
Achiziția E.ON Energie România de către compania de stat ungară MVM ar putea ajunge pe masa Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), potrivit președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. Acesta susține că există suficiente motive pentru o analiză aprofundată a tranzacției, mai ales din perspectiva siguranței naționale.
„Probabil că la această investigație se va ajunge la CSAT. Aș fi surprins dacă ea trece fără o astfel de evaluare. Mi-e greu să cred că această operațiune va fi considerată neproblematică, având în vedere și unele exprimări publice ale unor membri ai Comisiei de Examinare a Investițiilor Străine Directe (CEISD)”, a declarat Chirițoiu.
Trei avize esențiale pentru finalizarea tranzacției
Tranzacția dintre MVM și E.ON este supusă aprobării a trei instituții: Comisia de Examinare a Investițiilor Străine Directe (CEISD), Consiliul Concurenței și Comisia Europeană. Potrivit lui Chirițoiu, Comisia Europeană a decis să transfere cazul către Consiliul Concurenței din România, având în vedere că impactul este, în principal, pe piața românească.
„Este o situație similară cu tranzacția Mega – Profi. În cazul acesta, Comisia Europeană a considerat că impactul fiind asupra României, este mai potrivit ca analiza să fie făcută de autoritatea națională de concurență”, a explicat Chirițoiu.
Ministerul Energiei avertizează asupra riscurilor
Ministerul Energiei a sesizat CEISD cu privire la tranzacție, evidențiind mai multe aspecte problematice care ar putea afecta siguranța națională. Printre principalele riscuri identificate se numără:
Legăturile MVM cu Federația Rusă: compania ungară are relații comerciale cu Gazprom și Rosatom, entități aflate sub sancțiuni internaționale, iar Ungaria menține o dependență ridicată față de gazele rusești.
Riscul cesiunii ulterioare: structura contractuală permite revânzarea participațiilor către entități din afara Uniunii Europene, ridicând probleme de transparență și control.
Probleme privind protecția datelor: lipsa unor garanții clare pentru securitatea datelor a peste 3 milioane de clienți ai E.ON Energie România.
Conflict cu strategia energetică națională: planurile MVM de reducere a consumului de gaze naturale contravin Strategiei Energetice a României și Programului de Guvernare 2024-2028, care prioritizează extinderea rețelelor de gaz.
Finalizarea tranzacției, așteptată în vara lui 2025
MVM, al doilea cel mai mare grup energetic din Ungaria, a semnat în decembrie 2024 un acord pentru achiziția diviziei de furnizare gaze și energie electrică a E.ON din România. Conform acestuia, MVM va deține 68% din E.ON Energie România și 98% din E.ON Asist Complet.
Directorul MVM, Karoly Matrai, a declarat că finalizarea achiziției este prevăzută pentru lunile iunie-iulie 2025, cu condiția obținerii tuturor aprobărilor necesare.
Nastasia, nu crezi cá pute sá fie toti angajatii pe criterii nationale, románi? Tg mures , cam 50% etnie maghiará…
Acum existá aceastá situatie, stim toti, de ani de zile, dar tu presupui ceva ce s-a comis dintro parte si continuu… carei treaba?
Esti hipocritá!
Sa cumpere statul roman,
pe imprumut daca nu au bani. Si sa aduca specialisti sa administreze daca nu au, asa cum se lucreaza competent in toata lumea.
Aici nu este vorba de nationalism si incultura, este securitatea energetica care este mult mai critica.
Vine și regionalizarea, dar ce contează e să avem USR în opoziție.
CSAT-UL va informa urgent Budapesta prin reprezentantul UDMR-ist de cum decurg lucrarile si ce masuri trebuiesc luate.
@ Nastasia: oricât ne-ar displǎcea ungurii, motivul este altul: vor sǎ-și asigure coridor de transport gaz cǎtre Ungaria, fiindcǎ mizeria cu „sancțiunile” UE aplicate Rusiei i-a prins descoperiți. Așa cǎ pe viitor, orice ar fi au „țeavǎ” sǎ se aprovizioneze. Nu e nimic simbolic sau „de suflet”.
Daca statul Roman nu da avizele necesare, cum se poate incheia ac tranzactie?
Cel putin in ac caz, vedem ca statul prin institutiile sale se opune.
Iar pericolul strategic pentru România al vânzării Eon către o Companie de stat Ungaria. va fi prezentat și apărat pentru români de membrul de drept CNAȚ ca ministrul de finanțe, domnul Barna Tanczos de cetățenie Ungaria?
Haideți domnule Chirițoiu stiți vreun român cu suflet și gând pentru România începând cu ilegitimul președinte CNSAȚ expiratul Klaus Iohannis și în instituțiile enumerate: Comisia de Examinare a Investițiilor Străine Directe (CEISD), Consiliul Concurenței și Comisia Europeană??? Problema României e nu vânzarea Ardealului începută răspânditlrea MOL Ungaria tot companie de stat începută în Transilvania , ce să vezi, 1 Decembrie 1998 și retrocedările frauduloase, !!! ci persoana unui acces în turul 2 la Președinție. Cu el se luptă în aceste zile determinante Guvernul, SRI, CCR nu cu pericolul dependenței la energie a pentru 3 milioane de români, de Ungaria dușmănoasă și revizionistă.
De ce? Daca apare un ‘actor statal’ pe tiktok… 😎 Pai nu ne spuneau ca ‘statul roman e un aministrator prost’? In mintea lor e mai bun administrator un stat strain…
Curios, acuma ca e pe mana nemtilor nu e o problema de securitate nationala?
Sau ca Enel a ajuns pe mana grecilor nu e o problema de securitate nationala nationala?
Sau ca OMW e al austriecilor si a preluat gazele din Marea Neagra si face ce vrea cu el cf romanasilor?
Singura problema pare a fi acea a antimaghiarismului.
Comentariu… sper sa fie pe „sufletul”dumneavoastra…si, sa_l difuzati. In ultimii ani, Ungaria a incercat, prin toate mijloacele, sa puna mana pe proprietati care sunt situate in interiorul asa zisului ” Tinutul secuilor” E-on gaz, pentru ei, este ceva „simbolic” Sediul central este in Targu_- Mures ( cladirea noua, care este o pata de modernimizm in oras si cladirea veche care se afla in centru istoric).Treptat, treptat, au reusit sa puna mana pe toate cladieile din centrul orasului ( care nu aveau proprietari biserica maghiara ). La E-on gaz , aproape toti salariatii sunt de origine romana ( nemtii i-au pastrat ), dar, acum, toata lumea din oras este sigura..ca daca o sa devina proprietari… salariatii de acolo o sa fie dati afara ( pe schema lui Bolojan ) si…dupa aceea , o sa vedem ca, inclusiv, cel care ne face revizia la centrala de apartament o sa fie de etnie maghiara !!! Este o strategie , bine calculata !
Buna dimineața Ștefan!
De ce? Pentru că ungurii au o țară iar conducătorii lor se comportă că atare, spre deosebire de”ai noștri”a căror patrie este o bancă de prin Cipru, Monaco sau Cayman.
Unde s-a dus mia se duce ai suta. La straini, bineinteles. Nu zic ca nu era deja la E.ON, insa putea fi recuperata de Romania la un pret modic de 20 de milioane de euro, daca scadem ceea ce statul are de plata companiei care cumpara E.ON, adica plata subventiilor la energie = diferenta platita de stat (tot de noi) intre pretul facturat la client si pretul real al energiei. Toata lumea se face ca nu vede asta.
Au facut mare afacere ungurii, cu complicitatea unora din statul roman care au avut nevoie de sprijin unguresc pentru majoritate in parlament si pentru intrarea in Schengenul care e pe inchidere.
E.ON Energie România S.A., membră a grupului german E.ON, este furnizor integrat de electricitate, gaze naturale şi soluții energetice. E.ON Energie România SA a fost creată prin fuziunea companiilor de gaze naturale şi energie electrică E.ON Gaz România( FOSTA DISTRIGAZ NORD) şi E.ON Moldova Furnizare( fosta ELECTRICA MOLDOVA).
E.ON este furnizorul unei comunități de peste 3 milioane de clienți casnici și business din România.DECI JUMĂTATE DIN DISTRIBUȚIA DE GAZE NATURALE A ROMANIEI – ARDEAL. BANAT , MOLDOVA + DISTRIBUȚIA DE ELECTRICITATE MOLDOVA . ASTA SE REVINDE DE CĂTRE NEMȚI LA UNGURI CĂ DOAR EI LE-AU CONSTRUIT NU CELE 3 MILIOANE DE IOBAGI -AȘA- ZIȘI CONSUMATORI CARE SE VĂND CA LA IARMAROC ODATĂ CU ELE . NEMERNICILOR , voi mai băgați jumate de miliard în ”alegeri anulate ” , AVEREA NOASTRĂ e văndută de la STRĂIN LA STRĂIN .
pentru ca nu trebuie vanduta! oare statul ungar e mai capabil decat statul roman, sau avem actiuni de tradare a interesului national?