Despăgubirile pentru Roșia Montană sunt mari? Să vedeți cât cer regenerabilii

Martin Moise, vicepreședintele patronatului regenerabilelor PATRE, a atras atenția că statul român se află în pericol de a plăti investitorilor sume mult mai mari decât cele estimate inițial în cazul Roșia Montană. Acest avertisment a fost făcut în cadrul conferinței Romanian Green PPA.

„Trebuie să fim conștienți de sumele enorme care provin din sectorul energiei regenerabile și pe care România va trebui să le plătească. Aceste sume, care vor fi decise în acest an și în anul viitor, ar putea urma același tipar ca în cazul Roșia Montană – statul nu a acționat înțelept. Chiar este posibil ca nota de plată să fie și mai mare decât în cazul Roșia Montană, care este, poate, mai cunoscută”, a declarat Moise.

Gabriel Resources, compania care a concesionat zăcămintele de la Roșia Montană, cere statului român despăgubiri de 6,6 miliarde de dolari.

La ICSID, centrul de soluționare a disputelor privind investițiile de la Banca Mondială, unde se judecă și cazul Roșia Montană, sunt înregistrate mai multe procese intentate de investitori împotriva României în diverse spețe, dar care au, în general, aceeași temă – schimbarea regulilor și a legislației, fie că este vorba despre modificarea vechilor scheme de sprijin, fie că este vorba despre impozite suplimentare.

Conform datelor disponibile pe site-ul ICSID, România este implicată în patru procese, dar numărul investitorilor care se simt nedreptățiți este mult mai mare. De exemplu, într-un caz deschis în 2020, există 44 de reclamanți, dintre care 28 sunt investitori și 16 firme, cu investiții în parcuri fotovoltaice din 7 țări diferite. Moise a subliniat și acțiunile recente ale ANAF, care au condus la noi procese, prin impunerea unor obligații fiscale suplimentare asupra operatorilor din domeniul regenerabilelor, inclusiv cu aplicare retroactivă.

„Trebuie să învățăm din experiența primului val al regenerabilelor pentru a aplica lecțiile acum, în al doilea val. Acum 10-11 ani, aveam planuri pentru 20.000 MW, dar în final s-au construit doar 5.000 MW din cauza problemelor la racordare. Acum avem planuri pentru 40.000 MW, iar toate aceste proiecte necesită modernizări majore ale rețelelor – chiar și pentru parcurile mici de 3-5 MW, este nevoie de întărirea a jumătate din rețeaua din Transilvania”, a adăugat Moise.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4644 Articole
Author

16 Comentarii

 1. Păi se pare că ”statul” niciodată nu acționează ințelept,..Dimpotrivă ințețepciunea ”statală” mereu e doar in folosul unora,..foarte patrioți..Deci, ce ai de făcut in acest caz ?? Te lași la muls sau jupuit ?? Mai ai o cale,. O vei urma sau ți-e frică de singurătate..de AUTONOMIE.

 2. …din cate stiu, de ani de zile platesc in factura de energie niste certificate verzi, banii ajungand la acesti investitori…nu-mi aduc aminte sa fi venit cineva sa-mi spuna ca sunt actionar la vreuna dintre aceste firme…este traducerea in practica a zicalei si penetrat, si cu banii luati…

 3. …pt ursulet…la ce saracie lucie este pe-acolo, pe la autonomi, veti fi putin spre deloc afectati, n-aveti de unde…daca va taie bucale pomana, in doua saptamani nici cartofi nu mai aveti…

 4. Cu atâtea procese,si cu atâtea zeci de miliarde pretentii procesuale România riscă să fie scoasă la licitatie bucățică cu bucățică,cu tot cu regnul animal si uman care paște câmpurile verzi mioritice !Doamneeeee,pe mâna cui a încăput această țară,ce gunoaie de indivizi au guvernat-o?!…

 5. statul de drept de care se vorbeste penalizeaza prostia,megalomania si orgoliile tipic romanesti…toate in spatele …asigurarii securitatii la marea mneagra si toate alelalte fantezii cu care se alim enteaza analfabetii functionali 44 la suta si mai mult din romania proasta…neoimperialismul nu se face cu cizme de ocupatie …se face dinm pix cu ajutorul analfabetilor functionali bastinasi in functii de c onducere…

 6. …pt basti…gunoaie gen psd/pnl/udmr/usr…adica reprezentantii acestora, votati de populime…

 7. Cât de tâmpiți, incompetenți și nepăsători putem fi, noi românii? Le-am făcut fel de fel de înlesniri și acum ne-au prins pe picior greșit și evident, nu ne iartă. Să plătească aia care au greșit ( dacă au cum ).

 8. Nu bucățică cu bucățică, ci toată deodată. Vom rămâne fără țară, noi popor de doi lei.

 9. AUTONOMIA INDIVIDUALA singurul mod de a te rupe de acest SISTEM PRAZITAR DE INCOMPETENTI,IMPOSTORI SI SABOTORI care distrug pe tot ce pun mana.

 10. problema e ca tara e condusa de tradatori. lafel ca restu europei. se face orice pentru exterminarea albilor, culturii lor si a tarilor lor

 11. …pt imre…o metoda mult mai sigura, in care aveti o practica indelunga: sinuciderea…autonomia individuala a disparut in momentul aparitiei proprietatii private…numai pe lumea cealalta ar trebui sa fie ce-ti doresti…daca nu cumva s-a gasit cineva si acolo sa organizeze lucrurile…

 12. Cum dracu comunștii aveau bani să deie și la altii și ăstea de acuma ne- au vândut cu totul și an de an is tot mai datori?? Puțintel dacă mai aveați răbdare si nu- l omorati pe Ceașcă acum alta era soarta țării.Si abia e inceputul ,vezi ce a pățit Urcania că a vrut in UE,noi am intrat gratis cred unii dar de fapt am plătit si vom plăti la greu hoților de occidentali.Când ne vom deștepta va fi extrem de târziu…

 13. Astea-s „greșeli” intenționate cu dedicație. Holteni, nu vă lăsați, votați pesedeu’ că e de-ai voștri, care dă la oameni! Lăsați ce zice bozgorii care vă minte sa vă ia Ardealu’ votați Ciolanul!pardon Ciolacu! Că Ciolanul îl iau alții iar voi, găleata, șapca și treej dă lei pă social.Las că e buni și ăștia, ăilanți nu vă dă nimic că e mincinoși!

 14. Nu goana dupa investitori e cauza tragediei actuale, ci prostia politicienilor si lacomia lor. Iar noi ne-am ales tradatorii dupa „inteligenta” noastra. Salvarea e in alegerile din acest an, acum sau niciodata romanii trebuie sa se destepte!…

  „Căci muscoii si bondarii
  Şi-alte neamuri de pădure,
  Pe şoptite, ca tâlharii,
  Umblau mierea să le-o fure.”

 15. Dragi Romani,aceste lepre care nu fac altceva decât să distrugă sa ne indatoreze și să ne fure trebuiesc dați jos de unde s.au cocoțat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.