Ciclul electoral prelungit din România ar putea amâna implementarea unor măsuri suplimentare de consolidare fiscală până cel puțin în semestrul al doilea din 2025, potrivit unei analize publicate de agenția de evaluare financiară Fitch Ratings. Analiza avertizează că, în lipsa unor reforme suplimentare, estimarea actuală privind deficitul bugetar de 7,5% din PIB în 2025 ar putea fi depășită, în special în contextul deficitelor lunare ridicate din debutul anului.
Datele privind lichiditățile indică un deficit bugetar de 30 de miliarde de lei în ianuarie și februarie 2025, echivalent cu 1,6% din PIB-ul prognozat pentru acest an, nivel similar celui din 2024. Acest aspect reflectă dificultățile politice în adoptarea unor măsuri fiscale ferme, din cauza impactului economic potențial negativ.
Presiuni suplimentare pe buget și creșterea datoriei
România se confruntă, de asemenea, cu presiuni privind creșterea cheltuielilor pentru apărare, care în 2024 s-au ridicat la 2,3% din PIB. Fitch estimează o creștere modestă a economiei românești de 1,4% în 2025 și de 2,2% în 2026, ceea ce ar putea contribui la o reducere treptată a deficitului, dar la un nivel încă ridicat, de 6,8% din PIB în 2026. Totodată, ponderea datoriei publice în PIB ar urma să crească la 62% în 2026 și la aproximativ 70% în 2028, depășind media de 56% a țărilor cu rating similar („BBB”).
Context politic instabil și repetarea alegerilor prezidențiale
Potrivit Fitch, instabilitatea politică va rămâne ridicată înaintea repetării alegerilor prezidențiale din mai 2025. Curtea Constituțională a României a anulat rezultatul primului tur al alegerilor din noiembrie 2024, invocând presupuse ingerințe străine în urma victoriei surpriză a ultranaționalistului Călin Georgescu. Această decizie a amplificat incertitudinea politică, iar alegerile parlamentare din decembrie 2024 au condus la un legislativ fragmentat, cu o creștere a partidelor de extremă dreapta, anti-UE.
Pentru scrutinul din mai 2025, principalii candidați sunt Crin Antonescu, susținut de coaliția de guvernare formată din trei partide, George Simion, liderul AUR și al doilea cel mai mare partid parlamentar, și Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, care candidează independent. Un eventual tur doi va avea loc pe 18 mai, dacă niciun candidat nu obține peste 50% din voturi în primul tur.
În luna martie, Curtea Constituțională a respins într-o decizie unanimă candidatura lui Călin Georgescu, ceea ce a dus la proteste ale susținătorilor săi. Georgescu a acceptat decizia și și-a exprimat susținerea pentru George Simion, fapt ce ar putea transforma candidatura acestuia într-un punct central pentru voturile de protest și opiniile anti-sistem.
Impactul politic asupra economiei
Deși politica economică și gestionarea fondurilor europene sunt prerogative guvernamentale, rezultatul alegerilor prezidențiale ar putea influența încrederea investitorilor și stabilitatea coaliției de guvernare. Fitch subliniază că evoluțiile recente sunt conforme cu prognoza din decembrie 2024, când a fost înrăutățită perspectiva ratingului României la „negativ”.
Guvernul României va amâna împrumuturile externe până după finalizarea alegerilor prezidențiale și adoptarea unor noi măsuri menite să limiteze deficitul bugetar. […]
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri seara, după ironiile președintelui Klaus Iohannis de la depunerea jurământului de către Guvernul Grindeanu, că nu i-a fost „ușor” să nu reacționeze și că ”ar fi bine să nu ne mai jucăm cu […]
9 Comentarii
1.65% la 2 luni, adica 9.9% la an… si asta era inainte sa le taie macaroane de la 2 miliarde de euro din cauza ca au mentinut pensiile speciale, si asta fara sa ia in considerare perspectivele grave de recesiune. LA MAI MARE! meritati ce votati
Se pare că Ro se afla sub tir încrucișat.
Rusia spune că nu suntem un popor, ci un mod viața.
Ucraina vor să implice activ în război.
SUA ne da flit, că nu avem valori democratice comune.
Agențiile de rating ne aruncă în recycle bin.
Proeuropenii de la UE ne taie fondurile din Pnrr.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.
1.65% la 2 luni, adica 9.9% la an… si asta era inainte sa le taie macaroane de la 2 miliarde de euro din cauza ca au mentinut pensiile speciale, si asta fara sa ia in considerare perspectivele grave de recesiune. LA MAI MARE! meritati ce votati
Se pare că Ro se afla sub tir încrucișat.
Rusia spune că nu suntem un popor, ci un mod viața.
Ucraina vor să implice activ în război.
SUA ne da flit, că nu avem valori democratice comune.
Agențiile de rating ne aruncă în recycle bin.
Proeuropenii de la UE ne taie fondurile din Pnrr.
Cred că urmează acapararea totala…
Cine sa vrea 19 milioane de bezmetici pe cap?
Vor doar pământ și apă! Bezmeticii la biomasa!
„Legionarii” lui Radu Theodoru au pensii speciale, cei care de 80 de an n-au bagat un cartus militar pe teava !
RUSII, DLE’ RUSII NU NE LASA !!! FARA SA STIM, AU ANULAT ALEGERILE ..!! NICI MACFAR AMERLOCII NU SAU PRINS ..!
Ha, ha! Da’ cin-i Fitch aista de-ș’ pirmite să-l amenință pi dom’ C’olacu? Nu s-o temut iel di Donald, să vă teme di-un nime’…
Pensii speciale,…Miliția, judecătoria, jandarmeria,…
Mda..”Junk”,.de dus la lada de gunoi a istoriei,..