Despre atenția pe care trebuie să o acordăm Serbiei

În ziua în care scriu aceste rânduri, 3 aprilie 2022, nu știu rezultatul alegerilor prezidențiale, parlamentare și locale din Serbia. Probabil, actualul președinte, Aleksandar Vicic și partidul său, Partidul Progresist Sârb, vor câștiga din nou încrederea alegătorilor. Sau cine știe, poate că opoziția reprezentată de coaliția reunită sub denumirea ”Uniți pentru Victoria Serbiei”, condusă de ex-generalul Zdravko Ponos, va reuși minunea. Dar, ori că unul ori că altul, pentru noi nu contează și iată de ce:

În primul rând, ambele părți propun un discurs internațional duplicitar: Deși afirmă dorința de aderare la Uniunea Europeană, ambii sunt adepții unei politici binevoitoare față de Rusia, neavând nicio problemă în a invoca în mod ipocrit neutralitatea.

Apoi, cu toate că Serbia face parte din Parteneriatul NATO pentru pace, această țară a dat numeroase dovezi de comportament contrar intereselor acestei organizații. De exemplu, în anul 2017 nu a avut nicio problemă să își completeze forțele de aviație achiziționând avioane de luptă MIG 29.

Ba, mai mult decât atât, iată un alt exemplu: Chiar în luna mai a anului 2021, lângă Belgrad au avut loc exerciții militare comune sârbo-rusești care au avut ca obiectiv „distrugerea unor formaţiuni militare ilegale, trageri cu muniţie reală şi acţiuni antiteroriste” (sic!), după cum informa la acea dată ministrul sârb al apărării, Nebojsa Stefanovic. Însă, lucru și mai important, ulterior exercițiilor, regimentul rus a rămas staționat acolo, în Serbia, fapt care ne determină să recunoaștem ceva din tiparul agresiunii Rusiei în sudul Ucrainei, din 2014.

Pe acest fond al alianței nedeclarate a celor două țări, nu e de mirare că la finalul anului trecut, pe 21 decembrie, ambasadorul Rusiei la Belgrad, Aleksandr Boțan-Harcenko declara că ”dincolo de problemele din Kosovo, situația din Balcanii de Vest este agravată de evenimentele din Bosnia și Herțegovina, fapt care provoacă o mare îngrijorare la Moscova” (Rador), lăsând să se înțeleagă că, la nevoie, Rusia va interveni în sprijinul Serbiei.

Cu alte cuvinte, lăsând să se înțeleagă că Rusia ar fi oricând dispusă să deschidă un nou front la doi pași de centrul Europei, loc din care poate ataca oriunde: în Balcani, spre Vest ori, de ce nu, spre România care, nu avem cum să uităm, este amenințată permanent și dinspre Est.

Pe lângă cele de mai sus, mitingurile de susținere a agresiunii Rusiei asupra Ucrainei sau ”comuniunea de sentimente” dintre Serbia și Ungaria, în raport cu aceeași Rusie, nu vin decât să completeze imaginea permanent belicoasă pe care o afișează Serbia.

Ei bine, oponentul de ieri al lui Vucic, ex-generalul Ponos, nu s-a delimitat clar față de această atitudine, de aceea trebuie să înțelegem că Tanda sau Manda, tot aia ar fi. De fapt, dacă ne uităm peste programul propus de Ponos, singura deosebire față de ce a propus Vucic a fost ”necesitatea recuperării instituțiilor statului”, adică, un fel de ”vrem și noi la cașcaval”.

De aceea nu contează cine conduce Serbia, acest stat rămas în urmă din punct de vedere economic față de majoritatea țărilor din Europa și măcinat de un naționalism găunos, explicabil doar în parte prin evenimentele trecutului, pentru că și acolo, la fel ca în Rusia, propaganda patriotardă a spălat milioane de minți.

Desigur, până la urmă, îi privește ce fac la ei în țară, dar aici, noi trebuie să fim mereu în alertă față de ce se întâmplă la Belgrad, pentru că prea multe dovezi de prietenie față de România nu vedem. Nici în trecut, nici chiar în trecutul îndepărtat nu am văzut prea multe semne de prietenie dinspre sărbi, iar ce se întâmplă cu românii din Valea Timocului este, pe cât de strigător la cer, pe atât de revoltător, dar și pe atât de relevant, fiind o dovadă în plus că Serbia nu ne are la suflet.

Nu este de mirare. La repezeală, s-ar putea invoca inamiciția Serbiei față de România prin permisiunea dată avioanelor NATO în 1999 de a ne survola spațiul aerian pentru a bombarda fosta Iugoslavie, în timpul războiului din Kosovo. Dar cred că, de fapt, aversiunea Serbiei față de țara noastră are rădăcini mai vechi, mai profunde și mai grave, fiind alimentată de Rusia, inamicul permanent al României.

Pentru că, pe lângă alte interese expansioniste, Rusia nu a renunțat niciodată la proiectul Panslavist și Pravoslavnic, de aducere sub ”comanda” sa a tuturor statelor slave, de a avea sub control uriașul teritoriu de la Strâmtoarea Bering, la Adriatică.

În timpul Războiului Rece, nu a putut realiza acest lucru, în parte și din cauza lui Iosip Broz Tito, acela care s-a ținut departe de URSS. Dar, acum, se poate gândi lejer la acest scop. Naționalismul sârb, care generează o politică autoritaristă și anti-europeană, face din această țară un aliat de nădejte al Rusiei.

Nici Bulgaria nu nutrește sentimente ostile față de Moscova, în ciuda apartenenței sale la UE și la NATO și în ciuda declarațiilor mai mult de fațadă, făcute la Sofia. Fiți siguri că, dacă pe plan european ar exista o altă realitate geopolitică, Bulgaria s-ar declara imediat aliată a Rusiei.

Iar, dacă adăugăm și politica net favorabilă a Ungariei, față de aceeași Rusie, atunci vom realiza mult mai bine că proiectul Panslavist este pe agenda de lucru a multor capete înfierbântate de la Moscova, Belgrad și pe unde or mai fi ele, prin lumea slavă sau hungrică. Din această perspectivă, trebuie spus că acest proiect presupune desființarea României ca stat unitar sau, în cel mai bun caz, reducerea ei la dimensiunile Olteniei și Munteniei.

De aceea, nu doar că avem motive să fim în alertă permanentă față de Serbia, ci și față de toți vecinii noștri, România de sorginte latină și pacifistă, prin natura ei, stându-le tutror acestor țări ca un ghimpe în coasta proiectelor nebune pe care le nutresc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 20

35 de Comentarii

  1. Beh, așa ar proceda orice om citav la cap! Ceea ce nu e și cazul vostru…Sclaveti soroshisti!

  2. Da, intradevar. Dar oare nu noi ne-am facut-o cand am pus la dispozitia NATO spatiul aerian al romaniei (desi nu eram membrii NATO), pe aici trecand avioanele americane care au bombardat Yugoslavia?! Ce ne-au facut sarbii noua ca sa le facem asa ceva? Si acuma tot noi ne dam consternati?!
    Si mai exista un proverb, „Când doi îţi spun că eşti beat, du-te şi te culcă”. Deci, cand chiar noi spunem ca avem probleme cu toti vecinii, atunci poate ar fi bine ne gandim ce nu facem bine NOI inainte de-a acuza la alibii restul lumii !!!

  3. Da bai papagalilor,cei care tin cu natiunile lor sunt nasoi,pupindosistii bruxeleji e buni, curcubei cu totii.

  4. Tine-ti prietenii aproape iar dusmanii si mai aproape ….. zice o vorba dintr-un stravechi popor

    asadar , ROMANIA & Rep Moldova sa se integreze de buna voie in PAN-SLAVIA .

  5. Azi 3 aprilie,2022 pe noi romanii NU ne intereseaza de alegerile din Serbia,care nu au valoare si efecte politice. Era mai INTERESANT daca abordati un articol despre alegerile din Ungaria lui Victor Orban,care vor avea efecte in toata Uniunea Europeana. Ungaria este azi un „pion” naționalist de destabilizare a coeziunii Europene,cu interese zonale rusofile. Cetatenii etnici maghiari din Romania pot avea o mare influenta in rezultatul final al votului. Acum putem vedea daca acestia SERVESC si interesul politic al Romaniei,sau sunt SOVINI.

  6. Serbia este mai europeana decat se vede. Ca a avut legaturi cu Rusia asta bine cel putin pe timp de pace. Legat de armamentul folosit pana la urma se rezuma la bani. Nu sunt sub presiunea unui conflict ca Ucraina, dar nici nu ii dau banii afara din case. Folosesc ce-au mai folosit si folosit. Ar fi absurd sa cumpere F-16 sau altceva vestic. Partide conduse de ex-generali se pare ca au devenit o moda.

    Pe vremea lui Tito sarbii au dreptul legal sa munceascs in vestul Europei si sa aduca bani acasa. Dupa caderea comunismului nivelul de trai in Iugoslavia in 1990 era net superior celui din Romania. Din cauza razboaielor care au urmat saracia extrema a cuprins multe state desprinse din fosta Iugoslavie. UE ar fi trebuit sa acorde tratament special, ca in Ucraina, sa scada nivelul de saracie. Altfel sunt obligati de nevoie trebuie sa se descurce cum pot si cu cine se poate, China sau Rusia. Cu embargou, bombardamente si restrictii sigur nu ii vei castgi, ii indepartezi.
    Bosnia-Hertzegovina, Kosova, Macedonia, Albania cele mai sarace state impreuna cu republica Moldova, unde migratia est-vest, este cea mai mare est vest.

  7. D-le X, Serbia nu ne-a facut nimic cu exceptia de faptului ca se comporta cum se comporta in Valea Timocului,iar pe de alta parte interesul national e mai presus de orice.Haosul „democratic” a lui Milosevici trebuia oricum stopat.

  8. Jurnalistul Ion Cristoiu a afirmat ieri ca romanii si Romania ar trebui sa voteze cu Maia Sandu, sa o alegem pe ea ca presedinte si in Romania. Iata contextul. Intr-un interviu la Radio Europa Libera, Maia Sandu a replicat extraordinar.

    Reporter: Dar Kievul este suparat pe R Moldova ca nu se alatura sanctiunilor.

    Maia Sandu: Kievul de asemenea permite gazelor rusesti sa treaca pe teritoriul sau catre UE. Sigur ca trebuie sa facem totul ca acest razboi sa se opreasca. Dar sunt anumite lucruri pe care suntem obligati sa le asiguram cetatenilor nostri. Sa lasam tara fara resurse energetice, sa vedem aici o destabilizare a situatiei nu ar ajuta pe nimeni, nici Republica Moldova, nici Ucraina si nici pe partenerii din Occident.

    Jos palaria, dna Maia Sandu. Extraordinara replica data propagandei Europei Libere si lui Zelenski. Prin contrast, Politico enumera sfaturile pe care liderii europeni le fac catre proprii cetateni: mai usor cu energia, caldura si apa calda. Take that, Putin, adica „Ia de aici, Putin, trebuie sa strige un european care a facut dus cu apa rece si apoi pune pe el o pufoaica cand se aseaza pe canapea. Liderii europeni nu ne cer sa ne spalam mai rar, ci sa nu folosim apa incalzita de Putin, deci sa ne spalam cu apa rece.

    Habeck on Wednesday suggested that Germans turn down their thermostats by a degree or two, acknowledging that his appeal might sound „disproportionate” to those struggling to pay surging energy bills.

    EU competition boss Margrethe Vestager told a POLITICO Live event on Wednesday: „Control your own and your teenager’s showers. And when you turn off that hot water, you say: ‘Take that, Putin!'”

  9. O știre de alaltăieri, pe care nu am văzut-o în presa din România, confirmată de acest articol telecomandat:

    Ministrul de interne al Serbiei, Aleksandar Vulin, a avertizat că partidele politice pro-occidentale din țară ar putea contesta rezultatele alegerilor din acest weekend și ar putea încerca să organizeze o lovitură de stat de tip „Maidan” în țara sa. Votul va avea loc duminică.

    ”Imediat după alegeri, mă aștept ca partidele politice pro-occidentale, deja încurajate financiar și politic, să planifice contestarea rezultatelor alegerilor, care se va solda cu o tentativă de răsturnare a guvernului. Analiștii politici occidentali au spus că în Serbia e nevoie de un nou Maidan”.

    Ministrul a mai explicat că „Maidanul este locul unde Ucraina și-a pierdut democrația și unde huliganii din Sectorul de Dreapta și alte organizații naziste au răsturnat guvernul ales în mod legitim, iar apoi au instalat și au înlăturat pe cine au vrut”.

  10. Serbia, Ungaria, Bulgaria = tari neprietene si potential dusmane
    Sa lasam farafasticurile si sa trecem la stagiul militar obligatoriu si dotarea serioasa a armatei cu tehnica moderna de lupta, nu cu vechituri la mana 7-a.
    Sa nu ne bazam doar pe NATO, ptr ca nu se stie ce se poate intampla si cu NATO si ne trezim cu fundul gol.

  11. Eu am propus acum vreo doua saptamani ceva si mai beton: casatoria dintre Iohannis si Maia Sandu.
    Din ratiuni politice sa divorteze ambii de jumatatile actuale si sa se casatoreasca, facand unirea dupa modelul casatoriei dintre Ferdinand de Aragon si Isabela de Castilia care au format regatul spaniol.
    Unde mai pui ca ar fi si foarte romantic.
    Cei doi spanioli au avut acordul Papei, dar ma indoiesc ca ai nostri ar obtine acordul lui Putin…..[Rumburak]

  12. Felicitari!Bun articol!Serbia chiar prin faptul ca ii acorda azil politic unui fuigar de drept penal,comite o infractiune europeana!Sper sa nu pupe UE cat mai mult timp!Ungaria la fel,e plina de inamicitie,Romania trebuie sa fie cu ochii pe aceste tari!Dupa infrangerea definitiva a Rusiei,raman bazele americane cu ochii pe Rusia iar efortul militar al Romaniei trebuie concentrat strict pe acesti ‘vecini”

  13. Tu vorbesti mah despre „interesul national”? Tu care le fluturi steagul ucrainienilor care-i terorizeaza pe civili?

    Nu ma intereseaza pe mine ce s-a intamplat acum un milion de ani in Valea Timocului. Tu bati campii despre Milosevic dar ignori ce face Zelensky acum, in 2022. Romanii isi pierd drepturile in Ucraina, civilii rusi sunt terorizati de monstrii din azov, dar tu vii si ma plictisesti despre ce a facut Milosevic in urma cu 30 de ani.

  14. Occidentul a dezintegrat Iugoslavia,a instigat și finanțat războiul civil interetnic ,a creat precedentul Kosovo, a bonbardat Belgradul, și acum, culmea , cer să fie iubiți de sârbi.

  15. ma refer prin blocare la .. deranjul AVIONICII americane a avioanelor americane …la nevoie SI NECAZ 😉 !
    imposibil la MIG 29 si avionica lor rusnaca , blocabila doar de rusi ! …

    … decat in cazul in care si americanii si rusii Nu vor ce vrea cumparatorul!

  16. Ce-ar fii daca sarbii ar face si ar drege, dar autorul nu vede ca deja Ukra este in posesia Bucovina de nord, Herta si Bugeac.

  17. Nu exista „infractiune europeana”. Habar n-ai pe ce lume traiesti! VAI DE CAPUL TAU DE ANDROGIN USR-ist!

    Tu chiar ai impresia ca rusii, care detin arme nucleare si sunt aliati ai Chinei, se tem de o fleoarta ca tine?

  18. Stimate autor, ati scris un articol de o rea vointa maxima. Va irita la culme ca lideri sarbi n usunt slugoi precum cei din Romania.
    Din ce scrieti problema Dvoastra este cu poporul sarb in sine pe care l-ati vrea disparut, Nu suna asta a rasism ? Nu desigur fiindca nu este unul din acele popoare ne-albe asuprite de albii cei rai.
    Inteleg ca propunerea Dvoastra de final este sa invadam Serbia. Daca mai insistati pe ea poate mai dati idei unora.

  19. Iliuță tată, Iugoslavii au deprins această gândire din experienta lor de zi cu zi. După ce te-au bombardat americanii, nu mai poți gândi altfel. Mie personal îmi este rușine de comportamentul României legat de Iugoslavia. Ce încredere să mai ai în occident?

  20. Haideți să ne hotărâm, domnule jurnalist. Ori ne îngrijorăm că România se va reduce la Oltenia și Muntenia, ca azi, ori ne distrăm pe seama celor care vor să-și ia țara înapoi, ca mai zilele trecute.
    Pe ce parte închidem aria cercului?

  21. „Calinescu spune:
    3 APRILIE 2022 LA 16:24
    Iliuță tată, Iugoslavii au deprins această gândire din experienta lor de zi cu zi. După ce te-au bombardat americanii, nu mai poți gândi altfel. Mie personal îmi este rușine de comportamentul României legat de Iugoslavia. Ce încredere să mai ai în occident?”

    daca UE ne-ar zice sa dam Ardealul ungurilor …l-m da la fel de bucurosi cum l-am dat pe vremea lui Hitler

    si nu oricum l-am da cu … FARA REFERENDUM !

    PS. De ce nu putem noi romanii avea regii , voievozii si presdedintii nostrii … CE BLESTEM e pe natia asta ?

    🙁

  22. @Otova

    de ce-am dat Ardealul ungurilor … de buna voie si nesiliti de nimeni cand eram amicii lui Adolf ?

    Ne poti lumina ?
    De ce n-am face-o la indicatia UE si azi … la fel de veseli si ne-patriotic ?

    🙁

  23. Deh….
    Fiecare scrie după cum trebuie sa scrie…
    Acum ce trebuie sa facem!?
    Asta nu ne mai învață stimabilul scriitor….
    Păcat …

  24. Sarbii au fost intre cei mai neinfricati luptatori impotriva fascistilor in cel de-al doilea razboi mondial, la fel ca si grecii, de ex. Ca pedeapsa, pentru atitudinea antifascista, ca si pentru alte „incorectitudini politice”, in 1999 au fost bombardati (timp de 78 de nopti / zile), cum au fost si partizanii greci (plus familiile si consatenii lor), dupa razboi… Cine i-a bombardat ? Imperiul Britanic (care, intre timp, s-a cam prabusit) si Imperiul actual, in curs de prabusire, ambele sprijinitoare ale actualului regim fascist din Ucraina. Cat despre autorul acestui „articol”, mai are rost sa facem vreun comentariu ?… (ei, uite ca nu rezist tentatiei; camarazii lui de „viziune” de la A3 au o lozinca: „noaptea mintii”…)

  25. Sarbii au coloana vertebrala,sunt curajosi, nu stau ghiocel in fata nimanui. Pacat ca noi ,un popor care ne-am considerat frate cu sarbii i-am tradat.Este o rusine a istoriei. Nu inteleg ce inseamna sa fim in alerta cu vecinii nostri,sa trambitan cum am mai facut ,cu pericolul flancului estic,sa consideram si flancul vestic un pericol? Adicatelea sa mai vina SUA sa mai faca baze militare si in vest, pentru un imaginar dusman, un imaginar pericol.Dupa cum se vede tarile vecine nu au in guvern si parlament tradatori,au oameni inteligenti care nu-si sacrifica poporul pentru interesele globalistilor si interesele lor personale.Oare ei au la utilitati .preturi asa mari ca noi,chiar daca nu au gaz si petrol?

  26. Chiar ? ați uitat (sau nu ați stiut) că atunci cand Hitler a invadat Iugoslavia,Antonescu a refuzat „halca” oferită(spre deosebire de Ungaria,care-cu vreun an inainte-incheiase un pact de „prietenie eternă „cu Iugoslavia,dar nu s-a sfiit să ocupe Voivodina)?că,in urma masacrelor ungurilor(și ale croaților)asupra sârbilor din cel de-al doilea razboi mondial,România a fost un refugiu pentru sârbi?si cum au răspuns sârbii in ’89? absolut inamical ,difuzand stiri false (60 000 de victime,imaginile cu cadavrele de la Timisoara etc)?nu Ungaria a aprovizionat cu arme Croația in timpul confruntarilor ce s-au soldat cu dezmembrarea Iugoslaviei? asta ca sa nu mai amintim de evenimente mai vechi…

  27. De o lunga perioada de timp Romania a fost condusa doar de straini si slugile lor. Constantinescu a facut voia fratilor lui j11ddanii americani. Pana si Basescu e tot j11dan mincinos. Sarbii ar vrea Banatul. O mare parte din sarbi sunt romani slavizati fortat casi bulgarii. La sarbi au venit sorabii dinspre Polonia, la bulgari au venit rusii de pe Bolga. Dar genetic majorirar si sarbii si bulgarii sunt romani slavizati.

  28. …a se vedea scrisoarea trimisă de Antonescu către Constantin I.C.Bratianu din mai,1941

  29. Urmarind ideea ca vecinii nostrii nu sunt prea prietenosi cu noi, cred ca trebuie acordata o atentie deosebita Turciei. Turcia este a doua tara ca marime, riverana la Marea Neagra si cu o armata redutabila care nu vede cu liniste tendiinta Russiei de a-si extinde litoralul la marea cea calda.
    Cu alte cuvinte, Turcia ar putea sa ne fie un partener strategic- daca sefii nostrii ne-ar permite asta – in ceea ce priveste situatia in care Russia ar ajunge la varsarea Dunarii in Marea Neagra.
    Cu pretentiile bulgarilor asupra Dobrogei nu stam prea bine, mai ales luand in considerare cele doua razboaie balkanice generate de acestia la inceputul secolului XX.

  30. „dan spune:
    3 APRILIE 2022 LA 19:32
    …a se vedea scrisoarea trimisă de Antonescu către Constantin I.C.Bratianu din mai,1941”

    de ce crezi ca intrebam ce blestem e pe natia asta ?

    🙁

  31. @Yes
    Nu renteaza sa scrii despre Ungaria, numai articolele anti Rusia se platesc bine.

  32. Bine-nteles ca trebuie sa fim foarte atenti cu Serbia. Se stie ca pilotii aia care i-au bombardat pe romani ca pe vite, in 1944, erau sarbi. Apoi, Serbia asta, nenorocita, s-a asezat chiar in calea bombelor americane democratice, civilizate, pacifiste, atunci cand cu Kosovo. Pe urma, nesimtiti de sarbi, dadeau vina pe democratii, civilizatii americani. Deci, mare atentie la Serbia!

  33. Eu cred că sârbii trebuie să fie atenți la noi, un popor cu enorm de multe curve, gata să te înjunghie pe la spate. Soros și-a creat o armată de nenorociți globaliști, nenorociți care sunt extrem de vocali și-și arogă( în marea lor nesimțire) dreptul de a vorbi în numele tuturor românilor. Să le fie rușine părinților autorului acestui articol, pentru că au dat țării un așa dușman!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.