Despre poziția Chinei față de Ucraina

Publicăm răspunsurile la întrebările presei cu privire la situația din Ucraina ale doamnei Hua Chunying, fost purtător de cuvânt al Ministerului, actualmente Adjunct al Ministrului Afacerilor Externe al Chinei), din conferința de presă de la Beijing, din 24 februarie 2022:

Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, a declarat: „China ar trebui să respecte principiul suveranității și are obligația de a îndemna Rusia să renunțe în problema Ucrainei”. Cum comentați?

Hua Chunying: Am notat observațiile relevante făcute de purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al Statelor Unite. În primul rând, mă tem că SUA nu este calificată să spună Chinei cum să facă lucrurile, de exemplu, cum să respecte suveranitatea națională și integritatea teritorială a unui stat. Poporul chinez are înțelegere și sentimente foarte reale și profunde cu privire la problema suveranității naționale și a integrității teritoriale. Încă din timpurile moderne, China a experimentat invaziile coloniale ale celor Opt Puteri ale Forțelor Aliate și ale puterilor străine și are o amintire excepțional de amară a modului în care țara a fost umilită cu pierderea suveranității sale.
În urmă cu puțin peste 20 de ani, ceea ce nu este departe de timpurile prezente, ambasada Chinei din Republica Federală Iugoslavia a fost bombardată de NATO, au fost uciși trei jurnaliști chinezi și mulți alții răniți. În prezent, NATO încă mai are o datorie de sânge față de poporul chinez. Și astăzi, China încă se confruntă cu amenințările reale din partea SUA, în legătură cu câțiva dintre așa-zișii săi aliați care se amestecă voit în afacerile interne ale Chinei și subminează suveranitatea și securitatea Chinei în problemele legate de Xinjiang, Hong Kong și Taiwan. China este singurul membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU care nu a realizat încă reunificarea completă a țării. Tocmai din această cauză, China a susținut întotdeauna cu fermitate scopurile și principiile Cartei ONU și normele de bază care guvernează relațiile internaționale, a protejat cu hotărâre suveranitatea națională, securitatea și integritatea teritorială și a apărat cu fermitate echitatea și justiția internațională.
În aproape 250 de ani de la înființare, doar în mai puțin de 20 de ani Statele Unite nu au lansat operațiuni militare, iar scuzele pentru intervențiile sale militare sunt uneori „democrația”, alteori „drepturile omului”, uneori ”fake news” și alteori o mică sticlă cu detergent (referire la pretextul din 2003 când SUA a lansat al doilea război asupra Iraq-ului, arătând că Iraq deține ”arme de distrugere în masă” pe baza unei imagini cu o sticlă de detergent)! O astfel de țară are cu siguranță o altă înțelegere a respectării suveranității naționale și a integrității teritoriale decât avem noi. Și comunitatea internațională este clară în acest sens.
În calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU și putere independentă, Rusia formulează și implementează în mod independent propria diplomație și strategie bazată pe propriile sale judecăți și interese naționale. Trebuie să subliniez și să punctez din nou că relațiile China-Rusia sunt construite pe baza „nealinierii, neconfruntării și neatacării oricărei alte părți terțe”. Acest lucru este fundamental diferit în natură de abordarea SUA care creează „mici clanuri” și politici de bloc prin trasarea unor linii ideologice și creând confruntare și diviziune. China nu este interesată și nu are nicio intenție să urmeze mentalitatea „prieten sau inamic” a Războiului Rece și practica asamblării de așa-ziși aliați și „cercuri mici”. În ceea ce privește declarația comună China-Rusia, am dori să cerem părții SUA să o citească din nou cu atenție. China și Rusia consolidează comunicarea și coordonarea strategică, susțin cu fermitate sistemul internațional în care Națiunile Unite joacă un rol central de coordonare în afacerile internaționale și ordinele internaționale bazate pe legile internaționale, inclusiv scopurile și principiile Cartei ONU; aceasta manifestă de fapt simțul responsabilității și reprezintă factori pozitivi în protejarea securității strategice internaționale.

Statele Unite ale Americii au anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru acțiunile sale față de Ucraina. Există vreo circumstanță în care China ar proceda la fel?

Hua Chunying: Se pare că vă lipsesc cunoștințele de bază despre politica guvernului chinez. Poziția noastră este că sancțiunile nu sunt niciodată mijloace fundamental eficiente de a rezolva probleme. Ne opunem în mod constant tuturor sancțiunilor unilaterale ilegale.
Potrivit datelor publicate de Trezoreria SUA, utilizarea sancțiunilor de către SUA a crescut de zece ori în ultimii 20 de ani. Administrația anterioară a SUA a făcut până la 3.800 de desemnări de sancțiuni, ceea ce înseamnă impunerea de sancțiuni de trei ori pe zi, în medie. Din 2011, SUA au impus Rusiei peste 100 de sancțiuni. Cu toate acestea, sancțiunile SUA au rezolvat vreo problemă? Este lumea un loc mai bun din cauza acelor sancțiuni? Se va rezolva problema Ucrainei datorită sancțiunilor SUA asupra Rusiei? Securitatea europeană va fi mai bine garantată datorită sancțiunilor SUA asupra Rusiei? Sperăm că părțile relevante se vor gândi serios la acest lucru și se vor strădui să rezolve problemele prin dialog și consultare.
De asemenea, aș dori să subliniez că sancțiunile unilaterale ilegale ale unor țări, inclusiv SUA, au cauzat dificultăți grave economiei și mijloacelor de trai ale țărilor relevante. Când se ocupă de problema Ucrainei și de relațiile cu Rusia, SUA nu trebuie să prejudicieze drepturile și interesele legitime ale Chinei și ale altor părți.

În ceea ce privește Ucraina, ce rol a jucat China în căutarea unei soluții la problema Ucrainei?

Hua Chunying: În ceea ce privește problemele regionale, China este întotdeauna angajată să promoveze pacea și negocierea și să joace un rol constructiv în căutarea unei soluții pașnice a acestor probleme.
În ceea ce privește problema Ucrainei, în ultimul timp SUA au trimis arme în Ucraina, stimulând creșterea tensiunile, creând panică și chiar susținând conflictul. În contrast puternic, China a făcut tot timpul un apel tuturor părților să respecte și să acorde importanță reciprocă preocupărilor legitime de securitate ale celeilalte, să depună eforturi pentru a rezolva problemele prin negociere și consultare și să salveze în comun pacea și stabilitatea regională. Președintele Xi Jinping a subliniat, într-o conversație telefonică cu președintele francez Emmanuel Macron din 16 februarie, că părțile relevante ar trebui să rămână la direcția generală a reglementării politice, să utilizeze pe deplin platformele multilaterale, inclusiv formatul Normandiei și să caute o soluționare cuprinzătoare a problemei Ucrainei prin dialog și consultare. Consilierul de stat și ministrul de externe Wang Yi a subliniat, de asemenea, în timp ce participa la un eveniment special despre China, în cadrul celei de-a 58-a Conferințe de Securitate de la München, că toate părțile ar trebui să-și asume cu seriozitate responsabilitatea și să lucreze pentru pace, în loc să crească tensiunile, să ațâțe panica sau să susțină războiul.
O întrebare cheie aici este ce rol a jucat SUA, vinovata tensiunilor actuale din jurul problemei Ucrainei. Dacă cineva continuă să toarne gaz pe flacără în timp ce îi acuză pe alții că nu fac tot posibilul pentru a stinge focul, un astfel de comportament este în mod clar iresponsabil și imoral.

Câteva instituții de presă americane consideră că remarcile și poziția Chinei față de Ucraina contrazic principiul respectării suveranității statului și integrității teritoriale pe care China îl susține întotdeauna. Sunteți de acord?

Hua Chunying: Poziția Chinei în problema Ucrainei este consecventă și rămâne neschimbată.
Remarcile Chinei sunt în concordanță cu poziția noastră conform căreia problemele regionale ar trebui rezolvate prin dialog și consultare. China susține întotdeauna obiectivitatea și corectitudinea, susține pacea și justiția și își decide poziția pe baza fondului chestiunii în cauză. Credem că toate țările ar trebui să soluționeze disputele internaționale într-un mod pașnic, în conformitate cu scopurile și principiile Cartei ONU. Cei care acuză China că încalcă principiul respectării suveranității statului și integrității teritoriale în problema Ucrainei fie au motive ascunse, fie sunt îndrumați greșit de declarații greșite.
Rațiunea și cauzalitatea sunt importante atunci când încercați să înțelegeți lucrurile. Există un context istoric complex în problema Ucrainei, iar situația actuală este rezultatul interacțiunii multor factori complicați. Pentru a avea o înțelegere obiectivă a situației și pentru a căuta o soluționare rezonabilă și pașnică, este necesar să învățăm întreaga poveste despre problema Ucrainei și să abordăm în mod corespunzător preocupările legitime de securitate ale celuilalt, pe baza egalității și a respectului reciproc. Anumite țări ar trebui să se întrebe: când SUA au condus cinci valuri de expansiune NATO spre est până la ușa Rusiei și au desfășurat arme strategice ofensive avansate, încălcând asigurările pe care le-a dat Rusiei, s-au gândit vreodată la consecințele împingerii unei țări mari către colț?
În circumstanțele actuale, ușa către o soluționare pașnică a problemei Ucrainei nu este complet închisă. Sperăm că părțile relevante în cauză vor putea să rămână calme și raționale și să se angajeze la o soluție pașnică prin negociere, în conformitate cu scopurile și principiile Cartei ONU. China va continua să promoveze discuțiile de pace în felul său. Salutăm și încurajăm toate eforturile dedicate promovării soluționării diplomatice a problemei.

Președintele american Joe Biden a spus într-un discurs că acțiunea Rusiei asupra Ucrainei este începutul unei invazii. Am remarcat, de asemenea, că președintele Aleksandar Vučić al Serbiei a spus că președintele Ucrainei ar trebui mai întâi să condamne agresiunea împotriva Serbiei de către SUA, Regatul Unit și alte țări. Aveți vreun comentariu?

Hua Chunying: Problema Ucrainei are un fundal istoric complicat. Situația actuală este rezultatul interacțiunii mai multor factori. Am observat că partea rusă a spus de multe ori că nu intenționează să înceapă un război împotriva Ucrainei și este pregătită să dialogheze cu SUA și părțile relevante cu privire la aderarea Ucrainei la NATO.
Este de menționat că principiul indivizibilității securității este inclus în preambulul Actului final de la Helsinki din 1975, al Cartei de la Paris pentru o nouă Europă din 1990, al Actului fondator privind relațiile reciproce, cooperarea și securitatea dintre NATO și Federația Rusă din 1997, Carta pentru Securitate Europeană adoptată de OSCE la Istanbul în 1999 și preambulul Tratatului New Start din 2011, printre altele. Cu toate acestea, în mod clar SUA nu și-au respectat angajamentul. SUA nu dorește să se întâlnească cu Rusia la jumătatea drumului atunci când Rusia propune să aibă un dialog cu SUA cu privire la inițiativa europeană de garanții de securitate.
China crede întotdeauna că ar trebui să existe o securitate comună, cooperantă și durabilă pentru toate țările, nicio țară sau grup nu ar trebui să încerce să-și maximizeze interesele de securitate, iar preocupările legitime de securitate ale Rusiei ar trebui luate în serios și acțiunile adaptate conform. Am remarcat unele rapoarte care spun că președintele Putin a spus că cea mai bună soluție este ca Ucraina să refuze aderarea la NATO și să rămână neutră. Părțile relevante, inclusiv Ucraina și SUA, au spus că nu vor război. Acest lucru arată că există încă speranțe pentru o soluționare pașnică a problemei Ucrainei. Cine a făcut nodul este responsabil pentru dezlegarea lui. Sperăm ca toate părțile să poată exercita reținerea și să rămână calme și cu ochii limpezi, să aprecieze importanța implementării principiului securității indivizibile, să mențină deschisă ușa dialogului și să se angajeze să atenueze situația, să rezolve divergențele și să salveze în comun pacea prin negociere.
Ați menționat observațiile președintelui Vučić. Am observat că mulți oameni cred că nu ar trebui să existe standarde duble în problema respectării suveranității și integrității teritoriale a altei țări. Mulți oameni întreabă SUA: A respectat SUA suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Federale Iugoslavia când NATO condusă de SUA a bombardat Belgradul? A respectat SUA suveranitatea și integritatea teritorială a Irakului atunci când a lansat atacuri militare asupra Bagdadului sub acuzații nejustificate? A respectat SUA suveranitatea și integritatea teritorială a Afganistanului atunci când dronele americane au ucis deliberat și fără motiv oameni nevinovați în Kabul și în alte locuri? A respectat SUA suveranitatea și integritatea teritorială a altor țări atunci când au instigat revoluțiile colorate și s-au amestecat în afacerile interne ale statelor din întreaga lume? Sperăm ca SUA să ia aceste întrebări în serios și să renunțe la standardele duble.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 39
Author

30 de Comentarii

  1. Foarte corect spus. Avem oare oameni cu capul pe umeri la conducere care sa ne mentina intr-o pozitie neutra, drepti, demni si nu doar sa faca plecaciuni ba Americii, ba UE ? „A respectat SUA suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Federale Iugoslavia când NATO condusă de SUA a bombardat Belgradul? A respectat SUA suveranitatea și integritatea teritorială a Irakului atunci când a lansat atacuri militare asupra Bagdadului sub acuzații nejustificate? A respectat SUA suveranitatea și integritatea teritorială a Afganistanului atunci când dronele americane au ucis deliberat și fără motiv oameni nevinovați în Kabul și în alte locuri? A respectat SUA suveranitatea și integritatea teritorială a altor țări atunci când au instigat revoluțiile colorate și s-au amestecat în afacerile interne ale statelor din întreaga lume? „

  2. La ce or fi interzis Russia Today daca presa preia declaratiile oficialului chinez? Uite ca ideile nu mor, mai ales cind reflecta niste realitati. Sigur, comparatia intre democratiile americana si chineza e clar din alta sfera ideologica, dar restul e imbatabil.

  3. Felicitări, China, SUPER, SUPER, SUPER! Expunere zdrobitoare pentru toți licuricii. Meciul Confucius – Unchiu-to Sam: 100la 0 (zero), să n-avem vorbe. Și vorba cea: Mare Zid/mare partid/ mare conducător/ mare popor! Indienii/pieile roșii etc să-și primească toate plământurile și resusrsele furate înapoi. Despăgubiri pentru genocidul rican asupra lor. Amerlocii să semneze ieri Statutul Tribunalului Penal Internațional și ăsta să treacă la treabă! În 1918, amerlocii au amenințat direct procurorii și judecătorii TPI. SUA nu a fost niciodată o democrație, nici mare nici mică, ci permanent o plutocrație (Paul Kenedy, Fritz Stern). Să vedem ce poate artileria pupincuriștilor supergrețoși/ și la pungă groși/ că umblă cu gogoși/să le stea în gât/le țină de urât/ Mânați măi, hăi, hăi!

  4. ca sa intelegem infroamtiile prezentate de cnn, tocmai am vizionat un dialog intre o reporterita si senatorul robert portman. la un moment dat au prezentat o harta cu vecinii Ucrainei: Polonia, Slovacia, Romania si… Serbia (granita cu Slovacia). stie ceva cnn-ul ce noi nu stim?

  5. Erată: Pământurile (plus pădurile râurile, zăcămintele etc): 2018, NU 1918! Merci.

  6. Un diplomat de excepție. Navetistul și Aurescu sa ia aminte. Moderația, calea de mijloc, balanta sunt criterii de pe care se duce un dialog. Chapeau.

  7. Formidabila inteligenta si corectitudinea Chinei…USA, UE, NATO trebuie sa ia lectii de drept international de la China…Nu mai vorbesc de diplomatii si politicienii de la Bucuresti care sunt niste analfabeti,niste slugoaie de gunoaie, niste presuri…L- am vazut aseara la TV si pe marele in ghilimele Adrian Nastase, un golan analfabet dar plin de ifose, care apara intrarea Romaniei in Clanul NATO…..USA face o politica de Clan de influenta in timp ce Biden spune ca e contra sferelor de influenta, culmea ipocriziei!!.. Clanul militarist NATO mimeaza democratia. USA le dicteaza sanctiunile contra Rusiei iar membrii Clanului le voteaza fara sa cracneasca. Asta e democratia de Clan. Asa procedeaza Mafia.

  8. Acest Articol merita prezentat
    si comentat la toate TV romanesti vreme de o luna zile…..in locul golanelilor maneliste de alcov despre presedintii Putin sau Biden…Nu ma intereseaza amanta lui Putin sau ce mananca Biden dimineata.

  9. China evalueaza acum forta si capabilitatile invincibilei Armate Rosii putinoase care sufera pierderi grele, ca sa stie ce sa le faca rusilor cand vor strica prietenia cu ei si se vor lua la paruiala.
    Ca doar nu va imaginati ca va tine mult timp aceasta prietenie de nezdruncinat intre rusi si chinezi.

  10. Comunicatele de presa si raspunsurile pentru presa ale diplomatiei chineze, sunt extrem de lungi, complete si menite sa prezinta adevarul in contextul istoric national, international si al tratatelor internationale semnate. Si cele ale rusilor sunt similare, dar putin mai scurte. Pe de alta parte, ce regurgiteaza diplomatia din SUA si Europa in ultimii ani sunt numai minciuni, interpretari pe langa definitii ale tratatelor, si amenintari, amenintari cu sanctiuni, si nu numai la adresa altor state ci si in interiorul uniunii. Ned Price, Blinken, Lizz Truss, Bourel et co. cumulati nu se ridica la nivelul de pregatire a secretarilor de externe chinezi si rusi. Problema e ca nimeni in presa noastra nu comenteaza/mediatizeaza aceste pozitii, pentru ca sunt incomode pentru oamenii care le platesc salariile. E nevoie de mai multa presa independenta, cum a inceput sa se dezvolte in SUA si alte cateva state. Jurnalisti de renume ca Greenwald si altii au renuntat la a lucra pentru redactii de cenzori, aserviti lui Koch, Soros, Bezos, etc.

  11. bravo china!!!! ma intreb: oare „diplomatii” romani ar fi fost in stare (ar fi avut un asa curaj) sa dea un asa raspuns?? ma tem ca nu. statutul de sclav nu permite

  12. Câta diferența între chinezoaica și primata jamaicana (ca să citez un clasic în viata).
    Aurescule, citește integral ce zice femeia asta și învață! De la Johannis și gașca nu avem pretenții!
    Chinezii chiar isi fac lecțiile. Și apoi „democrația” vestica chiar o fi mai buna decât „democratia” chineza?
    Fiecare cu specificul său, sa respectam diversitatea!
    Jos pălăria dna Hua Chunying

  13. Intrebati-i si pe aia din Hong Kong cum se simt, si daca le pare bine de lipirea lor de China comunista inca…

  14. Daca asa rezonbili sunt chinezii cum ar rezulta din discursul lor de ce nu vrea Taiwanul in ruptul capului sa se uneasca cu China comunista?? Nu cumva discursul chinezului e doar de fatada si in realitate avem altceva?? Si Ceausescu avea un discurs de te „ungea” la inima dar tara traia in saracie lucie..

  15. Este greu să mai comentez ceva despre cele cuprinse în acest articol….

  16. Fleosc Maritzo!
    Ia documentati-va sa vedeti cat de fericiti sunt acum hongkongezii ca au fost preluati de China. Iar taiwanezii sunt nebuni ca nu vor sa se uneasca cu China? Credeti ca nu stiu ce-i asteapa?

  17. Multumim China si popor chinez. Dixit ! Quod erat demonstrandum ! Ce se mai poate adaoga! Sunt adevaruri istorice izvorate din suferintele indurate de-a lungul secolelor de eroicul popor chinez, care nu datoreaza nimanui nimic. Am fost in inima Chinei, i-am vazut, inclusiv, fostele orase imperiale si Orasul Interzis. Nimic nu se compara cu China si cu uriasul efort depus pentru a deveni Prima economie a lumii si victoria socialismului chinez in fata capitalismului rapace si criminal. Fara sa traga un foc de arma. S-Audi, alde Timmermans, si toti bivolii si taurii NATO si UE care ati distrus si esuat natiuni si popoare intregi…?!

  18. În sfârșit un purtător de cuvânt tobă de carte care nu primește întrebări convenite dinainte și nu are răspunsurile pe fițuică, ca pe la noi. Lecție de abordare chiar diplomatică a problemelor. Astfel de festival al diplomației numai domnul Serghei Lavrov, ministrul de externe al Russiei, mai este capabil să desfășoare. O încântare să asculți adevăruri rostite în gura mare, fără frica de a fi declarat putinist de către platforma de cenzurare. Nici nu mai poți comenta. Faci trimiteri.

  19. Documentați-vă, documentați-vă, documentați-vă – înainte de a vorbi. Vorbitul din burta plină de efectele propagandei este de lăsat la ușă. Trebuie ceva cultură să poți vorbi despre China. Dacă o confunzi în orizontul de Ferentari, Tecuci sau Caracal, ai ratat-o.

  20. China se simte amenintata, atunci prichindeii cum se simt? Cati sunt? 100, 150? Este corect?

  21. Dragonul Asiei , cu ochii de sticla , sta la panda ! Doar când vine clipa prielnică , hat , …China va reface regiunea ( ucraina- sau vor vrea rușii sa o denumească – poate China Mica ) in maxim 5 ANI ! …Daca Saltimbancul ar avea demnitate , deși putea sa evite de la început acest infern , ar trebui sa se sinucidă că Hitlerica !

  22. @ Marele dragon….Ajunge cu shoparlelemizerabile, China nu are nicio pretentie la Siberia. Chinezu nu e prost. Acum are 2 voturi sigure in Consiliul de securitate ONU, Rusia si China.
    .

  23. Marele Dragon sta cu ochii pe Taiwan ! Unii poate nu au neuronii legați …bine ! ( sau poate nu esti..axon , care are aprecieri juste ! ) .Alianța Urs- Dragon & Co ,sigur da fiori ! China ( poate ) va reconstrui -ucraina- prin investitii masive !

  24. Din altă lume răspunsurile doamnei Hua Chunying, adjunct al Ministrului Afacerilor Externe al Chinei. Fața de incredibilul primitivism al liderilor occidentali care ascund minciuna și mișeliile în spatele unor etichete prostești puse Rusiei și președintelui Putin un discurs la subiect, coerent, de bun simț și cu argumente de netăgăduit față de învăluirea Rusiei de către NATO și agresiunile USA din ultimii 25 de ani față de mai multe state suverane.

  25. Chinezoaica asta arata ca dictatorii ei chinezi sunt la intrecere mao-bolsevica de minciuni si obraznicii cu prietenii lor dictatorii rusnaci bolsevici,ambii fiind invadatori ucigasi de popoare,rusnacii in Ucraina si alte locuri,iar chinezii in Tibet si alte locuri,dar la ei nu se pune ca sunt talhari cu „calificare”.Si acum vine chinezoiu sa dea dovada de moralitate,de diplomatie si negocieri d’ale in care unii,printre care si chinezoii,doar sa vrea si sa ceara,iar altii doar sa le dea,ca ei ii considera pe altii niste fraieri,in timp ce zilnic chinezoii hartuiesc cu avioane de lupta Taiwanul care nu ii vrea pe chinezii maoisti la ei in tzara,pentru ca ei au muncit ca sa fie o tzara mult mai bogata ca sa se intoarca la pilaful si saracia chinezului din imperiu.Si atat chinezii,cat si rusii,o vrajesc si o intorc la fel,ba pe autodeterminare, ba numai e autodeterminare si o trec pe dreptul istoric de la Arca lui Noe,plus unire teritoriala cu orice si orcine de pe pamannt si alte planete,ca ei sunt „mare putere”.Dar de ce numai la ei anumite drepturi si ce daca sunt mare putere? La „mare putere” precum Rusia si China care sunt ele niste nenorocite de imperii al raului,inchisori de popoare.

  26. Un dus rece – putin spus. Aviz tampiteilor care pariau pe lasitatea chinei.
    Nici vorba, beijingul e un aliat loial – am pariat pe asta impotriva lui severin.
    – Dupa DECUPLAREA rusiei, urmeaza cea a chinei – acesta e sensul inarmarii germaniei, o sabie cu doua taisuri, pentru ca sua nu vor mai avea de temperat in europa doar vocalizele frantei.
    Germania e esential exportatoare si are pretentii la pozitia japoniei in clasamentul economic, ceea ce complica mult, va presa tot timpul rebela-dimplomatic spre noi piete.
    – In america inflatia se dovedeste mai acida decat se credea; si programul lui biden cere noi dolari. Criza energetica e una, cea de materiale si metale complica enorm.
    TOATA POVESTEA CLIMATICA A FOST ARUNCATA URGENT LA COS. Pana se stabilizeaza situatia.
    Fox-ul vad ca nu iarta nimic. Iar din nechezatul de drogadera al kamalei se intelege ‘aut biden aut nihil’.
    Inca 3 ani de sleepyjoe? Inseamna ca trump va lua totul – SI CONGRESUL, in toamna incepe cronometrul.
    De data asta vom avea un trump EXPERIMENTAT, care va lua masuri urgente din prima, un trump CARE NU MAI CREDE IN COABITARE.
    Deep state-ul trebuie sa scape de trump cumva, altfel democratii mor cu joe de gat.
    – In rest, asa cum anticipam, in ucraina e blat. Rusia va lua partea ei istorica. Noi, polacii si ungurii vom intra ‘sa mentinem pacea si sa protejam populatia minoritara – dupa caz’ (pretextul: atac-fake chimic).
    Ukranii primesc arme doar cat vestul sa-si salveze ‘fata’ si sa digeram afganistanul.
    Rusii vor renunta bucuros la bugeac – zona tampon. Nu si ukranii la bucovina – majoritar slava.

  27. China, este acolo unde este azi, departe de unde era acu 30 de ani, datorită consecvenței, ordinii și disciplinei, nu dublei măsuri și intoleranței..După mine este societatea ideală. Excesele de price fel sunt sancționate..iar cei inteligenți, harnici, intreprinzători prind aripi..Nivelul de trai crește simțitor, ai perspective și ai siguranță..Ce-ți trebuie mai mult ??

  28. Cind va vorbi un diplomat roman patriot in acest mod? Niciodata! Marea majoritate sunt agenti ai serviciilor straine! Azi nici corespondenta cifrata nu mai este sigura, la cite cartite sunt in MAE, in fond peste tot, unii la vedere!

  29. @Al: Ce spui tu despre China sint dorintele tale de agent al coloanei a 5-a ruse, cu arama demult si des data pe fata. China nu ajuta militar si nici financiar Rusia iar firmele chinezesti respecta in general embargoul – cel putin asta se poate vedea in presa. Daca exista si dedesubturi, tot ce se poate. Gafa americana de a sicana Huawei si de a sustine Taiwanul nu putea ramine fara raspuns, de unde apropierea cam contra firii dintre China si Rusia. China nu uita secolul rusinii iar Rusia a mai incheiat cindva o intelegere asemanatoare. Cu Ucraina, da, s-ar putea sa fie blat sau sa se termine cu un blat. Nu ar fi prima oara si nu ar fi deloc de bine pentru Romania, dupa cum nu au fost nici precedentele. Nu vad insa tarile din care Ucraina s-a infruptat pe cind era in cirdasie cu Rusia sa-si recupereze teritoriile iar rusii nu vor renunta deloc la Bugeac. O Rusie deplin victorioasa, cu Dombasul si Crimeea anexate, va tinti Dunarea si Prutul, proiectul Novorosia fiid demult pe tapet, idem Moldova Mare.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.