Despre PNDL, programul care a inflamat Coaliția

Programul Național de Dezvoltare Locală 3, redenumit Anghel Saligny, reprezintă mărul discordiei în Coaliția de Guvernare și poartă aura celorlalte PNDL, 1 și 2. USR PLUS a anunțat că nu-l susține în forma actuală și l-a acuzat pe premierul Florin Cîțu că a făcut propunerea în Executiv fără să aibă acordul Coaliției.

”Dar ce este PNDL 3?
Programul Național de Dezvoltare Locală este un program inventat de Liviu Dragnea în 2013, când era Ministrul Dezvoltării și Vicepremier. Au existat până acum un PNDL 1 (2013) și un PNDL 2 (2018). Aceste programe ar fi trebuit să „scoată țara din noroaie”, cum îi plăcea unui fost premier PSD să spună. În schimb, au burdușit conturile unor primari, șefi de consilii județene și firmelor apropiate lor. Suma decontată nu este deloc de neglijat: aproape 30 de miliarde de lei între aprilie 2015 și decembrie 2020, dintr-un total alocat de 44,5 miliarde lei”, susțin cei de la USR PLUS.

Ce a rămas în urmă?

Toaleta de 80.000 de euro de la școala din Teleorman, în timp ce copiii continuau să se ducă la WC-ul din fundul curții. Becurile de peste 2.000 de euro dintr-un cătun din Tulcea. Lucrări decontate, deși nu au fost executate în Neamț. Asfalt turnat direct pe pământ în Vrancea. Și lista poate continua, la fel de bine cum poate continua enumerarea neregulilor semnalate de-a lungul timpului și a dosarelor penale deschise. Acum se pune la cale un PNDL 3, deghizat sub un alt nume, dar cu o sumă și mai consistentă: 50 de miliarde de lei.

PNDL de concepție liberală are o sumă record, de 50 de miliarde de lei. Din păcate se merge pe același calapod pe care l-a impus Dragnea: bani pentru primari, uneori cu dedicație pentru că aceștia pot vota șeful partidului la următorul congres sau că mai scoate un mandat, se întrețin baronii locali, de data asta de alte culori, nu neapărat roșii. În plus, nu există niciun semn concret de schimbare a funcționare de dezvoltare locală și garantează nimeni că nu vom avea aceleași becuri de mii de euro de la Altân Tepe sau asfalt pus direct pe pâmânt în comunele din Oltenia. Practic, s-a schimbat numele PNDL, care are o imagine alterată în ochii actualilor guvernanți, în Anghel Saligny, celebrul inginer. USR PLUS invocă faptul că prin PNDL 3 se vor plăti Autostrada Unirii (Tg. Mureș – Iași) și Autostrada Moldovei (Ploiești – Iași) la un cost mai mare. În schimb, susțin cei de la USR PLUS, am putea face 20 spitale regionale, pentru care ni s-a spus că nu sunt bani și statul român se împrumută astăzi. Sau am putea construi 25.000 de școli și 33.000 de grădinițe.

Cele mai mari probleme ale PNDL-urilor au fost că acestea s-au dat cu dedicație și că n-a existat niciun control al cheltuirii banilor. S-au băgat bani în localități care nu aveau rețea de apă dar lucrările s-au făcut de mânntuială, și la cișmelele localității curge un lichid foarte colorat. S-au cumpărat tehnologii din China cu bani foarte mulți însă acestea stau și ruginesc și exemplele pot continua. Nimeni nu a constatat aceste lucruri, în afara presei.

Să dăm un exemplu cum a funcționat PNDL 2, pe vremea lui Dragnea. Cea mai mare parte a banilor prevăzuți în Programul Național de Dezvoltare Locală 2 (PNLD 2) au ajuns la primăriile și consiliile județene PSD, adică 56,7% din suma de 30 de miliarde de lei credite de angajament. Liberalii au primit 31,9% din bani, UDMR 4,7%, ALDE 1,9% și UNPR 1,1%. Cele mai multe proiecte au fost aprobate pentru CJ Neamț (condus atunci de Ioan Arsene, reținut de DNA), Târgoviște, municipiul Hunedoara,
precum și CJ Vrancea. Între primele zece unități administrative care au primit bani s-au numărat și Sectoarele 3 și 4. Or, având în vedere logica acestui Program, de a susține dezvoltarea în mediul rural și localități mici, alocarea către unele dintre cele mai bogate primării poate fi pusă sub semnul întrebării.

Pentru PNDL există un risc ridicat de politizare, în sensul în anumite județe o mână de companii să câștige majoritatea contractelor. Aceste firme sunt legate de politicieni sau de personaje care au dosare penale. De exemplu, CJ Teleorman a primit 3,4 milioane de lei prin 2 HG-uri în 2014. Toate achizițiile au fost câștigate de Tel Drum SA din care o parte în asociere cu Modul Proiect SA. Despre alte 2.9 milioane alocate în 2014 nu am primit informații. Conform presei, Tel Drum a fost apropiată fostului președinte PSD, Liviu Dragnea. Modul Proiect apărea atunci în acte ca fiind deținută de Dan Pena. Acesta era văzut ca un apropiat al liderului PSD și a donat 500.000 de lei PSD în campania din 2008. Contractele au fost încheiate prin negociere fără publicarea unui anunț de participare, respectiv contract subsecvent atribuit prin licitație deschisă.

La Hunedoara 45% dintre bani au fost câștigați printr-un contract cadru (11 lucrări în cazul de față) de către SC Transconstruct Import Export SRL. Alte trei contracte au fost câștigate în asociere cu Drupo SRL. Prima dintre ele era administrată atunci de către Crina Andrica. În 2004, 2010 și 2011 firma a fost administrată de către Emanoil Pup. Acesta a fost cercetat penal în 2014 într-o dosar în care președintele CJ Hunedoara, Mircea Moloț a fost acuzat de folosirea funcției publice pentru a asigura finanțarea prioritară de către consiliul județean către firma lui Pup. Drupo era administrată de Teodor Doda și de George Farcăș. Doda a fost condamnat pentru complicitate la delapidare și este văzut de presa locală ca apropiat atât de PSD, cât și de PNL. Soția lui Fărcaș era atunci contabil șef la Secției de Drumuri Naționale Deva, iar firma a avut contracte cu Compania de Autostrăzi.

Banii de la Olt, județ aflat în sfera lui Paul Stănescu, alocați prin trei hotărâri de guvern în 2014 și 2015 (5 milioane lei) au fost câștigați de asocierea SC T Dancor Romconstruct SRL – SC Olt Drum SA – SC Bebe Trans Rom SRL. SC T Dancor Romconstruct SRL a fost administrată de Cornel Ciocan până în 2013, fratele lui Dan Ciocan, fost deputat de Olt. Acesta a fost condamnat pentru evaziune fiscală. Și astfel de exemple au existat și în alte județe. Și modelul liberalilor pare să copieze pe cel al PSD.

Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 5225 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Nu mai bateti campii. PNDL nu este inventia PSD, ci continuarea programului PNDR (Program National de Dezvoltare Rurala) din vremea guvernului Boc, care a avut doua tipuri de finantari – unele proiecte erau finanatate direct din bani UE, iar altele din bani guvernamentali, dar in cadrul aceluiasi program. nu programul ar trebui desfiintat, ci intarit controlul asupra implementarii proiectelor si utilizarea banilor. In mediul rural este nevoie de proiecte de infrastructura mare si mica ca de aer. E usor sa fii citatdin si sa critici astfel de programe fara sa fi umblat prin mediul rural decat in rare vizite…

  2. Unde mâncați cu polonicul se vede pe exemplul cu “toaleta”, bineînțeles din Teleorman. În ultimii anii dacă ați umla și prin România nu numai Rivieră, Emirate și stațiuni de iarnă exclusive, ați constata că din Dobrogea până în Maramureș drumurile intre localități sau asfaltat deosebit. GPS-ul te trimite pe tot felul de scurtături remarcabile prin sate care ar fi fost altfel uitate de lume. Și cum s-a modernizat drumul cum se recondiționează și case și gardurile apare un PROFI un Lidl cu mâncare, haine și scule fiincă investitorii românii nu sunt în stare decât de BMW cât o șalupă pentruu neveste și copii când au împlinit 18 și o prietenă. Nu zic că nu se fură, că nu ar trebui să fie de 3 ori mai multe, dar și voluptatea aceaste , pentru negat tot pentru glisat spre atac pătimaș și primitiv, model maximul de putința a domnului președintele Iohannis, spre PSD și oamenii lui. La 2 ani de Guvernul meu totul se rezumă la foamea de bani, ura că tip de 7 ani nu au avut acces unic la banul public și nulitatea Guvernul Cîțu-Iohannis limitat la lupte de putere și căpătuială peste noapte, că uite nu știi când pică guvernul. Asta nu înseamnă că (sic) constituționalul președinte Iohannis va da 2 airo pe Hotărârea democratică a Parlamentului și îl va pune tot pe chițcăitul domn Cîțu prim ministru, iar cei care l-au dat jos nu vor vota investirea noului guvern

  3. Sunt lucrari la care, in prea multe situatii, banul public nu e cheltuit eficient. Indiferent de culoarea politica.
    CURTEA DE CONTURI poate verifica si trage o concluzie pentru perioada cand presedintele sau a lucrat in Ministerul Dezvoltarii?
    Un raport public al Curtii de Conturi pentru PNDL 1 si 2 poate fi facut public.
    Ca sa stim pe ce s-au cheltuit alti peste 50 miliarde lei (NOI).

  4. Hotie cat cuprinde! Observam ca toata contributia financiara a Romaniei la fonduri europene, se dovedeste a fi furaciuni in retur! Poate ca nu asta s-a dorit initial dar in final, furaciuni pe banda rulanta!
    Atentionare pentru orice cetatean: NICIUN MEDICAMENT DIN FARMACII SAU ONLINE, NU E DECAT EXCROCHERIE PE BUZUNARUL CETATEANULUI! Din propria-mi experienta, ultima fiind cu solutia pentru ochi Visin si picaturi care, mai bine apa chioara fiarta si racita, decat boli cumparate din farmacii!

  5. Nu bre.. Nu te-i prins.. Divergențele au inceput cu minciuna lu Stelică, care nu știe deosebi o copie de un original,.. și nu a avut bunăvoința de a da un răspuns, oricare răspuns,. căci era dator.. Deci de aici a pornit dihonia, urmat de minciunile crase repetate ale celor de la USR,. care a escaladat situația..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.