Datoria publică a României a atins un nivel record

Ministerul Finanțelor a raportat o creștere a datoriei publice a României în luna martie, cu 3,8 miliarde de lei, ajungând la un total de 845,1 miliarde lei. Această cifră reprezintă un nivel record pentru țară, iar gradul de îndatorare s-a situat la 51,9% din PIB, în scădere față de 52,4% din PIB anunțat anterior pentru februarie. Această modificare a fost determinată de o majorare a bazei de raportare a PIB-ului pentru ultimele patru trimestre, conform Profit.ro.

Conform metodologiei UE, datoria în raport cu PIB-ul a fost calculată pe baza sumei PIB-urilor din ultimele patru trimestre, cu cea mai recentă valoare de 1.628,63 miliarde lei, față de 1.605,59 miliarde lei în luna februarie. Această revizuire a dus la ajustarea îndatorării din februarie la 51,7% din PIB. În februarie, datoria era de 841,29 miliarde lei, după o creștere record de aproximativ 40 de miliarde de lei în primele două luni ale anului.

Ministerul Finanțelor a subliniat că nivelul ridicat al îndatorării reflectă o strategie prudentă de finanțare, cu împrumuturi mai mari în prima parte a anului. În primele trei luni ale anului curent, nu au fost scadențe semnificative de rambursare a datoriei publice, ceea ce a contribuit la menținerea indicatorului la un nivel relativ ridicat. Planul de finanțare pentru anul 2024 a fost acoperit în proporție de 43% până la data de 31 martie 2024.

Datoria guvernamentală brută la sfârșitul lunii martie 2024 include sumele alocate pentru implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și datoria contractată pentru finanțarea deficitului bugetar aprobat pentru anul în curs. Utilizarea fondurilor din PNRR este estimată să reducă cheltuielile cu dobânzile și să influențeze deficitul bugetar în mod pozitiv în anii următori.

Pentru menținerea datoriei guvernamentale în PIB la un nivel sustenabil, Guvernul are în vedere stimularea creșterii economice prin investiții publice, estimate să reprezinte 6,9% din PIB în 2024. Implementarea PNRR va contribui la sporirea potențialului de creștere economică și va susține digitalizarea economiei și tranziția verde în România, beneficiind de fondurile europene alocate prin politica de Coeziune 2021-2027 și Mecanismul de Redresare și Reziliență.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4692 Articole
Author

15 Comentarii

 1. Eșuată, în pas voios spre 200 miliarde coco datorie externă, măR🤮g …
  ……[RumburKK- StatMajoriZdu GărZilor Patriotice Tulcene -RumburKK]……

 2. Și încă Țara nu-i în zona euro..
  Economia zonei euro deja îi cu un picior pe prima treaptă a eșafotului falimentar..
  Să fie Anglia mai proastă decât ceilalți colhoznici, ieșind din UE? .
  Priviți atent la cei ce conduc uniunea. Dacă incepem de la Ursula, cu toate celea ce știm despre ea, te apuca disperarea..

 3. Astia cresc din pix valoarea PIB-ului, ca sa mentina datoria sub 52% unde prin lege din ce imi aduc aminte trebuie sa intre pe austeritate si sa inghete salarii, pensii, sa dea afara din bugetari

 4. „Indatorarea mai mare reflecta prudenta”.
  Hai sa mergem la spitalul de nebuni impreuna cu Marcel Bolos. Acolo, in saloane, vom stabili si cum raspandim razboiul ca sa fie pace, si cum cenzuram ca sa aparam libertatea.
  Traiasca lumea „libera”!

 5. 177 miliarde de euro datoria
  de peste 10 ori mai mult decat sa îndatorat Ceausescu
  Acum numai dobanda anuală e de peste 8 miliarde euro.
  Hai că nu mai e mult până la 200 de miliarde
  si așa au vandut peste 40% din resursele țării
  pămanturi arabile, gaze, petrol păduri, munti etc
  Halal si ati votat in continuare vânzătorii si distrugătorii țării.

 6. @ Un articol care atrage atenția că guvernanții de la București se străduiesc să țină pasul cu partenerul strategic SUA, la îndatorare, ?

 7. De ce nu vinde România o baterie Patriot către SUA (la preț dublu, pentru că a crescut valoarea acesteia) ca să acopere o parte din cheltuielile publice?

 8. Pai, spitale nu s au construit, scoli sau autostrazi nu, nivelul romanului de trai este sub existenta !! Unde s bani !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 9. Și în tot acest timp, PRIORITATEA 0 a Romaniei este asigurarea energetica a Republicii Moldova (POMANĂ), FINANȚAREA ukruinei și înarmarea/înzestrarea cu fiare vechi cumparate la suprapreț, toate acestea din bani împrumutați cu dobînzi mari. Multe succesuri!

 10. ce ma nu va ajunge cate spitale regionale noi au construit? toate 8 sunt gata

 11. UE nu merge intr-o directie buna deloc. Asa sunt toate tarile, unele mai rau decat altele. Daca Germania prima economie a UE avea in 2023 o datorie publica de 2814780.40 euro, 33566 euro pe cap de locuitor, respectiv 65.33% din PIB, ce sa mai zici. Mie imi este cu neputinta sa cred ca asa se conduce o tara. Prin datorii si imprumuturi. Intr-o casa nu stau deloc asa lucrurile si daca cumva ai o datorie, la casa / masina sa zicem, de la o luna la alta achitand scazi datoria. Nu te indatorezi si mai mult.

 12. Si nici insule nu avem de vanzare! In 3 luni vine războiul peste noi,conform presedi tele Serbiei! Nici nu știți ce pierdeți!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.