Despre ce a ”discutat” Ciolacu în Qatar

Premierul Marcel Ciolacu a avut întrevederi, miercuri, cu Şeicul Faisal bin Qassim al-Thani, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Qatar, cu reprezentanţii Autorităţii de Investiţii din Qatar (QIA), fondul suveran de investiţii al Statului Qatar, şi cu cei ai Qatari Industrial Manufacturing, în cadrul cărora au fost aduse în discuţie interesele comune şi posibilităţile de cooperare.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, o dimensiune importantă a vizitei efectuate de delegaţia română condusă de premierul Ciolacu în Qatar a reprezentat-o componenta economică, investiţii în Portul Constanţa, Aeroportul Internaţional Traian Vuia din Timişoara, Autostrada Comarnic-Braşov şi modernizarea căii ferate Predeal-Braşov fiind pe agenda discuţiilor.

În cadrul discuţiilor, premierul român a subliniat că Executivul pe care îl conduce este interesat de creşterea investiţiilor qatareze în România şi de o cooperare bilaterală sectorială mai strânsă şi mai dinamică, în vederea atingerii potenţialului real al relaţiilor bilaterale.

„Un pas concret, rezultat în urma discuţiilor, va fi crearea unui grup comun de lucru care să identifice proiecte concrete şi de interes pentru ambele părţi, pentru promovarea în rândul investitorilor interesaţi. De asemenea, s-a discutat despre reactivarea Comisiei mixte de cooperare economică, ca o platforma potrivită pentru explorarea variantelor de diversificare a cooperării bilaterale, şi despre organizarea unui Forum de afaceri bilateral”, se arată în comunicat.

Şeful Executivului de la Bucureşti a subliniat interesul ţării noastre în creşterea investiţiilor qatareze în România, oferind oportunităţi majore în domenii foarte diversificate.

„România este un furnizor de securitate energetică la nivel regional, iar sectorul nostru energetic parcurge un proces de transformare, care vizează creşterea rezilienţei, competitivităţii şi durabilităţii. Este un domeniu interesant şi ofertant pentru oamenii de afaceri implicaţi în ‘energia viitorului’, pentru că ne dorim introducerea de tehnologii noi, bazate pe energia regenerabilă, stocarea energiei electrice şi implementarea de sisteme cu un grad înalt de eficienţă” a afirmat Ciolacu.

Totodată, premierul a amintit oportunitatea deschisă de noile exploatări de gaze naturale din Marea Neagră, dar şi expertiza specialiştilor români, factori ce pot facilita implicarea companiilor româneşti de profil în programele de dezvoltare a producţiei petrolului prin metode avansate de recuperare a hidrocarburilor din zăcăminte mature sau greu accesibile din Qatar.

„Un subiect important a fost cel al Portului Constanţa, care oferă noi oportunităţi logistice competitive, devenind cel mai important hub de distribuţie al UE la Marea Neagră pentru Europa Centrală şi de Est odată cu reconfigurarea rutelor logistice. Tot în domeniul infrastructurii, prim-ministrul şi reprezentanţii statului Qatar au discutat şi despre investiţii în dezvoltarea capacităţii Aeroportului Internaţional Traian Vuia din Timişoara, finanţarea construcţiei autostrăzii Comarnic-Braşov şi modernizarea căii ferate Predeal-Braşov”, conform comunicatului.

În ceea ce priveşte agricultura, dialogul a vizat, în special, variantele de facilitare a exporturilor de produse româneşti în Qatar în condiţii reciproc avantajoase.

De altfel, în cadrul vizitei a fost semnat un Memorandum de înţelegere privind cooperarea în domeniul carantinei veterinare, importul şi exportul de animale vii şi păsări neafectate de epidemii şi boli contagioase între Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din România şi Ministerul Municipalităţii din Statul Qatar, se precizează în comunicat.

„Un alt subiect abordat în cadrul discuţiilor economice s-a referit la modalităţile de a extinde a colaborării dintre România şi Qatar în cadrul formatului Iniţiativa celor 3 Mări (I3M), care poate oferi statului Qatar ocazia de a se poziţiona ca important susţinător al inter-conectivităţii la nivel regional şi global şi ar putea, de asemenea, deveni unul din principalii beneficiari ai numeroaselor oportunităţi economice stimulate de acest format (sute de proiecte de infrastructură, drumuri, infrastructură comunicaţii, IT&C)”, potrivit aceleiaşi surse.

Totodată, premierul a amintit că ţara noastră are un avantaj competitiv în domeniile imobiliar, turism, IT şi securitate cibernetică, industria de apărare şi ape minerale, toate oferind posibilităţi de investiţii directe qatareze în economia românească şi care să conducă, în timp, la dezvoltarea unui parteneriat bilateral aprofundat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

6 Comentarii

  1. Ciola discuta despre ce vrea el, nu trebuie sa spuna la presa ostila, aceea trebuia sa muara din minciunile sale.

  2. Pana acum, Primul Ministru Ciolacu a reusit in politica externa, ceea ce „salamul sasesc” nu a facut in aproape 10 ani de mandat.

  3. Ciolacu a discutat la fel cum a facuto si Ponta in urma cu niste ani cind a fost in China .A vazut cineva tot ce ne povestea atunci Ponta ca se va face in Romania, datorita contractelor facute de el cu chinezii ? Cam asta vom vedea si acum ,stati linistiti !

  4. @ 18:42
    Dupa Ponta a venit non guvernul (sau guvernul „non”) lui Ciolos, care a facut praf relatiile cu China.
    Pe contractele facute de Ponta, comunitatea de rezidenti chinezi din Bucuresti (de exemplu), poate sa-ti dea in cap cu baloturile de bani platite ca taxe si impozite statului roman, pana cand va incepe sa-ti vibreze neuronul singular, din tartacuta.

  5. Despre spaga daca vinde ceva, ca se pare ca ar mai exista cate ceva de furat !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.