Deschidere spectaculoasă a Festivalului Thaliei de la Sibiu

Săli pline şi o mare de oameni pe străzile Sibiului. Toată lumea râde, cântă şi dansează.

Toţi vor să se bucure de spectacolele de stradă, de dans, muzică şi circ. Timp de 10 zile, Sibiul se transformă în cea mai mare scenă pentru artele spectacolului din Europa. Primele zile de FITS 2018 aduc bucurie și pe străzile orașului, iar pe 8 și 9 iunie toți cei ce se vor afla în Piața Mare, Parcul Cetății sau Parcul Astra vor avea ocazia să-i urmărească pe cei de la Compagnie Carabosse și spectacolul lor de excepție, Pasiunea focului. Piața Habermann, un nou spațiu de joc inaugurat odată cu această ediție, a programat spectacole inedite, pline de voie bună. Anul acesta, programul outdoor al festivalului este posibil datorită Băncii Transilvania.

Apoximativ 127.000 de spectatori din ţară şi din străinătate au participat în prima zi a Festivalului.

Seara a început şi s-a terminat cu impresionante jocuri de artificii.

Festivităţile au început cu expoziţia Micro-Folie SIBIU aflată la Casa Artelor, o călătorie virtuală printre 500 de opere de artă, care reprezintă o ofertă culturală unică, realizată de Ministerul Culturii Francez și coordonată de La Villette, în parteneriat cu 12 dintre cele mai mari muzee din Franța: Louvre, Château de Versailles, Centre Pompidou, La Villette, Musée Picasso, Musée du Quai Branly, Philharmonie de Paris, RMN Grand Palais, Cité des sciences et de l’industrie, Arab World Institute, Opera din Paris, Musée d’Orsay și Festivalul de la Avignon.

Aducând laolaltă peste 500 de opere de artă, acest muzeu unic este o călătorie digitală dedicată atât tinerilor, cât și vârstnicilor, ducându-ne din Antichitate până la explorarea spațială. În strânsă legătură cu muzeul digital, sunt puse la dispoziția publicului un colț al realității virtuale și un altul al proiectelor de bricolaj, deschise tuturor celor care vor să își dezvolte creativitatea. Vernisajul expoziției a avut loc ieri, la ora 16:00.

Tot ieri, a fost vernisată în prezența autorilor expoziția Focus FITS 25, formată din lucrările fotografilor oficiali ai festivalului: Paul Băilă, Adrian Bulboacă, Dragoș Dumitru, Sebastian Marcovici, Mihaela Marin și Maria Ștefănescu.

Artistul Dan Perjovschi și Teatrul Național „Radu Stanca” celebrează Centenarul României moderne și sfertul de secol FITS, printr-o instalație artistică cu magneți. Instalația, intitulată Cerul de magneți a fost amplasată pe tavanul peronului Teatrului Național „Radu Stanca”, și e formată din magneții aduși din călătoriile celor care au răspuns apelului TNRS de a trimite gândul bun și magnetic din vacanță.

Bine aţi venit în lumea Circului, “Între cer şi pământ”

O combinație captivantă de numere de cabaret, circ și acrobații, în regia lui Scott Maidment, care a sedus publicul internațional în stagiuni jucate cu casa închisă peste tot în lume, de la Londra la München, de la Auckland la Adelaide, de la Bogota la Bruxelles. Între Cer și Pământ transportă publicul într-o lume subterană sinistră, cu contorsiuni care îți întorc stomacul pe dos, acrobații care îți taie respirația și cascadorii incredibile. Muzica este o forță dominantă în acest spectacol, compusă în exclusivitate de Sxip Shirey din New York. Maestrul de ceremonii, Elyas Khan (UK), se află în fruntea formației de muzică live, producând zgomote acustice și electrice ireverențioase și ritmuri jucăușe și sexy, acompaniat de muzicienii Mick Stuart și Eamon McNelis (AUS).

Distribuția internațională de excepție a spectacolului îi include și pe: Heather Holliday, o frumusețe de epocă și înghițitoare de săbii din Coney Island; Antonio Vargas Montiel (Spania), maestrul prăjinii chinezești, care sfidează gravitația; Marco Motta (Brazilia), contorsionistul aerian; Hilton Denis (Austria), senzaționalul dansator acrobat; rafinata acrobată aeriană, Evelyne Allard (Canada); și Tigris (germania), contorsionistul extraordinar care te zăpăcește. Nu ratați acest spectacol atât de fierbinte, încât Madonna l-a văzut de două ori.

Aproape de perfecțiune este un one-man show cu jonglerii atipice, care trezește sentimente puternice.
Având o simplitate estetică extraordinară, spectacolul francez
Aproape de perfectiune ne conduce în lumea aventurilor interioare ale personajului, unde vom descoperi cum o scenă goală se poate întoarce cu susul în jos. Cu ajutorul a zeci de bile roz intens, omul se zvârcolește, imprimând noi coduri disciplinei sale și creând un limbaj nou. Ne conduce prin labirintul său imaginar cu noduri umane, contorsionări și alte surprize, comportamente și jonglerii neașteptate. E povestea unui mod de viață, trăită pe granița dintre nebunie și perfecționism, trecând de la entuziasm la furie și de la neputință la bucurie. E istorisirea unei modalități de a aborda situații care nu ies conform planului.
E o dinamită cu fitil scurt în acțiune.

Se poate întâmpla ceva oricând…
Pare că totul e posibil!

Regia îi aparţine lui Miguel Gigosos Ronda

Decorul spectacolului Revoltă prin muzică este o fabrică. Munca din această fabrică are legătură cu muzica și cu circul. Printre sarcinile lor se numără echilibristica și cascadoriile aeriene, ghidate de ritmul instrumentelor muzicale basce unice.
Revoltă prin muzică este un spectacol muzical de circ contemporan care spune povestea unei răscoale dintr-o comunitate mică, când un grup de femei și bărbați au înfruntat abuzul pe care îl sufereau la locul de muncă. Personajele trec de la absurd la comic.

Regia acestui spectacol spaniol este Adrian Schvarzstein

Cu Muzica în jurul lumii

Sezonul portughez va fermeca, cu siguranţă inimile melomanilor. Fermecătoarea   Mísia interpretează De la Fado la Tango.

Ea a trebuit să-și croiască propriul drum în Fado și probabil de aceea este numită şi anarhista muzicii Fado. S-a născut în Porto (Portugalia), şi provine dintr-o familie numărând mai multe generații de artiști. Mama sa a fost dansatoare și bunica sa a fost actriță de teatru muzical şi burlesc. A trăit în orașul ei natal până la finalul adolescenței, când deja cânta ocazional ca amatoare la cluburile de Fado. La vârsta de 20 de ani s-a mutat la Barcelona. În 1991, după ce fusese dansatoare și cântăreață în teatru muzical și televiziune, a decis să se întoarcă în Portugalia. S-a stabilit în Lisabona și a început să-și construiască propriul repertoriu Fado. A luat legătura cu poeți, compozitori, soliști, scriitori, fotografi, designeri și stiliști portughezi, pentru a-i pune în contact cu viziunea ei despre Fado. Mísia și-a creat propriul ei sunet, a înregistrat cu un trio de chitară tradițională și, din când în când, a adăugat instrumente inspirate din copilăria ei, precum acordeonul și vioara. Cu stilul ei de Fado „contemporan”, a avut succes în Spania, apoi în Japonia, Germania și Portugalia, unde a fost decorată cu Medalia de Merit și a primit Premiul „Amália Rodrigues” la categoria „Revelații internaționale”.

Fado Violado este un proiect conceptual musical de la Fado la Flamenco, realizat de Ana Pinhal, o cântăreață renumită de muzică fado din Porto, şi compozitorul Francisco Almeida.

Fado – între iubire şi păcat cu Ana Sofia Varela şi António Dias (chitară portugheză, António Neto (chitară clasică), Maximo Ciuru (bas).

În 2005, Ana Sofia Varela a primit Premiul pentru cea mai bună solistă de muzică fado, acordat de Fundația Amália Rodrigues. A jucat într-un film despre muzica fado, produs de Carlos Saura, împărțind ultima scenă cu Carminho, Ricardo Ribeiro, Pedro Moutinho… În 2009, Ana Sofia Varela a lansat un nou album, Fados de Amor e Pecado. Produs de João Monge și João Gil, acesta a câștigat în 2010 Premiul pentru Albumul Anului, oferit de Fundația Amália Rodrigues.

În cadrul Sezonului coreean, merită amintit TAGO & AtoBIZ Ltd. Un spectacol de percuție captivant, intens și înviorător! TAGO înseamnă “iluminarea lumii prin bătaia tobelor”. Spectacolele sunt construite pe baza unei teme muzicale pe „Buk”, o tobă tradițională coreeană. Membrii companiei cântă la o serie de instrumente coreene – de la tobe uriașe la instrumente mici de percuție – și interpretează mișcări de arte marțiale. Muzica este foarte senzuală, intensă și rafinată. Muzica tradițională coreeană, „Gugak”, are o istorie mai lungă de 1.000 de ani. Aceasta a suferit multe schimbări din antichitate și până în prezent și a modelat muzica coreeană contemporană. Muzica pe care o interpretează Grupul TAGO & AtoBIZ Ltd astăzi conține rămășițe din moștenirea culturală a strămoșilor noștri și s-a format de-a lungul a cinci mii de ani de istorie.

Revista The Times nota: „o etalare extrem de captivantă de mișcări precise și percuție viscerală”.

Sezonul românesc se remarcă, prin altele, prin Variaţiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach, interpretat de  SoNoRo (Vioară: Daniel Rowland, Violă: Răzvan Popovici, Violoncel: Justus Grimm)

În acest an, Festivalul SoNoRo împlinește 12 ani de existență, fiind deja un reper cultural, atât la nivel național, cât și internațional. SoNoRo este un festival modern și inovator, care, prin programe deosebite și săli de concerte diverse, printr-un adevărat melanj între diferite genuri muzicale și prin interpretări de excepţie, demonstrează unui public cât mai larg că, în societatea contemporană, muzica de cameră reprezintă o formă de comunicare pasionantă, accesibilă, și mai ales necesară. În fiecare an, festivalul atrage peste 10.000 de persoane la concertele sale. Asociația Sonoro a reușit, chiar după prima ediție, să includă festivalul într-o rețea de festivaluri din întreaga lume. Printre parteneriatele muzicale prestigioase inițiate, SoNoRo a colaborat cu Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, cu Festivalul TIFF din Cluj-Napoca și cu Chiemgauer Musikfrühling (Germania) și urmează să continue colaborarea cu Kobe International Music Festival (Japonia), Emiglia Romagna Festival (Italia), Elverum Festspiele (Norvegia), Festivalul Gmunden (Austria), Music at Plush (Anglia), Festivalul „Tartini”, Piran (Slovenia), cu unele dintre ele concepând programe comune, prezentate publicului în ambele țări, aducând artiști români în străinătate și permițând altor artiști de renume internațional să debuteze în România.

Ediția de anul acesta a Festivalului se va desfășura între 27 octombrie şi 14 noiembrie. Vor participa peste 25 de muzicieni, printre care îi amintim pe celebrele pianiste Diana Ketler (Marea Britanie) și Nino Gvetadze (Olanda), cunoscuții violoniști Mihaela Martin (România), Philippe Graffin (Franța) și Alina Pogostkina (Germania), violonceliștii câștigători ai unor importante festivaluri și care au urcat pe cele mai cunoscute scene din întreaga lume: Giovanni Sollima (Italia), Frans Helmerson (Suedia) și clarinetistul Thorsten Johanns (Germania). Printre sălile și spațiile neconvenționale alese pentru concertele din acest an se numără: Palatul Cotroceni, Ateneul Român, Palatul Cercului Militar, Muzeul Național de Artă al României, Catedrala Sf. Iosif, Hanul Gabroveni, Aula Universității de Studii Economice și câteva locuri surpriză.

Sezonul Polonez include spectacolul muzical Singurătatea lui Dumnezeu în oameni, intrepretat de Karolina Cicha & Elżbieta Rojek. Spectacolul se referă în mod special la tradițiile sacrale și multiculturale din regiunea Podlaskie, din nord-estul Poloniei, de unde provine Karolina Cicha, unde structura muzicii sacre este foarte interesantă: unele religii au dat curs unor tradiții bogate de interpretare (cum ar fi cântecele ortodoxe polifonice sau cântările lăutarilor evrei, klezmer, de sabat), altele (precum islamismul tătarilor) au propriile lor tradiții de interpretare melodică a Cărții Sfinte, iar altele au reunit diverse stiluri muzicale de-a lungul secolelor (Catolicismul: de la cântul gregorian, la muzica clasică și gospel). Concertul încearcă să prezinte acest mozaic într-un program coerent și sensibil. Melodiile vor fi completate de o serie de limbi sacre: slavonă de rit vechi, latină, arabă, ebraică și poloneză. Selecția de versuri se axează pe cele mai vesele și luminoase elemente din fiecare religie, pe afirmațiile acestora de laudă, cinste și mulțumire.

Să mai amintim şi de Mamselle Ruiz, cântăreață de origine mexicană, stabilită în Montreal. Festivă, romantică, presărată cu ritmuri de jazz și latino-americane, muzica ei este influențată de propria ei combinație de culturi, de la Nord la Sud. Mamselle a primit mai multe premii în Canada, iar Radio Canada a numit-o „revelația” genului „world music” pentru perioada 2013-2014. Carisma ei, prezența scenică și atracția magnetică, precum și prestația sa emoțională i-au deschis calea către faimosul Cirque du Soleil, unde a susținut o serie de concerte.

FITS 2018 propune o nouă direcție artistică pentru concertele din Piața Mare

Youngr, SUPERORGANISM și KillASon sunt cele trei trupe de muzică nouă care vor concerta în Piața Mare a Sibiului. Cu milioane de vizualizări pe Youtube și show-uri multimedia de excepție, artiștii invitați la festival vor face, cu siguranță, deliciul celor care se vor afla la Sibiu în week-end-ul 15-17 iunie. SUPERORGANISM e o trupă transatlantică formată dintr-un grup de muzicieni internaționali, obsedați de cultura pop, și Orono, o vocalistă de origine japoneză din Maine, New-England. Formația a debutat în 2017 cu piesa pop, tehnicoloră și idiosincratică, Something For Your M.I.N.D. Piesa a devenit un hit, făcând imediat senzație pe internet și la radio (fiind difuzată de Frank Ocean și Ezra Koenig în emisiunile radio prezentate de ei). A fost urmată de It’s All Good și Nobody Cares, ambele piese cu ritmuri intoxicante și o continuare pe măsură a debutului lor fulgerător. De atunci, Superogranism este dus de valul succesului obținut de pe urma proiectului enigmatic, lansat online, a spectacolelor lor internaționale de debut cu casa închisă, a aparițiilor lor la emisiuni TV precum Jools Holland și a prezenței lor îndelungate în topurile BBC Sound of 2018 și VEVO DSCVR – iar acum își promovează albumul de debut, spectaculos de optimist, în care trupa clădeşte o lume fantastică. La FITS vor concerta pe data de 15 iunie, de la ora 22:45.

Apreciat atât de presa franceză (Les Inrocks, Trax, Noisey etc), cât și de cea internațională (The New York Times, The Quietus), KillASon se află în plin proces de dezvăluire completă a carismei sale prin stilul vibrant și hibrid de hip-hop. După albumul exuberant The Rize, lansat în 2016, și la câteva luni de la lansarea albumului său melodic, STW1, Marcus Dossavi-Gourdot revine în 2018 cu albumul STW2, a doua parte și încheierea fantasmagorică a dipticului Strange The World (STW), în care universul lui KillASon devine mai rafinat din punct de vedere muzical și vizual.

Astfel, nu e de mirare că KillASon a reușit, la doar 23 de ani, să-și lanseze propria casă de discuri, SUPANOVA. În prezent, el explorează un stil de muzică rap mai personal, dar extrem de conștiincios, interpretat în limba engleză și influențat, în principal, de artiști americani (Michael Jackson, Busta Rhymes, Outkast, Lil Wayne…). KillASon, care este și dansator în trupele Wanted Posse și Undercover, este un personaj unic cu abilitatea de a fermeca publicul din întreaga lume și ajunge în România, la Sibiu, pe 16 iunie, de la ora 22:15.

De la debutul său de anul trecut cu single-ul lansat independent, Out Of My System, Youngr, acest muzician multi-talentat, a strâns peste 34 milioane de ascultări pe Spotify, 26 milioane de vizualizări pe Facebook, 4 milioane de vizualizări pe YouTube și a suținut turnee cu casa închisă în Europa și America de Nord. Spectacolul său live fenomenal a fost selecționat în peste 50 de festivaluri, inclusiv SXSW, Latitude, Ultra Music Festival, Montreux Jazz Festival și The Meadows Music & Arts Festival.

Inițial, înainte de lansarea primului său album, Youngr s-a făcut cunoscut prin videoclipurile sale live remarcabile, filmate într-un singur cadru, și prin înregistrările sale neoficiale numai bune pentru dans, precum cover-ul său după piesa Sweet Disposition a trupei Temper Trap, devenit viral și adunând 15 milioane de vizualizări doar în primele două săptămâni. Pe 17 iunie, de la ora 22:15, în Piața Mare a Sibiului.

Constantin Chiriac a primit ieri titlul de „Cetățean de Onoare”

Laudatio a fost citit de către prof. univ. dr. Constantin Oprean, care a pus accent pe contribuția lui Constantin Chiriac, prin FITS și TNRS la dezvoltarea Sibiului.

Mulțumesc Consiliului Județean pentru că a considerat utilă implicarea mea în viața județului Sibiu și pentru dorința de a-mi acorda acest înalt titlu de Cetățean de Onoare al acestei minunate părți ale României. Este un moment emoționant. Vreau să mulțumesc tuturor celor care au înțeles că a dărui este, de fapt, principala dimensiune pe care viața unui om o poate avea, în condițiile în care reușim să înțelegem că viața este cel mai important dar pe care îl avem și pentru care noi, personal, nu am făcut nimic. Sper, din toată inima, ca tot ceea ce fac, tot ce lucrez cu toți partenerii, colaboratorii și studenții mei, să însemne, pe mai departe, o mare dimensiune a acestui verb: a dărui”, a declarat Constantin Chiriac.

Directorul Festivalului de la Edinburgh, Fergus Linehan, este prezent azi şi mâine la Sibiu. El va viziona spectacolele Povestea prinţesei deocheate, în regia lui Silviu Purcărete, şi Trei surori în interpretarea artiştilor de la Novosibirsk.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.