Decizie a instanței față de situația de la Valea Mare

Curtea de Apel Braşov obligă Consiliul Judeţean (CJ) Covasna, printr-o sentinţă definitivă, să înlăture tăbliţele cu denumirea comunei Valea Mare inscripţionate în limbile română şi maghiară la intrarea şi ieşirea din localitate.

Conform sentinţei pronunţate luni, instanţa a admis în parte recursul Prefecturii Covasna împotriva sentinţei civile nr. 124/16.02.2024 a Tribunalului Covasna şi obligă Consiliul Judeţean să înlocuiască tăbliţele şi să menţină doar denumirea în limba oficială a statului.

„În consecinţă, obligă pe pârâţi la îndepărtarea tăbliţelor cu denumirea localităţii Valea Mare din judeţul Covasna, înscrise în limbile română şi maghiară, amplasate la intrarea şi ieşirea în/din această localitate, pe DJ 121A, precum şi la înlocuirea acestora cu tăbliţe inscripţionate legal cu denumirea localităţii Valea Mare doar în limba română (…) Definitivă”, se arată în sentinţa postată pe portalul Curţii de Apel Braşov.

Decizia instanţei a fost salutată de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, care o consideră o „victorie importantă pentru respectarea legii şi unitatea naţională”.

„Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş salută hotărârea definitivă a Curţii de Apel Braşov, care a confirmat decizia Instituţiei Prefectului – judeţul Covasna în cazul indicatoarelor rutiere bilingve instalate în zonele cu majoritate românească din judeţul Covasna. Această acţiune a fost întreprinsă ca urmare a sesizărilor primarilor români şi a asociaţiilor culturale româneşti, inclusiv a Forumului nostru (..). Aceste plăcuţe vor fi înlocuite cu altele, inscripţionate legal doar în limba română. Este esenţial să subliniem că nu putem accepta încercările de a marca teritoriul pe criterii etnice prin astfel de metode utilizate de Consiliul Judeţean. Legea a triumfat, iar limba română a fost apărată în instanţă prin mijloace civilizate şi democratice. (…) Vom continua să luptăm pentru respectarea legii şi pentru unitatea comunităţilor noastre”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Forumului Civic.

În luna august 2022, conducerea Asociaţiei „Calea Neamului” – filiala Covasna a sesizat Prefectura în legătură cu amplasarea respectivelor tăbliţe pe teritoriul comunei Valea Mare, arătând că acestea încalcă Legea 215/2002 a Administraţiei Publice Locale care permite inscripţionarea bilingvă în localităţile în care ponderea populaţiei minoritare este de 20%, în condiţiile în care, conform datelor recensământului, procentul etnicilor maghiari din Valea Mare este sub 1%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9

3 Comentarii

  1. La fel cum cainele isi marcheaza teritoriul prin metoda caineasca, tot asa isi marcheaza teritoriul si maghiarul: cand vede un stalp cu denumirea localitatii, tzusti, il marcheaza si el cu denumirea hungureasca.
    Nici cainele nu tine cont ca pomul este din parc, iar parcul nu-i al lui……[Rumburak]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.