De ce tot mai mulți refugiați preferă ruta România

Un număr de 111 migranţi au fost depistaţi de către polițiștii români, în noaptea de vineri spre sâmbătă, ascunşi într-un TIR.

Poliţiştii de frontieră arădeni din Vama Nădlac II, de pe autostrada pan-europeană, au verificat remorca unui TIR condus de un român de 40 de ani, în cadrul unei acţiuni de rutină, unde au găsit 45 de bărbaţi, 24 de femei şi 42 de copii, care stăteau înghesuiţi.

Poliţiştii de frontieră au stabilit că este vorba despre 76 cetăţeni irakieni, 15 cetăţeni sirieni, nouă iranieni, opt cetateni afgani, doi indieni şi un cetăţean pakistanez, cu vârste cuprinse între doi şi 53 de ani, toţi fiind solicitanţi de azil în România.

”La cercetări, conducătorul auto a declarat că nu are cunoştinţă despre modul în care persoanele în cauză s-a ascuns în camion, pe timpul călătoriei el staţionând în mai multe parcări pentru TIR”, se arată într-un comunicat al Poliţiei de Frontieră Arad.

Migranţii au declarat că doreau să ajungă în Spaţiul Schengen şi au recurs la această metodă deoarece nu aveau o viză care să le permită acest lucru.

Acesta este cel mai mare număr de migranţi descoperit vreodată într-un singur vehicul la frontiera judeţului Arad cu Ungaria.

Anticipând acest fenoment, l-am chestionat recent pe Mircea Mocanu – șeful Misiunii România a Organizației Internaționale pentru Migrație – care a venit in studioul Cotidianul TV pentru a oferi amănunte de ultimă oră despre ruta România pentru refugiații din Orient.

În ultima vreme s-a înregistrat creșterea numărului de refugiați care pătrund ilegal în România * Șeful OIM România confirmă că numai de la începutul anului sunt peste 500 de persoane * Există destui transportatori autorizați sau neautorizați care sunt dispuși să facă acest serviciu contra cost * Taberele din Serbia, Grecia și Italia dau pe-afară, iar țările cer ajutor * Croația și Ungaria au început reverificările celor din tabere, iar unii speră să ajungă în spațiul Schengen prin România. Pe ruta de Sud, prin Italia, vin din Senegal și din Nigeria * Rămâne de văzut, după atentatul din Suedia comis de un terorist căruia îi fusese refuzat dreptul de azil, dar apoi a dispărut pe teritoriul țării pregătindu-și între timp sângerosul atac, cât de sigură mai este procedura actuală de verificare și monitorizare a migranților și cum va fi modificată preluarea refugiaților.

Fragment din interviul realizat de Simona Popescu

De ce tot mai mulți aleg această rută de tranzit?

Motivul pentru care tot mai mulți aleg să intre în România este în principal legat de faptul că atât în Grecia, cât și în Serbia sunt în momentul de față blocate, dacă vreți, un număr de aproape 80.000 de persoane. În Serbia sunt, de exemplu, undeva înspre 7.000 de persoane. 7.000 de migranți blocați în Serbia, care nu mai pot continua, din diverse motive, dar și pentru că ruta balcanică este acum închisă, prin Croația. Nu mai pot pătrunde pe teritoriul statelor învecinate. De asemenea, cele două garduri de la granița Serbiei cu Ungaria sunt un factor limitativ în mișcare și atunci aleg granița ca punct de trecere dintre România și Serbia.

Cine le sunt ghizi?

De multe ori nu vorbim doar despre ghizi, vorbim și despre inițiative personale, vorbim despre discuții pe care le au cu prieteni aflați deja în Germania, Suedia sau Franța, dar, în același timp, vorbim și despre persoane din Serbia interesate să îi conducă la granița cu România, fie că vorbim despre transportatori autorizați sau neautorizați care fac acest serviciu contra cost.

Vă așteptați ca numărul să crească și mai mult?

Ne așteptăm ca numărul să rămână ridicat, dar să fie constant, având în vedere că din cei aproximativ 7.000 de migranți aflați în Serbia în momentul de față, doar 2 până la 3% aleg să se întoarcă în țara de origine prin programele de repatriere voluntară derulate de Organizația Internațională pentru Migrație. De asemenea, o parte dintre ei nu dețin resurse financiare și sunt realmente blocați în Serbia, fără posibilitatea de a continua drumul înspre Europa de Vest. Și pentru ei este o situație dificilă. Dacă e să ne referim și la numărul de aproximativ 70.000 de migranți aflați în Grecia în momentul de față, de asemenea vorbim despre un număr considerabil de migranți aflați într-o situație incertă. Atât timp cât granițele nu sunt deschise și ruta balcanică este închisă în momentul de față, dorința lor este de a continua drumul și de a nu reveni în țara de origine, în proporție de 50% aceasta fiind Siria.

Interviul integral este aici: Detalii despre un pericol. Ruta România pentru refugiații din Orient.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.