De ce sunt tastaturile pentru gaming cu iluminare RGB atât de populare?

În lumea perifericelor pentru PC, iluminarea RGB este omniprezentă. Strălucirea blândă, caleidoscopică a unei tastaturi de gaming într-o cameră slab iluminată este atât de specifică pentru orice gamer. A devenit aproape un simbol. Dar, în ciuda acestui fapt, de multe ori nu este clar de ce consumatorii – și în special jucătorii – își doresc, se bucură și preferă iluminarea RGB pe echipamentul lor decât alternativa.

Privind din exterior înăuntru, este greu de urmărit unde și când a început tendința sau de a găsi rațiunea pentru aceasta. Așadar, care este afacerea? De ce atât de mulți jucători și mărci de jocuri salivează la ideea de a încorpora becuri LED RGB pe mouse-uri, tastaturi, casti de gaming wireless și chiar difuzoare?

Se pare că răspunsul este determinat atât de caracterul practic din partea producătorilor, cât și de sentimentul de mândrie din partea consumatorilor. O parte a răspunsului se află în istoria dezvoltării și evoluției becurilor LED ca tehnologie. LED-urile au devenit disponibile pentru prima dată în anii 1960 în roșu, apoi verde, apoi portocaliu/galben și a durat până la mijlocul anilor 1990 până când LED-urile albastre au fost posibile. Când poți face albastru, poți face orice culoare și acesta este motivul pentru care invenția LED-ului albastru a câștigat un premiu Nobel în 2014.
Așadar, în anii 1990, pe măsură ce electronicele personalizate pentru computer apăreau, albastrul, ca nouă culoare a blocului, a devenit cea mai populară. Albastrul a fost întotdeauna asociat cu SF și reprezentări ale viitorului, deoarece este o culoare rară în materia organică.

Prin ce se aseamănă o tastatură pentru gaming și un sistem de navigație pentru mașină?

Cealaltă jumătate a poveștii de aici este că estetica spațiilor de jocuri pentru PC reflectă adesea relația dintre jocuri și materialitatea computerului. De-a lungul anilor au existat discuții și s-au făcut studii care au tras paralele între cultura calculatoarelor și cultura auto. Practic, s-a ajuns la concluzia că spațiul gamerilor nu este doar un simplu loc de consum media, ci este o expresie a unei culturi a producției creative.
La fel ca mașinile personalizate, orele lungi de muncă implicate în construirea unei stații de gaming servesc pentru a demonstra priceperea tehnică și capitalul cultural într-o subcultură masculină care își găsește plăcere în relațiile tehnologice intime și performative.

De ce sunt atât de îndrăgite tastaturile de gaming cu iluminare RGB?

Totuși, asta nu ne oferă cu adevărat un răspuns pentru întrebarea de ce RGB-urile sunt populare acum. Poate pentru că RGB-urile sunt personalizabile pentru orice culoare și, prin urmare, pentru a se potrivi cu orice estetică generală a camerei/mașinii? Este încă un flex, pentru că este mai scump decât o singură culoare RGB, asta nu este toată povestea. Poate un psiholog evoluționist ar argumenta că este pentru că ne plac lucrurile strălucitoare și colorate!
Pentru o altă perspectivă asupra acestui lucru, e nevoie să înțelegi în modul în care lumina este utilizată în contexte de design, artă și inovare a produselor.
Potrivit anumitor cercetări privind culoarea fluorescentă în lumina zilei în aplicații comerciale, aceste culori sunt adesea folosite pentru a marca proprietarul ca fiind o persoană care deține mai mult de o versiune a ceva. O tastatură de gaming luminoasă are un anumit statut atractiv. Există mulți jucători care cumpără aceste tastaturi pentru că ele fac parte din identitatea unui grup cultural.

Pe lângă faptul că înseamnă ceva nou sau de ultimă oră, ar putea exista o îmbunătățire imperceptibilă pentru jucătorii care folosesc aceste tastaturi. Deși majoritatea jucătorilor tastează prin atingere, capacitatea de a programa tastele ar putea optimiza performanța, deoarece ochiul vede culoarea mult mai repede decât vede textul.

Când te uiți la stațiile de gaming strălucitoare ale jocurilor moderne pe computer, este, de asemenea, foarte ușor să te gândești jocurile de noroc. La urma urmei, stereotipul unui jucător care stă singur într-un dormitor iluminat cu LED-uri RGB nu este atât de departe de portretul unui dependent de aparate de slot care stă într-un cazino. Cu toate acestea, jocurile pe calculator nu creează aceeași dependență distrugătoare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

4 Comentarii

 1. Un articol aiurea. Începe cu o întrebare iar apoi autorul bate câmpii fără a da un răspuns. Care de fapt nici nu există într-o logică. De ce le place gamerilor să-şi pună tot felul de beculețe colorate şi prin carcasă, şi pe tastatură etc? Ca să pară că au un produs „şmecher”, hi-tech sau cum vreți să-i ziceți. La fel ca şi cei care-şi pun briz-brizuri de tuning la maşini (leduri, tobe „sport” etc). Adică de cocalari ce sunt 😂.

 2. Unii n-au ce face si traiesc in micul lor univers cu imagini miscatoare pe ecran.
  Daca trebuie sa mergi la munca sa ai ce pune pe masa, nu mai ai timp de tastaturi care se vad nu stiu cum cind privesti dintr-o parte sau alta.

 3. Strălucirea blândă, caleidoscopică
  -mesmerizantă,
  cat sa bagi 10 ore non-stop
  si sa spui ca nu esti dependent……
  (maai e vreun server de nfs carbon?????)

 4. multi dintre ei, joaca in semiobscuritate, iar luminile ajuta. apoi culorile dau un sentiment de relaxare, fericire. good time.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.