Decembrie 1989 – Dezvăluiri în premieră

În premieră absolută, în ediţia specială a TVR 1 Decembrie Roşu: Dezvăluiri în premieră din „Dosarul Revoluţiei” – episodul Revoluţie sau lovitură de stat? din 22 decembrie 2022, realizatorul Mihai Rădulescu şi invitaţii săi ne-au adus noi dezvăluiri relevante, unele inedite, pentru confirmarea adevărurilor ascunse şi devoalarea secretelor murdare ale autorilor loviturii de stat din decembrie 1989.

Invitații menționați au fost: general de justiţie – magistrat Cătălin Ranco Piţu, procuror șef al Secției Parchetelor Militare de pe lângă ÎCCJ, istoricul Cosmin Popa, cercetător la Institutul de Istorie Nicolae Iorga al Academiei Române, specializat în istoria Uniunii Sovietice și a comunismului european şi jurnaliştii de televiziune Cornel Mihalache şi Răzvan Butaru, poate cei mai dedicaţi şi obiectivi investigatori ai evenimentelor din Decembrie 1989.

În sinteză, noile informaţii, a căror valoare probatorie apare indubitabilă, privesc mai multe stări de fapt, dintre care menţionăm:

 • Ion Iliescu a convocat generalii Armatei, agenţi ai GRU, la un consiliu de taină unde Brucan a iterat că Armata este unicul suport al noii puterii, dar și că Armata a reprimat sângeros revolta populaţiei şi, pe cale de consecinţă, trebuie să apară cu imaginea nepătată. Ion Iliescu a preluat imediat ideea şi adresându-se generalilor vinovaţi de represiune, în calitatea sa de nou comandant suprem, a decis: Trebuie să luăm petele de pe voi şi să le punem pe terorişti (videograma 1.11.15) ;
 • Colonelul Filip Teodorescu a fost numit de directorul Serviciului Român de Informaţii, Virgil Măgureanu, cenzor al serialului „Revoluţia Română în direct“ realizat de Virgil Tatomir şi Mihai Tatulici (videogramele 1.08.41 – 1.10.38);
 • Petre Roman a afirmat în 2007, cu prilejul unui turneu în opt state vest-europene, şi a scris în 2018 (în volumul memorialistic „Despre pasiune în vremuri de libertate“): Cel puţin o parte a ziselor acţiuni teroriste au fost, în realitate, diversiuni puse în mişcare de conducători ai Armatei confruntaţi cu acuzaţii dure pentru participarea Armatei la represiunea sângeroase a revoltei populare. Apoi, în anul 2022, din fotoliul de director general al Institutului Revoluţiei Române, a susținut o cu totul altă teză: A tras Securitatea (videograma 22);
 • Solicitarea sprijinului militar sovietic este dovedită de comunicate explicite cât se poate de clare şi repetat transmise de către Televiziunea Română şi Radio România (videograma 1.06.56)

Din videogramele mai sus enumerate, o vom prezenta, în transcriere, pe cea care reprezintă o ştire în premieră absolută, privind rolul de consilier – cenzor exercitat de colonelul Filip Teodorescu asupra serialului de televiziune „Revoluţia Română în direct“.

Răzvan Butaru: – Serviciile v-au bântuit încă din 1990, de la Revoluţia Română în direct…

Mihai Tatulici: – Da, aşa se întâmplă atunci când joci cărţi mari.

R.B. : – Aţi spus undeva în carte că în momentul în care aţi dezvăluit că Armata a tras, un anume Serviciu şi-a făcut datoria de a…

M.T. : – Nu un anume Serviciu, vă spun S.R.I-ul, proaspăt înfiinţatul S.R.I. După incidentul cu Gelu Voican Voiculescu şi primirea de către noi a celor care ne păzeau, conducerea Televiziunii a luat o decizie, că nu suntem responsabili de secretul de stat şi legislaţie şi trebuie să primim un consilier. Am primit o halucinantă sugestie cum să mă întâlnesc cu el: Vă veţi vedea la noapte la ora două în Piaţa Romană! Eu reprezentam o instituţie, Televiziunea publică, dar ăla ce instituţie o reprezenta la ora două noaptea în Piaţa Romană?!

Era vorba de domnul Filip Teodorescu, care tocmai ieşise din încălecătura de la Timişoara, din arest, puşcărie, ce dracu’ a fost. Era, în ghilimele, consilierul directorului Serviciului Român de Informaţii. Ne-am întâlnit noaptea, am vorbit, am stabilit că facem aşa….În sensul că îl sunăm şi-i spunem: Episodul e gata, joi veniţi să-l vizionaţi, dacă aveţi observaţii să avem timp să le operăm. Şi totul a mers bine, până când domnul consilier…

R.B. – Cenzor…

M.T. – …cenzor a început să fie nemulţumit de atitudinea noastră… Adică, am început să umblăm pe la Armată, să cerem de la Ministerul Apărării tot felul de chestii, să vedem imagini…

 

Quod erat demonstrandum! Consilierul-cenzor a intervenit la momentul în care Virgil Tatomir şi Mihai Tatulici erau pe cale de a deveni contravenienţi ai directivei comandantului suprem, Ion Iliescu, privind transferarea responsabilităţii Armatei pentru represiunea sângeroasă a revoltei populaţiei asupra teroriştilor, adică a Securităţii. În complinire, în emisiunea TVR 1 la care ne referim, domnul general de justiţie – magistrat Cătălin Ranco Piţu, procurorul şef al Secţiei Parchetelor Militare, a venit cu precizarea că sunt documentate consecinţele discursului lui Ion Iliescu prin care a acuzat furibund acele forţe bezmetice ale Securităţii, care, nu-i aşa, trăgeau din toate poziţiile. Acest discurs, mai precizează domnul general-magistrat, a fost dublat, dacă nu triplat, prin retransmitere de către televiziune, radio şi presa scrisă.

Pe seama scoaterii lui Filip Teodorescu din Penitenciarul de strada Popa Şapcă nr. 7 din Timişoara, menţionat de prin anul 1514 în „Analele Regatului Ungariei”, circula, zic unii, o legendă urbană, cum că Virgil Măgureanu i-a oferit libertatea şi absolvirea de acuzaţii dacă va omite orice fel de referire la prezenţa forţelor speciale sovietice în Timişoara.

Ca martor al unei convorbiri telefonice din 18 decembrie, dintre Filip Teodorescu şi Iulian Vlad, cu referire la evenimentele din ziua anterioară, cel din urmă l-a admonestat sever pe Filip Teodorescu pentru faptul de a nu fi executat integral ordinul interzicerii accesului în Timişoara a autoturismelor Lada cu turişti sovietici. Autoturisme noi, cu numere de înmatriculare în serie şi ocupanţi tineri, care au pătruns în oraş pe Calea Buziaşului. Poartă de intrare pentru care generalul Nuţă, adjunct al ministrului de Interne, şeful Inspectoratului General al Miliţiei, nu a destinat efectivele necesare, motivând că nu mai dispune de personal. Dar nici Filip Teodorescu nu a făcut vreo diligenţă pentru o altă soluţie.

Eram dispus să depun mărturie în instanţă, despre acest episod, de natură a atesta că prezenţa forţelor speciale sovietice era o realitate. O realitate, de care, însă, aveam să-mi dau seama, instanţa nu era în mod real interesată, iar Filip Teodorescu mi-a pus în acoladă roşie paragraful din însemnările pregătite pentru proces, adnotându-l: Nu este cazul. Mi-a fost evident de ce nu era cazul, având în vedere cine şi cum preluase puterea, dar primisem şi un avertisment expres pe care generalul Militaru mi l-a făcut personal în dimineaţa zilei de 4 ianuarie 1990, în sensul că dacă voi mişca în front ori voi contraveni referinţelor pozitive pe care le are despre mine de la vecinul său, locotenent-colonel Gheorghe Stan, fost locţiitor al generalului Emil Macri, şeful Direcţiei a II-a Contrainformaţii Economice: „Dacă vreau te pot împuşca“.

Când am fost audiat ca martor în Dosarul decembrie 1989 de către echipa de procurori militari, din care făcea parte şi actualul şef al Secţiei Parchetelor Militare, mi s-a învederat că cercetarea exclude conexiunile externe. Mi-am spus, în sinea mea, că Parchetul va face, din nou, corvoada inutilă a lui Sisif.

Jurnalistul Răzvan Butaru spunea că adevărul mult clamat se află consemnat în volumul imens al documentelor generate de evenimentele din decembrie 1989, inclusiv – şi mai cu seamă – în presa timpului, completăm şi noi. O remarcă notabilă, făcută de un cunoscător. Dar, adăugăm, relevarea adevărului din muntele de steril necesită, pe lângă eforturile căutătorului gramului de aur din tonele de zăcăminte, abordări obiective, non partizane, eliberate de prejudecăţi, clivaje de logică şi inteligenţă, de gândire obstructivă, chiar rea-voinţă şi alte asemenea non criterii de investigare generate de sindromul Hodor.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 28
Aurel I. Rogojan 248 Articole
Author

83 de Comentarii

 1. Dar de mitingul din fata ambasadei Romaniei din Moscova, in timpul ultimului congres din noiembrie ’89, nu ne spuneti nimic? Sau poate ceva din istoria dinamoviadelor din decembrie, puteti spune cum a fost mutata de la Constanta la Iasi, fara a mai putea fi transferata la Timisoara cu participantii sportivi cu tot echipamentul.

 2. Tov. Nitzu fost la utc Buc., care era shef la cimitirul Bellu, shi in legatura cu crematorul Cenusha, in shoapta a spus ca aia de la crematoriu nu erau revolutzionari, cica aia erau securishti, ca erau straini sau de la noi, nu a clarificat. A spus ca la Timishoara a fost o lupta intre securitatea armatei shi secu secu, iar minunea a fost ca securitatea armatei a fost care a invins, ca la meciul Steaua-Dinamo. La Alexandria de ex. s-a arestat un inginer care tragea cu arma, shi avea la el deja un pashaport sovietic, ieshind din adormirea lui de roman ca sa execute ordinele cui? URSS sau USA? Pe aeroport la Otopeni era deja un avion SUA ca sa-l preia pe Cheaska care nu trebuia impushcat, dar tov.general Rus a dat ordin sa doboare cu rachete nu numai elicopterul lui Cheashka, ceea ce s-a intimplat cu alt avion cazut cu ziarishti straini, cu casete video cu tot. Telefonind la Academia militara ca sa fie actziunea pe case conspirative Secu, cum ar fi in curtea blocului unde statea actorul Ion Lucian, nici nu erau interesatzi, punindu-se simulatoare ca sa zica ca ei erau ocupatzi cu un razboi adevarat. Un vinzator rrom/evreu vinzator la piatza Unirii la o ghereta, a spus ca fisu a fost ranit, cind s-a dus la praduire la casa lui Ceashka din primaverii, shi el a fost recompensat deja. La RTV, au disparut o gramada de casete din dec.89,samd. Asha ca Ylici, Pedrov shi altzi khazari rid de noi mamaligarii.
  O zi buna.
  Con

 3. Domnul general de justiţie – magistrat Cătălin Ranco Piţu, procurorul şef al Secţiei Parchetelor Militare, a iterat repetat că Securitatea nu a avut nici planuri şi nici nu a contribuit, în decembrie 1989, la reprimarea sângeroasă a manifestanţilor anticomunişti, aşa cum a declarat directorul S.R.I., Eduard Helvig. Deţine directorul S.R.I. probe ascunse, ce nu au fost puse la dispoziţia Justiţiei ?!

 4. Cred ca era simbata dimineatza, iar la radio se dadea un comunicat special, ceva ca la 23 August a Regelui Mihai, ca eu personal am simtzit ca se schimba ceva, sau se ajunge la ceva nebunesc. De unde sa shtiu eu ca „revolutzia” era deja pe tzeava? Se spunea de Tov. Cumpanashul de la min.Cultelor, ca legile trebuiesc repectate, cu referire indirecta la tov.Tokes, care mult dupa, am aflat ca el saracul se resemnase shi a acceptat sa se mute de acolo, cu toate ca dispozitzile autoritatzilor erau ca la Radio, conform Legii. Urmarea este ca au venit enoriashii, zic unii ca ai lui, sa-l apere ca sa nu plece de acolo. Deci undeva s-a creat o criza pe care Cheaska nu a shtiut poate sa o getioneze, mai ales ca seara la TV a vorbit de aginturilii din est shi vest, inconjurat de CC-ul lui. De aici evident ca era clar ca va urma ceva interesant, shi asha a fost, dar cu varsare de singe, de care autoritatzile statale vor sa fie uitat lucru acesta, pentru ca indiferent de regim politic, poarta raspunderea. Tov.Gorby a shi spus ca a-tzi avut noroc, ca a-tzi scapat ca tzara, probabil de razboiul civil care era ashteptat la aceasta rotatzie a Cadrilor, adica eshalonul 2, trecea in fatza. La spartul mitingului erau tineri alergind prin multzime, strigind ex.urlatzi mai mamaligarilor. Shi tot asha au fost urmatoarele zile, tineri care strigau ca sa nu betzi apa ca este otravita, unii avind discutzia cu locatarii in fatza blocului cum a fost shi unde statea-m eu. La TV, cum era tov.Pedrov s-a vorbit de clantzele de aur ale lui cheaska. Ascutzire a luptei de clasa tipic bolshevicilor!
  O zi buna.
  Con
  P.S. Khazarii bolshevicii shi rromi activishti nu pot sa se ascunda cu pensii speciale pt.revolutionarii inventatzi. Vor doar sa fie razboi civil=singe de goyim

 5. 4M Comentariul dumneavoastră nu are nici o legătură logică cu subiectul articolului.

 6. Sunt abureli ale noilor securisti, adica ale celor care au tradat Romania si pe Ceausescu. Pentru ca acum cand majoritatea romanilor este convinsa ca a fost o lovitura de stat minutios pregatita de tradatori cu ‘agenturile’ de afara (Ceausescu a stiut in final) nu mai intereseaza cine a tras (si unii si altii dar ramasi in veci nedescoperiti) ci conteaza ca romanii sa afle cine au fost tradatorii pentru ca orice LOVITURA de STAT implica TRADARE. Urmarile actiunilor tradatorilor care au pus mana pe putere mentinand-o si acum sunt tragice pentru romani: tara a fost distrusa, pradata si vanduta la bucata strainilor.

 7. Dec.89 a fost o Lovitura de Stat orchestrata de Mossad si agenturile sale externe CIA, MI6…. si cu sprijinul KGB la ordinul lui Gorbaciov. Ca sa afli cine se afla in spatele unui evenimet derulat la un moment dat trebuie sa urmaresti cine sunt beneficiarii acelui eveniment si in buzunarele si conturile cui intra acesti bani. Restu-s povesti de adormit copiii.

 8. La Iashi s-a vazut ca nu tzine cu „revolutzia”, asha ca aginturiile din est, cele din vest in colaborare cu cozile noastre de topor, au aranjat directzia principala sa fie din vest=Timishoara, dar scinteia trebuia sa fie provocata prin ascutzirea luptei de clasa=singe de goym. Ce credetzi ca Brucan se plimba degeaba de la Moskova la New York, nefiind nici macar intrebat cum poate un oracol de Damaroaia sa fie asha liber. S-a vazut ca Cheaska nu prea mai avea fortze loiale, fiind shi bolnav iar shakali tineri dornici de a fi la butoane, pregatitzi cel putzin cu o jumatate de an prin case conspirative pazite chiar de Secu origine kgb din 1945, ex. pe linga Arcul de Triumf, activitatea lor incepind dimineatza ca la un servici normal. Garda UTC a lui Ylici a fost atrasa de mult la a actziona conform directivelor eshalonului 2, unii fiind recompensatzi mai tirziu ex.director de banka tov.Nicolae.
  Deci armata a fost obligata sa curga singe, fiind de fapt acelashi instrument ca shi Secu, prin care Cheaska era mereu carmaciu. Sculele acestea de la abdicarea Regelui, ca shi acum, numai inapoiere a tzarii au adus.
  O zi buna.
  Con
  P.S. Cei care pleaca, mai ales tineri pregatitzi, sunt nevoitizi sa platesca taxe in alte tzari, cind vad parazitzii strain de neam la Ciolan, iar ashtia de la Ciolan, chiar daca corabia se scufunda, asta vor!!!

 9. Daca te-ai documenta inainte de scrie baliverne ar trebui sa stii ce a declarat recent pensionarul general Voinea unul – din groparii lui Ceausescu – cel care a plimbat dosarul ‘revolutiei’ o gramada de ani. Omul s-a scapat sincer fiind fitilat de Luiz Lazarus ca procurorii erau oamenii securitatii. Ori Catalin al tau era si el procuror si atunci cum crezi ca i-ar fi vorbit de rau pe adevaratii superiori ai sai?

 10. Lovitura de Stat facuta de oamenii de bine bineinteles khazari impotriva Romaniei la comanda stapinilor khazari din vestul care ne da mere otravite. Touristii sovietici au cam fost uitati rapid. Gorbachiov a fost un agent al khazarilor din vest. Din pacate tot acei stapini din umbra, guvern nevotat din umbra decid pentru Romania. Teoriile lui Milton Friedman au provocat dezastru in toata europa de est. Nici daca pierdeam un razboi nu aveam asa pierderi uriase. Clar ca nu sintem Tara independenta decit pe hirtie. Iliescu, Roman, Brucan uite ca ati facut. Natia voastra e khazara dar speram sa avem Romani adevarati la conducere.

 11. Referitor la titlu, stiam de cand a declarat live la tv despre „…te impusc…”! Restul e neinteresant.

 12. Khazarul Soros a fost primul on de afaceri din Occident care a venit la Bucuresti dupa ce Ceausescu a fost executat. Si s-a intalnit cu Satan Brucan. Oare de ce?

 13. LOVITURA DE STAT data de securitatea ceausista (o parte) mana in mana cu rusia si apoi soros – care a venit in Romania la vreo 2 ani dupa si a inceput sa isi arate o-en-geu-rile. dar rothschild si satanele le-au luat-o inainte (satanele au aparut la ceva ani disperati dupa afaceri pentru RESURSELE ROMANIEI, FONDUL PROPRIETATEA etc.). primul telefon dat de ilici a fost la rusia pentru instructiuni. din fericire, la acea vreme, oamenii iesiti in strada au facut REVOLUTIA, deturnandu-le planurile. sau intarziindu-le. aici situatia a scapat de sub controlul lor si a amestecat lucrurile. pentru amaratii ucisi (DEGEABA!) atunci, pentru noi a fost REVOLUTIE. aceasta a adus in aer LIBERTATEA pe care nu credeam ca o voi trai vreodata in Tara mea! si pentru asta ma rog pentru sufletele celor cazuti crezand in LIBERTATE. din nefericire multi dintre romani nu au stiut si nici acum nu stiu ce sa faca cu drepturile si libertatile castigate atunci. majoritatea vor sa fie sclavi si vor sa fie controlati. cand nu gandesti si vrei sa dormi este mai simplu (pentru ei) ca cineva sa le spuna ce si cand „sa faca”. somnului ratiunii si inexistenta GANDIRII naste monstri. si ii vad de 33 de ani.

 14. Parca ai fi acelasi cu Adrian. Scrii mult repetand aceleasi texte care ti-au fost imprimate pe bibilica. Practic nu spui nimic nou, doar repeti ca papagalul ce-ai auzit in acesti zeci de ani din gura celor implicati. Dar este greu pentru tine sa pricepi ca nici unul dintre ei nu va spune vreodata adevarul. Toti o mermelesc si se jura ca spun adevarul. Stiu ca-i asculta fraieri ca tine. Gelu spune esentialul.

 15. Dar de ce sa-i credem pe unii ca Tatulici si Tatomir? Adica , cu tot respectul pentru ei, astia nu puteau fi in slujba cuiva? Nici unul din cei implicati nu vor spune fiind in viata adevarul, vor inventa povesti ce le sunt solicitate pentru a se crea diversiuni noi care sa ascunda si mai mult adevarul sau sa inventeze alti vinovati decat cei adevarati.

 16. Ciomăgeala asta între securiști pare a avea un iz electoral.
  Dar, pe lângă faptul că la români memoria colectivă are capacitate mică de stocare, cei care au căutat,atunci, un răspuns și nu l-au găsit la oficialități, și l-au dat singuri. Și au mers mai departe.
  Așa că, ghinion. Vă consumați energiile de pomană.

 17. un prost arunca o piatra… v-am spus ca hell vig este vedeta sfirsitului de an. bine hodor, e un fatalau de prima mina, un fel de ion iliescu in zilele lui decembrie, un bezmetic, cu.va lui brucan. fiecare din aceste personaje, care se joaca de-a proasta, are un peste acolo unde trebuie, care il valorifica. pinza e mare. asa cum corvinel si troncota luara lumina de la est, posibil sa nu fie singurii. ca nici astia nu sint prosti sa meraga pe maini putine, chiar penibile in manifestarea lor. ei au nevoie de zgomot din mai multe parti. PREZENTA MILITARA A RUSILOR ESTE UN ADEVAR. FAPTUL CA AU TRAS ESTE UN ADEVAR. faptul ca au avut si victime este un adevar. Ceea ce ramine este mai ales evitarea unui razboi civil cu premisele ruperii teriterioale la care cu.va urss-ului, ungaria a muncit cu sirg. Iar asta nici macar istoria nu o va putea lua Securitaatii orict de mult s-ar stradui mincatorii de rahat. Este un adevar faptul ca servicile maghiare au ucis romani in 1989 si in 1990. Imaginea implicarii mai multor state fie pe post de cu.ve atitate de pesti fie doar observind sau participind activ, a se intelege a ucide, este deja devoalata. Prostimea insa traieste in post-adevar pentru ca emotiile lor timpe si cretine, la fel ca posesorii lor, au inlocuit adevarul. E trai emotioninal inseamna sa fii mort pentru viata. Sarmani consumatori de timp…Inutili. Deci indiferent ce ar spune hell vig sau hodor sau alti minjitori de pereti, nu reprezinta nimic decit frustrarea stapanilor iritati de ineficienta lor. a ca, se mai trezeste cite un bezmetic aiurea-n tramvai. nu-i bai asta-i rolul bezmeticului. ADEVARUL SE TRAIESTE! minciuna se trimbiteaaza. prostul traieste in post-adevar.

 18. continuare:

  Fiind dincolo de toata aceasta vinzoleala penibila a lui hell vig, el insusi un sclav care are un stapin care ii freaca ridichea si ar fi gata sa-i dea un sut in zona opusa fundului pentru a evita pasul inainte, ma amuz copios sa vad cum sarmanii isi sufla neputinta, cred ei maret, prin carti scrise la ordin. Astia nu inteleg un lucru fundamental: Universul nu tine cont de ei pentru ca pur si simplu ei nu exista in dimensiunena ADEVARULUI. Intre a relata fapte si a te pozitiona fata de ele in functie de propria perceptie, daca este nevoie sa o faci, si a judeca fapte este o distanta ca de la cer la pamant. Intotdeauna este ceea ce este si mai putin ce scriu altii precum hodor, ursu etc sau vor altii sa fie. Simplu!

 19. adicalea securitatea, kgb-ul si altii nu auavut de a face cu cei oamorati si doar „armata” ?????? Pai atunci de ce nu s-au adus dovezi in acest sens, s-au ne credeti idioti si o sa inghitim toate miniciunile unor descreirati

 20. Securistuleee, nu va mai satura pamantul de minciuni si perdele de fum? Tot sclavi sunteti fata de stapanii vostri, retardatilor, oamenii stiu de unde sa se informeze si nu se mai uita nimeni in gura voastra sulfuroasa. Mizeriiilor!

 21. Pentru cei care nu pot sa creada, vreau sa declar ca in istoria vietzii mele am fost aruncat in strada in anii 70, fara servici precum dispozitziilor superiore venite. Este adevarat ca aveam rude in strainatate, am intrebat de la inceput de cind au plecat, shi mi s-a spus vezitzi de treaba cu munca. Asta cind atunci Codul Muncii era clar, nu prevedea asemenea bolshevisme. Posturile TESA erau blocate, shi cu tot ajutorul unor binevoitori nu puteau sa ma angajeje chiar din acest motiv. Dupa 3 luni cumparind Romania Libera cu posturi vacante, am zis sa o i-au de la capat, shi asha, cum a vrut cel de Sus, am luat primul ziar vech de 3 luni, unde era un anuntz in sens de angajare bun pentru mine, istoria este lunga, dar rezultatul este ca am fost angajat sa maninc shi eu o pane cu familia mea. Trebuie sa shtitzi ca nu a fost o facatura, cineva de acolo vroia disperat sa fie in Centrala lor. Cind mi s-a dat transferul am fost intrebat, daca le-am spus ca am rude in strainatate, le-am spus ca nu era cazul in conditziile date. Ca m-au dat afara, pot sa le multzumesc, ca dovada ca nu ma intereseaza nici in ziua de azi dosarul lor de la securitate, mai ales, ca uzeam din mashina lor Dacia, daca obiectivul a intrat pe poarta. Le doresc tuturor securishtilor cu care m-am intersectat de multe ori, in diferite situatzii, sa citeasca Biblia unde spune sa nu te inregimentezi shi mai ales sa nu crezi puiul de om. Se pare ca multzi pleaca de acolo precum Pomponel Lenin, cu picioarele la orizontala. Era a perioada cind pe la SF.Vineri se ingropau numai colonei shi nevestele fara popa incercau sa mai de-a de pomana la cineva, mai ales ca vroiau tamierea decedatzilor.
  O zi buna.
  Con
  O zi buna.

 22. Și cum iți explici bre ciumete, de și azi, in urma unor ”sondaje” cea mai mare incredere in armată și biserică le ai, ca turmă ortodoxă ?/Adică tocmai in cei care te țepuiesc cel mai tare ??

 23. Excelent comentariu . unul dintre cei mai mari TRADATORI de tzara , se afla la Cotidianul , aka Charlie aka R.C
  TRadatorii de tara : arahat/viorica dancila /iliescu/ toti useristii lgbt / toti penelistii lgbt / kadavrul chior petrov/werner/tapul analfabet /cercel/wiener/ciolacu/ialomitianu/daianu/manole/monica pop/botanista mahler/botanista cretulescu/botanistul gidea/botanistul ciutacu/botanistul pieleanul/impotentul ( asa spun femeile)chiriac securist din tata-n fiu/botanistul val vilcu/botanistul gelu visan/botanistul gidea And company /botanista carmen avram/toti botanistii europarlamentari in afara de Terhes/botanista andreea esca/botanistii si botanistele de la postul tv antirominesc canald aka veceu/botanistul cercel /botanistul imbri/botanista firea si sotul SECURIST/botanistul securist primar la sector 4 /botanistii de labe 1 / botnaistii de la irealitatea tv/postul antirominesc digitv /botanista ciorba laura vicol….. etc etc

 24. Toată afacerea prezentată este o grosolană manipulare. Respectivii vorbesc din cărţi, şi chiar dacă ar fi fost de faţă tot nu trebuie crezuţi. Vorbesc politic, să facă jocul cuieva. Dacă nu erau oamenii din pieţe, cei de la Timişoara, toate aceste scorneli nu mai erau. Cât de dobitoci pot fi: „Lovitură de Palat” cu mii de morţi cu sute de mii de oameni în stradă. Asta o spun cei care atunci au stat în fotoliu şi au spart seminţe.

 25. Vă mai amintiți de PRESA română, reprezentate de Brateș, sau un cornelius roșiianu ?? Oaauuu , ce mizerie de lepre române,..

 26. Cetatenii romani platitori de taxe si impozite, REFUZA CATEGORIC sa mai finanteze ESCROCHERIA CU CERTIFICATELE DE REVOLUTIONAR aducatoare de bani multi (pensii necontributive deloc) si imobile si gratuitati – din BUGETUL PUBLIC, pt. cei cca. 2 milioane „revolutionari” inventati in perioada 89′ – 2022, lunar si anual. Parlamentul POATE, sa modifice Legea cu „rivolutionarii”, sa ramana ONORIFICI, daca le convine. Unde sunt escrocii astia cu patalamale, ce fac ei pt bogatia primita din Buget, cui folosesc acesti escroci care nu se mai termina ?!

 27. @ vasilica: Si cine i-a scos pe aia in piete ca pe berbeci? La Timisoara s-au dus gramada la poarta lui Tochesh ca sa-l apere. Cine i-a scos si i-a indrumat acolo cand nici unul nu stia unde locuieste popa? Tochesh facea parte din scenariu.

 28. rechizitoriu_revolutie pdf e foarte clar,logic si plin de martori!
  Vinovati de cca 1000 de morti ,de cateva mii de raniti,de distrugeriile masive ,etc sunt Iliescu, Stanculescu,Voican Voiculescu,Militaru,etc toata gaska de vanduti KGB si GRU care a luat puterea in urma loviturii de stat din dec 1989 ,gaska care s-a complacut in a inventa ‘teroristi’, in a cere „ajutorul populatiei’ pe stil Revolutia „in direct”pentru a crea toate premisele asasinarii Ceausestilor,in contextul ordinelor primite de la Moskova Gorbaciovista de care Slugoiul Moskovit Iliescu se face vinovat integral,plus javrele care-l anturau
  Pentrui toti mortii din acele zile ,se fac vinovati liderii armatei si Iliescu plus gaska sa de cimpanzei pro sovietici

 29. …in 23/24 dec 89 toti comandantii esaloanelor de comanda ale dep securitatii statului au fost inlocuite cu ofiteri mapn-in mod ciudat nu au prea fost ci-stii, care faceau parte din aparatul de securitate-iar restul personalului, inclusiv pmc-istii-consemnat in unitati…nu aveau cum sa traga in populatie dupa 22…sa scoata raportul de prezenta/apel in unitati…mortii de la timisoara, arsi in bucuresti au fost agitatori straini, infiltrati…de ce ai arde doar o parte din victimele represiunii si nu pe toate?…lasand naivitatea la o parte, gorbi a fost dus de nas-vezi situatia din ucraina si incalcarea intelegerii intre rusia si sua in privinta neextinderii nato in fostele tari sovietice sau a celor aflate sub influenta urss-cel din urma, in naivitatea lui sperand ca va redresa fostul bloc prin comunism cu fata umana…va pare cunoscuta expresia?…a fost lovitura de stat, realizata cu ajutorul/complicitatea oamenilor de incredere ai familiei si inactiunea celor care ar fi trebuit sa vegheze…principalul pion a fost piciorusul rupt…

 30. Din ciclul cum isi dau prostii cu stangu’n’dreptu’. Deci nu numai ca domnu’ autor trage concluzii dar se si contrazice maxim. Vorbeste de revolta populara dar si de fortele speciale sovietice prezente la Timisoara. Pai hai sa ne lamurim nene: Fortele Speciale Sovietice au venit din cauza revoltei populare sau ele au generat revolta populara? Pentru cei ce au deschis televizorul mai tarziu. In Romania la acea vreme se asculta in draci Europa Libera. Toata lumea stia ce s-a intamplat in Polonia, Cehoslovacia, Ungaria si RDG. Marii revolutionari de la Timisoara nu au iesit in strada sa ceara mancare si trecerea la capitalism. Au iesit sa nu-l mute securistii pe Lazlo Tokes. Nu le era foame? Nu le era frig? Cred ca si alora de la serviciile sovietice le-a fost greu sa inteleaga mentalitatea romanului si cred ca mai aveau putin si se intorceau acasa cu coada intre picioare. Mai terminati ma cu prostiile ca daca nu lucrau CIA si FSB-ul la greu, nu tradau securistii, nu mai faceati voi nici o revolutie. Ori erati precum Coreea de Nord ori intrau rusii peste voi si avea Putin acum certificat de revolutionar!

  • Io nu intreb decat:

   CE etnicitate avea Raisa lui Gorbaciov ?

 31. Pe unde au intrat miile de ruși în țară, în condițiile în care granițele erau închise?
  Să ni se prezinte o dovadă, un raport al Securității cum că Iliescu s-ar fi întâlnit cu Brucan pentru a activa nu știu ce plan KGB.
  Atunci de ce securitatea l-a arestat pe Dumitru Mazilu (în seara de 21 decembrie) și nu pe Iliescu? Oare nu pentru că Mazilu era considerat mai periculos pentru regim decât Iliescu?
  Iliescu a pus la cale revolta de la Timișoara? Să se prezinte dovezile.
  Să ni se prezinte o dovadă, un raport al Securității cum că rușii colcăiau prin România în decembrie 1989.
  Ce imagine pătată a armatei trebuia să spele generalul Militaru în condițiile în care acesta nu participase la represiunea revoltei de la Timișoara (represiune organizată de armată și securitate)?
  De ce marele „erou” Iulian Vlad a stat, ca ultima slugă, lângă Ceaușescu până în dimineața lui 22 decembrie? În seara de 21 decembrie era cot la cot cu generalul Milea pe străzile din jurul Universității pentru a reprima baricada.
  Gunoaiele securiste și urmașii lor se vor exonerare de toată mizeria fizică și morală pe care au adus-o populației și pe care continuă să și-o întindă asupra ei.
  De fapt, securiștilor, puteți rezuma cam așa evenimentele din 1989: Putin a organizat revoluția română.

 32. probabil ca ti-au intrat tie prin urechea stinga si au tirat-o repede prin cea dreapta ca era curent.

 33. Dupa ce Ceausescu a fost arestat in 22 decembrie, toata Romania a stiut ca totul este gata. Poate doar un bezmetic, doi sa mai fi tras pe cont propriu. In rest tot ce a urmat a fost organizat milimetric pentru ca trebuia ca tara si strainatatea sa fie convinsa ca a fost o revolutie si nu o lovitura de stat. Grupul de la sediul CC era format din oameni agreati sau colaboratori ai securitatii (inclusiv Iliescu), la fel cei care preluasera puterea la televiziune. In final si Iliescu cu ai sai s-au dus la TVR de unde au regizat ‘revolutia’ in direct. Trebuia isterizata la maximum toata tara pentru a accepta fara resentimente asasinarea lui Ceausescu. Din 22 pana in 25 s-a desfasurat numai aceasta mascarada de care uzurpatorii s-ar fi putut lipsi daca nu existau motivele aratate mai sus. Sigur ca a produs si victime nevinovate. Dar vad ca nimeni nu face distinctia intre securitate in ansamblul sau si cei putini din securitate care au tradat, la fel si pentru armata. Se accepta confuzia ca securitatea si armata au tradat. Cei fideli lui Ceausescu s-au resemnat din 22 decembrie stiind ca totul este pierdut. Iliescu a fost pus sef de cei cu epoleti pentru ca era singura persoana cu autoritate si incredere la popor. Tot propaganda securitatii lucrase clandestin pentru popularizarea sa in anii anteriori. Iliescu si-a intrat in rol desi si in timpul sau puterea a apartinut securitatii fiind o coabitare de nevoie. Profitorii asa zisei revolutii au fost in principal securistii tradatori si turnatorii lor de incredere din institutiile statului. A aparut noua securitate rebotezata SRI pentru a se deosebi de securitatea veche si rea.

 34. 1.Nadia Comăneci a trecut clandestin în Ungaria, iar de acolo a ajuns în America. S-a întâmplat în noaptea de 27 spre 28 noiembrie 1989.
  A stat la granita ‘in asteptare”cu chefuri interminabile,cu toata protipendada securisto-comunista din în Cenad și Sânnicolau Mare A trecut granita in pasi de dans ,si a tinut-o intr-o fuga pana in Austria protejata de serviciile secrete indigene Pro Moskova si maghiare Ani de zile dupa 90 nu s-a intors in Romania de frica,indiferent ce spune acum
  ‘Fuga „Nadiei ,simbolul Romaniei a fost primul semnal pentru Ceausesti ca „ïncepe schimbarea gorbaciovista”
  2.Dupa „fuga din Egipt” a nadiei Securitatea a preluat granita sa-i invete minte pe graniceri,de fapt sa permita urmatorul flux ,de turisti sovietici
  La Marea inghesuiala din decembrie in Timisoara si Bucuresti securitatea a stat cuminte ca era la curent cu Tradarea ,armata a tras ca Milea nu era la curent cu Tradarea,(doar Stanculesu cel Viteaz era),dupa care ,la cateva ore dupa Inscaunarea lui Iliescu Voda ,armata ca sa-si dea importanta revolutionara cuvenita la Victoria Revolutiei si sa -si spele caroseria,pătata de mortii de la Timisoara si din 21 dec in Bucuresti pune in aplicare scenariul „teroristii”si incepe macelul pe fond de haos general
  Ar trebui condamnati Iliescu,Voican,Iosif Rus si chiar Petre Roman cat mai sunt in viata ,pentru genocid
  Dar acum,prinde orbul scoate-i ochii ,Tradarea si Turnatoria la romani sunt gemene, a se vedea nivelul „elitei”si CV-urile ‘personalitatilor”
  Mentionez ca am vazut si eu „turistii sovietici”in coloana de masini Lada(daca erau atat de turisti in tranzit spre Iugoslavia nu era mai convenabil plecarea in vacanta cu autobuzul?,doar se stia ca in Romania sunt probleme cu benzina si motorina:))la Deva si Hunedoara ,plus la mitingurile din vreme aceea cand scriau cu sabloane si vopsea neagra lozinci pro Iliescu,

  • Ai fost tu acolo sa vezi? Nu mai inghiti ca gugustiucul tot ce-ti vinde propaganda securista! Ba mai le vinzi de adevarate si altora. Mare ti-e gradina si multi gugustiuci ciripesc in ea!

 35. Ce fel de „investigatori” sunt personajele nominalizate-unele cu pregatire istorica-daca abordeaza aspectul esential al Loviturii
  de Stat, pe care o recunosc, respectiv PUNEREA IN APLICARE, ca si cum ATUNCI, IN MERS, II STABILEAU DESFASURAREA si nu cu LUNI IN URMA IN CELE MAI MICI DETALII!!! Sunt convins ca Generalul Rogojan intelege exact ce spun…Din emisiunea respectiva se intelege
  ca ar fi existat o „revolta” si ca autoritatile „au tras”, iar indivizii din imagine s-au trezit pe varful „valului” si au inceput sa…”comploteze”!? Un PUCI MILITAR si o LOVITURA DE STAT se PLANIFICA in cele mai mici detalii ale desfasurarii inclusiv luand in calcul NEPREVAZUTUL, dar pucistii sau complotistii STIU PRECIS CE VOR FACE CU PUTEREA PRELUATA PRIN UZURPARE, sub acest aspect NU EXISTA IMPROVIZATIE!!! AGENTII SOVIETICI au stiut exact ce au de facut!!!

 36. Ce mă,vreți să-i albiți pe ticăloşii care au vândut țara,vreți să discreditați armata,păi cine a distrus țara mă şi a demolat toată industria şi obiectivele strategice,armata mă,jigodii ordinare,bă mâncători de rahat,nu aveți nici cea mai mică doză de omenie,securişti înpuțiți,nu vă ese jenă să comentați la acest ziar înființat de cel pe care la-ți hulit şi compromis,este vorba(pentru cei ce au hardul limitat)Ion Rațiu,marele român,care putea să ne ducă pe drumul democrației autentice,din păcate,mulți tembeli,nu au înțeles nimic din confruntarea electorală televizată şi au ales un trădător neo comunist,artizanul democrației originale Hazarreînpuțite şi azi vedem rezultatul catastrofei,vorba chiorului petrov,alt ticălos:să trăiti bine!
  PS: am ales să mă autoexilez,când am văzut că a venit alt drac mai mare,care a distrus locurile de muncă făcute cu sacrificii şi suferință ,iar acum,ăştia cu ochi albaştri vor să se spele de sângele vărsat,nu vă este mă,rusine?

  • Ai ales sa te exilezi inainte sau dupa ce Rațiu a spus la un miting in martie 1990 cum ca mai intai Transilvania trebuie sa se desprinda si sa intre in lumea vestica, dupa care sa traga dupa ea si celelte doua regiuni istorice? Ratiu in sus si in jos, dar secesiunea de care era acuzat n-o vezi?

 37. Revolutia a fost confiscata si deturnata de evvreii globalisti cu Sorosh si serviciile americane in frunte. Rezultatul. Roman7a a avut 3 presedinti evrei si dinastie evreuasca la servicii pana azi.
  Restu e galgara. Vechii securisti se pate ca vor sa rastoarne evvreii de la putere si de aceea apar valuri.

  • Nici o secunda nu a fost revolutie. Doar aia cu certificate repeta obsedati aceasta minciuna ansata de propaganda securitatii.

 38. Stiu si curciile ca a fost lovitura de stat.
  Ce-i drept lumea era satula de restrictiile tembelului (cartele paine, alimente si benzina, lipsa caldura, intreruperi de curent) incat pana si niste vecini si cunostinte din Militie si Secu nu-l mai sufereau pe cizamar si-l vorbeau de rau. Si pe ei ii afectau restrictiile.
  Personal aflasem cu cca 4 luni inainte la o sueta cu o cunostinta (civil) ca daca pica Ceausescu, va veni in locul lui unul pe nume Iliescu, prieten cu Gorbaciov si fost prim la Iasi, despre care nici n-auzisem. N-am dat atentie atunci. In Dec 1989 s-a confirmat exactitatea informatiei……[Rumburak]

 39. Cum sa nu mistifice in continuare Securitatea RELITATEA LOVITURII DE STAT KGB/GRU/Comintern daca exista TEMBELI, ca nu-i pot numi altfel, ce insista pe FARSA „revolutionara” si CRETINI care continua sa creada DIVERSIUNEA cu „furtul revolutiei” si ANTISEMITII
  AMESTECA ambele tembelisme introducandu-i in scena pe „ovrei/jidani/khazari”? Daca nici comentariul meu redus la ESENTA a ceea ce inseamna un PUCI/o LOVITURA DE STAT nu e acceptat de acesti FANATICI, cum sa le cer sa inteleaga faptul ca NU SECURITATEA si NICI ARMATA si NICI MILITIA NU AU TRAS IN ROMANI? Au ORDONAT si UNII DINTRE EI AU SI TRAS doar AGENTII SOVIETICI din aceste INSTITUTII DE FORTA, ca si AGENTII KGB IN CIVIL din celelalte institutii!!! Nu se intelege NICI ca INTREAGA CONDUCERE DE PARTID SI DE STAT a fost PUSA SUB PAZA GARZILOR al caror general comandant a fost ARESTAT si ANIHILATA, DUPA SEDINTA CP-ex!!! Deasemenea, fanatismul care nu poate fi decat SECURIST de a nu intelege ca Ceausescu si seful Securitatii gen. Vlad nu puteau in conditii normale PARASI O ROMANIE IN CARE DIN 14 dec. la Iasi si 15 dec. la Timisoara se pornise LOVITURA DE FORTA, iar din 16 dec. SE DECRETASE ALAMAREA
  PARTIALA DE LUPTA intrucat LA GRANITE ERAU MASATE TRUPE ALE TRATATULUI DE LA Varsovia!!! Mai ales ca Ceausescu STIA CE I SE PUNEA LA CALE, iar TOATE COLONIILE din Lagarul de Concentrare COMINIST EXECUTASERA ORDINUL LUI GORBY DE TRECERE LA „democratie”…

  • Corect Charlie! Esti printre putinii nemanipulati de pe acest forum.

 40. Se fac multe speculatii.Este instructiv sa revedeti presa si cartile aparute proaspat in 1990-1992.Atunci inca nu era ghiveciul asa asezonat.Cert este ca a fost o treaba organizata.Participantii s-au straduit sa dea vina pe altii.Cosmetizari au fost de la bun inceput,dar repet:valul de schimbari a pornit inca din aug.1980 la Gdansk.Toata propaganda antisistem a durat decenii.Europa libera ‘si-a facut treaba’inca dupa ww2.Efectul de domino s-a produs in anii’80.Cine a tradat si cat ne puteam eschiva,nu se stie.Inseamna ca in tot blocul estic s-a tradat.Toata mascarada presupunea o manipulare colosala.

 41. In „decembre ’89” totul fuse aranjat … de „sovetici” si gasca : Iliescu, Lapadatu/autointitulat „Militaru” – o caricatura de om / o lapadatura !
  Pe cand / tavalugul bun trecut-a , de ce gasca’mputita mai voia „peste 60.000 de morti” ?!

 42. Cetatenii romani platitori de taxe si impozite, REFUZA CATEGORIC sa mai finanteze ESCROCHERIA CU CERTIFICATELE DE REVOLUTIONAR aducatoare de bani multi (pensii necontributive deloc) si imobile si gratuitati – din BUGETUL PUBLIC, pt. cei cca. 2 milioane „revolutionari” inventati in perioada 89′ – 2022, lunar si anual. Parlamentul POATE, sa modifice Legea cu „rivolutionarii”, sa ramana ONORIFICI, daca le convine. Unde sunt escrocii astia cu patalamale, ce fac ei pt bogatia primita din Buget, cui folosesc acesti escroci care nu se mai termina si seaca banii publici?!

 43. Am spus si repet, inaintea oricaror comentarii vizand ultimii 34 de ani trebuie lamurita TRECEREA ROMANIEI in 1989 la CAPITALISMUL SECURIST/BOLSEVIC DE STAT, pentru ca oricat s-ar strofoca toti comentatorii ASTA S-A DORIT, PLANIFICAT si REALIZAT in 1989!!! Si NU NUMAI IN ROMANIA!!! Teatrul lui Ilici GENOCID cu „scrobirea idealurilor socialismului ‘stiintific'” e O REPRODUCERE LA SCARA MICA
  A FARSEI lui Gorby cu „glasnost si perestroica”!!! O PARODIE menita SA INSELE PROSTRACII/OAMENII NOI ca NU VOR AVEA LOC SCHIMBARI DE ESENTA!!! Chiar nu se intelege ca un SISTEM CRIMINAL bazat pe TEROARE si pe LIPSA TRANSPARENTEI NU POATE FI RESTRUCTURAT? Stim, unii dintre noi ce au studiat NEUTRU „Fenomenul 1989”, ca Gorbaciov a fost SEFUL Directiei KGB responsabil cu DEZINFORMAREA si INTOXICAREA, fiind RUDA PRIN ALIANTA cu SEFUL KGB legendat sef al PCUS/Comintern si al URSS!!! Stim si cine e Ilici GENOCID, odrasla COMINTERNISTULUI Dumitru Iliescu, deasemenea Saul Brueckner/Silviu Brucan COMINTERNIST INTERMACELURI BOLSEVICE MONDIALE, mai stim cine e Pedro Romanovici-Pauker-Ibarruri, odrasla Generalului Walter din MACELUL BOLSEVIC-CIVIL spaniol si fost BARBIER cu studii tehnice preluat de Stalin, IDOLUL lu ileana/Ileana Rollasonata ca sef al GARZII PERSONALE, stim de „geologii” Gelu Che Guevara de Dambovita si Emilutz Tzapul etc etc…

 44. Hoitarii din Vest impreună cu hoitarii din Est și a „sculelor” de pe plai, au purces la „dezrobire”, desigur, în folosul nostru şi total dezinteresat. Au venit cu tirurile sa ne ajute cu zdrențe, margarină şi pâinici şi ne-au „cumpărat”ca pe câini cu firimiturile netrebuincioase de la masa lor. Nooo, nimica nu le-a trebuit, nici atunci, nici acum, au făcut-o numai din dragoste pentru grumazul nostru vrut în jugul lor. Române, cât te mai laşi şi purtat de belciug şi te mai încrezi în străin, oricare ar fi acesta? Judecă cu capul tău şi nu te mai uita în gura nimănui, ai măi române încredere în judecata şi inima ta, iubeşte-ți fratele de țară şi întinde mâna să-lui ajuți daca-i în nevoie,ai îngăduință cu cel neputincios şi nu lăsa vânturile din cele patru zări să te risipească, frate drag… frate drag…!

 45. Auzi X-ulescule,se vede că ești un profitor al regimurilor īnpuțite ce s-au perindat pånă astäzi īn România, eu sunt un simplu muncitor și nu-mi pare rău că am plecat,aici am salariu decent și m-am realizat prin muncă cinstită,în țară,trebuia să să muncesc două vieți sau să fiu băiat descurcăreț,înțelegi ce zic?Sictir!

 46. Cand incerci sa compari marsavia securistoizilor de pe forum te blochezi concurenta fiind acerba…De exemplu acesta scarnavie diversionista Genaralul Pat(t)on care pretinde cu o nerusinare abjecta ca „marii revolutionari timisoreni” s-au inghesuit sa-i impiedice pe securisti sa-l mute pe IREDENTISTUL raspopit MULTIAGENT Tökes!? De ce sa-l mute MILITENII, nu securistii? Pentru ca PREDICA DE LA ANVON URA FATZA DE „ocupantul roman al Transilvaniei”, asa cum a facut-o ulterior de la alte amvoane, europene si mondiale!!! O putreziciune moral-caracteriala nemaintalnita la acest Alatrinei pe care-l tradeaza ticul cu „nene” cand sare sa-si apere IDOLUL din Padurea Faget!!! Acest ticalos are tupeul ordinar sa sustina ca Fortele Speciale sovietice „au intrat in somaj cu coada intre picioare”!!! Si ca o culme a best ialitatii de latrau sovietic, cica „CIA si-a bagat coada”, de unde reiese logic
  ca „marii revolutionari” erau „AGENTI CIA”!? Grobianismul tipic al acestor monstrii…

 47. „CE etnicitate avea Raisa lui Gorbaciov ?”

  Aceeasi cu Vika Nuland si Volo Zele, ukraina.

 48. Domnule SECU cel nou=SRI, in primul rand REBOTEZAREA Securitatii nu inseamna ca a devenit ca „noua” si in al doilea Sri e doar una din NUMEROASELE Directii ale Securitatii dejist-ceausiste!!! In ce priveste „nemanipulatii” te asigur ca sunt TOTI, cu deosebirea
  ca noi doi suntem unicii NEINREGIMENTATI, restul STIU PRECIS CE SI DE CE FAC!!! Ii dadacesc de UNSPREZECE ANI si niciunul nu a cedat macar intr-un aspect referitor la SOCIETATEA SECURISTA si devenirea ei prin LOVITURA DE STAT KGB/GRU/Comintern din 1989!!!
  Iti sugerez sa fii mai scrupulos cu formularile care pot crea confuziisi sa-ti folosesti pseudonimul curent…

 49. „prin LOVITURA DE STAT KGB/GRU/Comintern din 1989!!!”

  lovitura in capul tau in 5 colturi, inutila prin intelegerea de la Malta. Aia pe care i-ai asteptat ca Cartianu vreme de 45 de ani fara sa te speli te-au tradat, de aia umbli pe aici ca o gaina fara cap. In ’90 copiai dolari la xerox ca mancai de pe jos de foame. Bey, bolandule csanga, pastorul ala maghiar facea parte din incercarea fara minte, tipic ungureasca, de a ocupa Ardealul, cand criminalul de ceausila a tras in popor prin Milea, unealta sa prea plecata, cu mintea, ca tine.

 50. …daca este cineva care ar putea crede ca securitatea, in acele vremuri, in conditii normale, s-ar fi impiedicat de acel popa, este mai mult decat naiv…

 51. Din tot ce spuneti aici un lucru este clar: a-ti impuscat un roman si a-ti pus tara pe tava veneticilor si slugilor lor. 33 de de ani nu ati stiut decat sa strigati impotriva romanilor nationalisti si iubitori de tara iar acum dupa ce au pus mana pe voi inca mai cautati vinovatii. Vinovati sunteti voi ca v-ati omorat patriotii ca doar nu este prima data in istorie. Dumnezeu sa va lumineze si sa stiti sa deosebiti binele de rau. Din pacate inca ati ramas cu 33 ani in urma si papusarii rad cand va vad inca sapand dupa gunoaie. Intre timp ei isi fac plinul.

 52. Romanii sint plictisiti de atitea desvaluiri in premiera care se tot dau mereu de 34 de ani si culmea nesimtirii statului roman impreuna cu justitia corupta, nu au luat nici-un fel masuri .

 53. Secoritatea l-a mutat pe pastor din TM tocmai sa nu mai faca „podul peste Tisa” pentru paramilitarii pregatiti in pusta din vara 1989 sa intervina in Romania, alaturi de sarbi si de bulgari, fiecare cu felia sa. Niminea doreste Oltenia, asa miros de Cartianu a lasat legiunea aia romana cand a trecut Dunarea pe pod ?

 54. Numai in o tara de imbecili se mai rascoleste rahatul dupa 33 de ani.Am stat 20 de zile si nopti in strada in Timisoara.Nu m-a obligat nimeni ,am facut-o pentru ca am vrut sa schimb ceva.Schimbarea a venit ,nu asa cum as fi dorit-o ,dar a venit.Nu m-am inscris in sutele de cluburi postdecembriste ale ”eroilor revolutiei”,nu am cerut nici un drept.M-am intors la munca ce o faceam inainte.Sa vi sa ceri foloase materiale ,sociale sau politice pentru ca atunci ai fost acolo e de domeniul mitocaniei.Plingem si injuram clasa politica, acuzam ca securitatea ne-a pus din nou cizma pe grumaz, ca tara e vinduta?Dar cine i-a ales pe cei ce au condus tara?De unde au venit ei?Nu sunt toti cetateni ai Romaniei?Nu noi le-am dat legitimitate si putere?Mai bine am incerca sa schimbam realmente ceva acum, azi ,nu sa ne luptam cu fantomele trecutului.Am ajuns rusinea Europei si noi vrem capul unora ce ne-au intarcat acum 30 ani.Nimic despre cei ce azi ne mint ,dispretuiesc si injosesc in numele ”Romaniei”Johanis sta cu dosar penal de furt de case de 8ani si jumatatela Cotroceni .Si ca el sute ,mii de ciocoi noi .

 55. ” Revoluţie sau lovitură de stat? ” Doua’ntr-una ! Revolutie a fost %, romanilor le ajunsese cututu’ la os : aveam de toate si nimic . „Lovitura de stat” a fost si ea … sta-le-ar in gat mascaricilor !

 56. „Enoriașii”î păzeau pe Tőkes cu eroism,dar se pare că dànsul fusese evacuat din timp de odioasele organe ceaușiste la noua parohie de la Ineu(decisă de mai-marii cultului reformat în urma unor chestii nu tocmai evlavioase,că”ochiul dracului”nu se sfiește să ademenească nici pe reformați,cât or fi ei de eroi)

 57. „a-ti impuscat un roman”

  „a-m” impuscat un comunist care a facut crime impotriva umanitatii si „v-om” mai impusca si legionari in aceeasi situatie pana „v-a” intra mintile de mosi-batrani in cap, ca poeziile !

 58. Că armata a tras în populație știe toată lumea,că Iliescu a ridicat în grad pe toti conducătorii UM care au tras in populatie se stie la fel ,dar de ce nu se discută și că armata era condusă- supravegheată,infiltrată de securitate și nu făcea nimic de capul ei??? Și că Hodor e un securist bine plătit să dezinformeze și să inducă in eroare…

 59. De ce nu mai poate fi găsit nicăieri genialul pamflet”Taurul dealului”?

 60. @ gigi 13:06
  +10 !?
  Exact la fel, pe Baricada de la Inter în 21 decembrie și în fața CC, când a decolat elicopterul.
  Doar rudele celor decedați sau răniți grav ar fi trebuit să ceară drepturi…
  Ce a fost conteaZă tot mai puțin.
  PreZentul conteaZă: Colonie Eșuată…?

 61. „Corect Charlie! Esti printre putinii nemanipulati de pe acest forum.”

  Cate semnificatii in asa de putine cuvinte, genial !

 62. victimele si urmasii victimelor, de ce nu le-ati pus in fata cu procurorii invitati? Sa fie luati de urechi, de 33 de ani ascund criminalii! Si le mai plateste poporul pensii nesimtite de la 45 de ani! Cum pot merge alaturi, victima si calaul, asa vedeti voi viitorul Romaniei?

 63. – piliescu, neulander și boikhan asasinii președintelui republicii

 64. Concluzia ce reprezinta majoritatea parerilor din comentariile de pana acum este clara: SECURITATEA prin tradatorii ei impreuna cu civilii cu care a fost mereu in contact au organizat (cu serviciile de afara) si au executat ireprosabil o LOVITURA de STAT. Cei de afara vroiau lichidarea comunismului iar cei ai nostri doar lichidarea lui Ceausescu. A iesit un mare rahat care a dus la distrugerea ireversibla a Romaniei. Procesul continua de 33 de ani. Minciuna securista cu revolutia a fost vanturata pentru a-i salva pe pucistii care si-au tradat tara.

 65. https://youtu.be/-NNCtxZn-Yk
  3min,despre teroristii prinsi in dec 89.
  e si film de 2ore tvr,reteau
  a r,cine au fost teroristii din 89.
  teroristii au existat,au facutparte din reteaua secreta a acestui stat care le a dar drumul mai precis armata romana i a eliberat dupa ce oamenii normali i au prins.reteaua r adica teroristii din decembrie figureaza in seifele mi.isterului apararii,armata stie cine a tras in noi in 89.e bulibaseala din decembrie 89.au puscat 2olteni prosti cu 4clase si in.locul lor au venit sute,mai idioti,se poate vedea ce chin au facut in tara asta.
  justitia,in 33ani si ceva nici nu a inceput procesul comunismului(sute de mii de romabi omoriti de comu.isti),al revolutiei false(mii de omoriti sau raniti de catre armata(inainte de 22dec89),de reteaua r(din seara de 22dec 89 piba azi),al mineriadelor.
  e bine ce se intimpla pentru ca in.loc sa fie pedepsiti citeva sute de idioti care au omorit oameni(romanasi in cazul nostru),romania va plati raminind fara capitala(va fi distrusa de un cutremur devastator,vestea buna e ramine o jumarate) iar rusia va veni iar si o va distruge cum.e normal.
  coada sus romania,daca coana leana a putut tine coada sus,tineti o tot asa.
  din reteaua r faceau parte(sa stiti unde cautati):directia de informatii a armatei!,militia(militienii au omorit intr o veselie dupa 1945),securitatea si…armata!daca vedeti pe strada vreunul din acesti teroristi,daca i vedeti cu masina,poate intrati la magazinul.lor,sa stiti ca au miinile murdare de singe,de romanasi in cazul asta.
  de ce nu puneti procesul revolutiei pe net,il citim si noi(toate datele),il completam.romania crede ca scapa daca ascunde crimele comunismului,neocomunismului,etc.
  no chance!

 66. Mama mia, câți deștepți și nu-s în stare să vadă un adevăr simplu, esența: N-a fost nicio revoluție (cum o definiți, tovarăși?) ci o Contrarevoluție care ne-a dus la o Contraevoluție clasa 1=distrugerea țării, sclavizarea națiunii române prin UE și NATO, deci victoria capitalismului criminal, bestial, asasin și barbar. Deși munți noștri aur poartă/noi cerșim din poartă-n poartă/ la New York și la Brucsel/ deci, suntem un nou vițel! ,,Ceterum censeo, capitalismul esse delendam. Cu marile lui defecte/lipsuri, CEaușescu a fost un mare patriot, precum și Antonescu, dovada că amândoi au fost asasinați. CEaușescu a făcut 7 platforme de exploatare a petrolului din Marea Neagră (ce bine ne-ar fi prins acum să mai fi avut o industrie petroliferă!), de ex. iar bestiile trădătoare de țară, președinți de țară și șefi de partide etc au vândut țara și românul a apucat drumul bejeniei, fiind ei foarte nerecunoscători,ce lipsă de manere!!??, prin faptul că le-a întors spatele aducătorilor de democrație, dr. omului, libertate, stat de drept, și alte mărgele de sticlă, zicând ei: ia mai duceți-vă dracului măi aceștia cu Rivuluția voastră cu tot! Subscriu și eu sută la sută. LA Ambasada României la Bonn, după asasinarea lui CEaușescu, aceiași demonstranți din zilele anterioare au revenit și au strigat: V-ați omorât Președintele, sunteți barbari, ați început-o prost, această barbarie se va răzbuna. Și uite că au avut dreptate! Restul e ce se vede și trăim.

 67. Textiere, despre ce defecte/lipsuri „mari” ale lui Ceausescu vorbesti? Da niste exemple comparabile cu ceea ce este acum
  cand toti suntem liberi, inclusiv Iohanis si ai sai.Repeti ca un papagal dresat niste texte lansate de propaganda securitatii pentru natarai. Ceausescu a avut calitatile si limitele unui conducator patriot format in spiritul ideologiei si ingradirilor timpului in care a trait. Este greu sa stabilim cat de comunist a fost si cat de nationalist.

 68. Iliescu il numeste pe unul dintre criminalii lui Ceausescu,pe rahatul cu ochi Dan Voinea sa se ócupe’de procesul revolutiei,ce vreti batjocua mai mare la adresa dreptatii

 69. A fist Razboi Civil foarte urat! Teroristi in Civil trageau in oameni so in soldati so nu se stia care sunt teroristii !

 70. Domnu @SUS PATRIA, ăsta-i curaj la tine? Ia-ți, mai întâi, dracu, un mume ca lumea, apoi treci la spus prostii/,,textiere,,, dacă nu ești un fricos care face în izmene! Tu chiar vorbești serios când faci trimitere la ,,libertatea,, de acuma? ,,…suntem toți liberi,, care liberi, monșer, când nu ma ai nimic al tău în țara ta? Care texte, arată-mi-le, lansate de propaganda securității, ia zi-le tu, apoi, care securitate, toarășu? Ai prostul obicei precum și alți kăkănari de pe acilea să nu comentezi pe fond ce spun eu sau alții (critica obiectivă nu mă sperie, te asigur) și te bagi în seamă singur. Vai de capul tău, mătreță măcar face? Dacă e greu ,,sa stabilim cât de comunist a fost si cât de nationalist,, Ceaușescu, atunci ce mai cauți tu în viața ta? Ia zi-mi tu ce e aia o rivuluție și apoi mai stăm de vorbă. Oricum, meritul de a încerca să mă comentezi e lăudabil, dar fă-l ca lumea, altfel te aștept la cotitură.

 71. Esti mai fraier decat un fraier pentru ca si astia sunt de doua feluri. Textiere, daca tot ai comis-o vino macar cu justificarile afirmatiei tale de papagal dresat privind marile defecte/lipsuri ale lui Ceausescu. Altfel ramai un demagog.

 72. @gigi. Cam așa a fost și revoluția mea, e drept că am stat doar două-trei zile în stradă, începând din 20 decembrie. Mi-ar crăpa obrazul de ruine să am foloase materiale ca „revoluționar” când eu am fost alături de mii de oameni, vreo 3-4 sute doar din întreprinderea în care lucram.

 73. Forumul comentatorilor este infestat numai cu „rivolutionari”, de aceea, nu comenteaza despre pensiile 100% necontributive date pe mocca, unor cetateni si cetatence de-si zic „rivolutionari”, plus gratuitati, imobile, terenuri – nimic, mucles, omerta, imbogatitii astia spera sa scape, daca urla despre pensiile de serviciu, care sunt, doar partial necontributive. Spera ei, degeaba, urmeaza curand desfiintarea pensiilor si benficiilor „rivolutionarilor”, cutia Pandorei a fost deschisa…

 74. Care lovitura de stat ? Seful armatei a cerut un pistol si s-a impuscat, ceausila a fugit cu helicopterul care l-a lasat pe drum (ordin de la armata) si a fost dus de niste militieni la o UM a armatei din Targoviste, unde a fost executat la zid de catre armata ! Statul comunist a facut implozie, pana si comunistii veritabili urau comunismul ceausist. Toti „am fost un dobitoc” au fost bagati la puscarie, unii pe drept, altii „de control”. Noua conducere constituita la lumina (a filmat A.Sirbu) a respectat intelegerea de la Malta. La 20 Mai 1990 s-au ales cu o majoritate coplesitoare. Cei 10 % care doreau altceva au luptat 10 ani sa schimbe intelegerea americanilor cu rusii. Odata cu venirea la Moscova a „macelarului din Kremlin” acesta a inceput curatenia cu toti vechii comunisti, vazand ce au patit toti pretenii lui, Iliescul s-a aruncat cu tara cu tot in bratele americanilor ca sa scape si acum e bine, acasa. In Romania cele doua regimuri criminale au sfarsit-o cu spatele la zid. Legionarii care n-au murit in muntii Fagaras, au intrat in PMR si dupa 1990, unii comunisti vor sa intre intr-un viitor partid pseudo-legionar si sa aleaga presedinte un turnator la secoritate, fost membru CC al UTC. Ce incepe prost, se termina intotdeauna si mai prost. ceausila v-a pacalit, a cumparat cu banii vostri de pensie fiare vechi ruginite si v-a lasat cu pantalonii in vine. N-ati inteles ceva din ce vi s-a intamplat, v-ati bucurat la niste locuinte construite din saracie si din hotie, pe care le-ati cumparat dupa ’90, ca sa nu le repare statul ! Acum plangeti ca nu aveti bani de curent, de gaz si de mancare ca a fost lovitura de stat sau revolutie. A fost o mare pacaleala, un alt Caritas la care v-ati repezit sa puneti botul.

 75. Acesta este motivul petru care nimic nu se leaga si pe care il sustin si eu de atita vreme: „Când am fost audiat ca martor în Dosarul decembrie 1989 de către echipa de procurori militari, din care făcea parte şi actualul şef al Secţiei Parchetelor Militare, mi s-a învederat că CERCETAREA EXCLUDE CONEXIUNILE EXTERNE.” Adica se vrea sa se faca justitie pe baza minciunii!!!!

  Iubiti minciunile, criminalilor si va arde adevarul??? SA VA ARDA SI SA VA RADA! urss si rusia, ungaria, serbia, israel, etc sa-si asume crimele din decembrie 1989!!! asa cum si sua trebuie sa si le asume. inclusiv pe cele din Panama din exact aceeasi perioada.

  inteleg ca printre comentatori, pe linga aia slabi de inger, se regasesc si criminali si mincinosi si gunoaie. am inteles, va asumati conditia prin ceea ce spuneti. indiferent cite timpenii veti scoate pe gura, adevarul nu va putea fi ascuns.

 76. In anii 1990 daca te ducea-i la ADAS sa asiguri locuintza nu te baga in seama shi chiar se spunea ca blocurile nu au viatza fizica mai mult de 80 de anii. Asha ca tov.Ylici a dat la mamaligile lui locuintze second hand, care, culmea acum se cer asigurate , cel putin de la 20 euro in sus. Gresheala cea > a fost ca s-au construit duplicate, triplicate de fabrici care sa asigure > aplaudacii la Congres, care cind vene-au la locul de munca dictau mai rau ca el, spunind de ex.la tzaranoii devenitzi muncitori sa descarce dubitza adusa cu materiale direct in sectia de asamblare, ca sa faca planul, globala cit mai repede, fara sa treaca prin CTC, contabilitate, rezultind multzi mamaligari sa fie debitori aiurea. Nu mai spunem ca aia de la aprovizionare, fiind presatzi sa aduca marfa, face-au contracte pe unde puteau ca sa aduca marfa, valoarea lor fiind citeodata de 7-10 ori mai mare, rezultind penalitatzi aiurea. Ca sa faca o productzie globala cit mai mare, se lansau cit mai multe comenzi in fabricatzie, rezultind ca ex. o productzie neterminata umflata cu trompa, pompa. Am cunoscut un singur inginer, Palade, copilul nerecunoscut a dr.premiat cu premiul Nobil, dar maicasa nu a fost fata lui Malaxa, probabil femeie de serviciu, care a reushit sa faca economii valutare inlocuind pe aceiashi tehnologie japoneza, Hocushin, componentele japoneze cu cele autohtone, ex IPRS. A facut economii, shi a fost lege ca sa fie premiatzi aceshtia, asha ca i-am dat shi premiu din economii valutare, fiind singurul an cu aceasta lege. De la 4 ateliere de proiectare cu ing.Allo!genii, se dormea, ex.nu au putut sa asimileze un singur motor pas cu pas japonez in acele vremuri. Daca acum s-ar refolosi nuumai licentzele cumparate de stat, gratis, s-ar gasi calea de reindustralizare a tzari. Tradare kgb, moshe, cia infloreshte precum khazarul face spume cu oligarhii lor, spuma kamunizmului.
  O zi buna.
  Con

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.