„De ce mi-am făcut dublă mastectomie“

Trei femei care au hotărât să se opereze din cauza riscului mare de a face cancer au explicat reporterilor BBC de ce au simțit că este necesar să facă o dublă mastectomie. Tot mai multe femei din întreaga lume adoptă această soluție, în urma anunţului actriței Angelina Jolie, care a mărturisit că s-a operat după ce a aflat că este foarte probabil să fie victima cancerului. În România, deocamdată, nu s-au raportat cazuri de dublă mastectomie preventivă, pentru a evita cancerul la sân. Procedura poate fi aplicată, deși este destul de controversată, mulți dintre medicii chirurgi fiind împotriva unei astfel de măsuri.

„Mama mea a murit de cancer ovarian când eu aveam 17 ani“, spune una dintre paciente, în timp ce o alta povestește că și-a pierdut mama tot de tânără. Becky, cea de-a treia, și-a făcut testul genetic și a aflat că este foarte probabil să facă cancer la sân. Și Becky și Charley și Anne au mutații ale genelor, fiind astfel expuse bolii.

Mutațiile genelor cresc însă riscul de a face cancer ovarian.

„Medicii mi-au spus că există 87% șanse să fac această boală. Populația feminină are în general doar 12% șanse să dezvolte o astfel de afecțiune. Este foarte dureros ca această operație să devină de neevitat. Rămân cicatrici, practic nu mai ai cum să alăptezi vreodată. Protezele sunt tot timpul reci. Dar gândesc pozitiv chiar și în această situație, pentru că știu că am redus drastic riscul de a face cancer“, povestește Charley.

„Părea că cea mai bună soluție este să fac operația mai devreme decât prea târziu și nu m-am mai uitat înapoi“, spune și Becky.

„Cred că trebuie să te gândești bine la chestia asta, să fii informat și să știi ce opțiuni ai. Tot timpul m-am gândit că sânii mei o să mă ucidă. Așa că nu i-am mai vrut. Este o operație mare care îmi schimbă viața, dar chiar văd protezele acum ca și cum ar fi sânii mei“, conchide Anne.

Recomanda 3
Andreea Tudorica 223 Articole
Author

3 Comentarii

 1. Cancerul se datoreaza substantelor cancerigene din alimente….Acum sunt multe conserve si alimente conservate care produc cancer si ar trebui interzise….Ar trebui data lege….AUTORIZATIE DE PRODUS….adica numai produsele care sunt autorizate si verificate sa poata fi vandute in Romania. Te duci si cumperi suc de fructe de padure si pe eticheta scrie 10 la suta fructe…restu aditivi. Normal legea trebuia sa le impuna 90 la suta fructe ….valabil si la conserve de carne unde 20 la suta carne restu piele, oase procesate aditivi..etc…

 2. … Invatatura Sfintilor parinti despre boala…
  Femei in suferinta, inselate de genetica si fara credinta fiind deznadajduite.
  Nu exista „reteta” nici pentru a determina toate persoanele sa „faca” cancer cum nu exista si nu va exista reteta/tratament care sa „faca” sanatoase toate persoanele declarate „canceroase”…. ma rog, bolnave de cancer.
  In SUA, acum 50 de ani au fost vaccinate aproape 100 de milioane de persoane (pe durata a mai multor ani, desigur) cu componente cancerigene.
  Cati au facut cancer din suta aia de milioane?
  Mutilarea face parte din smintela iar suferinda psihopata care a dat exemplu ar fi trebuit izolata in ospiciu si sa nu fie facuta publicitate acesteia.
  …..
  Nu credeti ca sint si altfel de cancere care pot lovi o foanfa care-si taie bucati din corp rasturnand un echilibru natural, fie si „slabut”???

Comentariile sunt închise.