei mai mult față de estimarea anterioară. Fondurile vor fi utilizate pentru:

  • Acoperirea deficitului bugetar pentru 2024;
  • Refinanțarea datoriilor care ajung la scadență până la sfârșitul anului;
  • Prefinanțarea parțială a necesarului de finanțare aferent anului 2025.

Sursa finanțării datoriei publice

În 2024, Ministerul Finanțelor a atras fonduri din diverse surse:

  • Piața internă: 138,5 miliarde de lei prin licitații de titluri de stat, plasamente private și programe dedicate persoanelor fizice;
  • Piața externă: Aproximativ 19 miliarde de euro echivalent, prin euroobligațiuni, inclusiv euroobligațiuni verzi, obligațiuni Samurai și împrumuturi de la instituții financiare internaționale.

Presiuni asupra Guvernului

Nivelul datoriei publice plasează România într-o zonă de risc moderat, însă respectarea legii responsabilității fiscal-bugetare impune adoptarea rapidă a unor măsuri de austeritate. Acest lucru ar putea genera nemulțumiri sociale, în special în contextul unei eventuale înghețări a salariilor din sectorul public.

Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 5083 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Până nu va fi redus numărul de tăietori de frunze la câini de la 1.300.000 la 800.000,nu se va face economie la buget. Până nu se termina cu majorările salariale la bugetari cu 30% anual,nu se va face economie. Până nu se reduce numărul de parlamentari de la 600 la 300 cu toți grașii din spate,nu se va face economie.

  2. @maxtor spune:
    16 dec. 2024 la 16:04

    „@gelu
    -singura care mai cumpara azi e China.”

    Si romania, vezi evolutia deficitului comercial. Ca foarte mult din ce cumparam ne este impus de „partenerii occidentali” e alta poveste.
    Cat din ce cumparam dam mai departe moka?

  3. Romania trebuie ingropata in Datoria Externa pentru a fi cumparata pe nimic de satanistii Shwab, Rothschild, Soros…. tot asa cum satanistii au cumparat pe nimic Urcacania. De aceea Johannis tradatorul a dat Lovitura de Stat de acum cateva zile la indemnul finaciarilor satanisti care vor sa cumpere si tara noastra.

  4. LUCRU BINE FĂCUT ! În două mandate NE-A triplat DATORIA PUBLICĂ ! Dați-i bă , LEAFĂ și după 22 dec . că știe el ce face . ATENȚIE la VĂNZĂTORII CIOLACI , BURDUJEI și alți CĂȚEI : Au pus gănd rău HIDRO și NUCLEAR ELECTRICA . SUNT ALTE ZECI DE MILIARDE DE EURO DATORII CIOLACE LA COMPANIILE STRĂINE , DIFERENTELE DE PREȚ ACHIZITIE – TARIF PLAFONAT LA ENERGIE ȘI GAZE. Vorba prostatarului Ceausescu : Dă , bă banii borfașule !

  5. marim PIB.ul si scadem datoria!

    azi Bugetul -cat poate cheltui Guvernul- e la 30% din PIB,

    la ceas aniversar sa amintim de lozinci contra-revolutionare,
    -nu ne vindem tzara!
    -nu vrem bani nu vrem valută….
    -ati mancat salam cu soia?
    -s-au gasit droguri la UNTold!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.