VIDEO AICI
Arheologii Muzeului Național al Banatului (MNB) au finalizat. săptămâna trecută, cercetările pe cel de-al șaptelea sit arheologic identificat pe traseul viitoarei linii ferate Timișoara Est – Lugoj. În paralel cu procesul de construcție a căii ferate, specialiștii lucrează la documentarea și prelevarea vestigiilor afectate de proiectul investițional.
Potrivit muzeului, până în acest moment, cercetările arheologice din cadrul acestui tronson au scos la lumină mărturii istorice databile începând cu perioada neoliticului timpuriu (cca. 5950-5850 a.Chr) până în perioada epocii moderne.
Situl de la Izvin-Obiectiv 6 (oraș Recaș) s-a remarcat prin identificarea unei zone metalurgice care datează cel mai probabil de la mijlocul mileniului I p.Chr. Structurile identificate ne vor ajuta să înțelegem mult mai bine etapele prelucrării fierului din zona câmpiei bănățene, de la producerea cărbunelui necesar reducerii minereului de fier, la prelucrarea efectivă a lingourilor rezultate.
Dintre structurile metalurgice descoperite, un cuptor utilizat în reducerea minereului de fier a fost selectat pentru prelevarea in situ și transportat ulterior în depozitele Muzeului Național al Banatului pentru cercetarea și posibila expunere într-una dintre expozițiile viitoare, mai precizează MNB.
Comentariile sunt închise.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.
Daca n-au gasit urme ale ascendentilor unguri, nu am facut nimic…
Cum dracul se face când se construiește ceva în colonie hop apar ONG-urile lui Gyuri Soroș…!…
In Repertoriul Arheologic Naţional (RAN) sunt mentionate in zona Izvin – Recaș:
158350.01 Situl arheologic de la Izvin – După Vii/ Obiectiv 1. Aşezare deschisă Neolitic (mil. VI BC).
158323.01 Aşezarea de epoca neolitică de la Recaş – Obiectiv 4. Aşezare Neolitic (Starčevo-Criş/(6200-4500 BC)
Care confirma rezultatele descopririlor arheologice recente din aceasta zona (cca. 5950-5850 BC).
DEH … ISTORIA (cea STRAVECHE a NEAMULUI de pe acest TARAM inca din Neolitic/mileniul VI BC) BAT’O VINA !
@Linderman?
Ca exista o lege prin care se cere „descarcarea arheologica”? Poate nu stii dar in Banat s-a descoperit cea mai veche CETATE aprox. 1.800 de ani iHr. Pt vanturatorii de lume, este neplacut sa vezi ca un popor dainuie de 40.000 de ani conform descoperirilor unui grup de arheologi straini, ca sa nu fie ceva subiectv…
Acolo isi faceau conationalii nostri maghiari roti din fier, tronuri de fier si coroane din fier ptr Horia, Closca si Ghe Doja……[Rumburak]