Demisie din PSD, cu un rechizitoriu dur pentru Dragnea

Unul dintre cei mai importanți europarlamentari ai PSD și ai României, Sorin Moisăa anunțat sâmbătă că demisionează din partid și se va alătura Grupului PPE ca independent. Moisă acuză că, sub conducerea lui Liviu Dragnea, PSD „a dezgropat, reactivat și adaptat la contextul actual al României o parte dintre reflexele îndelung cultivate în anii național-comunismului”.

În opinia europarlamentarului care a făcut demersuri pentru eliminarea vizelor pentru români în Canada, ce oferă PSD acum nu este patriotism, ci „naționalism de tip polonez sau maghiar, frustrat, în mod steril opus Bruxelles-ului, conservator social”.

Moisă afirmă totodată, referindu-se la dosarul Tel Drum, că asocierea OLAF cu ancheta DNA este „devastatoare” și face „ridicolă” teoria complotului „Statului Paralel și ilegitim”.

Potrivit europarlamentarului, pe 13 noiembrie, atunci când Dragnea a fost pus sub acuzare, frecventabilitatea europeană și internațională a PSD-ului, atât cât a fost ea construită în ultimii 20 de ani, a fost „spulberată”, iar postura lui Liviu Dragnea este „o pată pe obrazul fiecărui român care scoate capul în lume”.

Mesajul lui Sorin Moisă postat pe pagina sa de Facebook:

„Astazi este o zi speciala. Voi vorbi, liber, foarte liber, despre ce se intampla cu PSD in aceasta perioada. In context, voi discuta despre situatia politica si traiectoria Romaniei. Nu in cele din urma, anunt o decizie personala.

Trezirea reflexelor din national-comunism

Sub conducerea lui Liviu Dragnea, PSD a dezgropat, reactivat si adaptat la contextul actual al Romaniei o parte dintre reflexele indelung cultivate in anii national-comunismului pe care le speram definitiv depasite. Doar in 1990 partea cea mai reactionara din FSN mai folosise acest discurs, pentru a-l abandona apoi si ea, si a se legitima prin discursul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana si NATO. Acum suntem din nou in situatia in care strainul rau conspira impotriva Romaniei, in care Bruxelles-ul este ostil si inamic romanilor, multinationalele ii exploateaza pe romani, George Soros este aliat cu diverse cancelarii occidentale pentru a scoate lumea in strada si se ocupa personal sa comita diverse nedreptati impotriva domnului Dragnea. Din nou contrapunem autohtonismul nostru Occidentului, in loc sa adaugam firesc identitatea noastra, in toata splendoarea ei, bogatiei lui. Ne-am trezit cu lupul simbol al presedintiei romane a UE. Nu critic nici pe tanarul care l-a creat, nici juriul care de fapt nu a ales, ci pe cei care si-au asumat rezultatul, ignorandu-i semnificatia. Daca e lupul dacic, e un simbol al protocronismului ceausist, care elimina componenta romana, deci esenta occidentala, din identitatea romaneasca, simbolizandu-i, coincidenta, pe localnicii care se apara eroic de atacurile Vestului venit sa colonizeze, sa faca aici profit si, evident, sa-l exporte la Roma, in imperiu. Perfect pentru presedintia UE, bijuteria politica a Vestului postbelic. Daca e doar un animal: caracterul sau primar poate sa ii reprezinte pe unii, dar nu pe noi toti. Lupul nu este o creatie romaneasca, nici macar omeneasca. E la fel de valoros ca declaratie despre ce reprezinta Romania ca frunza doamnei Udrea. Nu ar fi normal sa ne reprezinte creatiile noastre, operele noastre, adica ceea ce am facut ca natiune, in loc de ceea ce creste natural pe langa noi?

Inadecvarea, incompetenta, stangacia, complexele, lipsa aderentei spontane la elita europeana si occicentala a gruparii Dragnea – fara a proclama echipele dinainte sau pe cele din opozitie ca fiind perfecte, departe de asta – sunt transformate in pretext de falsa mandrie nationala. Nu suntem in firescul nostru, ne lamentam ca nu ne accepta, ca „ei”, europenii, sunt de vina si pentru ce chiar sunt (Schengen), dar si pentru partea noastra de raspundere (ca nu avem autostrazi sau ca nu dezvoltam Portul Constanta). Fenomenul este mai general: lipsindu-i anvergura si sofisticarea pentru a transforma Romania intr-o tara care sa performeze, sa prospere si in care propriii cetateni sa se simta bine, o parte din elita politica romaneasca a transferat pe nesimtite responsabilitatea esecului in afara. Bruxelles-ul a devenit, din fosta speranta, vinovat pentru propria neputinta si incompetenta, pe care reusim sa le sublimam in batosenie: ne stropsim la el, mai ales de la distanta, si asta ne da un fals sentiment de tarie. Suntem liberi sa ne dezvoltam, dar pentru ca nu suntem in stare, dam vina pe altii, ii acuzam ca ne-au luat libertatea cu care nu stim ce sa facem.

Romania are fara indoiala nevoie de patriotism. Ba chiar un nationalism moderat, luminos, generos, construit pe incredere in sine, poate fi baza unui proiect de societate romanesc. Patriotismul care ne trebuie este insa unul de constructie, de afirmare prin performanta, nu prin contrapunere, prin maraituri, nu prin proiectia stearpa a frustrarii contra unor dusmani evident imaginari precum George Soros sau multinationala generica sau Bruxelles-ul sau cancelariile occidentale.

Ce ofera PSD acum nu este patriotism, ci nationalism de tip polonez sau maghiar, frustrat, in mod steril opus Bruxelles-ului, conservator social. O forma de discurs si practica politica ce apropie tara nu doar de grupul iliberal al tarilor de la Visegrad, ci si de Rusia lui Putin.

Sa exemplificam cu Bruxelles-ul si cu multinationalele.

Bruxelles-ul nu e bun prin definitie. Am o lista de episoade in care Bruxelles-ul a gresit fata de Romania, tratand-o nedrept, prin prisma prejudecatilor in locul realitatii. Dar si o lista lunga de dovezi de sprijin, simpatie si loialitate pentru romani. Ce stiu sigur este ca nu exista o agenda anti-romaneasca. Exista o perceptie de slabiciune administrativa cronica, de lipsa de sofisticare a mediei elitei politice, ambele rezultand in neincredere in promisiuni si angajamente, neincrederea la randul ei ducand, de exemplu, la exces de zel in control. Romania guvernamentala este o tara careia uneori ii e greu sa isi verbalizeze interesele, si deseori cand i se ofera pe tava sprijin, chiar de catre propriii reprezentanti, nu este capabila sa il foloseasca, in mod sistematic si serios, pentru ca politicul si administratia nu performeaza. Am auzit de nenumarate ori fraza „nu ne lasa Bruxelles-ul” ca pe o scuza a propriei neputinte pe subiecte cu care Bruxelles-ul nu avea absolut nicio legatura, sau unde ne puteam impune cu un minim efort. Este tipic sa nu stim sau sa nu vrem sa facem lucru, dar sa avem o teorie despre cum altii, „cei mari”, oricum nu ne-ar lasa. De aceea, transformarea Bruxelles-ului in inamic este o forma de mistificare, intorcand polaritatea raspunderilor cu susul in jos. Perceptia despre Romania nu se poate se schimba decat prin performanta, prin calitatea elitei sale politice si administrative. Lumea e concurentiala, evident ca si altii isi apara interesele, ca locul gol se umple imediat in politica si economie, evident ca nimic nu e simplu, dar sigur lumea nu e un complot deja transat in defavoarea Romaniei. Totul, mai putin valorile de baza, se joaca: resurse, interese, imagine, reputatie, demnitate, zi de zi, non-stop: cine sta si se lamenteaza pe margine ramane doar cu asta. Comparativ cu jungla politicii internationale, Bruxelles-ul este un loc inca foarte prietenos, unde Romania este potential foarte influenta, daca stie sa se manifeste, in regulile jocului.

Nu trebuie sa adoram multinationalele. E adevarat, au adunat in era globalizarii multa putere, e adevarat, multe isi transfera profiturile facand optimizari fiscale, e adevarat ca unele comit abuzuri. De aceea, pe agenda globala, la nivel de Bruxelles (da, chiar acolo), OECD, G20, exista, de cativa ani, discutii foarte serioase, si decizii, inclusiv directiva europeana traspusa de curand de Guvernul Romaniei, pentru ca impozitul pe profit sa fie platit acolo unde profitul este obtinut, pentru eliminarea paradisurilor fiscale, pentru limitarea puterii multinationalelor prin tratatele de comert, de care m-am ocupat si eu, sau prin amenzi gigantice pentru comportament neconcurential. Multinationalele fiind prezente peste tot in lume, are sens sa te ocupi de problema la nivel global, si asta se intampla. Dar tocmai de aceea descrierea conflictului ca fiind unul pur romanesc, intre multinationalele rele si cei „20 de milioane de romani” este gresita, creind impresia ca multinationalele, ca expresie a strainului rau, au ales Romania ca victima predilecta. In realitate, cea mai buna cale de a „lupta” cu multinationalele peste granita este prin a contribui la eforturile in directia aceasta ale Bruxelles-ului, care este si al nostru, si ne da acces si anvergura globala. Iar acasa, daca vrem sa nu mai depinda atat de mult de multinationale PIB-ul si exporturile noastre – care ar colapsa daca prin absurd ele ar pleca brusc – trebuie ca economia Romaniei sa nu mai fie competitiva doar prin salarii mici si fiscalitate redusa. Investitiile inteligente in educatie, in inovatie, in antreprenoriat, in ferme, sunt solutia diminuarii dependentei de multinationale la nivel national, nu transformarea lor in inamici ai poporului.

Colectiv

Lipsa halucinanta de empatie, individuala sau de grup, aratata cu prilejul aniversarii lui Liviu Dragnea in ziua comemorarii celor doi ani de la Colectiv m-a zguduit profund. Indiferent daca a fost sau nu initiativa domniei sale – de fapt imi pare si mai grav daca a fost o neinspirație spontana de grup, decat una personala. Asa cum detest ura fata de electoratul PSD (a se vedea mai jos), lipsa de consideratie pentru victimele Colectiv si Romania pe care ele o reprezinta este absolut inacceptabila.

Autostrada Targu Mures-Iasi

Un motiv imens de suparare pe PSD este neprioritizarea (in realitate) a constructiei autostrazii Targu Mures-Targu Neamt – Iasi, durerea Moldovei, leaganul electoral al PSD. PSD pur si simplu are datoria politica si morala sa isi faca o obsesie, sa faca o prioritate nationala absoluta din scoaterea Moldovei din izolarea economica in care se afla, construind aceasta artera vitala pentru viitorul celei mai izolate provincii din Uniunea Europeana continentala. Daca nu o face, chiar ajung sa cred ceea ce am respins dintotdeauna ca fiind o aiureala partizana, ideea ca PSD tine deliberat lumea in saracie, izolare si dependenta. In aprilie anul acesta, dupa o dezbatere la Iasi organizata de fostii mei colegi de la Ziarul de Iasi si de Asociatia Moldova Vrea Autostrada, am trimis o scrisoare Primului Ministru de la vremea aceea, explicand de ce proiectul ar trebui considerat hiper-prioritar, si cerand publicarea unui calendar de indeplinire pentru fiecare dintre cele trei tronsoane, respectiv a echipei din CNAIR responsabila de Autostrada Montana. Am primit, in iunie, de la Ministrul Transporturilor de atunci, un raspuns corect, politicos, si un tabel cu termene, din care doua sunt deja depasite, si unul – decembrie 2017 – cu siguranta va fi si el. Echipa mea a urmarit in permanenta evolutia proiectului: oricum i-am spune in teorie, in practica procesul este (foarte) blocat.

Asta ma aduce la un subiect care ar trebui sa fie prioritatea tuturor partidelor din Romania, dar astazi mai ales a celor care au primit un mandat zdrobitor sa conduca Romania. De ce credeti ca nu se construiesc autostrazi, ca niciodata termenele nu se indeplinesc, ca licitatiile se contesta si procedurile se suspenda exasperant? Exista multe raspunsuri imediate, dar radacina problemei este deficitul gigantic de competenta in administratie (fara a-i nedreptati pe profesionistii de acolo: atatia cati sunt, ei tin Romania in picioare). CNAIR-ul, in cazul nostru, are nevoie de o masiva infuzie de profesionisti. La fel administratia centrala. Motivati, decent platiti. E o poveste lunga si grea reforma administratiei romanesti, dar in esenta nu politicienii trebuie sa faca autostrazi, ci administratia si, evident, firmele specializate. Logica politica a stapanirii administratiei prin loialitati personale si de clan, vizand accesul la resursele bugetului, este total opusa logicii performantei prin profesionalism. De unde cazna permanenta, infernala, de a construi obiective de anvergura in Romania, pentru ca predomina amatorismul, superficialitatea si logica interesului pe termen foarte scurt din jungla politica. „Marile proiecte” raman, din pacate, pe hartie. Moldova la Centenar ar trebui sa fie atat de prioritara pentru PSD si Guvern, incat macar in acest caz neputinta administrativa tipica sa fie depasita prin concentrare masiva si exceptionala de resurse, expertiza si vointa politica. Prim Ministrul sa nu doarma din cauza acestei autostrazi. Frustrarile care se acumuleza in Moldova, care se simte, pe buna dreptate, abandonata, ignorata, nereprezentata, sunt foarte mari si periculoase, posibil, la un moment dat, chiar in plan geopolitic.

Lupta impotriva coruptiei

Dintotdeauna am crezut nu numai ca nu exista o incompatibilitate reala intre electoratul PSD si lupta impotriva coruptiei, ci dimpotriva: electoratul PSD este cel mai vulnerabil la coruptie, la cea mica in mod direct, la cea mare in mod sistemic, ca tot restul lumii. Cu cat esti mai fragil economic si social, cu atat o spaga sau un abuz functionaresc te afecteaza mai tare. Cunosc destule cazuri de oameni care au fost calcati in picioare, umiliti, furati, prin coruptie si prin abuz. Ce ma doare cel mai tare, si am un exemplu concret in minte, este frica omului „simplu” de a refuza sistemul bazat pe spaga si interventii. Unui om amarat, dintr-o comunitate mica, ii va fi teama nu numai ca nu isi primeste dreptul legal, dar si de ostracizare in caz de protest sau apel la lege, de faptul ca va avea pe viitor parte doar de tratament ostil de la reteaua de putere locala. Imaginati-va asta intr-un context de boala, intr-un oras mic de provincie. E usor sa emitem banalitati cu schimbarea care trebuie sa vina de la fiecare, insa nu putem pretinde cu usurinta unui biet bolnav sa devina erou, sa se lupte singur cu o intreaga structura sociala si culturala, cu status-ul elitei care il jefuieste si ii poate face viata un cosmar. Singura cale de eliberare de angoasa este eliminarea „de sus” a coruptiei, prin digitizare, transparenta, standardizare, plata decenta a functionarimii, si prin partea punitiva, faimoasa lupta impotriva coruptiei. La toate nivelurile. Pe care PSD ar trebui sa si-o asume ca prioritate. Din motivele astea nu cred cu niciun chip ca exista o majoritate tacuta furioasa care ar sta sa se reverse in strada sa stopeze „abuzurile justitiei”, cum spune PSD. Dimpotriva, oamenii sunt obiditi si, convinsi fiind ca „toti sunt niste hoti”, probabil ar tolera chiar si excese ale justitiei cata vreme ele ii lovesc pe hoti, ceea ce, evident, nu e deloc dezirabil: intr-un stat de drept, si escrocii au drepturi.

Sub nicio forma si cu niciun un pret nu as fi de acord cu mutilarea justitiei si perpetuarea in Romania a unui model bazat pe impunitatea elitei politice in fata legii. Am un istoric profesional important in a construi exact mecanismele care sa permita stoparea impunitatii, pe care o sa-l prezint in detaliu in bilantul de final de mandat. Toate sondajele confirma ca marea majoritate a romanilor vad coruptia ca fiind o problema majora. Romania nu poate fi niciodata o tara moderna, competitiva, netoxica, inovativa, respirabila, cata vremea coruptia, mica sau mare, ramane puternic prezenta in institutiile statului si in societate. Acestea fiind spuse, am avut discutii interminabile cu foarte multe persoane dincolo de orice banuiala, absolut independente, fara nicio legatura cu PSD-ul sau cu politica: din societatea civila, din business – inclusiv multinationale, ca veni vorba- , din presa care sustine lupta anti-coruptie, diplomati, functionari europeni care urmaresc in detaliu ce se intampla in Romania, dar si din institutii romanesti care sustin pe deplin lupta anti-coruptie: exista un numar de intrebari legitime in legatura cu anumite actiuni ale justitiei. Nu am capacitatea sa verific independent si sa trag concluzii in legatura cu un eventual caracter sistematic, deliberat sau de fenomen: dar intrebarile despre eventuale derapaje sau erori sau coincidente trebuie sa aiba raspunsuri, si poate ca raspunsurile exista si sunt pertinente. Ca institutie publica, ca putere in stat, justitia nu poate fi ferita ea insasi de dezbatere, de cenzura argumentelor schimbate cu buna credinta. Dar fara sa trag o concluzie pe fond, ce stiu sigur este ca perceptia unor excese, fie si complet falsa, este fix bucuria hotilor, care toti se pot decreta victime ale abuzurilor. Si riscul este ca, in numele stoparii abuzurilor, o parte din elita politica, nu doar PSD, sa vrea sa readuca impunitatea pentru sine in Romania. De aceea, a da raspunsuri corecte intrebarilor legitime este cea mai buna modalitate de a inlatura pretextul unor schimbari vadit disproportionate in justitie, expunand motivele reale – si personale- ale initiatorilor lor.

Ca solutie practica, eu vad lucrurile in felul urmator: PSD a ajuns la un nivel de neincredere interna si internationala in care lumea nu ii mai crede in materie de reforma a justitiei nici macar acolo unde eventual au dreptate. De aceea, ar fi bine sa trimita mai intai proiectele de reforma Comisiei de la Venetia si sa astepte opinia acesteia, care nu poate fi banuita de partizanat. Ideea este perfect compatibila cu dorinta exprimata in Rezolutia Comitetului Executiv National al PSD de ieri care cere, foarte corect, „aplicarea acelorasi principii de baza care guverneaza actul de justitie in toate tarile europene cu respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor”. Este perfect: exact cu asta se ocupa Comisia de la Venetia: confirma, in contexte concrete, aplicarea corecta a acestor principii. Societatea civila va avea astfel incredere ca anumite modificari sunt necesare si legitime intr-un stat de drept, iar PSD va trebui sa renunte la tot ce inseamna reintroducerea impunitatii pe usa din dos pentru elitele politice in numele stoparii abuzurilor. A nu accepta aceasta solutie tradeaza motive care nu tin de reglajul fin si de eliminarea posibilitatii abuzurilor, ci de reinstaurarea impunitatii si, intr-adevar, de schimbarea paradigmei in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei. In general, tot procesul ar capata credibilitate daca nu ar mai parea ca miza principala a schimbarilor este de fapt domnul Dragnea – adica daca acesta ar pleca. Si daca veni vorba…

Cazul TelDrum

Chiar daca la finalul procesului nu i s-ar dovedi vinovatia, pozitia lui Liviu Dragnea in fruntea partidului si a Parlamentului Romaniei a devenit nesustenabila oriunde in lumea civilizata. Pe 13 noiembrie, frecventablitatea europeana si internationala a PSD-ului, atat cat a fost ea construita in ultimii 20 de ani, a fost spulberata. Asocierea OLAF cu ancheta DNA este devastatoare si face ridicola teoria complotului „Statului Paralel si ilegitim”. Dat naibii „Statul” asta daca a preluat si controlul institutiei europene anti-frauda. Chiar daca in sufletul lui s-ar sti nevinovat, singurul act cu adevarat patriotic pe care il poate face acum Liviu Dragnea, daca intr-adevar iubeste Romania, este sa se retraga. Sa-si asume un martiraj din iubire de tara, si sa isi petreaca urmatorii ani demontand complotul miselesc la care ar fi fost supus de catre strainii rai care au pus OLAF-ul la bataie si tradatorii de neam care au pus DNA-ul. Pana la urma istoria ar marca o mare nedreptate si l-ar reabilita. Deja au inceput la Bruxelles discutiile despre bugetul Uniunii Europene dupa 2020. UE va trebui, printre altele, sa acopere gaura creata de BREXIT. In cazul Romaniei, exista si pasivul performantei relativ slabe in folosirea fondurilor europene. In acest context, o acuzatie de frauda plecata de la o ancheta OLAF, cu caracter aparent sistemic, implicand o persoana de la varful statului roman care face numiri in functii cheie, va arunca in aer orice incercare a Romaniei de a justifica mentinerea unui buget important pentru propria dezvoltare dupa 2020. Ne va costa miliarde! Cum credeti ca poate justifica un politician dintr-o tara platitoare neta la bugetul UE propriei opinii publice alocarea de bani multi unei tari al carei numar trei in stat este acuzat in acest fel de OLAF? Cu explicatii despre statul paralel european? Mai mult, proiectia actuala a Comisiei Europene este sa incheie negocierea bugetului UE pentru cei cinci sau sapte ani de dupa 2020 fix in timpul presedintiei romane, beneficiind de arbitrajul acesteia. Este absolut de neinchipuit ca Europa sa accepte, dupa expresia consacrata, ca „honest [sic] broker”, pentru propriul buget multianual, un guvern al unui partid al carui sef are o astfel de acuzatie din partea insasi institutiei de anti-frauda europene. Postura lui Liviu Dragnea este o pata pe obrazul fiecarui roman care scoate capul in lume, se va face episodul doi la recentul film german pentru copii explicand coruptia din Romania: este infinit de nedrept pentru noi ca natiune sa fim in aceasta situatie. Patriotismul adevarat presupune uneori sacrificiul propriei persoane, fie si prezumata inocenta, pe altarul binelui comun.

Ce pare sa se intample acum este ca domnul Dragnea impinge Romania, pentru a se salva, inspre un proiect autoritar, pentru a justifica ignorarea reactiei Uniunii Europene si SUA la o operatiune-soc impotriva justitiei. Romanii, „asediati” de Bruxelles, multinationale si „tradatorii sorosisti” din interior, vor fi chemati sa il apere, pentru a nu pierde beneficiile guvernarii PSD. Din pacate, exista un numar de personaje in politica romaneasca, cu probleme reputationale in Europa si SUA, care sustin decuplarea Romaniei de la normalitatea occidentala: daca tot nu suntem bine primiti, lasa ca ne facem noi aici statul nostru „suveran”.

Daca domnul Dragnea va alege, intr-adevar, apasand pe butonul nuclear, sa aneantizeze Romania pentru o cauza in cele din urma personala, va arunca societatea romaneasca intr-un conflict pe care sunt sigur ca nu il poate castiga. Dupa cum am aratat, sunt absolut convins ca electoratul PSD nu se va mobiliza sa apere coruptia, si nimeni nu va putea lua PSD majoritatea, deci guvernarea, castigata in alegeri corecte cu un an in urma. Societatea romaneasca a aratat ca are anticorpi, si nici Uniunea Europeana, nici Statele Unite nu se vor lasa, in realitate, ignorate. Nu prin conspiratii, ci in mod vizibil, evident, asumat, coplesitor, rezonand cu societatea romaneasca, inclusiv electoratul PSD. Dupa trauma a 40 de ani de comunism, Romania nu isi va abandona 200 de ani de modernizare si europenizare pentru Liviu Dragnea. Legiunile romane nu se mai pot intoarce din Dacia, care acum este si va ramane Romania, parte indivizibila a Occidentului.

Toate aceste tendinte sunt intr-un dramatic contrast cu ce ar trebui Romaniei in acesti ani, care includ Centenarul, respectiv Presedintia Uniunii Europene: aderenta solida la valorile democratiei liberale si la Occident, profesionalism, anvergura, claritate, adecvare, lipsa de complexe. Lumea in care traim trece prin reasezari geopolitice importante si Romania este exceptional plasata in anii care vin sa faca istorie, si sa isi creeze securitate si prosperitate. Transformarile digitale ne-ar oferi ocazia sa sarim multe etape, devenind cu adevarat un tigru european in cativa ani, daca am avea minte sa devenim un centru mondial pentru experimentarea si aplicarea noilor tehnologii. In loc de a ne valorifica sansa si libertatea, PSD arunca Romania intr-o vagauna a istoriei pentru a-l apara pe domnul Dragnea de propriul trecut.

Pentru toate aceste motive, astazi am decis sa imi prezint demisia din PSD.

Eu si partidul

Fiind vorba de un act personal, fie-mi ingaduit sa spun cateva lucruri si despre relatia mea cu partidul in care am fost adus de Victor Ponta. Am fost adus nu din strada, ci dintr-o cariera europeana deja solida, construita exclusiv prin eforturi proprii. Deci PSD nu m-a „facut om”, si Victor Ponta nu a pretins niciodata asta. Dimpotriva, a fost intotdeauna corect si elegant in relatia cu mine, respectandu-mi si opiniile, si libertatea. Relatia buna cu acesta, intemeiata pe colaborare profesionala in perioada cand eu lucram la Comisia Europeana impreuna cu Dacian Ciolos (cum lucrasem si cu Emil Boc si Mihai Razvan Ungureanu, in acelasi mandat), nu s-a transferat niciodata asupra partidului. Am ramas un corp strain, am auzit pana la saturatie glumite bazate pana si pe scaunul pe care stateam sau nu la masa, cum ca nu sunt PSD-ist, aluzii nenumarate la faptul ca as fi omul serviciilor sau al americanilor, sau, evident, al Bruxelles-ului insusi. Dupa mesajul meu public legat de Ordonanta 13, am primit un avertisment ca dezamagisem „partidul profund” si ca mi se incheiase cariera in PSD, deci sa nu accept postul de prim ministru, ca nu prind Craciunul. Au fost si cei, altfel mari modernizatori ai partidului, care si-au propus sa ma scoata de pe lista de candidati inainte ca aceasta sa fie anuntata. Ideea cea mai raspandita in ceea ce ma priveste, impartasita de grei ai partidului care au avut bunavointa sa aiba o parere despre mine, este ca nu sunt „din echipa”, ca „sunt pentru mine”. Din echipa in sensul de a face juraminte de credinta si a pupa pulpana sefilor e adevarat ca nu am fost niciodata, nici in politica, nici in administratia europeana, nici ca ziarist. Dar loial tuturor echipelor din care am facut parte, da, uneori poate in mod exagerat. Cu sefi medievali n-as fi putut lucra niciodata, nu am avut si nu as fi putut avea parte de ei. Cat despre „a fi pentru mine”, ma intreb ce inseamna. Nu o sa iau acasa vizele canadiene, nici salariile crescute ale cercetatorilor romani in Orizont 2020, nici nu mi-am facut livada pe programul pomicol, nici n-am luat sperturi ca sa protejez de concurenta neloiala industria romaneasca a ingrasamintelor, nu export nimic din Republica Moldova pe piata UE, si in general n-am profitat material dupa niciunul dintre lucrurile pe care le-am reusit facandu-mi datoria cat de bine m-am priceput in serviciul public. PSD prin liderul sau a facut tot ce a putut sa minimizeze, sa ignore sau sa ironizeze victorii precum eliminarea vizelor canadiene (in echipa cu Dacian Ciolos ca Prim Ministru al Romaniei, nu al altei tari). Dar am avut si colegi, mai cu seama europarlamentari, care au fost extrem de ajutatori si de onesti in a se bucura pentru aceste victorii care nu erau doar pentru noi, ci profitau cu adevarat pentru cei pe care ii reprezentam.

In general, accesul si legitimitatea internationala pe care le-am construit in ani au fost privite ca periculoase – dincolo, evident, de eterna cheie de lectura oculta. Am ajuns un fel de free-lancer care ajuta individual, din proprie initiativa, sau la cererea sporadica a cate unui ministru care intelege ce se intampla (intotdeauna am avut si ministri foarte buni). Perfect similara este situatia multor oameni de mare calitate pe care PSD ii are inca in randurile sale. Actuala echipa de conducere nu isi foloseste propriile resurse, ori pentru ca nu stie ce sa faca cu ele, ori pentru ca ii e teama de ele. Logica este cea cunoscuta a controlului prin loialitati personale, nu a performantei. Si daca la mine, „corp strain care nu sunt din echipa”, s-ar mai intelege, sunt multi profesionisti de anvergura, cu vechime si cu performante electorale in partid care au parte de exact acelasi tratament.

Asa se face ca usor-usor am ajuns la un bizar sentiment de inutilitate. Pentru ce sa acumulezi acces si reputatie politica daca din spate nu vine nimic, adica o echipa, o administratie, o tara functionala? Am un prieten bun, congressman american important, cu care am lucrat printre altele pe un dosar greu de energie, care mi-a propus de cateva ori intalniri la nivel foarte inalt in Administratia SUA. Initial m-am bucurat. Dar apoi mi-am imaginat intalnirea propriu-zisa si m-a izbit inutilitatea ei, intr-o cultura, cea americana, unde nu ne vedem ca se ne aflam in treaba, unde adevarurile nu se ocolesc , nici macar despre lideri, unde intalnirile sunt intotdeauna despre ce facem, de ce ai nevoie, de ce am nevoie, in reguli. Doar pentru poza? Sa arat ca eu pot sa obtin gratis ceea ce pentru altii costa bani grei ca sa recite banalitati invatate pe derost (si care sunt rapid decriptate ca atare)? Poate ca asta ar merita, dar pe de alta parte nu poti sa-ti
bati joc de timpul omului. In ordinea morala, parca potentialul nefructificat e mai nobil decat gazul ars de pomana sau, vorba colegilor, ca arderea lui sa fie doar „pentru mine”.

Ce nu se va schimba: respectul pentru electoratul PSD si acceptarea meritelor istorice ale PSD

Sunt insa si cateva lucruri care nu se vor schimba. Cel mai important, si deloc de fatada, respectul meu fata de electoratul PSD, ca parte a respectului meu profund fata de natiunea din care fac parte. Am simtit intotdeauna in plex dispretul, si chiar ura, aratate de multa lume de pe partea dreapta a spatiului public romanesc fata de votantii PSD. A fost unul dintre motivele importante pentru care am venit in PSD. Nicio natiune nu poate fi puternica daca nu se asuma pe sine asa cum e, ca pas indispensabil oricarui progres, individual si colectiv. Nicio natiune nu este formata doar din savanti, curba lui Gauss e aceeasi pentru toata lumea. Bunicii mei au fost oameni cu putina carte, dar intelepti, curati si admirabili, votanti PSD dupa 1990, si nu m-au invatat nici hotia, nici minciuna. Cu unul dintre ei am ascultat indelung in anii ’80 Vocea Americii si Europa Libera si am invatat de la el sa ii astept pe americani – aceiasi americani pe care domnul Serban Nicolae ii pune pe picior de egalitate morala cu URSS-ul- , lucru care m-a marcat restul vietii.

Electoratul PSD a fost una dintre placile tectonice majore din sociologia Romaniei care au sprijinit re-occidentalizarea post-comunista a Romaniei in momente cheie. Aici ii includ si pe parintii mei, de care de asemenea sunt foarte mandru. Daca aceasta tectonica sociala nu se alinia la proiectul integrarii depline a Romaniei in lumea occidentala, aceasta integrare nu s-ar fi putut produce.

Valurile de dispret, chemarile la scoatere in afara corpului politic, din pacate uneori legitimate de intelectuali de marca, a acestei categorii de oameni mai vulnerabili, nu fac decat sa ii impinga si mai tare in bratele elitelor care si-i asuma si pretind ca ii reprezinta, dar de fapt, abuzeaza de ei. Sa nu fiu inteles gresit: acest electorat, ideile lui, votul lui, pot, evident, fi criticate, si o fac uneori eu insumi explicand de ce nu e o idee buna sa nationalizam economia, de exemplu. Ce ma doare e declasarea lui morala, in termeni agresivi ce tind sa ii conteste statutul uman si politic, sau chiar sa ii doreasca disparitia fizica ca pe o fanstasma de izbavire. Exact aceeasi critica o aduc insa si PSD-ului: dispretul, invectivele si chiar amenintarile adresate „tefelistilor” sunt absolut nedemne si inacceptabile pentru un partid de importanta PSD. Diferenta, care nu face situatia mai putin grava, este ca aceste injurii nu rezoneaza in societate in general, si electoratul PSD nu poate fi mobilizat impotriva tinerilor din piata decat daca domnul Dragnea ii convinge ca intr-adevar acestia au fost trimisi de Soros personal sa le ia pensiile, ceea ce este extrem de putin probabil.

Tot intr-un registru toxic situez tendinta de a nu recunoaste niciun fel de merit istoric PSD-ului: „nu a facut niciodata absolut nimic bun”, ca sa citez un tanar politician de dreapta de mare (si reala) anvergura, afirmatie ce i-a adus altfel rapid un numar mare de like-uri. Puteti urmari pe youtube cum insusi candidatul Emil Constantinescu, intr-o dezbatere cu Ion Iliescu dinaintea turului doi al prezidentialelor din 1996 – deci intr-un moment cum nu se poate mai conflictual si partizan – explica cum CDR ii oferise sprijin lui Ion Iliescu si guvernului Vacaroiu, in politica externa, odata ce aceasta devenise „dupa alegerile din 1992, (…) axata pe integrarea europeana si euroatlantica”. PSD sau predecesorii lui a negociat asocierea Romaniei la UE, a aplicat pentru aderarea la UE in 1995, la Parteneriatul pentru Pace cu NATO in 1994, apoi guvernul Nastase a mobilizat masinaria PSD-ista si electoratul sau pentru inchiderea negocierilor cu UE, si a finalizat integrarea Romaniei in NATO in 2004. Cine crede ca stie subtilitatile aderarii Romaniei la NATO, poate sa il provoace pe Ioan Mircea Pascu la o dezbatere in direct: ii doresc succes. In primavara lui 2004, majoritatea PSD-UDMR a trecut pachetul de legi ale justitiei care inca ofera arhitectura actuala, solida, cu toate modificarile ulterioare, a sistemului de justitie din Romania, – cel care este supus acum controversatei amendari. Trecerea acestui pachet a permis evitarea suspendarii negocierilor de aderare cu Romania, la cererea Parlamentului European. In calitate, la acea vreme, de consilier politic al Delegatiei Comisiei Europene in Romania, am fost strategul si in mare am dus la indeplinire actiunea de evitare a suspendarii negocierilor, care a inclus pachetul de reforma a justitiei, deci e un moment pe care il cunosc bine, pe care liderii de la putere si din opozitie din acel moment sigur si-l amintesc, si este bine documentat in arhiva mea profesionala.

Deci: cu toate pacatele lui, care doar in numar extrem de limitat nu sunt si ale altor partide, PSD a fost, si nu din inchipuiri, pana de curand, fundamental loial traiectoriei occidentale a Romaniei, si electoratul lui l-a sustinut in acest demers. Cu atat mai dramatica situatia in care domnul Dragnea tocmai rupe aceasta continuitate istorica in propriul partid.

In Romania de dupa 1989, canalele de legitimare sociala sunt istoric dominate de formatori de opinie de dreapta sau, in tot cazul, anti-PSD. Binele si raul social, ce e acceptabil si respectabil si ce nu, se stabileste in mare prin aceste canale. Dar a nu recunoaste nici un fel de merit, nici macar retroactiv, PSD-ului, a sterge cu buretele memoriei selective chiar si acte de anvergura istorica ale liderilor lui, fie ei si controversati, nu este deloc productiv. Dimpotriva, fara a fi scuze pentru derapaje, le incurajeaza, intarind riscul de acaparare a partidului de discursuri populiste si anti-occidentale. Mecanismul memoriei selective functioneaza diferit la dreapta: acolo sunt sterse cu buretele de masina de legitimare sociala tocmai greselile, coruptia si faptele reprobabile, iar vindecarea la descoperirea raului se face prin uitare sau ignorare cvasi-instantanee. Asa se face ca in numele anti-PSD-ismului, romanii au inghitit si coruptie, si minciuna, si impostura. Cele de dreapta par sa fie mai de calitate. Pacatul originar ramane totusi al PSD: in 1990, discursul de ura impotriva partidelor istorice si intelectualilor, absenta unei minime lustratii, alungarea initiala a lui Corneliu Coposu de la TVR de catre Ion Iliescu, niciodata asumate, au fost acte pe care subconstientul colectiv civic nu le-a uitat si iertat pana acum, si cere, in continuare, lustratie. Poate si putin vinovat ca nu s-a luptat cu comunismul in timpul comunismului…

Am sperat in acesti ani de apartenenta la PSD sa contribui la o apropiere a celor doua Romanii, avand radacinile sociale in una, cea PSD-ista, si traind, profesional si intelectual, in cealalta, urbana, civica si culturala. Si probabil ca as fi putut continua sa fac asta daca PSD nu s-ar fi indreptat brusc intr-o directie de neinteles chiar in raport cu propriul trecut. Oricum, prapastia dintre cele doua Romanii este o mare eroare istorica care ne consuma inutil energiile, o prapastie exploatata de elite de calitate indoielnica si la stanga, si la dreapta.

In concluzie, puteti crede ce doriti de PSD, dar nu-i urati electoratul: convingeti-l sau invingeti-l la vot; generati, macar voi, cei care va contrastati cu votantii PSD, o elita politica exceptionala, care sa uimeasca omenirea prin performanta ei fara egal. Daca tot suntem aici: electoratul PSD este unul mai fragil social, dar in realitate este un bazin conservator, si asa ar fi tratat in alte parti din Europa. Partidele de dreapta ar trebui sa fie interesate sa convinga acest electorat, nu sa-l umileasca.

Viitorul

Demisia din PSD va fi insotita de demisia imediata din Grupul S&D, si renuntarea la toate dosarele incredintate de acesta din urma. Multe partide politice din Grupul S&D, in ultimii ani, s-au mutat spre o stanga radicala cu care nu am afinitati decat cel mult in materie de pura speculatie intelectuala. Legatura mea solida cu Grupul S&D era delegatia PSD, o delegatie pragmatica, situata in zona moderata, centrista, a S&D. Odata aceasta legatura desfacuta, ma voi alatura, ca independent, Grupului PPE, care in ultimii ani a ocupat terenul de la centrul spectrului politic, eliberat in mod neinspirat de S&D. Presedintele Juncker al Comisiei Europene este cel mai bun si vizibil exemplu al acestei tendinte de miscare inspre centru a PPE, chiar si dupa ruperea, de catre S&D, fara ca eu sa fi fost intrebat sau sa fi priceput vreodata de ce, a „marii coalitii” cu PPE din prima jumatate a mandatului euro-parlamentar. Cine are curiozitatea sa verifice voturile delegatiei romane din S&D pe subiecte sensibile precum comert, economie, industrie, energie, politica externa, securitate, relatii trans-Atlantice, Israel, va constata o convergenta importanta cu PPE, cel putin atunci cand interesele Romaniei sunt in joc.

Nu voi intra in niciun partid sau organizatie, fundatie, platforma politica, etc., din Romania. Cu exceptia cazului, extrem de putin probabil, in care voi putea contribui la un moment cu adevarat transformator in politica romaneasca, in lumina principiilor si ideilor explicit sau implicit expuse mai sus, la finalul acestui mandat imi voi prezenta bilantul celor 20 de ani petrecuti (cu adevarat) in serviciul public ca ziarist, functionar european si politician, apoi ma voi retrage din viata publica si ma voi dedica exclusiv proiectelor personale.

Daca am invatat un lucru in politica in anii din urma acela este ca esti in permanenta suspectat ca vrei ceva care i s-ar cuveni colegului tau de partid. Plecand, astazi, din partid, si la finalul mandatului din politica, nimeni din PSD nu ma mai poate suspecta ca fac vreo miscare tactica, sa iau locul cuiva, mic sau mare. De aceea, pentru binele Romaniei si al partidului, sper ca membrii PSD sa citeasca randurile acestea fara patima sau imaginandu-si obisnuitul complot invocat de domnul Dragnea, fie el la nivel planetar sau local. Sa ia acest sacrificiu (in sens politic, in sens personal este o mare eliberare) ca pe o ocazie de a suspenda un moment torentul suspiciunii si sa reflecteze lucid la rascrucea in care se afla Romania.

Nu il ultimul rand, le multumesc colegilor europarlamentari din PSD pentru colaborarea excelenta din acesti ani, in cateva cazuri pentru prietenia lor, si pentru numeroasele lucruri invatate de la ei.

Unui anumit prieten care sper ca citeste aceste randuri: da, simt pacea lui Dumnezeu in suflet, am facut exact ce trebuia sa fac, nici mai mult, nici mai putin, fara niciun calcul egoist.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Marieta Visan 267 Articole
Autor

59 de Comentarii

  1. Lovitura uriasa pentru L. Dragnea!
    Sorin Moisa este unul dintre cei mai Apreciati Europarlamentari Romani, el a fost Responsabil pentru Tratatul comercial dintre UE si Canada din partea Grupului social-democrat din Parlamentul European!!

    Nu stiu cati europarlamentari Romani au o astfel de Apreciere la Brussels, într-un Top al celor mai importanţi 40 de eurodeputaţi realizat in Martie 2017 de publicaţia Politico pentru anul 2017, Eurodeputatul PSD Sorin Moisa e pe pe locul 31!

    In urmă cu 1 an, în PSD au existat discuţii despre o posibilă desemnare a lui Sorin Moisă pentru funcţia de Prim-ministru, fiind invocată inclusiv o relaţie de prietenie între el şi L. Dragnea.

    „Întrebaţi miniştrii şi oficialii canadieni ce personalitate europeană a fost mai importantă în finalizarea CETA (n.r. – acordul de liber schimb UE-Canada) şi câţiva vă vor spune că Sorin Moisă a fost mai crucial chiar şi decât comisarul Cecilia Malmstrom. Moisă a Adaptat argumentele în favoarea acestei înţelegeri către micro-audienţe, pregătind Rapoarte ce au evidenţiat beneficiile CETA“, scrie Politico despre eurodeputatul Sorin Moisă.

    Lovitura uriasa, la Brussels o asemenea Demisie insotita de postarea asta pe Facebook inseamna o lovitura de imagine uriasa pentru L. Dragnea!
    Ma intreb cine urmeaza la rand, sa se dezica de L. Dragnea!

    • c euriasa, soro? Inter-galactica! inca o cartita acoperita a fost re-activata ! la fel ca tine, atat si nimic mai mult.

    • Pt.lili.Ce va mai place sa mancati ce nu trebuie aici la gazeta, in favoarea sotului doamnei Carmen a carei sluga credincioasa sunteti ! Vaoi mama dumitale

    • Ba nu ,dragnea si partidul vor spune ca este influentat de soros,de primarul de Iasi ,de celalalt eurodeputat de Iasi,ca nu-i adevarat ca desstabilizeaza ,ca s-a vindut pe Kent-valuta tralala,tralala.Acum daca este pe nu stiu ce loc Lilisor trebuia sa-l lauzi ieri macar,apoi acest tinar are o mare problema acum cu apartenenta sa la psd ,adica pina acum nun a sesizat nimic din linia superba a partidului?

    • Este ok ca a spus ce are pe suflet numai ca steagul dacic are pentru Romania o importanta foarte mare. Despre CETA, ce sa zic… nu stiu cine are nevoie de acest tratat… in nici un caz poporul nu… Poate de-aia trece si la alt partid pentru ca conceptiile lui nu sunt de un partid de stanga. CETA este pentru exploatatorii de resurse naturale cel mai bun tratat.

  2. Daca a ajuns europarlamentar pe o lista, prin demisie ar trebui sa paraseasca si pozitia. Daca demisionezi si in acelasi timp iti pastrezi locul nu prea suna moral este un fel ” fele-fele” sau „sta cu piciorul in doua lutre”.

    • sorry, el nu poate sa faca chestiile astia! cu adica sa renunte la sinecuri , la malai si la postu’ de la brucsel, la lovele si parai? pai nu-i scoate ochii imediat cu furculitza soacra si nevasta ??????????????? pai asa ne fu intelegerea, tanti Sek? adica sa pierd malaiu’ si scoala pentru copii si jobu pentru muierea mea la Parlament ca translator de Romano-Moldoveneasca?

  3. NOTA 10!!
    „Pe 13 noiembrie, Frecventablitatea Europeana si Internationala a PSD-ului, atat cat a fost ea construita in ultimii 20 de ani, a fost spulberata. Asocierea OLAF cu ancheta DNA este Devastatoare si face ridicola teoria complotului „Statului Paralel si ilegitim”. Dat naibii „Statul” asta daca a preluat si controlul institutiei europene anti-frauda. Chiar daca in sufletul lui s-ar sti nevinovat, singurul act cu adevarat patriotic pe care il poate face acum L. Dragnea, daca intr-adevar iubeste Romania, este sa se retraga. Sa-si asume un martiraj din iubire de tara, si sa isi petreaca urmatorii ani demontand complotul miselesc la care ar fi fost supus de catre strainii rai care au pus OLAF-ul la bataie si tradatorii de neam care au pus DNA-ul. Pana la urma istoria ar marca o mare nedreptate si l-ar reabilita. Deja au inceput la Bruxelles discutiile despre bugetul U.E. dupa 2020.
    UE va trebui, printre altele, sa acopere gaura creata de BREXIT. In cazul Romaniei, exista si pasivul performantei relativ slabe in folosirea fondurilor europene. In acest context, o acuzatie de frauda plecata de la o ancheta OLAF, cu caracter aparent sistemic, implicand o persoana de la varful statului roman care face numiri in functii cheie, va arunca in aer orice incercare a Romaniei de a justifica mentinerea unui buget important pentru propria dezvoltare dupa 2020.
    Ne va costa miliarde!
    Cum credeti ca poate justifica un politician dintr-o tara platitoare neta la bugetul UE propriei opinii publice alocarea de bani multi unei tari al carei numar trei in stat este acuzat in acest fel de OLAF? Cu explicatii despre statul paralel european? Mai mult, proiectia actuala a Comisiei Europene este sa incheie negocierea bugetului UE pentru cei cinci sau sapte ani de dupa 2020 fix in timpul presedintiei romane, beneficiind de arbitrajul acesteia.”

    Mai bine decat Sorin Moisa NU putea nimeni spune asa ceva, DNA ar trebui sa-i MULTUMEASCA public!
    Succes DNA!!

    • Decat frecventalitatea clubului in care Makorvei face listele cu invitati, e mai bine, mai sanatos si mult mai cinstit fara. Iar tu, vaco, esti robot!

    • Poza e a lui Daneel si Cosnanten. Cat despre Lili, asta nu e om, e in cel mai fericit caz robot postac.

    • lauti-l pe moisa si inregistrati-l la USR! nu e poza lui Constantin, dar seamana leit! cine se aseamana se aduna !

    • Mishuna pe aici un kopeikar, care din cand in cand,din lipsa de valuta, primeste solda de la davai ceas in „russkaya votcka” si se imbata de nu stie nici cum i-l cheama si-mi „plagiaza” numele[probabil i-i obsedeaza] pentru postarile de 2-bani/3-kopeici!

    • Iar bati campii,olaf nu acuza persoane fizice.Iar pentru psd este un mare castig de imagine, curatandu-se de inca un securist mascat precum acest Muisa. Sa-l ia bolsevicii pepeeisti,asa cum i-au luat pe toti securistii FESENISTI ai lui Basescu si Macovei.PPE a ajuns un partid european impanat cu cei mai abjecti securisti produsi de fostele regimuri sovietice.In curand sper sa-i adopte si pe Ponta,Portocala,kiovesi,Lazar si alti secu si urmasii lor.

    • @Tiaso: Ba DA, Comunicatul OLAF Confirma Acuzatiile DNA si se refera direct la persoana lui Dragnea, fapt FARA Precedent.

      „Head of Romanian ruling party indicted for fraud following OLAF investigation
      13/11/2017

      The Romanian National Anticorruption Directorate (DNA) has indicted Liviu Dragnea, the leader of the Romanian Social Democrat Party (PSD), for fraud against European Union (EU) funds, for creating an organised criminal group, and for misusing his position for personal gain. Eight more persons have been indicted on similar charges.

      The contribution of the European Anti-Fraud Office (OLAF) to this outcome has been emphasised by the DNA. The DNA has explained that their case comes as a result of two investigations conducted by the OLAF into projects financed by the European Regional Development Fund for road construction in Romania, which were concluded in May and September 2016.

      OLAF found evidence suggesting collusion between the beneficiary of the funds, public officials and the contractor, including falsification of documents during the procurement procedure. Some of these documents were also used in support of the claim which the beneficiary submitted to the Managing Authority, resulting in the payment of EUR 21 million from European Union funds.

      OLAF’s investigations were concluded with a financial recommendation to the Directorate-General for Regional and Urban Policy, to recover the full EUR 21 million, and with judicial recommendations to the Romanian National Anticorruption Directorate to initiate judicial actions into the matter.

      „This investigation is a perfect example of the positive cooperation between OLAF and national authorities,” OLAF Acting Director-General Nicholas Ilett said. „OLAF conducted thorough investigations that we hope will have a strong deterrent effect,” he added.”

      https://ec.europa.eu/anti-fraud/media-corner/news/13-11-2017/head-romanian-ruling-party-indicted-fraud-following-olaf-investigation_en

  4. Aveti timp de individul, Cotidianul ? si de când respectivul fascist îsi permite sa vorbeasca de-un ‘”national- comunism”, când „national” n-a fost (si n-a ramas) decât socialismul ? ce-nseamna deseurile astea bine platite, si-n institutiile europene? afara din viata publica a individului parazit si toxic ! @lili : nu esti sanatoasa ? ori nu stii ce-i aia „tratatul de liber-schimb cu Canada”? Europei disparându-i specificitatea si marcile de fabrica istorice ? esti luata cu pluta ?

    • NU EXISTA NICI O DEMISIE . ESTE O DIVERSIUNE . URMEAZA SA APARA O DESMINTIRE .

    • Iar ai aparut sa cersesti o „cinzeaca” de russckaya votka, postand jigniri si idiotzenii?!Cred ca tu esti cea „bolnava”, bolnava rau cu capuzu si fara caracter, iar bolile astea de care „suferi” au un singur „tratament”, o „excursie” in Siberia cu tichet numai dus! Panimaesh gaspadina?!…marsh , nu mai imputzi aerul pe aici!

  5. Domnule Moisa, felicitari! E mare lucru ca intr-un partid plin de lichele, de batausi, de analfabeti, de pupincuristi de elita ai fundului brazilian, se mai gaseste un om care sesizeaza pericolul pe care il reprezinta Zdragnea pentru PSD, dar, mai ales, pentru tara. Ma intreb ce face Chirica ala, sau e si el, asaaa… de fatada, ca Grindeanu, care imediat a sarit sa inhate ciolanul. Cei care aveti ceva in capsor, puneti mana si faceti un partid social adevarat, ca-n Franta, Suedia, etc Nu mai stati in cloaca asta, cunoscuta corect sub numele de Partidul Slugilor lui Dragnea!

    • Astept Comunicatul PSD, pe model Herculane in care slugile lui Dragnea il vor ataca ca-i „omul statului paralel”!
      Pana AZI cand si-a anuntat DEMISIA nu era, de AZI, Moisa e „omul statului paralel” infiltrat in PSD!
      Hai, PSdeilor, iesiti si infierati-l pe model bolsevic, CINE nu e cu PSdeii lui Dragnea e IMPOTRIVA Romanilor!
      Ce-o avea Dragnea cu Romanii depsre care voorbeste, nu inteleg, Dragnea e putred de bogat, Romanii la care re refera, Votantii PSD, sunt saraci lipiti pamantului, cei mai saraci din UE!

      Bravo, dle Moisa!
      Nu cred ca vor avea o viata placuta Europarlamentarii PSD la Brussels dupa acest scandal!

  6. Mi-i si jena sa citesc aberatiile astuia. Habar n-are ce e aia nationalism. Te pomenesti ca este anti-american mascat! Ca, americanii sunt cei mai mari nationalisti, desi ei nu prea sunt o natie.

  7. Domnule Sorin Moisă, mi s-a făcut inima cât pepenele, pielea ca de găină și mi s-a zburlit părul pe mine. De speranță, DOMNULE! N-am crezut că mai există în spectrul politic românesc oameni normali. Cu permisiunea Dvs. vă felicit pentru modul în care gândiți și acționați și mai ales pentru faptul că, dacă existați cu această alchimie a gândirii și acțiunii, mai avem o șansă. Nu mai sunt oameni cu coloană vertebrală ca Dvs pe nicăieri?

    • vezi sa nu faci infarct de atat entuziasm, daca un acoperit ( si mai sunt is altii in PSD !) isi ridica poalele la ordin si vedem ca e un eunuc cu deviza emper fidelis stantzata pe cotor.

    • daca asta ti-e speranta… esti pierdut ! in bese ai avut sperante ?

    • In aceasta tara sint foarte multi OAMENI dar in politica 0,0000001% ,restul isi vad de necazurile lor .

  8. dl internationalist moisa, care scrie in desert (degeaba), isi justifica pozitia acuzind nationalismul si nu capacitatea limitata proprie de discernamint. da am o singur aintrebare: el, moisa, pe persoana fizica care este, pupa vreodata fotelul de europarlamentar? ipocrizia salveaza prostia!

    citez:
    reflexele îndelung cultivate în anii național-comunismului

    ne poate da distinsul moisa lista relfexelor din anii national -comunismului?

    pe cuvint: e prima data cind aud acest nume!

    • Crezi ca e mai bine in transnistria? Ramai acolo, nu te mai baga in treburile romanilor.

  9. sorinele, ce legatura exista intre disparitia combinatului de apa grea de la Halanga, contractele incheiate de ciolos cu canadienii pentru aprovizionarea cu apa grea si eliminarea vizelor? Daca zici ca niciuna, te-ai nascut degeaba…

  10. cum este posibil ca un partid care are oameni cu „tiglele pe casa” , precum acest moisa, sa tina in fruntea lui un tip mediocru, fara carisma, pedeasupra si condamnat/inculpat?

    • Asa sint toate partidele ,nu gasesti unii mai rasariti decit mincinosi ,plagiatori ,hoti, derbedei ,pentru ca daca erau oameni atunci altfel discutam astazi .Dovada maririle de salarii la parlamentari :indicati un partid care a refuzat (vreodata )o marire de salariu ,poate daca fiind nepot de al lui Matusalem sa ai macar o sansa sa vezi asa ceva .

  11. Nu e neasteptata. Tipu apare pe lista publicata de soros cu cei 226 de europarlamentari „de incredere”. a se citi: platiti de noi

  12. Stiri pe surse: „Dupa Demisia surpriza a lui Sorin Moisa, Liviu Dragnea a DECIS ca va merge să Protesteze la Bruxelles faţă de ceea ce consideră a fi lucruri inexacte sau chiar false conţinute în documentele transmise de instituţiile europene, cerând nu numai Rectificarea urgentă şi foarte publică a datelor respective, dar şi Sancţionarea exemplară a celor ce se fac Vinovaţi de ceeea ce ar putea fi interpretat ca un Atac premeditat împotriva reputaţiei preşedintelui PSD şi al Camerei Deputaţilor.
    Va ataca OLAFul si DNAul in acelasi timp”!

  13. Cum ies ..ACOPERITII..!! la momentul potrivit din ..Gaoace..!!!! Este uluitor cate cozi de topor poate sa contina acest popor!.Este uluitor cum sistemul sekuristoid din colonie reuseste sa capuseze aproape toate partidele politice din Romania, dar mai ales Psd-ul !! iar la momentul oportun sa-i reactiveze cat ai zice peste pentru ai reprezenta interesele in fata Iobagilor. Deci acest individ nu stie ce se intampla in Romania? Asta nu vede cum Binomul fabrica dosare penale pe banda rulanda lui Liviu Dragnea fara nici un fel de proba concreta la adresa acestuia. Mai era unul Jianu, tot din Psd !! reprezentantul intreprinzatorilor mici si mijlocii din Romania daca nu ma insel.Odata cu protestele din piata victoriei vis-a-vis de O.U.G. Nr. 13 si acest Jianu a fost reactivat , a primit ordinul de incorporare vorba lui Olguta Vasilescu taman la fix. Atacand Psd-ul chiar din interior, ba mai mult da dea interviuri pe la CNN cum O.U.G Nr. 13 este ilegala si inoportuna. Cand colo era taman invers.O.U.G. cu pricina era perfect legala si constitutionala, dar multa lume a uitat de acest Jianu.A aparut insa Moisa. Ce nume predestinat. Cata ticalosie gen Ponta si la acest Moisa.Cand partdidul si tara se lupta cu statul paralel, poc albina apare cate un acoperit exact de unde nu te astepti. Gen Chirica de la Iasi, gen Jianu, gen Moisa. Uluitor asa ceva cu toata dragostea. Stelu

    • La cit si cum comentati cei iubitori de psd ,constat ca a-ti suferit avarii grave .Apropo cozile de care vorbesti sint ale voastre nu ale poporului asa ca putina decenta .

  14. Sorin Moisa asta este un slugoi securoist al sotului doamnei Carmen care a fost pus sa dea pe goarna enormitatile astea.Sigur ca este suspecta averea peonului de Teleorman Liviu si Dragnea, dar JUSTITIA sa ii puna mana in gat atat lui cat si la ceilalti politicieni din TOATE aglomerarile politice care au si ei la randul lor averi suspecte, iar in judecati drepte sa fie bagati in inchisori pe ani grei pe masura jafurilor, banditismelor economice infaptuite, iar averile lor ILEGALE sa fie confiscate, cred ca atunci majoritatea romanilor devin fani ai sotului doamnei Carmen si ai sefei DNA, majoritatea au sa voteze cu PNL, USR, PMP, daca respectivii politicieni sunt altare de inchinat in amarata noastra de tara ROMANIA.Deocamdata singurii politicieni care incearca un pic, nu mult, sa amelioreze traiului mizer de sorginte fanariota al majoritatii romanilor sunt cei din actuala Putere: PSD-ALDE, cu toate suspiciunile ca si respectivi, precum majoritatea politicienilor dupa dec.’89, s-au infruptat copios din propietatea socialista ! Sa fim sanatosi si la punga grosi, iar la viitoare alegeri, la termen sau anticipat, Putere au sa fie tot PSD si ALDE, cu majoritate parlamentara lejera, indiferent de dosarele instrumentate in JUSTITIE la comanda celui poreclit ”Palton Voda ”, azi om in Dealul Cotrocenilor, ”persoana umana ” care calca in picioare CONSTITUTIA ROMANIEI, prin comportamentul sau( sustinut de serviciile secrete interne si probabil externe … !) care ii invrajbeste pe romani impotriva actualei Puteri PSD-ALDE generata de alegeri democratice in anul 2016 in scop clar declarat repetat(”guvernul meu !”), sa aduca la butoanele deciziei haite tehnocrate gen calamitatea politica Dacian Julien Ciolos exponentul celor care se amesteca copios in treburile noastre interne: rusii, ” colegii americani ”,” poporul ales ”, mercantilii Europei: francezii, englezii, germanii ! Vai mama noastra …

  15. Mandra corabie alde PSD are soarta navei „Liman ” , berbecutii lui Daea i-au fisurat pupa . Nici tipenie pe punte , rasuna acordurile melodiei din ” Piratii din Caraibe ” pusa de un tanar tesedist sa-si faca curaj cand se arunca peste bord sa combine brasul cu fluturele . Paza de Coasta a gasit o bunicuta ce croseta impasibila intr-un sezlong si care i-a intrebat mieros : ” Mai , draga , carlanii mei mateloti se joaca de-a scafandrii sau au dat bir cu fugitii ? Cand ii reperati , comunicati-le ca daca scapa comandantul Dragnea din stramtoarea Denea ii paste votul de blam ” ! Scufundarea este iminenta , operatiunile sunt dificile , soarele este la Apus , vine noaptea , noaptea nu mai merge cu ordonante …..!!!

  16. Acest individ ca multi altii sunt nulitati ale sistemului securist din Romania!
    Pina nu se face curatenie de ei din partide si institutii ale statului roman degeaba!

    • Macar este bine sa se adune toti la PNL,unde deja sunt majoritari,ca sa stie toti romanii pe unde se ascunde infectia.

  17. Intrucat redactia ziarului cotidianul nu mi-a cenzurat comentariul de mai sus , incerc sa explic mai pe larg cine este acest individ Moisa. Nu trebuie sa fii mare academician sa nu-l ghicesti. Aplicand teoria Aristotelica ..Fondul Modeleaza Forma..!! si teoria Dr. Lombrosoo privind comportamentul speciei umane in societate , a individului in cauza in aceasta speta.Ambele teorii [[ Nu..Nu.. Nu sunt rasiste !!]] reflecta perfect , surprind aproape fara putere de tagada caracterul acestui Moisa. Daca priviti cu atentie ..Fizionomia..Chipul individului se incadreaza perfect in gradul de ..Lt. Maj. la directia IV din securitatea statului Ceausit, mai pe romaneste, pe intelesul Dobitoacelor Lilisor..Nasty..Nastratin si altor lighioane aidoma astora, Omul Binomului!!? Scos din Gaoace la Tanc de catre sistem pentru a tulbura apele in Psd si nu numai.Cat de mult a putut fi impanzit Psd-ul cu asemenea laturi umane!!O mare vina o are si conducerea partidului, trebuia si trebuiste pusi fiecare viitor candidat sa dea declaratie pe propie raspundere cum nu fac parte din noua sekuritate NKVD-ista din colonie Binomul.Altmineri nu vom avea liniste in aceasta tara. Stelu

  18. Ba, ce ma amuza prostalaii care, de fiecare data cand careva ia pozitie impotriva condamnatului suprem al PSD, tipa ca aia-s infiltrati. La mintea lor de oaie beata, ce-o fi Grindeanu? Era in binom, dar dupa aia TUDOSE, PM PESEDIST, l-a propus sef la ANCOM, unde a si ajuns. Era bun, a fost la binom la o tigarica, si e iar bun? Baaa, nu ca-i laud, da’ mari prosti sunt unii!

  19. Pai de ce nu spuneti mai oameni buni intreg adevarul!! cum acest Moisa a demisionat [[ TRADAT ]] din Psd sarind in barca Popularilor Merkelisti , adicatelea la Basisti la noul PD-L asa zis liberal.Cat tupeu poti avea mai Moisa!! sa zici!! ca Psd-ul nu a atras fonduri europene dupa ce a deblocat toate programele pentru fonduri europene bine Blocate de seful tau tehnocrat Ciolosvarii si Ghinea, ce nu au reusit sa atraga nici macar un singur euro pe timpul guvernarii tehnocratilor. Mare lichea sekuristoida mai poti fi draga Tovarase Lt. Maj. Moisa!… Stelu

  20. Bravo Cotidianul, ați reușit publicând acest text fluviu să depășiți suma inepțiilor spuse într-o zi, de după-masă până noaptea, la cele trei televiziuni ce-și zic de știri! Probabil acest domn a aflat că fiind prins că făce jocul altora și suferind de delir verbal nu se mai regăsește pe viitoarele liste ale europarlamentarilor PSD. Altfel patriot la concluzii. Cică faptul că Ungurii și Polonezii care au reușit în câțiva ani să facă ca peste 50% din sistemul bancar, prin care-ți tii sub control moneda națională, din resursele energetice, prin care-ți ții sub control prețurile la mâncare și încălzire, din media prin care blochezi manipularea străinilor să fie ale Ungariei și ale Poloniei, au reușit să impună ca toate creditele să fie convertite în monedă națională, au crescut cu sută la sută salariul minim pe economie, au mărit printr-un gest de solidaritate asumată pensiile, au transformat economia din una stric importatoare în una exportatoare se chiamă ” nationalism de tip polonez sau maghiar, frustrat, in mod steril opus Bruxelles-ului”. Iar noi importatori umili, cu resursele energetice date austriecilor, cu banci străine ce jăcmănesc pentru următorii 30 de anii românii ce s-au împrumutat, cu un CEC ce-ți acoperă neputința cu K din Banak, cu o economie care cum e o sincopă în lanțul de producție al oulor sau untului în Franța sau Germaania supermarketurile compesează problemele din țara de origine prin scumpiri pe seama românilor, unde Statul român minoritar în toate, dar majoritar în prostia euro sau româno parlamentarilor nu are nici o pârgie să intervină, suntem beficiarii „Bruxelles-ului, conservator social.” Bravo nouă! Dacă asemenea caratere și „editat” trimitem la Bruxelles și în Parlamentul României, cei ce am ieșit la vot ne merităm soarta.

    • Emile daca esti…autoeditat…ca noaptea, stai ba, linistit, nu ne arata la toti pe net! Polonezii isi permit ACUM sa faca pe nebunii, fiindca inainte aia s-au deezvoltat serios, e tara care nici n-a auzit de criza in 2008-2012, au avut o femeie destoinica tare care a atras 90% !!! fonduri europene, nu ca papagalii de romani care, 20 de ani din 27, au votat sa-i conduca hahalerele incompetente si corupte de pesedisti, care au vandut tara pe mai nimic.

  21. Domnule Sorin, atatea prostii ai scris ca nici nu merita sa le comentezi. Ai zice ca scrisoarea e scrisa de CIA, nu de un roman. Dar hai sa incerc… Raspunde la o singura intrebare: Daca zici ca in UE suntem liberi sa ne dezvoltam, de ce a blocat Coldea autostrada Comarnic-Brasov?

  22. Cred ca partidele din Romania, si in special PSD care e cel mai mare, ar trebui sa aiba mai multa grija pe cine trimit in parlamentul european. Sa aleaga oameni cu valori comune cu ale noatre, romani patrioti, nu tradatori.

  23. INCET , INCET , DIN PSD V-A RAMINE DOAR O MINA DE POSTACI TURBATI ! DUPA O VREME , SE VOR CANIBALIZA SI NU V-A MAI RAMINE NIMENI ! LINISTE !

  24. Inteleg ca este absolut de neinchipuit ca Europa sa ne accepte. Adica sa accepte un guvern ales de romani. Pai atunci, ce cautam noi acolo domnule? Nu mai bine ramanem aici si ne vedem de viata noastra? Decat codas la oras, mai bine-n satul tau fruntas!

  25. Noroc ca am avut rabdare prin lungul sir de minciuni si am ajuns si la explicatie, de ce sari in sus contra PSD tocmai acum, la greu. Esti omul lui Ponta, adus de el. Ca urmare esti loial doar echipei tale de securisti.

    • Dragnea e la greu pentru ca a furat. Punct. De ce crezi ca ar trebui ajutat un hot sa scape?

    • Te rog, lumineaza-ne macar cu cateva „minciuni” din „lungul sir”!
      Cateva, cate „reusesti” tu!
      Ia-le la rand si da-i in cap lui Sorin Moisa, cel mai APRECIAT si INLFLUENT Europarlamentar Roman!

      A-propos, stii cine e Sorin Moisa si ce a FACUT pana azi ca Europarlamentar?

      Cauta pe Internet si apoi cauta si cum ceilalti europarlamentari PSD sunt NO NAME-uri la Brussels, nebagati in seama, alde dna Viorica Dancila(semianlafabeta din Rosiorii de Vede de Teleorman) sau Daciana Sarbu(pazita de Ponta in campania pentru europarlamnetare cand Raspundea el in locul ei, efectiv fugea de Presa Daciana!) sau Claudiu Tanasescu(ai auzit de asta?!) sau Doru Frunzulica(d-asta ai auzit?!) sau Ana Claudia Tapardel sau Andi-Lucian Cristea(d-astia ai auzit??!!)….???!!

      Lista e Lunga, sunt 16 de Europarlamentari PSD, TOTI cu exceptia lui Sorin Moisa sunt Ilustri Necunoscuti si nebagati in seama la Brussels!

  26. Pretinzi ca vrei sa recunosti meritele PSD, dar manipulezi si minti de-a dreptul, crezand ca nu se vede: „Pacatul originar ramane totusi al PSD: in 1990, discursul de ura impotriva partidelor istorice si intelectualilor”. In 90 nu era nici un PSD, era FSN. Si in FSN, pe langa cei din care s-a format PSD in frunte cu Iliescu, erau si cei din care s-a format PD, in frunte cu Roman si Basescu, adica dreapta de azi, in ochii tai singura care legitimeaza. Vorba ceea… doar doua cuvinte: sic tir!

  27. a trebuit sa fac uz de toate resursele psihice ca sa reusesc sa citesc acest rechizitoriu care m-a dezgustat profund! „Ai nostri tineri la Paris (a se citi Bruxelles) invata…” banuiesc ca in viziunea „instruitului” moisa si Eminescu era retrograd…geniul eminescian ne-a prevenit inca de pe atunci ce risc reprezinta astfel de „stele”…nu stiu UNDE si CE (si mai ales DE CE) au invatat si CINE le-a dat „tablele” acestor „moise” dar confuzia (manipularea,etc) este piatra temelie a educatiei lor…cat despre caracter :vai si amar!!! …daca piatra de „bolta” a carierei sale o reprezinta acel troc oneros cu canadienii le recomand (nationalistul sadea din mine…sic!) romanilor sa-l respinga macar mental (daca juridic nu se mai poate) ca fiind venit de la un „troian”…

    • Cititul nu e dat pentru oricine. Trebuia sa te opresti stiindu-te incapabil sa intelegi altceva decat mirosul spagii.

    • Nu ma mir ca a trebuit sa faci un asemenea efort supraomenesc sa „reusesti”…
      Asa e, e mai greu la voi, sustinatorii de PSD…
      Voi, insa, „reusiti” sa intelegeti foarte repede si usor aberatiile lui Dragnea si ale Olgutei!
      Asa-i?!
      Ce le mai zice Olguta: simplu, dar PERFECT pe placul si intelesul votantului PSD!

  28. Domnule Moisa, felicitari pentru descrierea aproape fotografica a imaginii politicii si coruptiei PSD-iste care a ruinat tara de 28 de ani incoace, cu o singura exceptie, mandatul lui Constantinescu pus sa scoata castanele firbinti ale liberalizarii cursului valutar. Atat. In rest PSD si-a facut de cap chiar si cand era Basescu presedinte, pentru ca ei aveau majoritatea parlamentara si il sustineau pe Tariceanu, alt PSD-ist dar sub acoperire.

    • Sa-l AJUTAM pe Sorin Moisa:

      „Prezentatoare TV, LESINATA de admiratie in fata lui Dragnea: „Nu am vazut ceva mai serios”!

      8.11. 2016

      Emisiune-Omagiu la Romania TV dedicata lui Dragnea.

      Presedintele PSD a prezentat Programul de guvernare al partidului, fiind Laudat excesiv de catre prezentatoarea emisiunii.

      Dragnea a promis Cresteri uriase de Salarii si Pensii, Cifre pe care apoi le nota pe o foaie uriasa de hartie, fiind intrerupt deseori de remarci entuziaste ale Prezentatoarei emisiunii, Ionela Nastase.(mai tineti minte momentul, Ionela de la RTVul lui Ghita era cat pe ce sa cada de pe scaun!)
      Momentul poate fi vazut intr-un Video Clip pe Internet!

      Dragnea a promis ca, daca PSD castiga alegerile, Salariul NET al unui Medic rezident grad 1 va pleca de la 1.200 euro, in conditiile in care se va aproba un Impozit ZERO pe Venitul tuturor medicilor.
      Un medic primar gradul 5 ar urma sa primeasca 3.600 euro, NET incepand cu 1 Iulie 2017.(Legea salarizarii a AMANAT insa Cresterea salariilor Medicilor pentru 1 Martie 2018, dar Medicii NU mai cred minciunile lui Dragnea! In PLUS, Impozitul ZERO pe Veniturile Medicilor Promis a fost ANULAT, va fi de 10% ca la toti Romanii!)

      „Cresterile sunt uriase, dle Dragnea”, ofta Ionela Nastase.

      Dupa care a promis un TVA Zero la Vanzarea de locuinte si Credite cu dobanda 100% subventionata de stat si 80 % garantie de stat pentru tineri.(toate au fost ANULATE de Dragnea ulterior!).

      La Pensiile sub 2.000 Lei Dragnea a promis anularea Impozitului pe venit, iar pentru Pensiile de peste 2.000 lei impozitul ar urma sa fie redus de la 16% la 10%.

      „Va marturisesc ca am CITIT Programul de guvernare al PSD pagina cu pagina si NU am mai vazut ceva mai serios”, a marturisit infierbantata Ionela.!

      „Serios”, tu Ionelo?!

      Ionela intre timp, a plecat de la RTV, oare o mai avea Programul ala cu care a ametit-o Dragnea?

  29. Stiripesurse.ro: „Comisia de control a SRI stă pe o bombă cu ceas.
    In 2014 a fost o mare bătălie atunci pentru Blocarea candidaturii lui Iohannis. Mișcările au fost dejucate și abia azi aflăm ceea ce atunci doar se bănuia, o parte a serviciilor au vrut reeditarea ”Sufrageriei lui Oprea”.

    În 2014 au vrut să aibă toate frâiele puterii. Mulți își mai aduc și acum aminte cum redacțiile erau asaltate de informații pe surse cu arhitectura inevitabilă a puterii după ce un anumit candidat va fi deja câștigat. Șeful de atunci al SRI urma să devină Premier, Vicepremierul urma să preia SRI-ul.

    Votul le-a stricat jocurile.

    Iohannis a ajuns președinte în ciuda calculelor, iar Hellvig la SRI.

    Care au fost faptele?
    Puțini își mai aduc aminte de insistența cu care instituții ale Statului român au efectuat un adevărat asalt asupra lui Iohannis și Hellvig.

    Azi aflăm pe surse că în fapt a fost o Acțiune coordonată și planificată de compromitere a celor 2.
    Dezvălurile au fost făcute în cadrul Comisiei parlamentare de control a SRI.
    S-au spus multe și se vor spune și mai multe în viitor.

    Ce va face însă Comisia cu informațiile?

    Ironia sorții face ca Activitatea intensă a Comisiei să fi avut inițial o ALTA țintă, doar că între timp Dezvăluirile înclină Balanța în FAVOAREA actualului Președinte.
    În fapt care a fost ”adevăratul stat paralel”, o sintagmă foarte dragă unora?
    Surpriza va fi să se descopere că ”statul paralel” nu e chiar acolo unde este căutat sau unde s-a pus a fi căutat, ci chiar în PROPRIA ogradă!

    Așa că ceasul atașat de bombă ticăie.
    S-ar putea afla că serviciile erau împărțite în baronate la dispoziția privată a unor șefi vremelnici… sau chiar că ”statul paralel” e format chiar din cei care PUBLIC îl critică…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.