Demers neobişnuit. China vrea să sprijine securitatea Ungariei

China s-a oferit să sprijine Ungaria, un partener strategic de lungă durată, în materie de securitate publică, dincolo de relaţiile comerciale şi de investiţii, în timpul unei rare întâlniri între premierul ungar Viktor Orban şi ministrul securităţii publice din China, Wang Xiaohong, aflat într-o vizită la Budapesta, chiar într-un moment în care noi ţări europene bat la uşa NATO pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina, informează luni Reuters.

China speră să aprofundeze legăturile cu Ungaria în materie de aplicare a legii şi de securitate, în contextul în care cele două ţări marchează 75 de ani de relaţii diplomatice, a declarat săptămâna trecută ministrul securităţii publice, Wang Xiaohong, în cadrul întâlnirii cu Orban, potrivit agenţiei oficiale de presă Xinhua.

În timpul unei vizite la Budapesta, Wang a declarat că speră ca astfel de eforturi să fie „un nou punct culminant al relaţiilor bilaterale” în domenii precum combaterea terorismului şi a criminalităţii transnaţionale.

Acestea ar cuprinde consolidarea capacităţilor de securitate şi de aplicare a legii în cadrul Iniţiativei ‘Noul Drum al Mătăsii’ (‘Belt and Road Initiative’) a preşedintelui Xi Jinping, care urmăreşte să conecteze China de restul lumii prin legături comerciale şi de infrastructură.

De asemenea, Wang s-a întâlnit cu ministrul de interne Sandor Pinter şi a semnat documente privind cooperarea în materie de aplicare a legii şi de securitate, a precizat duminică Xinhua, fără a oferi detalii.

Oferta de securitate a Chinei survine în contextul în care Ungaria, un aliat al Rusiei, s-a străduit să-şi slăbească dependenţa de ţările occidentale în ultimul deceniu sub conducerea lui Viktor Orban, rezistând recent presiunilor pentru a aproba extinderea NATO în Europa.

Ungaria este singurul stat NATO care nu a ratificat cererea Suediei de aderare la blocul de securitate.

China a exprimat critici la adresa NATO, mai ales după ce blocul a declarat anul trecut că Beijingul i-a contestat interesele, securitatea şi valorile prin „ambiţiile şi politicile sale coercitive”.

Presa de stat chineză a calificat NATO drept o provocare „gravă” la adresa păcii şi stabilităţii globale, notează Reuters.

Pactul de securitate cu Ungaria reprezintă o victorie diplomatică pentru China în Uniunea Europeană, în condiţiile în care blocul îşi reevaluează legăturile cu a doua cea mai mare economie a lumii din cauza divergenţelor privind drepturile omului, dezechilibrele comerciale şi invazia Rusiei în Ucraina.

Afinitatea din ce în ce mai mare a acestei ţări central-europene faţă de Beijing a creat deja o breşă în frontul comun al UE, mai notează Reuters.

În mai multe ocazii, Ungaria s-a dat la o parte sau s-a opus poziţiilor UE care critică China în chestiuni precum drepturile omului şi a salutat investiţiile chineze, în pofida apelului lansat de UE ca ţările membre să alinieze relaţiile cu China la cele ale blocului comunitar.

Ungaria găzduieşte cea mai mare bază logistică şi de producţie a Huawei Technologies din afara Chinei, în pofida avertismentelor Comisiei Europene potrivit cărora gigantul din domeniul telecomunicaţiilor reprezintă un risc pentru securitatea UE.

Din 2016, Huawei a încheiat un parteneriat cu firma de inteligenţă artificială Yitu Technology, cu sediul în Shanghai, pentru a lucra la soluţii pentru ca oraşele inteligente să-şi îmbunătăţească siguranţa publică şi activitatea poliţienească prin utilizarea inteligenţei artificiale şi a supravegherii.

Ungaria va găzdui în curând prima fabrică din Europa a producătorului auto chinez BYD.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6

26 de Comentarii

 1. China a vrut sa sprijine Romania, pentru sprijinul primit in anii ’70-’80. Dar s-au opus americanii.

 2. „Ungaria va găzdui în curând prima fabrică din Europa a producătorului auto chinez BYD.”
  N-aveti idee ce suparare este in UE si Germania din aceast cauza.
  Nu de alta dar BYD a avut doua locatii in vizor. Germania si Ungaria. Si au ales Ungaria.
  Si instant afacerea este criticata. Pana n-au decis nimeni n-a zis nimic.
  Eiii, daca ar fi fost in Germania, cum este so fabrica de acumulatoare chineze, ar fi fost cu totul altcumva.
  Tot firma aia vrea sa construiasca o fabrica si in Ungaria. Si n-o sa ghiciti, aia din Germania e buna. Aia din Ungaria e rea. Ca n-au facut-o tot in Germania.
  Deci, totul e pe bani/profit.
  Occidentul cere tarilor foste socialiste sa refuze afacerile cu China pe motiv de „valori morale” in timp ce ia afacerile si le muta in occident pe criterii de valori materiale.
  Cinic, nu?
  Nu Ungaria greseste, ci tarile slugi care accepta asa ceva.

 3. definitie : politicul este expresia concentrata a economicului !
  cine intelege are de castigat ! cine,NU e ca in Caragiale: intarg la Mehadia cine avea bani bea si manca,cine NU nu-i era foame;si nici sete !

 4. din nou ungaria tradeaza germania… la fel ca in aprilie 1944, cand Horthy l-a tradat pe Hitler, ceea ce i-a adus prizonieratul pana ce l-au eliberat americanii in mai ”45.
  Tradarea e specifica ungurilor si tocmai d-aia au creat mitul cu fidelitatea mincinoasa ungureasca. O țară mică cu ambâț.

 5. Ce să facă săracii unguri dacă numai de chinezării mai au bani? Să nu uite însă că drumul mătăsii,înainte să ajungă în Ungaria , trece prin România la fel ca și cel al gazului. Dacă vor să le vină mătasea pe la sârbi o să-i coste mai mult, că sârbii nu știu multe și mai ales nu-i înghit pe unguri. Deci Victoras dragă, degeaba zic rușii da dacă noi zicem niet.

 6. Asadar

  Trebuia sa fie pana sfr de partea lui HITLER?
  la fel au facut si romanii, au intrat in razboi de partea Germaniei, apoi s-au razgandit…

 7. Ungaria dă clasă din nou !
  VIKTOR ORBAN PREȘEDINTE !
  măRog…😜

 8. Noroc cu SCLAVETII SOVIETICI de pe forum ca China BOLSEVICA are mare trecere in Romania securista, mai ales dupa ce ne-a exportat VIRUSUL BOLSEVIC chinez, vezi si ticacalosii tomlini…Era clar ca BOLSEVICU Tzi Ohm Phing poate asigura mai ales SECURITATE…
  In anii ’70-’80 NE-AU AJUTAT AMERICANII, ocazie cu care Ceausescu a acordat sprijin, TEHNOLOGIC AMERICAN si EUROPEAN Imperiului COLONIAL BOLSEVIC China…

 9. @Asadar, spune:
  19 feb. 2024 la 11:59

  „din nou ungaria tradeaza germania… la fel ca in aprilie 1944”
  Nu romania a tradat Germania in august 1944?!
  Plus ca nu inteleg, de ce tradeaza? Ca nu refuza investitiile chineze, sudcoreene si nu le trimite in Germania?
  Tradarea si slugarnicia este principala virtute a romanilor.
  P. Roman a cerut scuze Germaniei ptr tradare, Basescu zicea ca trebuie sa ne refacem credibilitatea. Partea proasta e ca conducatorii romanesti inteleg sa refaca credibilitatea prin cumpararea ei de la noii stapani si tradandu-i pe cei vechi.

 10. …liliaku’ a-‘nfloritt”…
  „Ungaria găzduieşte cea mai mare bază logistică şi de producţie a Huawei Technologies din afara Chinei”…
  De asemenea, Ungaria găzduieşte de 33 de ani cea mai mare comunitate chineză de pe teritoriul Europei (în ciuda faptului că cretina Merkel a vrut să atragă în masă ingineri chinezi specializați, și pentru asta le-a dat cetățenia jarmană „pe tavă”, anulînd condițiile draconice de pînă atunci, în spiritu’ Planului Kalergi!),
  https://www.youtube.com/watch?v=Kqf4EQyKgbY
  mulți dintre ei azi deja asimilați în societatea maghiară (vezi primu’ din dreapta, în suita de tanț, trecut apoi primu’ în stînga!).
  De-aceea „Wang s-a întîlnit cu ministrul de interne Sandor Pinter şi a semnat documente privind cooperarea în materie de aplicare a legii şi de securitate, a precizat duminică Xinhua, fără a oferi detalii”! E o mișcare juridică a Chinei pentru a se asigura că cetățenii ei se conformează la distanță politicii țării natale.
  Nu mai „descoperiți” voi, în alianță cu Roitărzu’ (pă care noi ne pi$$ăm) tikiat mincinos, intrigi mondeale șî sabotarea iUniunii Ioropenise islamiste șî a N.A.T.O.-ului „DEFENSIV”, parșiv – promotor a’ Războiului în Donbass – unde nu sunt! …că unde sunt – ca la Davo$$u’ lu’ Schwab, $$oroș, Bideu, unde cîntă privighetoarea instigatoare „Bono” – Roitărzu’ șî alte ofiține mincinoase tikiate se prefack că „plouă”……[Rumburak]

 11. Cum vine asta ? Recent , SUA a comunicat lumii întregi că a pus Ungaria pe lista neagră .

 12. Ungaria, cu ajuorul lui Dumnezeu, va fi prima, va depăși in productivitate și competențe chiar și pe germania,..și nu doar pentru că este un cap de pod chinez in europa.. La finalul acestui an multe vor arăta total altfel decît acu in europa..și Ungaria va avea un cuvînt greu de spus..

 13. Pekinezilor le este frica sa nu-i invadeze din nou rusii pe hunguri, ca in ’56. De-aia sunt atat de ingrijorati de sec0ritatea Hungariei……[Rumburak

 14. le este frica de dezmembrare totala .ungaria dispare daca iese din nato .

 15. Cu SCLAVETII SOVIETICI nu o scoti la capat indiferent de tematici…De exemplu Marele urs siberian IREDENTIST Cernowitzen ticacalos tomölin pe chestiuni de „tradare”…Ungaria ILEGALULUI Horthy NU L-A TRADAT pe CAMARADUL Hitler, lafel cum nu a facut-o CAMARADUL AMANDURORA ILEGALUL Antonescu…Trupele horthyste care tineau UNGARIA CAPTIVA de decenii au luptat pana la capat alaturi de Hitler, asigurand MACELARIREA cator mai multi UNGURI NEINREGIMENTATI BOLSEVISMULUI, dar acuzati fals de bolsevism!!!

  In 1989 ILEGALII unguri NU AU TRADAT URSS cand AU TRECUT LA ORDIN la PSEUDODEMOCRATIA SECURIST-PSEUDOCAPITALISTA, fapt ce a fost RECONFIRMAT prin aderarea la Colhozu BOLSEVIC european si in special dupa LEGENDAREA de catre Moscova a lu Örbany…

 16. N-am ințeles de ce te crezi protejat de NATO .. Ce face NATO altceva decît să-ți ia taxa de protecție și să te oblige la cumpărat arme americane căci ești cică foarte amenințat bre,..mai ales de propria prostie.. Mai citește odată vorbele lui Aponyi Albert din 4 \Iunie 1920,. Poate pricepi ceva ..

 17. Victor Orban a aflat din surse sigure ca romanii au pregatit o opinca pe care s-o atarne din nou pe turla Parlamentului hunguresc din buda (pardon, cu B mare).
  In disperare de cauza a cerut protectia pekinezului. Si Putin a pregatit cateva mii de tancuri cu care sa apere din nou Budapesta, ca-n 1956. Cum i-a aparat si atunci de imperialisti……[Rumburak]

 18. Lasa-l ma pa Aponyii ala, ca-i prea recent din 1920. Zi-i mai bine ce a spus Arpad al vostru cand a dat de gustul Transilvaniei si al romanilor pe care i-ati inrobit voi, iar acum o buna parte din ei vor sa va fie din nou robi.
  Ca stie tot prostul: boul se invatza cu jugul, iar cand nu-l mai simte pe grumaz, ii duce lipsa. Valabil ptr multi romani ardeleni……[Rumburak]

 19. Grecia – Serbia – Ungaria – Europa de Vest; ghici ce țară va câștiga ciuciu din noul drum al mătăsii în Europa?

  PS: UE și SUA (a doua cea mai mare economie a lumii, după cea Chineză, care a depășit-o pă SUA de vreo 5 anișori) nu au divergențe privind „drepturile omului, dezechilibrele comerciale şi invazia Rusiei în Ucraina”.

 20. Doamna Elena, vi s-au terminat muraturile si zacusca si va da-ti in stamba cu analizele dumneavoastra politice si evonomice?

 21. Sigur, si noi vrem ca in tara surora sa se vorbeasca nu doar maghiara, limba aglutinanta, imposibila, ci chiar limba chineza. Ne-am inteles cu ipochimenii de la Apus cand vorbeau rusa, erau mai accesibili, acum cu chineza chiar ne sunt frati. Abandonati tovarasi, limba fino-ugrica, acceptati chineza si sunteti scapati; si de UE si de USA, dar si de Soarele de la radsarit. Am zis! Rati ai Draculuui!

 22. Spuneam la 14:59 cu o delicatete iesita din comun urmatoarele, dar n-a fost sa fie:

  Il poate crede cineva pe Bramburak ca fiind „antisovietic si antipekinez” asa cum lasa sa transpara cand ii citeste RASTALMACIREA
  monstruoasa cu „tancurile sovietice trimise la Budapesta in 1956 ca sa o apere de imperialisti”? Acesti bramburaci ticacalosi tomlini marius-hemo roizi ai HAITELOR Cpt core/Core MISTIFICA si RASTALMACESC ISTORIA IDEOLOGIEI GENOCIDULUI si atunci cand respira si respira regulat…

  Imre Nagy COMINTERNISTUL, alias Walter Romanovici Pauker, a fost organizatorul REVOLTEI UNGURILOR ANTICOMUNISTI pentru a-i aduce
  pe toti la lumina, adica si pe LATENTI, spre a fi MACELARITI de camarazii cominternisti unguri si de Armata ROSIE!!! Walter/Karl/
  Marcel Pauker S-A ADUS de la Bucuresti la ambasada iugo-slava din Budapesta unde tot el se baricadase si S-A LUAT de aici si dus la Bucuresti, dupa care s-a readus la Budapesta si predat pentru a i se INSCENA „executia”, precum ILEGALU Antonescu in 1944 cand a fost dus la Moscova si readus la Bucuresti in acelasi scop, al INSCENARII EXECUTIEI…

 23. Cand vorbim, in mod TRADITIONAL, despre NEAMUL de SCLAVETI din ISTORIA omenirii … vorbim DOAR despre acel NEAM de SCLAVETI intai la egipteni, mai apoi la asiro-babilonieni, mai apoi la persi, mai apoi la greci, mai apoi la romani, mai apoi la bizantini, mai apoi la islamici, mai apoi la multe state europene, iar in sec. XX la NEMTI si SOVIETICI !
  Asadar SCLAVETII SOVIETICI fac parte CHIAR si DOAR din acel NEAM ‘tipic si ales’ de SCLAVETI din ISTORIA omenirii …

 24. Cand vorbim, in mod TRADITIONAL, despre NEAMUL TIPIC de SCLAVETI din ISTORIA omenirii … vorbim DOAR despre acel NEAM de SCLAVETI intai la egipteni, mai apoi la asiro-babilonieni, mai apoi la persi, mai apoi la greci, mai apoi la romani, mai apoi la bizantini, mai apoi la islamici, mai apoi la multe state europene, iar in sec. XX la NEMTI si SOVIETICI !
  Asadar SCLAVETII SOVIETICI fac parte CHIAR si DOAR din acel NEAM ‘tipic si ales’ de SCLAVETI din ISTORIA omenirii …

  Acel NEAM care a MISTIFICAT si RASTALMACIT permanent ISTORIA IDEOLOGIEI GENOCIDULUI … acel ‘neam ales’ care a INVENTAT o pseudo-aratare de tip antropomorfa (o asa zisa ‘divinitate’ a RAULUI, URII, RAZBOIULUI si GENOCIDULUI si numita doar prin ‘consoanele’ MORTII).
  CA ESTE chiar asa … o dovedesc cele doua taramuri CONDUSE (astazi) de catre cei din ‘neamul cel ales’, taramuri TARATE si AFLATE (astazi) in RAZBOAIE de tip GENEOCIDARE, in CULTUL MORTII !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.