Decizie în instanță în cazul Neptun Deep

Tribunalul București a respins pe fond acțiunea Greenpeace de a bloca proiectul Neptun Deep, iar ONG-ul trebuie să plătească 80.000 de lei dezvoltatorilor Romgaz și OMV Petrom, a anunțat, luni, pe propria pagină de socializare, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

‘Astăzi, printr-o decizie fermă, justiția a apărat interesele României împotriva încercărilor repetate ale ONG-ului Greenpeace de a bloca proiectul vital Neptun Deep. Tribunalul București a respins în fond acțiunea Greenpeace, iar ONG-ul trebuie să plătească acum 80.000 lei dezvoltatorilor Romgaz și OMV Petrom. Această sentință confirmă încă o dată că multe dintre acțiunile de acest fel inițiate împotriva proiectelor strategice ale României sunt fie nefondate, fie inadmisibile. Aceste procese ne costă timp, bani și oportunități majore pentru dezvoltarea și securitatea națională. România a câștigat astăzi nu doar un proces, ci o bătălie importantă pentru interesele noastre strategice. Este inadmisibil ca resursele limitate ale statului român să fie dedicate pentru a combate constant acțiuni judiciare neîntemeiate, în timp ce Greenpeace cheltuiește sute de mii de lei pe avocați pentru a porni procese în serie’, a susținut Burduja.

Potrivit ministrului de resort, România nu poate permite ca proiectele esențiale pentru securitatea noastră energetică să fie sabotate.

‘Am spus de la bun început că nu avem emoții că justiția va face dreptate. Și așa a fost. România nu poate permite ca proiectele esențiale pentru securitatea noastră energetică să fie sabotate, așa cum au fost în ultimele decenii. Felicit sincer echipele Romgaz, OMV și colegii din Ministerul Energiei pentru această luptă dusă cu profesionalism și determinare. Neptun Deep este un proiect esențial nu doar pentru România, ci și pentru întreaga regiune, asigurând gaz românesc, ieftin și abundent pentru români, frații noștri de peste Prut și toți vecinii noștri, la un preț corect’, a subliniat oficialul.

Greenpeace România a acționat în instanță companiile OMV Petrom, Romgaz, Primăria și Consiliul Local Tuzla, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral și Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Marină ‘Grigore Antipa’ pentru nereguli în procesele de aprobare și lipsă de transparență în legătură cu date cruciale ce vizează substanțele toxice ce vor fi deversate în Marea Neagră.

În același timp, peste 50.000 de oameni au semnat petiția pentru protejarea Mării Negre. De asemenea, organizația este de părere că independența energetică a României poate fi garantată prin intermediul energiei regenerabile, eficienței energetice și a capacităților de stocare.

Pe data de 25 martie, OMV Petrom și Romgaz au anunțat începerea forajului pentru dezvoltarea și exploatarea zăcămintelor de gaze naturale Pelican Sud și Domino din perimetrul Neptun Deep, situat la 160 de km în largul Mării Negre.

Cele două companii investesc, împreună, până la patru miliarde de euro pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep.

La data de 1 august 2022, Romgaz a devenit acționarul unic al Romgaz Black Sea Limited (înființat ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited), ca urmare a finalizării tranzacției de achiziție și transferul tuturor acțiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apa adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

Recomanda

5 Comentarii

  1. La fel de inadmisibil este ca resursele sa fie instrainate si ca strainii sa decida cui le vand si la ce pret.

  2. Coana Justețe fiind chioară și golașă , știe că vine viscolul siberian și o să-i cam înghețe carcasa , din cauza tremuriciului partenerei ioropiene – aia de i-a făcut leafa și pensia specială j„dă mii de euroi la cursul zilei care crește mai ales noaptea . Că vorba aia ce nevoie au sclaveții de hidrocentrale și cariere de cărbune , că după ce iese Neicusor cu bolovanu în mufă , oricum se stinge lumina .

  3. Taiat toate finantarile publice pentru toate ONG-uril. Si luat la puricat toate sursele de finantare ale acestor ONGuri. Apoi toate ca submineaza economia nationala sa fie scoase in afara legii, inclusiv organizatia criminala ONG Accept.

  4. De unde bugetul statului român plătesc ONG-urile aceste amenzi sau despăgubiri, băi Burduja? Astea sunt ONG-uri care îl susțin pe mucosul aiurit al capitalei pentru funcția supremă a statului român!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.