Un romantic Piano Colours – „marca” Sergiu Tuhuţiu
Seria de evenimente speciale programate la Sala Radio în luna decembrie, adevărate cadouri muzicale de cel mai înalt nivel artistic, debutează miercuri, 3 decembrie, la ora 19.00, cu recitalul extraordinar susţinut de pianistul Sergiu Tuhuţiu, unul dintre cei mai valoroşi tineri artişti români, aplaudat adesea în străinătate, care a devenit cunoscut publicului larg ca urmare a câştigării unui pariu încheiat cu un studio de înregistrări din Londra!
Studioul britanic s-a oferit să înregistreze primul CD al lui Sergiu Tuhuţiu dacă acesta reuşeşte să adune 20.000 de like-uri pe pagina sa de Facebook. După ce a făcut public acest pariu pe reţeaua de socializare, povestea s-a transformat într-un fenomen viral, rezultatul fiind acela că în două zile pagina sa a obţinut 24.000 de like-uri, iar înregistrările CD-ului au fost programate pentru finalul verii 2014.
Câştigător al concursului Debut to Master Soloist Piano Competition – 2013, Sankt Petersburg, Sergiu Tuhuţiu s-a afirmat ca unul dintre reprezentanţii de vârf ai tinerei generaţii de pianişti. Pe lângă studiile în România, s-a perfecţionat în străinătate, obţinând titlul de master la Stuttgart şi Artist Diploma la Royal College of Music din Londra. Cariera sa cuprinde deja concerte în Marea Britanie,Germania, Franţa, Elveţia, Italia, Rusia,Brazilia,Canada şi România. În aprilie 2013, Sergiu Tuhuţiu a susţinut debutul său solistic la Filarmonica din Sankt Petersburg.
Sergiu Tuhuţiu
Sub sugestivul titlu Piano Colours, Sergiu Tuhuţiu vă propune la Sala Radio un program exclusiv romantic, ce reuneşte trei dintre cei mai mari compozitori ai repertoriului pianistic: Liszt, Chopin şi Schumann.
“Am ales un repertoriu exclusiv romantic pentru acest recital fiindcă acesta reprezintă cel mai bine diversitatea coloristicii pianistice. Romantismul în artă a fost ca o erupţie înspre libertatea de exprimare a sentimentelor. Această «evadare din cadru» e cea care mă atrage şi mă fascinează cel mai mult. Depăşirea limitelor e motorul vieţii şi cred că romantismul muzical a reprezentat un moment important în acest sens”, declara pianistul Sergiu Tuhuţiu despre recitalul pe care îl va susţine.
Veţi asculta aşadar: Studiu Transcendental Nr. 7 – Eroica şi Sonetele 47 şi 104 după Petrarca de Liszt, Sonata Nr. 2 în Si bemol minor, Andante Spianato şi Marea Poloneză de Chopin şi Studii Simfonice de Schumann.
Recviemul German de Brahms, sub bagheta dirijorului vienez Sascha Goetzel
Dirijorul Sascha Goetzel
În aşteptarea sărbătorilor de iarnă, care ne apropie poate mai mult de lumea spirituală, vineri, 5 decembrie, la ora 19.00, Orchestra Naţională Radio vă invită să ascultaţi Recviemul German (Ein Deutsches Requiem), semnat de unul dintre „titanii” muzicii simfonice: Johannes Brahms.
Se spune că lucrarea a fost creată sub puternica influenţă a două pierderi importante în viaţa artistului: moartea mamei sale şi a apropiatului său prieten, compozitorul Robert Schumann. De altfel, aceste momente l-au adâncit probabil pe marele artist şi mai mult într-o stare de tristeţe şi de reflecţie care îi erau, de altfel, specifice, aşa cum el însuşi declara: “Nu este nevoie să mărturisesc că, în eul meu interior, nu sunt niciodată vesel…”.
Concertul de la Sala Radio îl va avea la pupitru pe dirijorul vienez Sascha Goetzel, un muzician remarcabil, cu un vast repertoriu muzical. Este director artistic şi dirijor principal pentru Borusan Istanbul Philharmonic Orchestra. A fost de asemenea recent numit dirijor principal invitat pentru două ansambluri importante: Orchestre Symphonique de Bretagne (Franţa) şi Kanagawa Philharmonic Orchestra (Japonia).
De-a lungul timpului a mai dirijat orchestre prestigioase dintre care amintim: Moscow Symphony, Berlin Symphony Orchestra, Shanghai Symphony Orchestra, Orchestre National des Pays de la Loire, Orchestra Radio din Hanovra, Filarmonica din Luxembourg.
Alături de muzica simfonică, Sascha Goetzel abordează şi genul operei în titluri precum: La Bohème, Flautul fermecat, Così fan tutte, Nunta lui Figaro, Răpirea din serai. La invitaţia dirijorului Valery Gergiev, a dirijat opera Don Giovanni, la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg.
Soprana Cigdem Soyarslan
După câteva interpretări incomplete la Viena, Bremen, Zürich, versiunea integrală a Recviemului german a fost ascultată pentru prima oară pe 18 februarie 1869 la Leipzig. Prima audiţie românească a avut loc chiar în interpretarea Orchestrei Naţionale Radio, sub bagheta lui Iosif Conta, pe 24 noiembrie 1966.
Evenimentul de la Sala Radio se va derula şi cu participarea sopranei Cigdem Soyarslan şi a baritonului Ionuţ Pascu, alături de Corul Academic Radio, dirijat de Dan Mihai Goia.
Soprana Çigdem Soyarslan a abordat roluri de operă şi partituri vocal-simfonice din cele mai diverse. A absolvit cursurile Universităţii Mimar Sinan din Istanbul, perfecţionându-se apoi la Universitatea de Muzică din Viena. A păşit pe mari scene ale lumii şi a colaborat cu prestigioase instituţii dintre care amintim: Opera Naţională din Istanbul, Schauspielhaus din Viena, Grand Théâtre de la Ville din Luxembourg, Filarmonica Borusan din Istanbul, Filarmonica din Sofia, Opera din Frankfurt, Volksoper din Viena, Opera Lorraine.
Baritonul Ionuţ Pascu
Format la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, baritonul Ionuţ Pascu s-a perfecţionat apoi la Conservatorul Giuseppe Verdi din Milano. A întreprins turnee în Canada, Olanda, Australia, Coreea de Sud, Macedonia, Italia, Albania, Ungaria şi a realizat un CD alături de Filarmonica din Sydney. Ca solist vocal a colaborat în ţară cu operele din Constanţa, Bucureşti, Timişoara, Galaţi, iar în străinătate cu operele din Budapesta, Daegu – Coreea de Sud, Skopje – Macedonia.
A susţinut roluri solistice în Requiem – J. Brahms, Clopotele – S. Rahmaninov, Carmina Burana – C. Orff, Cantata della Vita – G. Gelmetti, Ode to Napoleone – A. Schönberg, Stabat mater, Petite Messe Solennelle – G. Rossini, iar repertoriul de operă al artistului este reprezentat prin opere precum Aida, Nabucco, La Traviata – G. Verdi, Tosca – G. Puccini, Cavalleria rusticana – P. Mascagni, Olandezul zburător – R. Wagner, Pagliacci – R. Leoncavallo, Don Giovanni, Nunta lui Figaro, Flautul fermecat – W. A. Mozart, Evgheni Oneghin – P.I. Ceaikovski, Manon Lescaut – G. Puccini, Celan – P. Ruzicka.
Ada Milea aduce un concert cu jucării la Teatrul Gong din Sibiu în deschiderea Magic Show Fest
Concert cu jucării, cu Ada Milea
Teatrul pentru Copii şi Tineret Gong din Sibiu prezintă joi, 11 decembrie, ora 19.30, în deschiderea Magic Show Fest, concertul cu jucării Insula după Gellu Naum cu Ada Milea, Bobo Burlăcianu, Anca Hanu şi Cristi Rigman.
Concertul cu Jucării propus de Ada Milea la Sibiu surprinde, printr-o abordare performativă inteligentă şi jucăuşă, prin umorul poetic al scriitorului suprarealist Gellu Naum. Robinson Crusoe e singur pe o insulă pustie plină de lume: canibali politicoşi, un pirat născut cu picioare de lemn, bunicuţe periculoase. Personajele se recunosc după aluniţe, mamele şi taţii îşi regăsesc copiii pierduţi cu 85 de ani în urmă, sclavul Vineri vorbeşte mult despre faptul că nu ştie vorbi, iar piciorul de lemn al piratului creşte şi devine copăcel plin de păsărele şi leagăne pentru copii.
„Vom veni cu bucurie la sărbătoarea îmbătrânirii Gong-ului!”, a declarat Ada Milea. Magic Show Fest este prezentat cu ocazia aniversării a 65 de ani de la înfiinţarea teatrului pentru copii de la Sibiu. Timp de 4 zile, în perioada 11 – 14 decembrie, 50 de artişti din 6 ţări se vor reuni pe scena Teatrului Gong din Sibiu pentru a prezenta spectacole de teatru, muzică, pantomimă, animaţie, magie şi iluzionism atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. Festivalul marchează un proiect pilot ce va continua în 2015 ca Festivalul de Iarnă de la Sibiu, ce va include reprezentaţii şi la Păltiniş.
International Jazz Summit – România, Australia, Slovenia, Israel
Emil Bîzgă (România) şi Amikam Kimelman Band
Emil Bîzgă
Institutul Cultural Român de la Tel Aviv sprijină prezenţa trompetistului român de jazz Emil Bîzgă în Israel, în cadrul proiectului International Jazz Summit, organizat de muzicianul Amikam Kimelman în perioada 3-6 decembrie 2014.
Participă: Emil Bîzgă – trompetă (România), Amikam Kimelman – saxofon (Israel), Katia Toobool – pian (Israel), Simon Starr – contrabas (Australia/Israel), Gasper Bertoncelj – percuţie (Slovenia).
Miercuri, 3 decembrie, la ora 20.30 – Jazz in the North Club (Hapara, Moshav Bnei Zion).
Emil Bîzgă s-a format ca muzician de jazz şi interpret de muzică clasică. A absolvit studii masterale de muzică clasică la Universitatea din Malmö (Suedia) şi de jazz la Universitatea din Hanovra (Germania). A studiat cu muzicieni renumiţi, ca Hakan Hardenberger sau Wynton Marsalis. Este cunoscut pentru concertele susţinute în Europa şi în Statele Unite. A colaborat cu orchestre sau instituţii muzicale importante, cum ar fi Niedersachen Jazz Orchestra, Bucharest Radio Big Band sau Opera din Hanovra.
Printre participările sale internaţionale se numără Festivalul de Jazz Richard Oschanitzky (Iaşi), Festivalul Internaţional de Jazz de la Patras (Greia), ZeitTon Festival (Viena, Austria), Miles Davis Festival (Cracovia, Polonia) şi Festivalul Internaţional de Jazz de la Montreux.
Amikam Kimelman
Amikam Kimelman este un foarte cunoscut muzician israelian de jazz, saxofonist, aranjor şi producător. Este absolvent al Academiei de Muzică Rubin de la Tel Aviv şi al Berklee College of Music de la Boston. A fondat legendarul grup Overdraft şi a condus ansamblurile de jazz Hard Jazz Knights şi The Human Factory.
A participat la numeroase festivaluri de jazz în foarte multe ţări, dintre care amintim: festivalurile de la Grahamstown şi Pretoria din Africa de Sud, EU Jazz Express (Budapesta, Ungaria), Festivalul internaţional de jazz de la Essen (Germania). A urcat pe scenă alături de muzicieni de talie internaţională, cum ar fi Joanne Brackeen, Lew Soloff, Jeff Berlin, Franck Amsallem, Jean Loup Longnon, Sheila Jordan, Mike del Ferro, Inaki Sandoval, Billy Cobham, Ari Hoenig sau Lou Marini. A compus şi a realizat aranjamente muzicale pentru Israel Philharmonic Orchestra, The Israel Simfonietta – Beer Sheva, pentru personalităţi ale muzicii de jazz, pop sau rock precum şi pentru emisiuni TV şi evenimente importante dinIsrael.
Amikam Kimelman este director de relaţii externe al Rimon School of Jazz and Contemporary Music, după ce a fost rectorul acestei instituţii între anii 1990 şi 2014. De asemenea, este director muzical al Tel Aviv Jazz Orchestra şi director artistic al casei de discuri Jazz 972.
Katia Toobool este o tânără pianistă şi compozitoare de jazz din Israel. A studiat la Rimon School of Jazz and Contemporary Music şi la New School în NYC, precum şi cu muzicienii Jane Ira Bloom, Geri Allen şi Barry Harris. A devenit cunoscută în urma apariţiilor pe scenă alături de muzicienii internaţionali Eric Harland, Milena Gillard sau Gregory Hutcherson. Conduce un ansamblu muzical alături de percuţionistul Edi Toobool. A concertat pe aproape toate scenele şi a participat la cele mai importante festivaluri de jazz din Israel: Red Sea Jazz Festival, Tel Aviv Jazz Festival, the Shuni Jazz Festival.
Simon Starr este un cunoscut interpret australian de jazz, absolvent al Victorian College of the Arts din Australia. A studiat cu Garry Peacock şi Dave Holland. Dintre partenerii săi de scenă îi amintim pe Kevin Mahogany, Takura Rogers, Mike dell Ferro, Eli Degibri, Omri Mor, Julia Feldman, Robert Ancipolovsky. Simon Starr a produs 14 albume de jazz, rock şi pop şi a colaborat ca interpret la contrabas în peste 40 albume. Din 2009 s-a stabilit în Israel, unde a devenit o prezenţă constantă pe scenele de jazz, inclusiv ca director muzical al White City Jazz Festival din Tel Aviv. În prezent este şi profesor la Rimon School of Jazz and Contemporary Music.
Gasper Bertoncelj, cunoscut percuţionist de jazz din Slovenia, a studiat muzica la Bruckner Conservatory (Departamentul Jazz şi Pop) de la Linz şi la The City College of New York (studii masterale de jazz). A locuit timp de 8 ani la New York, unde a studiat şi a concertat cu Victor Lewis, Billy Drummond, John Patitucci, Andy Watson. A editat 3 albume de jazz ca lider al trupei The Swingers of Jazz la casa de discuri Arabesque Records.
În 2 decembrie, Emil Bîzgă va susţine un master class la Rimon School of Jazz and Contemporary Music.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.