Despre salvarea combinatului siderurgic de la Galați

Combinatul Liberty Galați se pregătește să devină un jucător esențial pentru industria de apărare a României, odată cu sprijinul guvernamental destinat revigorării sale economice. Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, a anunțat recent că uzina va furniza oțel crucial pentru producția de armament, iar statul român va contribui financiar la repornirea Furnalului 5 al combinatului. În cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, Ivan a precizat că uzina va beneficia de un credit de 350 de milioane de lei pentru capital de lucru, ceea ce va permite reluarea producției în termen de câteva săptămâni. „Uzina de la Galați va fi salvată”, a subliniat ministrul, explicând că sprijinul financiar va ajuta combinatul să redevină un element strategic pentru economia națională.

Investițiile și parteneriatele strategice

Liberty Galați joacă un rol crucial în dezvoltarea sectorului de apărare, fiind legat prin parteneriate cu mai multe uzine de armament din România, care beneficiază de pe urma acestuia. Printre acestea se numără Carfil Brașov, Cugir, Sadu și Dragomirești, care vor utiliza oțelul produs la Galați în fabricarea echipamentelor și muniției militare. Ministrul Bogdan Ivan a menționat că o parte semnificativă din producția de oțel de la Galați va ajunge în aceste uzine, consolidând legăturile dintre industria siderurgică și cea de apărare din România.

Printre parteneriatele deja existente, se numără colaborarea dintre Carfil Brașov și Periscope Aviation, un producător american de drone, și parteneriatul dintre UM Cugir și Heckler & Koch GmbH, companie germană renumită pentru producția de armament ușor cu tehnologie NATO. De asemenea, UPS Dragomirești și Uzina Sadu sunt specializate în producția de muniție de artilerie și elemente pirotehnice pentru infanterie, consolidând astfel poziția României ca un furnizor important în industria de apărare.

Mai mult, România beneficiază și de investiții strategice din partea unor mari companii internaționale, precum Rheinmetall (Germania) și Hanwha (Coreea de Sud), care dezvoltă proiecte de producție de vehicule de luptă și piese de artilerie pe teritoriul țării. Aceste investiții sunt un semn al interesului tot mai mare față de sectorul de apărare din România, iar combinatul Liberty Galați va juca un rol fundamental în alimentarea acestuia cu materie primă.

Ajay Aggarwal, președintele Liberty pentru Europa, a subliniat importanța combinatului din Galați pentru dezvoltarea sectorilor strategice ale României, afirmând: „O companie puternică de oțel la Galați este esențială pentru dezvoltarea industriei de apărare, infrastructură și construcții.”

Provocările financiare și procesul de redresare

În ciuda potențialului său strategic, combinatul Liberty Galați se confruntă cu provocări financiare majore. În urma unei perioade dificile pentru industria siderurgică globală, caracterizată de pandemia de COVID-19, criza energetică și războiul din Ucraina, Liberty Galați a ajuns într-o situație financiară precară. Pierderile de peste 8 miliarde de lei și datoriile de aproximativ 3 miliarde de lei au forțat compania să inițieze o procedură de concordat preventiv, proces ce are rolul de a stabiliza situația financiară a combinatului și de a atrage noi investiții.

Remus Borza, omul de afaceri desemnat să coordoneze redresarea combinatului, a explicat că în contextul crizei globale a oțelului, Liberty Galați trebuie să se adapteze rapid pentru a supraviețui. „Piața siderurgică a fost afectată de pandemia globală, criza energetică și războiul din Ucraina, ceea ce a dus la prăbușirea cererii de oțel în Europa. Totuși, există oportunități semnificative pentru salvarea combinatului, cum ar fi Programul european de reînarmare, care va aduce comenzi importante pentru industria de apărare”, a declarat Borza.

De asemenea, reconstrucția Ucrainei, care va necesita o cantitate imensă de oțel, reprezintă o altă oportunitate majoră pentru Liberty Galați, datorită apropierii geografice de această piață. Într-un interviu pentru DC News, Borza a subliniat că oțelul produs la Galați va putea juca un rol esențial în proiectele de reconstrucție din Ucraina, având un impact pozitiv asupra afacerii combinatului.

Procedura de concordat preventiv

Liberty Galați a fost nevoită să recurgă la procedura de concordat preventiv în contextul unei piețe afectate de crizele economice și geopolitice. Pe 5 martie 2024, instanța de judecată a admis cererea de intrare în concordat preventiv a combinatului, ceea ce înseamnă că Liberty Galați beneficiază de o perioadă de protecție de patru luni față de executările silite. În această perioadă, compania are obligația de a prezenta un plan de restructurare creditorilor, pentru a asigura continuitatea activității sale.

Unul dintre pașii importanți în procesul de redresare financiară a fost aprobarea unei majorări de capital social de 743,13 milioane de lei, care va permite încorporarea unei creanțe de 149,52 milioane de euro. Această măsură va ajuta la stabilizarea financiară a combinatului și va sprijini repornirea Furnalului 5, în vederea reluării producției de oțel în termen scurt.

Liberty Galați se află în proprietatea majoritară a Liberty Holdco Galați&Skopje Limited, un grup deținând și alte combinate siderurgice din Europa, sub controlul miliardarului indian Sanjeev Gupta. În ciuda dificultăților financiare recente, combinatul este considerat un element vital al economiei românești, având o capacitate de producție de 3 milioane de tone de oțel lichid pe an și fiind unul dintre cei mai mari consumatori industriali de energie electrică din România.

Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 5147 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Tembelul de Ivan vorbeste foarte voios de productia MILITARA. Pentru el, PRODUCTIA de otel pentru CONSTRUCTIILE CIVILE, nu intra-n calcul. Tradator de tara, si el.

  2. Domnule “părere” fierul vechi din România ajunge dacă nu mă înșel în Transnistria!!! Producția de oțel a combinatului Galați a fost în anul
    1988 de 8,2 milioane tone oțel în valoare de 7,2 miliarde $ (banii vremii). Fierul vechi din România e fierul din minereuri adus cu nave mineraliere din Australia și transformat de siderurgie în oțeluri de mare calitate; fier beton, rulmenți, strunguri, tractoare armament… Praf și pulbere. Dacă-l resuscitează anunță Ucraina reluarea Krivoi-Rog unde aveam mare participare până Zînchid Galațiul, după care amână. Ministrul Dezvoltării e Cseke Attila avocat de Marghita. Pentru el dezvoltare înseamnă Csepel Ungaria.

  3. Dati-l si pe asta la fiare-vechi, ca sa-l salvati ca si pe celelalte cateva zeci de combinate salvate la fel……[Rumburak]

  4. Ucraina la sud de linia frontului o fi reconstruită gata. De ruși, tadjici, uzbeci, chinezi, nord-coreeni cu două joburi: la fundații ziua / în tranșee noaptea. Ce-i deasupra liniei e datoria ucrainienilor să repare prin reconversia sectorului de dreapta. Am putea să-i ajutăm, ca vecini ai unora cu copii problemă, la clacă. Din obliganță, fiindcă înaintând în capitalismul sălbatec, am propășit fiecare cămin prin intermediul oțelului ucrainian ieftin care a durat milioane de case în România de după revoluție. Odată cu înavuțirea dezvoltatorilor ce-au trefilat bani ductili din această diferențiere între occident și cea dincolo de ea.

  5. Din câte îmi amintesc, aveau și topitorie de fier și tabla! De ce nu ajung rablele la topitorie să reducă imensa adunătură de ruginituri importate deja rable in Romania? Ce rapid s-au agățat de cu totul altceva! P.s. Cât e patrandaratul pentru capi și politicieni? Nu degeaba urla politicienii că vor investitori străini cât mai mulți!

  6. Dar ca să facă fier-beton, cuie, țevi pentru rețelele de termoficare și de gaze, și alte alea de ce nu e ajutat de către generosul stat « român « ? Bravo « patrioților!

    • Toate alea se cumpara din Turcia, nu se mai fac la noi.
      Tot fierul vechi din combinatele si fabricile demolate de la noi, luau directia Constanta-port si apoi strainatate.

    • Penalul anchetat pentru fraude financiare de proporții în Anglia,Franța,Australia…GUPTA ,vrea acum parteneriat cu StatulRoman MAFIOT.Super combinație, doar în România posibila.De ce, ca la noi însuși Staul reprezinta MAFIA.

  7. Pesdeule , dar niște Dustere pt. oștire , cum era înainte Aro n-ar mere ? Sau ceva Logane pt. Jandari = trupe menționarea păcii la 3 coceni ? Restul de arat și semănat vedem c-aveți în obectiv : boambe , tunuri și tiribombe drone ,de irigat poate intră Aversa pt. POMPE FUNEBRE . Asta e cea mai NECESARĂ , nu numai pt. Sidex PT. TOT CE MAI ”mișcă p-aci . Pesdeule la RoKOLONIE , la prețurile cele mai mari din Ioropa la energie , nici iarba nu mai crește bă, diagramă Fe-C a ! Odată aveam și minereu și cocserii și CORENT ȘI GAZ . La Sidex se mai importau primele 2 . ACUMA ZILE-LE LA INDIENI s-aducă 2 GĂLEȚI DE CORENT cu vaporul că la indigeni va fi cu opaițul și cu lumănarea ( coliva de la uiE )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.