Descoperire surprinzătoare despre univers

Noi informaţii coroborate referitoare la observaţia deconcertantă conform căreia universul se extinde mai rapid decât se preconiza anterior i-au determinat pe oamenii de ştiinţă să caute o cauză – poate un factor necunoscut ce implică misterioasele componente cosmice energia întunecată şi materia întunecată, relatează Reuters care citează un studiu publicat luni.

Datele obţinute timp de doi ani de la telescopul spaţial James Webb al agenţiei spaţiale americane NASA au validat constatarea anterioară a telescopului spaţial Hubble, conform căreia rata de expansiune a universului este mai rapidă – cu aproximativ 8% – decât ar fi de aşteptat pe baza cunoştinţelor astrofizicienilor despre condiţiile iniţiale din cosmos şi despre evoluţia acestuia de-a lungul a miliarde de ani. Discrepanţa este denumită „Tensiunea Hubble”.

Observaţiile efectuate de telescopul Webb, cel mai performant telescop spaţial, par să excludă ideea că datele obţinute de predecesorul său, Hubble, ar fi fost cumva eronate din cauza unei erori a instrumentelor.

„Acesta este cel mai mare eşantion de date ale telescopului Webb – primii săi doi ani în spaţiu – şi confirmă constatarea enigmatică a telescopului spaţial Hubble cu care ne luptăm de un deceniu – universul se extinde acum mai rapid decât pot explica cele mai bune teorii ale noastre”, a declarat astrofizicianul Adam Riess de la Universitatea Johns Hopkins din Maryland, SUA, autor principal al studiului publicat luni în Astrophysical Journal.

„Da, se pare că lipseşte ceva din ceea ce cunoaştem despre univers”, a adăugat Riess, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 2011 pentru descoperirea faptului că Universul este în expansiune accelerată.

„Înţelegerea noastră a universului conţine multă lipsă de cunoaştere cu privire la două elemente – materia întunecată şi energia întunecată – iar acestea reprezintă 96% din univers, aşa că nu este puţin lucru”, a precizat el.

„Rezultatele telescopului Webb pot fi interpretate prin a sugera că ar putea fi necesară revizuirea modelului actual al universului, cu toate că în acest moment este foarte dificil să precizăm cum arată acesta”, a declarat Siyang Li, doctorand în astronomie şi astrofizică la Johns Hopkins şi coautor al studiului.

Materia întunecată, despre care se crede că reprezintă aproximativ 27% din univers, este o formă ipotetică de materie care este invizibilă, dar despre care se presupune că există pe baza efectelor sale gravitaţionale asupra materiei obişnuite – stele, planete, sateliţi, toate lucrurile de pe Pământ -, care reprezintă aproximativ 5% din univers.

Energia întunecată, despre care se crede că reprezintă aproximativ 69% din univers, este o formă ipotetică de energie care pătrunde în zone vaste ale spaţiului, care contracarează gravitaţia şi determină expansiunea accelerată a universului.

Ce ar putea explica rata de expansiune anormală? „Există numeroase ipoteze drept posibile explicaţii, care implică materia întunecată, energia întunecată, radiaţia întunecată – de exemplu, neutrinii (un tip de particulă subatomică fantomatică) – sau faptul că gravitaţia însăşi ar avea unele proprietăţi exotice”, a declarat Riess.

Recomanda

17 Comentarii

  1. Avem dovada indubitabila ca mintile intunecate de ateism marcsist/bolsevic emit teorii bazate pe siruri de presupuneri care se exclud reciproc intr-o expansiune des crei Erata…Ceva ramane batut in cuie, teoria big bang adoptata pentru a contesta CREATIA DIVINA!!! Nici aceasta teorie nu a existat anterior, avand rolul sa excluda teoria precedenta, teoria Steady State!!!

  2. O descoperire surprinzatoare care nu e nici o surpriza.
    Singura surpriza e ca nu puteti sa emiteti nici o surpriza!

  3. Pe materia aia întunecată sigur era călare și un rus că fără ăștia nici nu poate exista Universul.

  4. Incredibil. Infinitul se extinde. Abia acum e clar de ce pe cocioc Padurea se tot extinde. Se extinde si ea odata cu universul. Tii…asa ceva!

  5. Accelerarea expansiunii Universului Extragalactic si existenta Energiei Negre (DE, 66% din substanta Universului) sunt vechi si cunoscute (puse in evidenta prin studiul supenovelor din galaxii indepartate) inca din anii 1998.

  6. In fiecare secunda cam un triliard de particule de DE si DE, trec prin noi, neinteactionand gravitational cu materia obisnuita …

  7. Si care asigura PERMANENTA noastra LEGATURA cu Universul Extragalactic.

  8. Prin corpul nostru trec in fiecare secunda cam 1 trilion de particule elementare si cam 1 triliard de particule de DE si DM. Aceasta este legatura noastra INTIMA si INTRINSECA cu Universul Extragalactic.

  9. In cursul expansiunii si racirii adiabatice (fenomen fizic natural) a Universului Extragalactic (un obiect astronomic oarecare) … s-au format si particulele elementare (in primele fractiuni de secunda din existenta sa), si atomii (de H in primele secunde din existenta sa), s-a decuplat materia de radiatie (in primii 300.000 de ani din existenta sa), s-au format si galaxiile (in primele milioane de ani de la formarea sa), si stelele si sistemele exoplanetare din galaxii (in primele sute de milioane de ani de la formarea sa), a elementelor mai grele din stele (C, N, O, Mg, Si, Fe, in primul miliarde de ani din existenta sa), a macromoleculelor si a compusilor organici (pe corpurile ceresti din sistemele exoplanetare), a vietii celulare si multicelulare pe Pamant/a treia planeta din Sistemul Solar (acum 3 miliarde de ani), a florii si faunei pe Pamant (acum 800 de milioane de ani) … a primatelor pe Pamant (acum 15 milioane de ani) si a speciei Homo Sapiens care a evoluat din acestea (acum 300.000 de ani).
    Cine NU CREDE aceasta inlantuire NATURALA de fenomene din EVOLUTIA Universului Extragalactic (de acum 13.8 miliarde de ani si pana azi) … sa „incerce” sa creeze intai Pamantul, apoi Soarele, apoi stelele, apoi braul luminos al Galaxiei Calea Lactee … si toate astea in primele patru zile ale „creatiei” (345,600 de secunde), si apoi, in ultimile doua zile (172,800 de secunde) sa ceeze si viata pe Pamant (descrise in Facerea 1) … ca mai apoi sa se „odihneasca” in cea a saptea zi (asa cum apare descrisa in primele patru versete din Facerea 2). Precum micul omulet verde, „inchipuit antropomorf si antropocentrist”, dintr-o anume carte … INCERCATI baieti INCERCATI !!!

  10. Asa incat, datele de observatie astronomice si cosmologice (in profunzimea spatio-temporala a Universului Extragalactic) permite CUNOASTERII UMANE (numita umil STIINTA) de AZI sa CONTESTE Facerea 1-2 de acum 2500 de ani.

  11. Asa incat, datele de observatie astronomice si cosmologice (in profunzimea spatio-temporala a Universului Extragalactic) permit CUNOASTERII UMANE (numita umil STIINTA) de AZI sa CONTESTE Facerea 1-2 de acum 2500 de ani.

  12. Universul Extragalactic a fost UN OBIECT (astronomic) OMOGEN si IZOTROP in primii 300.000 din existenta sa. De abia atunci cand are loc decuplarea materiei de radiatie (380.000 de ani) incepe racirea si fragmentarea componentei sale materiale. Materie care devine dominanta de tip structura filamentara la mare scara la 1 milion de ani de existenta a Universului Extragalactic. Cea care se fragmenteaza, mai apoi, in nori protogalactici si in galaxii (odata cu aprinderea primelor stele) in perioada 1-100 de milioane de ani de existenta a Universului Extragalactic.
    Componenta de radiatie ramanand in continuare cvasi omogena si izotropa in cursul racirii sale, observata azi ca CMB (Cosmic Microwave Radiation) de 2.7 K (cea care apare si in zgomotul de fond radio si TV).
    Ceea ce contrazice intinderile de ape.

  13. Râdeți voi, râdeți dar ce o să facă bieții”cercetători” care au inventat și dezvoltat teoria cu care puteau s-o țină din conferință în simpozion până la pensie și încă și după? Auzi bre, nu s-o fi stricat telescopuălasiarată prostii? Cum naiba să se fim într-o gaură neagră masivă care e tot mai largă înăuntru decăt de undeveneam de afară? Cum naibasăvedem dilatarea spațiului spre centru și galaxii de la margine care dispar când depășesc viteza luminii din sectorul nostru? Nu se poate! Materia aia neagra e p-acileadar n-o vedem, n-o auzim și nu știm nimic de ea, de-aia e bunăteoria, să se postuleze! Dacă practica n-o confirmă, treabă ei, noi am încercat!

  14. Râdeți voi, râdeți dar ce o să facă bieții”cercetători” care au inventat și dezvoltat teoria cu care puteau s-o țină din conferință în simpozion până la pensie și încă și după? Auzi bre, nu s-o fi stricat telescopu ăla și arată prostii? Cum naiba să fim într-o gaură neagră masivă care e tot mai largă spre înăuntru decăt de unde veneam de afară? Cum naiba să vedem dilatarea spațiului spre centru și galaxii de la margine care dispar când depășesc viteza luminii din sectorul nostru? Nu se poate! Materia aia neagra e p-acile adar n-o vedem, n-o auzim și nu știm nimic de ea, de-aia e bună teoria, să se postuleze singură! Dacă practica n-o confirmă, treaba ei, noi am încercat!

  15. In toată povestea asta a astronomilor și a astrofizicienilor sunt o mulțime de fracturi logice,.De stai strîmb și gîndești firesc, vei putea pune niște intrebări la care cu siguranță nu au răspuns,.Iar ceea ce se știe azi e incă infim, deci să tragi concluzii,..și axiome,. e prostie..

  16. Inexi.stent.ul la care bate cruci si pupa icoane Charlie este ilegal de 2.000 de ani ! Asta nu deranjeaza pe cineva, cum poti fi deranjat de ceva care nu exista, doar nu esti Lasconi la Cotroceni.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.