De frica cutremurului, au dormit afară

Situație disperată în celebra insulă turistică Santorini din Grecia.

Insula a fost zguduită din nou de replici seismice în noaptea de duminică spre luni, care i-au determinat pe unii dintre localnicii săi cuprinși de frică să își petreacă noaptea în aer liber sau în automobilele lor, potrivit presei elene.

O activitate seismică afectează de mai multe zile această insulă turistică, precum și alte insule din Arhipelagul Cicladelor din Marea Egee.

Un cutremur de pământ cu magnitudinea 4,2 pe scara Richter s-a produs luni dimineață la ora locală 07:10 (05:10 GMT). Epicentrul a fost situat în zona maritimă din nord-vestul miculei insule Anafi, apropiată de Santorini, potrivit Institutului de geodinamică al Observatorului Național din Atena.

Președintele Organizației pentru planificare și protecție împotriva seismelor (OASP), Efthimios Lekka, nu a exclus posibilitatea unui cutremur viitor care să aibă o magnitudine de peste 5 pe scara Richter.

Totuși, el a insistat într-o declarație pentru postul public de televiziune ERT, luni dimineață, că ‘deși există o mică probabilitate a unui cutremur de 5,5 pe scara Richter’, ‘în niciun caz’ un seism cu magnitudinea de peste 6 pe scara Richter nu ar putea să se producă.

Locuitorii din Santorini, înfricoșați, și-au petrecut noaptea de duminică spre luni în aer liber, fie în automobile, fie în zone de securitate desemnate de autoritățile municipale, au raportat mai multe companii mass-media elene, inclusiv site-ul ProtoThema.

Alți localnici au luat cu asalt cursele de feribot și cele aeriene, părăsind insula Santorini de teama unui tsunami, potrivit aceleiași surse.

Toate unitățile școlare de pe insulă, care numără 15.500 de locuitori permanenți, potrivit Primăriei locale, vor rămâne închise pe parcursul zilei de luni.

Cutremurele au afectat și alte insule, precum Amorgos.

Autoritățile elene au îndemnat populația să dea dovadă de vigilență. Rezidenții trebuie să păstreze distanța față de anumite porturi din Santorini și să își golească piscinele.

Ele au subliniat faptul că aceste seisme nu sunt rezultatul unei activități vulcanice, ci al unei activități tectonice.

Santorini este una dintre cele mai populare insule vulcanice din Arhipelagul Cicladelor în rândul turiștilor.

Ea a primit 3,4 milioane de vizitatori în 2023, un număr care a stârnit îngrijorări legate de fenomenul supraturismului.

De-a lungul coastei sale vestice, o multitudine de piscine și jacuzzi au fost construite pentru o clientelă bogată.

În 1956, insula a fost afectată de un seism cu magnitudinea 7,5 pe scara Richter, care a ucis aproximativ 50 de oameni și a provocat un tsunami, potrivit presei elene.

Peisajul insulei Santorini a fost creat de o erupție vulcanică în jurul anului 1600 î.Hr.

Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. „De-a lungul coastei sale vestice, o multitudine de piscine și jacuzzi au fost construite pentru o clientelă bogată.”

    Pompeii ar fi un exemplu…Ce inseamna sa aduni bogatii…

  2. Unde nu le convine dau cu haarp. Cand Japona era prima dpdv economic in lume au folodit haarp pentru a genera valul, pe falie tectonica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.