De unde vin și pe unde intră mărfurile contrafăcute

Anul trecut, la frontierele României au fost descoperite bunuri contrafăcute în valoare de 146,76 milioane de lei, conform unui document semnat de ministrul de Interne, Lucian Bode. Capturile cele mai importante au fost făcute în Portul Constanța și în vama Giurgiu.

Conform documentului, volumul cel mai mae de bunuri susceptibile a fi contrafăcute sosesc pe teritoriul României prin Portul Constanța, în sistem containerizat, și au ca principale origini China și Emiratele Arabe Unite.

Cele mai multe încălcări ale unor drepturi de proprietate intelectuală au fost depistate cu ocazia controlului de frontieră efectuat în punctele de trecere de la frontiera româno-bulgară, subordonate Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu.

Pe rutele Turcia-România sau Grecia-România sunt descoperite frecvent bunuri contrafăcute transportate cu autocarele de linie, făptuitorii fiind, în majoritatea cazurilor, persoane fizice, însă au existat și numeroase cazuri în care persoane juridice au efectuat sistematic achiziții intracomunitare de mărfuri printre care au fost identificate și astfel de bunuri. Turcia este principala țară de proveniență a bunurilor descoperite la frontiera de sud a României.

La punctele de trecere a frontierei în regim aeroportuar, deschise traficului internațional, cea mai mare parte a bunurilor susceptibile a fi contrafăcute au fost descoperite cu ocazia controalelor efectuate în terminalele cargo. Articolele identificate aici sunt mai puțin voluminoase și au valoare mai mare, fiind comandate prin intermediul platformelor de e-commerce ce livrează produse originare din China.

Metodele de disimulare a mărfurilor ilicite folosite de grupările de criminalitate organizată sunt diverse și se adaptează în mod cont continuu. Cea mai frecventă tehnică de contrabandă este reprezentată de disimularea mărfurilor ilicite în mărfurile licite transportate în mod regulat, ceea ce scade semnificativ riscul de detecție la scannere.

Totodată, în zona litorală românească a Mării Negre, amenințările generate de criminalitate transfrontalieră se concretizează, cu precădere, în traficul de droguri și traficul de produse din tutun, inclusiv de țigări contrafăcute.

Situația valorii bunurilor ce fac obiectul încălcării dreptului de proprietate intelectuală descoperite la frontierele României, 2022:

– Frontiera Aeriană – 100.371 lei
– Frontiera Maritimă – 94.811.828 lei
– Frontiera terestră româno-bulgară – 48.177.879 lei
– Frontiera terestră româno-moldoveană – 1.623.740 lei
– Frontiera terestră româno-sârbă – 86.310 lei
– Frontiera terestră româno-ungară – 1.962.680 lei

Total: 146.762.808 lei.

 

Foto: Arhivă

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4489 Articole
Author

10 Comentarii

 1. ‘… 146,76 milioane de lei ‘, o glumă, probabil reprezintă cu mult sub 1% din mărfurile contrafăcute care se tranzacționează pe piață.

 2. „pe unde intră mărfurile contrafăcute” ?

  Cum pe unde, pe frontiera pretins Schengen. Lipsa justitiei si salarizarea batjocoritoare favorizeaza coruptia !

 3. Cu chinezăriile contrafăcute ne-am obișnuit deja de 33 de ani. Cu contrafacerile occidentale ale mărfurilor dublu standard care au inundat România după accederea în UE am început să ne obișnuim. Cu corupția endemică din vămile românești iar ne-am obișnuit, pentru că este un tentacul al statului de tip caracatiță, care ne-a înlănțuit în strânsoarea tentaculelor sale letale tot de 33 de ani. Suntem obișnuiți cu astea și n-avem ce-i face.

 4. doar parvenitii care vor sa aiba ”lucruri” de firma vor cumpara si lucruri contrafacute, restul, ba de la supermarket, ba dintr-un magazin de cartier luam fie made in China fie de la turci, polonezi, bulgari de unde mai gaseste marfa ieftina si care sa-i aduca si lui un mic profit. A trecut vremea cand se cumpara costum din tergal sau lana cu made in Romania acum orice ciuruc cu eticheta de firma este si cu mii de euro si un rebut…ce sa incetinesc don robot?

 5. Drepturile de proprietate intelectuală se referă la plagierea lucrarii de doctorat a domnului Lucian Bode?

 6. Nu mentionati nimic despre o alta frontiera comuna a Romaniei! Oare situatia este sub control in nordul tarii? Produsele care intra pe acolo sunt autentice? Pot fi identificate produsele agricole infestate de otravuri interzise in UE ca porumbul, graul, seminte de floarea soarelui si rapita ca produse ne-contrafacute?

 7. Populatia Romaniei traieste majoritar cu marfuri contrafacute. Sunt multi care s – au facut milionari, miliardari vanzand marfa contrafacuta….Romanu cumpara ce e ieftin altfel ar umbla rupt n cur. Bogdaproteste ca exista comercianti de marfuri contrafacute care vand ieftin. Ca exista si comercianti care vand marfuri contrafacute care vand scump, speculand prostia din lumea buna.

 8. Dar de frontiera terestra romano-ucraineana nu ati auzit?Pe acolo intra marfuri de sute de milioane de euro,plus migranti contrafacuti.Sau despre aia ,Bistroe ,cereale ,arme etc mucles.

 9. Tehnica disimularii mărfurilor ilicite în mărfurile licite folosita
  La guwernarul contrafcut cu oppozitia la putere la furat.

  Nu prea cumpara nimeni de bogatie lucruri se stie bine contrafacute, poate de saracie. Valoarea reala miliarde de euro, numai ca spaga ajunge cotizatie la cine trebuie.

 10. Da` de ucrainieni nu ziceti nimic?! Sau afacerile raketilor sunt ” zehr geheim „?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.