De cei peste 20 de mil. de refugiați români din România cine se ocupă?!

Articol preluat integral de pe cristoiublog.ro

Un jurnalist de la publicația The Guardian, publicație din Anglia care contribuie la efortul de război al SUA cu Federația Rusă prin intermediul Ucrainei, a postat pe Twitter cîteva rînduri elogioase despre mobilizarea românilor la granița cu Ucraina pentru a primi refugiații.

Fapt rar: Un ziarist străin laudă România

Fiind vorba de Twitter și nu de – să zicem – Foreign Affairs, textul se rezumă la cîteva rînduri:

„Tocmai am plecat din Ucraina în România.
Cozi uriașe de peste 6 ore în zăpadă și vînt, cauzate de controalele de la granița cu Ucraina. Pe partea României mîncare, băuturi calde, autobuze gratuite, ajutor, voluntari, amenajare camere. Călătorie gratuită cu trenurile.
Caz de manual al unei abordări civilizate și umane a refugiaților”.

Reprimîndu-mi tentația de a raporta stilul postării la cel din Telegrame, schița lui Caragiale, „Procuror lipsește oraș mînăstire maici chef”, voi observa următoarele:

  1. Distinsul e un jurnalist încorporat pentru a participa la propaganda de război și nu un jurnalist autentic. Dacă ar fi fost jurnalist autentic, ar fi denunțat, chiar dacă telegrafic, haosul întreținut de autoritățile ucrainene în cazul refugiaților. Sergentul major al condeiului are poruncă de la Stăpînire să nu atingă Ucraina nici cu o floare. Dacă de pildă, iubita sau iubitul i-ar fi fost violată/ violat de un grup de ucraineni el și-ar fi exprimat în scris fericirea că respectivii fac parte din eroicul popor ucrainean.
  2. Chiar și folosind twitterul și nu Biblioteca din Alexandria, onorabilul scrie ca o gospodină pe cale de a-i da laptele în foc. Stilul lapidar nu exclude expresivitatea. Textul e mort ca o bucată de tablă.
  3. Shaun Walke, pentru că așa se iscălește twitteristul, s-a rezumat să scrie în calitate de persoană particulară. N-a făcut efortul de a semna un reportaj în The Guardian. Nici n-ar fi avut cum. E dintre jurnaliștii care fac comoție cerebrală de efort dacă scriu mai mult de cîteva rînduri.

Deși e vorba doar de o postare, deși autorul nu e Balzac, ci un simplu ziarist în trecere pe la noi, deși efortul creator n-a trecut de cel cerut de cîteva rînduri de telegrafist, în România Babuinică, momentul a stîrnit o tulburare uriașă. Mai mare decît dacă despre România s-ar fi pronunțat pe Twitterul care e cerul însuși Dumnezeu. Raed Arafat, convertit din Cioclu Apocaliptic în Uliu al Războiului, a preluat postarea pe Facebookul său prezentînd-o drept o apreciere pentru care noi, românii, ar trebui să punem de o sărbătoare națională. Presa de la noi, dînd curs provicialismului tipic unei prese din suburbiile Europei, a reprodus postarea sub titlul de o șchioapă „Un ziarist străin laudă România”. Despre această blestemată slugărnicie a presei noastre postdecembriste față de presa din Vest, prin nimic mai bună decît presa noastră, am mai scris.

Am ținut să semnalez postarea respectivului englez ca fiind una dintre numeroasele aprecieri străine ale felului în care România s-a ocupat de refugiații din Ucraina. Cuvinte frumoase, ba chiar și nițel suspinînde, a avut despre administrarea refugiaților și președinta Comisiei europene. Cu o promptitudine uluitoare au fost amenajate tabere mobile, s-a asigurat hrana și adăpostirea. La fel de prompt s-au luat decizii în urma cărora refugiații au putut călători pe gratis cu trenul, au putut beneficia de servicii medicale gratuite, ba chiar și de înscriere la facultate pe gratis în mijlocul anului. Mai rămîne să li se dea și doctoratele: chiar de la intrarea în facultate.

Guvernul, autoritățile locale și centrale s-au ocupat de administrarea refugiaților ca urmare a unei preocupări majore. Dată fiind situația unor oameni fugiți din calea războiului, noi nu putem decît saluta o asemenea preocupare. România a primit 320.000 de refugiați ucraineni. De aceștia s-au ocupat în România Guvernul, Președintele, liderii politici, autoritățile locale. Da, dar în România trăiesc peste 20 de milioane de cetățeni români. Acești cetățeni n-au beneficiat o clipă nu numai după începerea Războiului, dar și după formarea actualei Coaliții, de atenția de care au beneficiat cei 320.000 de refugiați ucraineni.

Să luăm un exemplu:
Toate actele normative cerute de asigurarea unor condiții bune de viață refugiaților au fost aprobate în nici 24 de ore.
Românii se confruntă de mult timp cu șocul scumpirilor din zona de energie, dar și din cea alimentară.
De două luni, Coaliția de Guvernare se bălăbănește să ia decizii concrete pentru rezolvarea acestor probleme. De aceste decizii ar fi beneficiat cei peste 22 de milioane de refugiați români din România. Nici acum n-au fost luate.

Din 25 decembrie 2021, cînd s-a instalat noul Guvern, au trecut 2 luni și ceva.
În acest timp, cu excepția Legii de desființarea a SIIJ, fără nici o legătură cu problemele reale ale românilor, Parlamentul n-a votat nimic. A trecut deja o lună de la deschiderea sesiunii parlamentare.

Teoretic, Parlamentul există.
Practic, Parlamentul a dispărut.

Klaus Iohannis a vizitat tabăra de refugiați de la Vadu Siret.
N-a catadicsit să viziteze însă nici un amărît de sat românesc care se confruntă cu probleme de viață mult mai mari decît cele cu care se confruntă refugiații ucraineni.

La București vin și pleacă lideri europeni și mondiali într-un ritm pe care România nu l-a cunoscut niciodată în postdecembrism.
Toți vin pentru a discuta ce trebuie să facă România pentru Ucraina. Nici unul n-a venit pentru a discuta ce trebuie să facă România pentru România.
Președintele Klaus Iohannis i-a primit pe toți și a stat de vorbă cu ei.
Despre refugiați, despre cum să ajutăm Ucraina.
Nu însă și despre români, despre cum să ajutăm România.

Președinta Comisiei Europene a ținut o conferință de presă împreună cu Klaus Iohannis.
Președinta l-a lăudat pe Klaus Iohannis ca președintele unei țări care a administrat bine Criza refugiaților.

Sensibil la mîngîierile pe creștet ale Stăpînilor, Klaus Iohannis mai că nu a dat din coadă la auzul acestor laude.
Putea profita de moment ca să ridice în public nedreptatea care se face României prin refuzul de a fi admisă în Schengen.
Klaus Iohannis n-a făcut-o.
Și din simplul motiv că românii din România nu sînt refugiați ucraineni.

Recomanda 20
Author

19 Comentarii

  1. Avem vreo 5 milioane de romani ” refugiati”.O sa le prinda bine la nevoie, unora.Inteleg, razboi, bombardamente,morti, raniti, foame, frig, fara apa, si muuuulta mizerie…Nu e de stat si de suportat.Cine a plecat de mult si nu s-a uitat inapoi , bine si-a facut!

  2. Pe bune? Nimeni!Conducătorii mai mult sau mai puţin (mai degrabă mai puţin) aleşi – şi chiar şi asta de către „prietenii şi aliaţii” României sunt prea ocupaţi să servească interesele celor care i-au săltat la troacă şi să-şi mai asigure aşa pe lângă şi cât mai mult din firimiturile căzute de la masa stăpânilor. Iar Românii s-au dezvăţat să vadă cu ochii lor şi să judece cu capul propriu, fiind mult mai confortabil să iei atât informaţia cât şi interpretarea ei gata rumegate şi borâ..e pentru uzul fraierilor ep aşa zisele reâele sociale. Aşa că vb doamnei de pe Funie şi a domnului Borll: mai luaţi un pulovăr pe voi, mai strângeţi cureaua, raăbdaţi de foame şi de frig – pentru libertatea celor care singuri contează!

  3. Stima voua!nu ma intereseaza politica!am muncit de la 16 ani,o viata intreaga!mi s-au promis marea cu sarea la iesirea la pensie,dar surpriza,am lut m..e,am pensia jumatate din ce ar trebui!in casa e frig,intuneric,foame,boala!nu mai bine ies in strada,ma iau la tranta cu domnii politicieni?ce imi vor face?ma baga la puscarie?acolo am caldura,mancare,program,etc,nu ca acasa!aviz,domnilor politicieni!!!

  4. …Toate actele normative cerute de asigurarea unor condiții bune de viață refugiaților au fost aprobate în nici 24 de ore…au venit gata iscălite de la bide.nu și jonhson!

  5. Daca nu stam neutrii ca Ungaria atunci o sa fim cu totii refugiati. Nu vedeti ca vestul in loc sa puna presiune pe AMBELE parti si sa ceara urgent abtinerea de la acte de razboi si semnarea unui acord de pace ii instiga pe ucraineni sa lupte si le dau arme cu sutele de milioane? Unde se v-a ajunge nu-i greu de imaginat decat daca esti complet idiot sau traiesti intr-o lume a fantaziei.

  6. De cei peste 20 de mil. de refugiați români din România cine se ocupă?! … Probabil ca ukrainienii si rusii ! Sau si chinezii ?
    Deoarece … EUropenii si NATO (cei „ultras-demoCRATII”) sunt INTERESATI … DOAR sa-si trag „BIRUL si PESCHESUL” din ROmania !

  7. La unii ține de genă. La începutul anilor 90 o reporteriță intreba un tânăr israelian student la medicină în București, Ce părere are despre modificările aduse legii învătământului față de studenți? Acesta s-a uitat mirat și a zis: “Nimeni nu va întreba în Israel un student străin dacă-i convin legile învățământului. Eu am venit să învăț în România, nu-mi convine ceva nu am decât să plec. Dacă rămân respect”. Românii prin televiziuni au făcut todeauna teatru cu ospitalitatea românească și s-au preocupat de ajutat și lăudat străini. Atunci ce să-i reproșezi președintelui Klaus Iohannis sau directorului SRI Eduard Hellvig? Popoarele mai civilizațe și mai bogate ca noi au privit din totdeauna cu suspiciune “străinul”.

  8. Cine se ocupa? Cetatenii romani din Romania! S-au spalat pe maini hoiturile politic, se pregatesc de un premiu urias de la clanurile infractionale global! E vizibil si usor de inteles!

  9. Excelent articolul, felicitari!
    Suntem sclavi in tara noastra, care a ajuns doar a colonie; suntem batjocura tuturor si nu le putem oferi un viitor copiilor! S-a ales praful de tot si de toate si nu se intrevede nicio speranta!

  10. Nu-i mai pasă nimănui, bineînțeles. Acum e ordin pe unitate de la Bruxelles să-i ținem în brațe pe aciuații ucraineni. Citeam că stau în corturi încălzite. Din ce bani, cine plătește facturile la electricitate pentru acestor lipitori? Asta în timp ce pe noi, românii, statul ne jumulește cu facturi de 400-500 de lei lunar la energie electrică.

  11. Noi ,in colonia numita Romania ,avem „parlament „si „guvern „doar pentru decor . Restul : -E- Klaus si-n cele ce sint .Am iesit in decembrie 1989 impotriva diktaturii , acum slujim cu zel diktatura .Or fi „blestemele „lui Ceasca ?

  12. ‘Inocentul’ Cristoiu se face că nu pricepe, ‘ordinul se execută…’, discuție formală pentru a îmbrăca ‘haina constituționalitătii’, când au lăsat ceva (pará-ndărăt, pensii privilegiate) ‘vremelnicii’ pentru a ajuta, cu adevărat, pe ‘cei 20 de milioane’ ?!

  13. De cei aproape 20 de milioane de romani se „ocupa” providenta si „descurcareala” traditionala! Unii au inceput deja cu pasapoartele( sa vedem unde merg), altii cu stocuri de benzina si alimente, altii cu dusul la biserica! Cei mai multi, ca mine, suntem mioritici, asteptam destinul. Cosbuc avea dreptate: „cu o moarte, toti suntem datori”! PS. Traiasca lupta pentru pace a lui genose Klaunus si a tovarasului MacCiuca!!

  14. (Antena3- Marian Bazavan)
    -Până mai ieri frații voștri erau omorâți în spitale, era interzisă autopsia, erau omorâți la ATI și voi habar nu aveați motivul, nu ați fost solidari.
    -Pana mai ieri vi se spunea că veți muri dacă nu vă vaccinati, erați arestat pentru un strănut pe strada, se mergea ca vitele prin magazine, erai bătut, amendat, toate drepturile ti-au fost eliminate în ultimii doi ani, nu ați fost solidari.
    -Până mai ieri nu aveai voie sa iti iei sora sau fratele, mama sau tatăl acasă decât în sac negru fără să îl atingi, nu ați fost solidari.
    -Până ieri au ars 11 spitale în doi ani, oameni nevinovați au ieșit scrum din cauza unor criminali ai sistemului , nu ați fost solidari.
    Astăzi aceeași criminali vă spun că sunt SOLIDARI, SUSȚIN, TOATE PARTIDELE, oare cât de tâmpit să fii să crezi acesti criminali în serie? Cât de ușor sa fii manipulat de TV?
    -România este țară deșeurilor,plătește poporul cu sănătatea.
    -România este țară pădurilor tăiate ilegal, plătește poporul cu sănătate.
    -România este țara celui mai mare exod din EU, plătește poporul prin suferință și chin.
    -România este țara cu cea mai mare infracțiune politicieneasca, plătește tot poporul.
    -România este țara cu serviciul de ambulanță pentru oricare popor, plătește poporul sau le aruncă 3 lei EU
    -România este țara vaxinului 120 mil, dar vor fi aruncate, le veți plăti tot voi.
    -România este țara folosită pentru orice serviciu și test impotriva populație, plătește poporul.
    -România este singura tara unde se fac împrumuturi de 32 de ani dar nu se văd investițiile, poporul plătește.
    -Romania este țara cu cea mai mare rată de analfabeți din EU iar asta se vede prin manipularea zilnică cu aceste evenimente fără ca NIMENI SĂ SPUNĂ NIMIC, dar sunteți SOLIDARI când e vorba de alții.
    Romania a pierdut 500 de miliarde de $ in 32 de ani

  15. Aveti p’tzintica rabdare. Se va ocupa tov Putina, dupa ce va termina de ras Ucraina de pe fatza pamantului.
    Pai credeti ca Putina si cu ministrul lui Serghei Javrov , degeaba ne tot ameninta si vad tot timpul avioane de lupta ucrainiene care opereaza in Ucraina de pe aeroporturile romanesti?
    Ca daca nu i-a prea mers in Ucraina, vrea sa se faca erou cu Rromanistanul puternic aparat de cei 50 de francezi. Ma rogL: 49, ptr ca unul s-a puscat in mana.

  16. Si ca sa primeasca aura de erou al flancului estic,scrisnitorul de masele este capabil sa ne bage in razboi. Ca doar nu moare el…
    Tot de dragul si mila altora ne sacrifica. Niciun barbat de stat din tarile vecine nu s-a aventurat sa zgandare URSUL,sluga s-a oferit sa ne puna in bataia pustii.
    App,cand de la Cotroceni sau de la guvern ni se spune sa stam linistiti inseamna ca n-au primit inca „to do list-ul”. Linistea poate sa dispara in cateva ore,ne-am obisnuit cu deciziile contradictorii de la o zi la alta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.