Despre folclorul de la TVR

Despre folclor se scrie din ce în ce mai puțin. Este trecut la capitolul „tradiții pe cale de dispariție”. Și, eventual, este adăugat un regret care începe cu un patetic „păcat”. Portul popular este cel mai adesea stilizat excesiv și îmbrăcat mai mult demonstrativ. Obiceiurile străvechi sunt golite de încărcătura lor rituală și drese mai mult pentru spectacol.

Producția de folclor nou, „compus de mine”, este în creștere iar mediile electronice, mai ales televiziunile „cu specific” sunt folosite mai mult pentru a face cota vedetelor, utilă doar la stabilirea prețului pentru nunți și petreceri a celor care trăiesc din asta. Așa se face că folclor românesc se difuzează mai rar. Folclor diluat și muzică populară de petrecere cu poante și vulgarități poți auzi pe toate șanțurile. Așa se face că unii nu mai fac diferența între folclor, manele și muzică sîrbească și le ascultă de-a valma prin cîrciumi și pe la aniversări.

Scriu toate acestea provocat de o emisiune de la TVR. Trebuie să precizez că la TVR, de cîteva decenii, de cînd difuzarea folclorului românesc a intrat pe mîna regretatei Marioarei Murărescu, emisiunile arată foarte aproape de firea lor românească. Foarte rar mai scapă kitsch-uri și muzică produsă de cîntăreți cu nume sonore. Uneori, și la TVR tot soiul de mari vedete ale muzicii populare mai îngroapă și ele cîte puțin la folclor. Dar anii de profesionalism ai Marioarei Murărescu au lăsat în TVR un cult pentru autentic, repere, norme, reguli dar mai ales respect pentru tradiție.

Una dintre emisiunile pe care le-am mai văzut și în edițiile precedente, „Vedeta populară“, chiar vine din tezaurul nostru folcloric și se adaugă la acesta. De ani buni, Iuliana Tudor face o figură demnă de toată stima. „Vedeta populară” chiar este o sărbătoare pentru spiritul românesc. Sunt scoase din cenușa timpului cîntece de ritual, bocete, doine, cîntece de leagăn și readuse la lumină în interpretarea unor tineri soliști, unii țărani, moștenitori de bunuri spirituale din familie. Cu Grigore Leșe și Bogdan Simion în juriu, măsura este corectă și nu trece mai nimic din ce nu este folclor românesc veritabil.

Duminică seara, am fost bucuros să văd la TVR că se poate. Ceea ce înregistram în studenție prin satele ardelene se mai păstrează undeva în arhive, dar și prin viața oamenilor din satele depărtate și revine cu tineri atunci cînd abordarea folclorului este făcută cu pricepere și migală.

Mă și gîndeam la un lucru. Dacă România ar recompensa cumva repertorii de genul acesta și ar bloca atît cît se poate circulația contrafacerilor muzicale cu iz popular, compatrioții noștri ar afla mult mai repede ce muzică și ce obiceiuri unice au primit moștenire de la părinți și de la bunici. Și atunci chiar s-ar mîndri cu identitatea lor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 44

8 Comentarii

  1. Frumos! O surpriza placută ca mai scrie cineva si despre astfel de emisiuni

  2. E cea mai oribila televiziune nationala! Mai intru pe tvr international si doar emisiuni vechi de ani si ani in urma, sau, tot inregistrari live cu invitati care poate nu mai sunt printre noi, ma refer la emisiuni juridice, emisiuni despre droguri si infractionalitate.

  3. cum sa fie aia televiziunea romana, can an capitalism, strainii salde soros provaduiesc propaganda capitalista, unde se moare de foame in frig si vo numeste „communism”

    ia bagati geana la iohannu, basescu, ciolacii etc si serviciile da siguranta altor, sa vedeti cum fac strambii astia foamea in frig.

  4. Total de acord.
    Si eu observ ca la TVR atat Iuliana Tudor cât si Gheorghița Nicolae,aduc folclorul adevarat la cunoștință publicului.
    Felicitări pentru sfaturi si îndrumări date concurentilor.

  5. Eu urmăresc emisiunile folclorice la televiziunile de gen cu interes și pot spune ca TVR este singura care promovează folclorul și tradițiile autentice! Vedeta populara este un exemplu în acest sens, de asemenea Tezaur folcloric!!E adevărat și neplăcut ca multe nume cu notorietate din folclor mai fac rabat de la autentic , probabil ca mergând la nunti își adaptează repertoriul la ce se solicita!!

  6. Ar o emisiune și mai educativă, dacă Iuliana Tudor nu și-ar mai afișa toalete, după toalete care nu se potrivesc deloc cu folclorul nostru. Mai multa modestie și cumințenie n-ar strica in alegerea vestimentației, doamna Tudor !

  7. 15 Iunie 2022 Se împlinesc 133 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu, ce care a cuprins și răstignit în același timp Națiune română în acel atât de cutremurător De la Nistru pân’ la Tisa . “Codrule, codruțule,
    Ce mai faci, drăguțule,
    Că de când nu ne-am văzut
    Multă vreme au trecut
    Și de când m-am depărtat,
    Multă lume am îmblat.

    ­ – Ia, eu fac ce fac de mult,
    Iarna viscolu-l ascult,
    Crengile-mi rupându-le,
    Apele-astupându-le,
    Troienind cărările
    Și gonind cântările;
    Și mai fac ce fac demult,
    Vara doina mi-o ascult
    Pe cărarea spre izvor
    Ce le-am dat-o tuturor,
    Împlându-și cofeile,
    Mi-o cântă femeile.

    ­- Codrule cu râuri line,
    Vreme trece, vreme vine,
    Tu din tânăr precum ești
    Tot mereu întinerești.

    ­ – Ce mi-i vremea, când de veacuri
    Stele-mi scânteie pe lacuri,
    Că de-i vremea rea sau bună,
    Vântu-mi bate, frunza-mi sună;
    Și de-i vremea bună, rea,
    Mie-mi curge Dunărea,
    Numai omu-i schimbător,
    Pe pământ rătăcitor,
    Iar noi locului ne ținem,
    Cum am fost așa rămânem:
    Marea și cu râurile,
    Lumea cu pustiurile,
    Luna și cu soarele,
    Codrul cu izvoarele.”

  8. Unitatea și existenta unui popor, a unei tari se înfăptuiește în primul rand prin
    cultivarea simțământului patriotic și a mândriei de apartenenta la acel popor și tara.!!!
    Romanii pentru a ajunge la acest deziderat trebuie în primul rand să-și aleagă conducători romani patrioti, cu demnitate și mândrie națională, nesantajabili ce sa lupte pentru interesul național !!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.