De ce nu s-a activat Clauza de solidaritate din Tratatul UE imediat după incendiul de la Colectiv?

Tratatul Uniunii Europene prevede la art. 222 Clauza de solidaritate, care oferă unui stat în care s-a petrecut o catastrofă naturală sau provocată de om acţiunea comună a tuturor celorlalte state membre! România putea activa această clauză din primul moment, astfel încît să beneficieze de sprijinul tuturor ţărilor din UE!

Sursele noastre spun că, din păcate, cei din Ministerul Sănătăţii nu ştiau de această clauză sau pur şi simplu n-au vrut s-o acceseze! Cele aproape 200 de victime de la „Colectiv” ar fi putut să aibă parte din prima clipă de o şansă în plus de supravieţuire şi de trimiterea lor într-o clinică de excelenţă din Europa imediat ce erau stabilizate, însă înainte de perioada critică ce poate interveni, aşa cum spun toţi specialiştii, după 5-7 zile!

O spunem din capul locului pentru a evita acuzaţii nefondate că apreciem efortul uriaş al medicilor şi asistentelor care au lucrat non-stop în această săptămînă, dar bunele intenţii şi dăruirea nu sînt de-ajuns în astfel de situaţii! Nici o ţară din lume nu are condiţiile necesare unui număr atît de mare de arşi, cu atît de multe complicaţii, pentru că evenimente de acest fel se produc foarte rar, cazurile de arsuri grave avînd, de regulă, un număr redus de victime. Şi ţările cele mai mari, în faţa unor astfel de catastrofe, se ajută reciproc, în baza unor protocoale stabilite dinainte, care intră în funcţiune imediat după declanşarea evenimentelor! Germania, de pildă, ne-a anunţat că are disponibile în acest moment doar 20 de locuri în spitalele specializate pentru arşi!

În România, după cum se ştie este un singur loc în care există aparatura modernă pentru arsurile grave: Spitalul de arşi din Bucureşti, însă acolo există doar 25 de paturi profesionale, lucru ce avea să iasă la iveală abia atunci cînd a venit în ţară un medic din Anglia! Nu este, deci, o vină a cuiva că nu sînt condiţii optime pentru toate victimele unei catastrofe de acest fel.

De aceea, Tratatul Uniunii Europene prevede CLAUZA DE SOLIDARITATE care pune la dispoziţia oricărei ţări membre sprijinul celorlalte. Iată ce prevede articolul 222 din Tratat:

După cum se vede, art. 222, al 2, pct.b prevede: „acordarea de asistență unui stat membru pe teritoriul acestuia, la solicitarea autorităților sale politice, în cazul unei catastrofe naturale sau provocate de om”! Întrebarea care se pune acum, cînd aproape toţi specialiştii spun că a fost o eroare trimiterea şi păstrarea victimelor în spitale unde nu erau condiţii pentru astfel de cazuri grave de arsuri, este DE CE NU S-A ACTIVAT CLAUZA DE SOLIDARITATE din primul moment al catastrofei de la Colectiv de către „autorităţile politice” din România, avînd în vedere numărul foarte mare de victime?

Astăzi vedem cum zilnic pleacă în toate direcţiile avioane cu victimele ce sînt duse la mai multe spitale din Europa, însă majoritatea cazurilor au fost rezolvate de români stabiliţi în străinătate, care aveau relaţii la diferite clinici. Timpul necesar pentru finalizarea unor astfel de protocoale private este însă mult mai mare decît dacă se accesa Clauza de solidaritate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.