Deputații au votat lista alimentelor cu prețuri plafonate

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, Ordonanţa de urgenţă privind limitarea adaosului la alimentele de bază, aprobând un amendament potrivit căruia măsura va fi prelungită până la 31 decembrie 2024.

Ordonanţa de urgenţă 5/2024 modifică şi completează Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.67/2023, în vederea prelungirii măsurii cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare până la data de 31 martie 2024.

„Prezenta ordonanţă de urgenţă se aplică până la data de 31 decembrie 2024”, au stabilit deputaţii, adoptând, în acest sens, un amendament al PSD, PNL şi AUR aprobat de Comisia de agricultură.

Textul adoptat mai prevede că, prin ordin comun al ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, al ministrului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului şi al preşedintelui Consiliului Concurenţei, se va institui un mecanism de monitorizare a preţurilor produselor agricole şi alimentare.

Lista produselor agricole şi alimentare al cărui adaos comercial este limitat cuprinde: pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi, lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT, brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame, făină albă de grâu „000” până la 1 kg, mălai până la 1 kg, ouă de găină calibrul M, ulei de floarea-soarelui până la 2 l, carne proaspătă pui, de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeţi albi vrac, zahăr alb tos până la 1 kg, smântână – 12% grăsime, unt până la 250 grame, magiun până la 350 grame.

Potrivit unui comunicat transmis de PSD, decizia de prelungire a acestei măsuri a fost luată „în urma numărului mare de solicitări din partea cetăţenilor pentru menţinerea limitării adaosului comercial la alimentele de bază”.

Aceasta este „cea mai bună dovadă a eficienţei măsurii promovate de PSD”, mai susţin social-democraţii.

„Chiar dacă în urma limitării adaosului comercial s-au manifestat în continuare unele variaţii sezoniere ale preţurilor la alimente (întrucât nu s-a plafonat preţul final, ci doar marja adăugată de comercianţi la preţurile producătorilor stabilite în condiţii concurenţiale), este evident că măsura a oprit specula din piaţă şi a stabilizat preţurile la produsele alimentare, contribuind totodată la temperarea inflaţiei generale. PSD consideră că în contextul incertitudinilor economice şi geopolitice externe este necesar să existe un mecanism de protecţie socială care să asigure stabilitatea preţurilor la produsele de strictă necesitate pentru un trai decent”, se mai arată în comunicatul PSD.

Camera Deputaţilor este for decizional, iar legea merge la promulgare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

5 Comentarii

  1. aducerea aurului Romaniei de pe unde l-au ratacit – Rusia si anglitera! garantarea LEULUI IN AUR SI ARGINT! nu trebuie facuta pomana oamenilor j a vre lor! lasati oamenii sa munceasca liber si sa traiasca. luati labele de pe Constitutia Roamniei! ceea ce faceti este INFLATIE PROVOCATA LA ORDINUL STRAINILOR, INTERZICEREA MUNCII LIBERE, DISTRUGEREA LIBERTATII – PATURII DE MIJLOC A SOCIETATII, PENTRU A NATIONALIZA PROPRIETATILE OAMENILOR! ASTA IN TIMP CE VOI VINDETI TARA LA BUCATA, ZACAMINTE SI PAMANTURI RARE IN INTREGIME, PENTRU BENEFICIUL PROPRIU! TREZITI-VA BHAI! NU MAI ACCEPTATI POMANA, MAH! AVETI DREPTURI, CASTIGATE CU SACRIFICIU DE SANGE IN 1989! CANAPELISHTI-TELENOVELISTI CE SUNTETI!

  2. Economia de piata socialista multilateral dezvoltata. vedeti voi dupa alegeri

  3. Aflam ca exista crestere neexcesiva ba chiar foarte necesara firmelor baietilor. 😉

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.