Octavian Știreanu: Despre șansele unei Românii a cetățenilor

În continuarea unor inițiative care ies din cadranul paginii de ziar, „Cotidianul” propune o platformă de idei și acțiuni civice intitulată „România cetățenilor”.

În opinia inițiatorilor, platforma ar urma să inspire o amplă mișcare populară, deci să fundamenteze o manifestare de masă.
După cartea-manifest „Trecerea la prostocrație”, adoptarea „Declarației de la București” și lansarea documentului „Program prezidențial în căutarea unui candidat” (https://www.cotidianul.ro/cotidianul-program-prezidential-in-cautarea-unui-candidat/, 7 februarie a.c), ziarul condus de Cornel Nistorescu lansează astfel o nouă provocare la adresa pasivității endemice din societate, invitând pe cei tăcuți – dar nu indiferenți – să iasă curajos în spațiul public.

Motivația inițiativei este rațională, analiza este corectă, obiectivele propuse sunt necesare, scopul este unul mai mult decât generos. Expunerea de motive cuprinde adevăruri incontestabile:

„Starea țării noastre și viața covârșitoarei părți a locuitorilor săi cer tot mai mult o reacție din partea fiecărui cetățean…Numai o platformă de reunire a energiilor celor mai recunoscuți și prestigioși membri ai națiunii poate schimba lucrurile…Chemăm cetățenii României să ni se alăture într-un efort de a scoate țara din situația în care a fost adusă…Să ne organizăm în jurul unui program care să convertească valorile noastre în acțiuni și realități…Să progresăm spre o strategie cuprinzătoare, deschisă de la început spre nevoile și aspirațiile poporului, ce încorporează cât mai multe propuneri noi și viabile venite de la cetățenii înșiși….Sub deviza “Libertate, lege, democrație pentru reconstruirea României pe coordonatele țărilor avansate!” se vor putea repune în mișcare energiile schimbării” ș.a.m.d.
Deviza este cam lungă, dar se înțelege despre ce e vorba.

TEORIA CA TEORIA, DAR PRACTICA NE OMOARĂ!
O problemă care rezultă din textul platformei este cum anume se va obține „reunirea energiilor celor mai recunoscuți și prestigioși membri ai națiunii”?

Modalitatea de lucru aleasă de inițiatori este organizarea „în diferite localități” a unor „reuniuni de configurare de inițiative în interes public”, astfel încât să se ajungă la „constituirea unei mișcări capabile să smulgă România din crize”. Ușor de zis, mai greu de făcut.

O astfel de reuniune ar urma să aibă loc pe 29 septembrie la București. Principala întrebare la care ar trebui să răspundă această reuniune ar fi cea despre finalitatea ei. Adică, ar trebui pus punctul pe i: câte astfel de reuniuni vor fi, până când se vor desfășura și cu ce ne vom alege la sfârșitul lor?

Inițiatorii au dreptate: „Fără o acțiune de largă cuprindere a cetățenilor țării nu mai este posibilă relansarea activităților și a schimbărilor necesare care să permită normalizarea și dezvoltarea”. Din nou problema este cum se poate realiza acea „largă cuprindere a cetățenilor”, astfel încât ei, cetățenii, să poată realiza schimbările necesare?

Inițiatorii mai au dreptate și în alt sens: „Numai dacă destui oameni profesionalizați și devotați intervin în viața publică a României actuale, țara poate evita riscul de a se adânci în necazuri, perseverând la coada Europei”. Și aici se pune o întrebare: în ce fel pot „interveni”, în mod concret, în viața publică a României acei „oameni devotați și profesionalizați” de care țara nu duce lipsă, dar care sunt împinși în debaraua spațiilor de decizie?
„Intervenția în viața publică” înseamnă fie acces la decizie, fie haștagism protestatar. În primul caz, trebuie să fii la putere, în al doilea – doar să ieși în stradă. Se pare că inițiatorii nu au în vedere nici una dintre variante.
Spiritul în care este gândită platforma trimite la a treia cale – și anume la o organizare statală de tip plebiscitar, cu un fel de democrație directă după modelul elvețian. În țara cantoanelor, orice decizie, indiferent de nivelul la care se referă – comunal, cantonal sau federal – poate fi contestată sau modificată prin referendum cetățenesc. La noi, pentru așa ceva, mai e mult până departe.

Inițiatorii afirmă răspicat că mișcarea avută în vedere nu este, în niciun caz, una politică! Doamne ferește!, par să spună mulții dintre ei. „Mișcarea pe care ne propunem să o creăm nu înlocuiește partidele, partidele – cărora le revine în democrație rolul cunoscut – …nimeni dintre cei care aderă nu este întrebat asupra afinităților sale politice”, se arată în expunerea introductivă. (Apolitismul de fațadă a fost pentru mulți una dintre cele mai profitabile ipostaze în România post-decembristă, o formă perversă de a face politică fără a fi etichetat ca atare – dar ăsta e un alt subiect).

CE TREBUIE SĂ ÎNVINGĂ PLATFORMA
Provocările platformei România cetățenilor nu sunt deloc simple.
Ca să realizeze ce și-au propus, cred că purtătorii platformei trebuie să învingă 4 obstacole mai importante:
1. Suspiciunea americanilor.
2.Icoana idiocrației bruxeleze, cu care leadership-ul politic actual doarme sub pernă.
3.Tertipul stabilității în numele războiului.
4.Blocada propagandei.
Pentru a ieși la lumină în reala sa semnificație, ideea în esență apolinică a României cetățenilor va trebui să spargă cel puțin aceste 4 bariere sonice.
Mai întâi (n-avem încotro, aici am ajuns!), trebuie să-i convingă pe americani să aibă încredere nu doar în lingătorii de clanțe ai ambasadei, ci în toți cetățenii României. România cetățenilor este o Românie a democrației, a libertății și drepturilor omului. Este o Românie a acelorași valori pe care înșiși fondatorii Americii le-au pus la temelia constituției lor.
Americanii n-au a se teme că, dacă țara va reveni sub controlul cetățenilor săi, lucrurile vor lua o turnură proastă pentru protectoratul numit „parteneriatul strategic”. O Românie a cetățenilor înseamnă exact aceleași lucruri care au făcut din America un model respectat de organizare statală. Mai mult decât atât, într-o Românie a cetățenilor, protectoratul va căpăta și mai multă legitimitate decât acum, când țara este condusă de marionete.
În al doilea rând, platforma trebuie să demitizeze noua religie care face din Bruxelles un fel de Mecca (spun cu iertare) al impotenților politici și intelectuali din țară. „Așa cere Bruselul” a devenit un leitmotiv al prostiei și lașității, dar și un alibi care vrea să mascheze incapacitatea celor care ne conduc. „Bruselul” invocat pe toate gardurile a devenit un oligopol al deciziilor luate de niște personaje nealese de nimeni și care nu dau socoteală nimănui. Exemplul cel mai la îndemână este cu PNRR-ul nostru cel vestit. Când tot auzim că „se negociază cu Bruselul” modificarea PNRR trebuie să știm că se discută de fapt cu niște funcționărași pripășiți prin niște birouri, reuniți într-un Grup de lucru pentru recuperare și reziliență („Recovery & Resilience Task Force” – a se vedea https://commission.europa.eu/about-european-commission/departments-and-executive-agencies/recovery-and-resilience-task-force_en#leadership-and-organisation) și care au obiect al muncii (plătite cu bani grei!) să bifeze cu mânecuțe ce se face și ce nu din ceea ce au scris iresponsabilii Ghinea și Cîțu. Din cauza acestor idiocrați, PNRR-ul a devenit un MCV pe economia țării, o dogmă pe care nici măcar bolșevicii lui Valev n-au îndrăznit s-o impună țărilor fostului CAER.
Teoria cu „așa ne cere Bruselul” trebuie ajustată strict la tratatele fondatoare. Funcționarii de acolo nu sunt plătiți să tragă după închipuirea lor tot felul de linii roșii în conduita țărilor membre. Idiocrația bruxeleză trebuie să se conformeze strict prevederilor tratatelor fondatoare ale UE și să nu inventeze tot felul de cerințe ca să-și justifice lefurile și privilegiile imense. În puzderia de instituții europene sunt peste 56.000 de funcționari, numiți de tot felul de agenturi și grupuri de interese, pentru cca 800 de demnitari aleși. Așa stau lucrurile cu cifrele și banii. E de înțeles că toți aceștia țin cu dinții de scaune – și atunci își inventează obiectul muncii pe spinarea țărilor membre.

Tocmai pentru că suntem pro-europeni și vrem să trăim într-un continent al libertăților și drepturilor cetățenești, dorim să apărăm Europa și spiritul european de ceea ce cred că acum este pericolul cel mai mare: eroziunea din interior pe care o provoacă o birocrație veroasă, nealeasă de nimeni, care ascultă doar mesajele de la casierie, dar care se erijează în șefi pe diferite felii, proiecte, mcv-uri etc ai țărilor membre.

România cetățenilor este o Românie a cetățenilor europeni – și acest lucru ar trebui stabilit cu claritate în mintea celor din țară care trăiesc și respiră doar cum le zice Bruselul. Altfel, domnii ambasadori ar trebui să fie liniștiți, linsul de clanțe pe la ambasade va rămâne și pe mai departe sportul preferat al îmbăloșaților politici de pe Dâmbovița.
În al treilea rând, platforma trebuie să învingă marota despre stabilitate vehiculată cu atâta osârdie în numele războiului. „Dom^le, avem război la graniță și nu e momentul…”. Stabilitatea – da, dar se poate referi doar la valorile generale și opțiunile strategice pe care țara și le-a asumat și care sunt de neclintit. Stabilitatea nu se poate referi însă și la prostocrație, la cleptocrație, la mozaicul de clanuri care domină viața tuturor localităților, la tonele de droguri care au ajuns până în clasele gimnaziale, la cocalarii care fac legea pe străzi, la polițiștii în uniformă care vând droguri din mașina poliției. (Unde or fi ajuns oare sutele de kg de cocaină găsite în deltă și pe litoral în primăvara anului 2019, care valorau peste o jumătate de miliard de euro și care au fost preluate de poliție? N-am auzit că ar fi fost distruse în public, cum scrie la lege… ).

Stabilitatea nu se referă nici la cohorta de rele care sufocă societatea românească. Relele sunt descrise succint și convingător în expunerea platformei. Pentru a le învinge, da – este nevoie de o Românie a cetățenilor. Pentru că România confiscată de prostocrație n-a făcut decât să amplifice aceste rele, nicidecum să le stârpească.

În sfârșit, proiectul România cetățenilor trebuie să învingă ignoranța unei propagande din ce în ce mai toxice. Orice idee ar proveni de la platformă va fi înăbușită sub cizma ignoranței.
România cetățenilor nu se poate realiza fără ca ideile despre ce înseamnă acest lucru să ajungă la cetățenii înșiși, să-i convingă și să-i determine să intre în luptă.

Războiul din Ucraina au consfințit apusul presei. În România nu mai există presă. Există media și propaganda. Propagandiștii frontului au ocupat definitiv spațiul public. Pacea a devenit un cuvânt prohibit. Orice obiecție la orice prostie emisă de autorități este considerată putinistă. Cu un titlu de glorie, patronul unui important trust de presă anunța stupefiant zilele trecute că „a fondat postul de televiziune de ştiri care este cel mai pro-american, pro-NATO din România”. Mai mult decât așa ceva nici că se poate.

STINDARDUL EXISTĂ, CINE-L PREIA?
Dacă nu va dovedi în timp scurt aptitudini și resurse cu care să ducă aceste lupte pe aceste 4 fronturi, platforma România cetățenilor va rămâne ceea ce pare că este din naștere: o frumoasă iluzie.
Caz în care mai are totuși câteva variante de supraviețuire:
a)Să se transforme într-un ong cu site propriu și alte canale social media pe care să și le construiască treptat
sau
b)Să urmeze metoda Alianța Civică (Ana Blandiana) și Mișcarea Populară (Băsescu), transformându-se în partid
sau, cel puțin,
c)Să redacteze o Cartă neagră a situației în care se află țara astăzi și intitulată, să zicem, „Două decenii furate României. Regimurile Iohannis-Băsescu 2015-2024”. Ar merita o carte – document în care să fie menționate toate ororile politice, securistice, juridice, economice etc comise în aceste două decenii, perioadă care, pentru traumele aduse societății românești, poate fi comparabilă – în termeni istorici – cu perioada 1945-1965.

România cetățenilor poate chiar începe de mâine cu abecedarul: demilitarizarea procesului electoral. România cetățenilor este inexistentă dacă rezultatul votului nu mai este al cetățenilor. Ne putem imagina cât de departe suntem de o țară a supremației cetățenilor, în condițiile în care opțiunile de vot sunt manipulate de securiști, votul este controlat de tableta setesiștilor, iar sacii cu buletine sunt furate sub ochii impasibili ai jandarmilor și sepepiștilor.

România cetățenilor ar putea începe și cu mutarea sub control parlamentar a întregii aparaturi sofisticate de care vorbea generalul Rog că este folosită pentru urmărirea cetățenilor și controlul votării. Softurile care permit manipularea voturilor ar trebui puse pe foc. Generalul a recunoscut cu seninătate, ca și cum ar fi scuipat cojile unei semințe, că alegerile sunt manipulate, existând o divizie specială a SRI care se ocupă de „inginerie socială”, adică de urmărirea la detaliu a vieții oamenilor. Nu poate exista dispreț mai uriaș față de cetățean decât o astfel de mărturisire! Care „Republică a cetățenilor”?! Generalul Rog ar trebui felicitat pentru că a dezvăluit monstruozitatea acestei construcții securiste de sorginte NKVD-istă, girată cu cinism de Hellvig. De eseistul de budoar Eduard Hellvig. Cel lăudat cu clăbuci de o propagandă năimită și iresponsabilă. Care mai are și tupeul de a da de înțeles că ar candida la președinție.

Nevoia unei puternice activări a spiritului cetățenesc este evidentă.
Dar vedem că lucrurile se complică atunci când se pune problema mijloacelor. Oamenii au nevoie de un declic, au nevoie de un lider, de un purtător de steag, de un program inteligibil și foarte concret și de energia unei echipe cu idei clare despre ce-ar putea face de mâine.

Va răspunde platforma România cetățenilor acestor deziderate?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 12
Octavian Știreanu 170 Articole
Author

50 de Comentarii

 1. Minunată această inițiativă a României Cetățenilor este, infime șansele ei de înfăptuire sunt. Pentru asta românii ar trebui să se adape din izvoarele înțelepciunii orientale, adică inițiativă prin contemplare și persistență prin răbdare. Cam așa a funcționat non-violența lui Ghandi și revoluția sa prin nemișcare și polarizare a conștiințelor. Cotidianul nu propune însă și cine să fie Ghandi-ul românesc și nu specifică și care este conștiința românilor, precum și unde sălășuiește ea. Probabil Marga ar fi adecvat, până nu îmbătrânește de tot. Altfel unii, înșurubați de servicii sau de partide se vor cocoța și la vârful acestei Inițiative și vom recădea în haznaua de unde ne-am dori elevați!

 2. …nope!…sa va spun de ce: initiativa a aparut prea tarziu si intr-un moment care ma face sa ma duc cu gandul la o lucratura a serviciilor…sa ma explic: in acest moment, din cauza cresterii in sondaje a partidului aur, toate, dar toate partidele, inclusiv cele aflate la putere toata aceasta perioada infama, 33 de ani, mor de grija tarii si a cetatenilor, toate sunt cu patriotismul economic, suveranitatea in gura…de ce creste aur in sondaje?…simplu, vine pe un val de nemultumire generalizata, starnita de situatia dezastruoasa in care au adus patriotarzii de la putere tara…au venit inca de la inceput cu mesajul despre care vbim dar, cu scuza faptului ca sunt in opozitie si ca din acest motiv nu pot face nimic, chiar nu fac nimic…au iesit public cu un asazis program de guvernare care nu este altceva decat o insiruire de dorinte, de idealuri…desigur, tot este ceva pe langa celelalte partide care vin doar cu vorbe…ce trebuia in plus acestui program?…concretete!…vom face aia!…cum o vei face?…este posibil?…care sunt obstacolele care m-ar impiedica?…cum le depasesc?…

 3. Părerea cetățenilor nu contează nici atunci când vine vorba despre ‘alegeri’ acum cu ‘tableta buclucașă’ si AI. în topic : alegerile de la Sectorul 1 din 2020 ?!

 4. …si, in acest sens, puteau face mult!…in primul rand, trebuie identificat tot cadrul legislativ actual, care reglementeaza domeniul propunerii…vazut ce este bun, ce trebuie eliminat sau, daca este cazul si nimic nu este bun, abrogat si elaborat un proiect de lege care sa permita realizarea a ceea ce ti-ai propus…sunt cateva actiuni pe care trebuie sa le desfasori in primele momente de la accederea la putere: abrogarea tuturor legilor nocive si cu mare impact la public-primul exemplu care-mi vine in minte este cel al introducerii educatiei sexuale in scoli, demilitarizarea activitatii electorale, dupa cum spune si autorul samd…sa nu ma mai intind: legandu-ma de cele patru hopuri pe care ar tre sa treaca republica cetatenilor, faptul ca ar tre ca si aceasta sa se faca placuta strainilor anuleaza din start ideea apartenentei…daca ma intrebati, as face acel proiect de tara, nu pe vorbe, documentat la sange si m-as folosi de un vehicul deja existent, caruia i l-as inmana, dupa semnarea unui contract prin care s-ar angaja sa-l aplice la virgula…altfel, fara voie de la servicii ar tre sa ai banii lui trump sau gates sa ai macar sansa sa se auda despre tine…

 5. Purceaua e moartă în coteț. Rețeau SRI de acoperiți și ligistica STS stăpânesc instituțiile României de la Președinție, Guvern, Sănătate, Învățământ, Adminstrație, primăria de comună. Angajații din multinaționale, supermarketurile, taximetriștii Uber, Bolt, bicicliștii Glovo, rețele de socializare toate și sub comanda unor Agenturi, formând a armată de Sute de Mii de oameni ce pot fi scoși la proteste masive în toate orașele țării, contra orice masuri ce ar schimba soarta din statutul de vasală plătitoare și carne de tun la străini bănci, UE, USA, NATO.

 6. Orice miscare de emancipare a romanilor ar duce la un „maidan” cu strigaturi si batuta pe transformator. Vrea cineva sa devenim a doua Ucraina? Pai baietii de la 101 sunt aici tocmai ca sa ne arate ca cine misca, misca-n brisca.

 7. CE TREBUIE SĂ ÎNVINGĂ PLATFORMA?lenea,dezinteresul față de muncă,atitudinea: pică pară mălăiață în gura lui -nătăfleață., să luăm salar căt de mare dar să nu lucrăm mai nimic-dar să ne plîngem!CE S-AR FI FĂCUT ROMÂNII DACĂ ERAU AȘA DE „BOLNAVI,HANDICAPAȚI-CÂND NU ERA STATUL BUGETAR,?VOUCHERE,SCUTIRI DE IMPOZITE,SALARII ȘI PENSII SPECIALE,VÂRSTĂ DE PENSIONARE LA 45 DE ANI,SPORURI MAI MULT DECÂT CIUDATE,TOȚI CU GURA CĂSCATĂ-SĂ NE DEA STATUL DA NOI DĂ NU DĂM NIMIC-NU TVA,NU IMPOZITE,NU TAXE,—-STAI AȘA -FIECARE TRAGE FOC LA OALA LUI!

 8. …un al doilea motiv pt care masele nu mai pot fi mobilizate in infaptuirea unei resurectii a tarii este unul si mai simplu: prin analiza comparativa cu evenimentul din 89, ce diferenta majora observam in societatea romaneasca?…in 89, totul a fost posibil pt ca toti eram in aceeasi situatie…acum, sa facem o socoteala: sunt 1, 4 milioane de angajati la stat, cu salarii bunicele, cu munca mai slabuta sau deloc…daca-i punem si cu ceva familii, care profita si ele de situatia angajatului, ajungem pe la trei, patru meleoane de votanti fideli-restructurarea de care vbeste caltabosul este vraja marii, ocazia perfecta de a scapa, eventual, de cei infipti in functii de partidele care nu mai conteaza, gen udmr…ai, in mediul rural, oamenii fricosi care voteaza ce le spune primarul pt ca se tem de consecinte-in sat nu exista secrete, fiecare stie despre fiecate absolut orice, chiar si cu cine au votat…mai punem si aici 2 meleoane si cam asta este, in tara nu suntem mai mult de 12…asadar, avem cam jumatate de votanti multumiti, de ce ar vrea schimbare?…mai ales pt ca stiu faptul ca nu stiu sa faca nimic, nu si-ar mai gasi loc de munca nici la firme de salubrizare…

 9. Tîrziu , mult prea tîrziu. Aceasta platforma era buna în 90. Acum toata puterea economică sta in mină unor mafii politico-economice. Niciodată nu vor ceda puterea de bunăvoie. Democratic nu se mai poate face nimic. Vor penetra orice partid nou ajunge la putere ca să-și mențină inflența. Toate instituțiile statului sunt acaparate de ei. Bune intenții ale Domnului Nistorescu sunt laudabile.

 10. Puteți face un portret al cetățeanului?
  Căci e bine să fii conștient de cine ești și ce poți oferi, că să știi ce pretenții să ai.
  Nu poți avea mai mult decât ești.

 11. Orice posibil lider adevărat care scoate capul din mulțime este luat la ochi, cercetat cu lupa și dacă n-are bube în cap i se fabrică un sac de bube care mai de care mai urât mirositoare. Este băgat în procese și spurcat în presa controlată până când nimeni nu mai vrea să știe nimic de el. La nevoie, calcă și pe coji de banane dacă altfel nu se poate. Fără lideri liberi nu există și nu va exista nici-o schimbare cu adevărat revoluționară nicăieri. Controlul este deja foarte internaționalizat, complex, mare și profund și urmează a se perfecționa în viitor. Dumnezeu să ne păzească și să ne apere de rău!

 12. Mai lasa domn Libiu cu ,,izvorele intelepciunii orientale,,Ca nu-i asa cu tiganeala din zilele noastre.Candva ,ai mei,i-au facut sclavi pe tiganii astia.Tot sclavi trebuie sa ramana.Mie se intoarce stomacul pe dos .Batai peste batai trebuie sa primeasca sclavii,altfel se urca in cao cu pretentii si altele.Recunosc ,nu toti sunt la fel.Sunt tigani foarte destepti.Bravo lor.La eliberare primesc un brelog tip urs cu doua caractere in limba noastra.Esti Liber.Asta inseamna.Un fel de pasaport pentru cine merita.Niciodata,sub nici o forma sa nu va atingeti de tiganiul care are amuleta ca e liber.Practic,si-a castigat dreptul sa fie in randurile noastre ca egal.Cine se atinge de un tigan al nostru eliberat si-a semnat condamnarea la moarte.Pur si simplu face parte din randurile noastre.E una cu noi.Si-a castigat acest drept.

 13. O iluzie .Exista posibilitatea creerii unui Partid asa cum sade bine oricarei democratii .Un Partid poate contribui la punerea in aplicare a dorintelor cetateasti .Orisicare alta formula este sortita esecului .Se vede limpede cum societatea nu percepe realitatea asemenea autorului de text .Oamenilor le convine tot ceea ce se intimpla si nu ies in strada sore a contesta .Astfel de texte sunt cu duiumul dar ele nu ne prezinta decit o dorinta extrem de greu de indeplinit si care dorinta nu face casa buna cu dorintele natiunii .Romania se vrea parte a UE ,parte a NATO si isi doreste sa aiba o armata puternica ce poate raspunde in orisicare moment pericolului , o economie ce nu forteaza nota atunci cind e vorba de impozitare , o impozitare a marilor companii , o noua lege a pensiilor speciale si a pensiilor in general alaturi de cea a salarizarii si o aducere a tuturor legilor din Romania alaturi de legislatia Europeana .Cei mai amariti sau mai putini bogati dintre cetatenii patriei sunt si ei ajutati .Sute de mii de firme mici ce supravietuiesc ele si familiile angajatilor si cele ale patronilor , milioane de cetateni pensionari ce primesc ajutoare fara a fi perchezitionati la singe si care nu sunt controlati atunci cind este vorba despre venituri , angajatii la stat ce reprezinta alte milioane si familile lor , banii din PNRR ce ofera dezvoltare (cine merge prin tara stie ce spun ) si locuri de munca noi creeate , bogatia vizibila la tot pasul si nu in ultimul rind noua formula politica creeata de catre Iohannis (Blocul Democrat ) face ca Romania si cetatenii ei sa nu mai accepte alte Partide ca promit marea cu sarea fara rost .Cu chiu cu vai opozitia USR si AUR incearca sa scoata lumea in strada .In zadar .

 14. Nene Stireanu,la care romani faci referire,la hauristi? Ca numai ei si voi abordati ciudat lucruri .Am vazut la mare cetateni de acest gen evocat de tine.Pe sosele la fel vad astfel de cetateni. Si mai sunt alte situatii.Romania apartine oamenilor cu educatie,cu pregatire profesionala,civilizati si harnici. Acesti cetateni sunt discreti.

 15. …eu as reduce numarul obstacolelor peste care ar tre sa treaca o astfel de…organizatie la doua:Blocada propagandei si masluirea votului prin sts, cu complicitatea magistratilor si a partidelor…avem acum un exemplu despre ce trebuie facut pt a trece de blocada propagandei, de la aur…trebuie sa recunosc faptul ca am aflat despre acesta cand au aparut la un post tv, in urma unui scandal, o manifestatie cu scantei prin victoriei…habar nu aveam cine este acest simion si ce vrea…mi-a atras atentia prin mesaj, discuta tot ce discutam noi aici, cu vorbele noastre, despre revendicarile noastre…si acum functioneaza, vezi scandalul de la scoala de vara, face audienta, este discutat cu scopul de a fi discreditati…din pacate pt servicii, tinand cont de actiunile din trecut, in care au folosit aceasta metoda pt a elimina din viata politica oamenii corecti, efectul obtinut este contrar celui scontat…masluirea votului, evidenta la sect 1 si nu numai acolo…aceasta a fost posibila prin complicitatea partidelor…pv-ul de numarare a voturilor se face in atatea exemplare(copii xerox facute dupa semnarea de catre toti membri comisiei) cate partide sunt participante la alegeri si au reprezentanti in sectia de votare, inclusiv observatorilor neafiliati…cat este de greu pt un partid sa centralizeze pv-urile si sa vada ce si cat s-a furat?…greselile de numarare nu pot schimba mare lucru, voturi in plus nu pot fi adaugate decat la votul prin corespondenta…dar este absolut necesar a se iesi in numar cat mai mare la vot!…acum au ghinion, au lasat mai multe partide, cu scopul de a lua din electoratul altora, catalogandu-le fara sansa…sunt convins ca nu au sanse dar au pv-urile!…si nu au nimic de pierdut daca le scot…

 16. …Voicu, bărbier (Moromeții vol.1):
  -Care Știrene România cetățenilor, noile generații de amețiți care nu știe să împungă un câine-n cur dar vrea salarii mari după ce termină (mă rog), o așa-zisă școală, sau își dau cu stângu-dreptu când iese pe drum?
  Păi tu știi ce căutare are ăștia?
  Cu d-ăstia, eu ca Europă progresistă, mă gândesc să mă dezvolt…

 17. Cum adica, „o noua provocare”, Nea Octavian? Salut initiativa provocata de pasivitatea generica determinata de placiditatea maselor largi populare PERFECT CONSERVATA dupa 34 de ani de PSEUDO-„democratie” SEKUKURISTA!!! Apatia excelent CONSERVATA dupa LOVITURA DE STAT KGB/GRU/Comintern reprezinta DOVADA ZDROBITOARE ca in 1989 NU A AVUT LOC o „revolutie” asa cum acrediteaza cei mai cunoscuti PROFI care au acces nelimitat aici, ba chiar lanseaza carti „manifest al Partidului” de demascare a TRECERII DE LA DESTEPTOCRATIA administratiilor sovietice teroriste(lovitura de stat+mineriadele+VANZAREA LA FIER VECHI A ECONOMIEI Romaniei, de dupa 1989, la „pretinsa prostocratie” de dupa 2004!!! TRUCUL lui PROFI Marga cu „prostocratia” vinovata de DEZASTRUL Romaniei SFIDEAZA cu un CINISM INFERNAL REALITATEA ca starea de lucruri actuala E REZULTATUL a 34 de ani de CRIME CU PREMEDITARE!!! Exact PROFI SOVIETIC fecior de COMINTERNIST INTER-MACELURI BOLSEVICE MONDIALE, Ilici GENOCID ne-a facut de RAS in Europa si in Lume ca o tara de BARBARI si ne-a pus pe butuci economia!!!

 18. Nicolae Iorga: „Un popor care nu-si cunoaste trecutul e condamnat sa-l repete”
  A doua oara nu mai prostiti lumea, crimele Loviturii de Stat Gorbacioviste din dec 1989 b nu se iarta iar la vot sunteti deja derizorii cu programul vostru
  Astăzi, ca și pe vremea cuceririi romane, bogățiile tarii, aceleași mine de aur, argint, sare, mierea acestui pământ, sunt exploatate de alții cu brațele tale și se duc pentru a umple vistieriile străinilor de neam. Datorita lui Iliescu KGB anti suveranistul!
  Astăzi, ca și pe vremea asupririi austro-ungare, drepturile romanilor sunt călcate în picioare, iar cei putini fac legea pentru cei mulți, datorita lui Iliescu KGB!

  Astăzi, ca și în vremuri de restriște, românii pleacă din tară, să muncească, sau să își vandă inteligenta, pentru că țara lor nu are nevoie de ei. Dacă te îmbolnăvești, nu ai unde să te duci, s-au închis spitalele, s-au scumpit medicamentele, trebuie să mergi dacă ești operat cu fașele și anestezicul de acasă, altfel mori neoperat sau deschis și neînchis. Intri în spital pentru o unghie lovită și ieși cu zece boli pe care nu le aveai la intrare. Datorita lui Iliescu KGB si emanatilor sai !

  In plus,datorita emanatilor ciorbei iliesciene din dec 1989 au fost scoși din manualele școlare scriitorii români de mare valoare pentru ca in Romania face ce vrea Institutul pentru Studierea Holocaustului în România – „Elie Wiesel” (I.N.S.H.R.-E.W.).
  Poporul român e singur, e abandonat, e pe cont propriu. Niciodată în Istorie, chiar și în odioasa epocă fanariota, nu a existat atâta lașitate morală a celor care reprezintă statul și poporul român, ca in vremurile noastre.Asta-i mai trebuie chelului de roman,tichie de suveranist,ca moartea suveranistului Ceausescu nu a fost deajuns,impuscat de spionii URSS
  PS Pacatul e de 33 de ani la putere

 19. SRI a ajuns singura putere de facto a Romaniei. Desigur, care asculta de usa fara cracnire. Si care esre o institutie antinationala. Cata vreme SRI nu este destructurat, precum cartelurile mafiote, demilitarizat, precum in orice tara, mai putin Coreea de Nord, cetatenii Romaniei nu au nici o sansa. Cine sa faca asta,cand SRI are acoperiti si infiltrati peste tot?

 20. …pt george1…singura persoana care poate face acest lucru este presedintele tarii…el numeste sefii serviciilor…chiar daca sunt civili-ce gluma!- si se spune ca nu ei conduc, nu este adevarat…pot destructura sistemul in secunda urmatoare numirii…nu este atat de greu, trebuie determinare…dupa masurile extrem de simple, toata constructia cade precum piesele de domino insirate una langa cealalta…a!…mai raman acoperitii din diverse departamente, dar acestia nu vor mai avea putere, ei actioneaza la ordin…daca decapitezi sefii, cum spuneam, sistemul se prabuseste…acoperitii din magistratura vor renunta pana si la pensii-vor demisiona in maxim cateva zile-, cei din presa se vor face mici si vor intra in pantaloni, ong-istii si trolii or sa moara de foame…

 21. Nea Stireanu face si dansul ce poate ca purtator de vorbe bagat viclean la inaintare sa ia bobarnacele, ca de adulatii e satul!
  Exista O SINGURA SOLUTIE, DEMOLAREA STATULUI SEKUKURIST si nu „liderii providentiali” alesi, vezi Doamne, de „POPOR”!!! Ce vrea PROFI Marga? ANULAREA/SUSPENDAREA Constitutiei? Asa ceva se poate fortza printr-un PUCI MILITAR comis de un GENERAL, ori despre PROFI Marga gurile rele spun ca a fost un simplu „TURNATOR”, fara vreun grad militar clasic, vezi tomlin…Inlocuim un prostocrat cu un desteptocrat si s-a rezolvat problema Romaniei? Da, CONSTITUTIA trebuie RESCRISA DE POPOR, in perfecta cunostinta de cauza, nu ca in 1991 cand am fost PROSTOCRATIZATI cu o MINERIADA a unei anumite parti, SEKUKURISTE, a POPORULUI ROMAN!!! Nea Stireanu, vrei sa-ti redau LISTA cu PROFI care au constituit administratiile Romaniei din 1990 ca sa intelegi ca sunt DESTEPTOCRATI? Cu INSTITUTIILE actuale create de desteptocratii PROFI de dupa 1989 initiativa ramane litera moarta…Institutii ce necesita a fi DESFIINTATE, DEMILITARIZATE si abia apoi REINFIINTATE, dar in baza UNEI NOI CONSTITUTII, creata de data asta de POPORUL ROMAN, nu de veneticii sovietici care au asigurat CONTINUITATEA!!! Doar in aceste conditii sunt dispus sa sustin initiativa aici pe forum!

 22. daca nu reformatzi serviciile..degeaba…
  tzara este inrobita de actualii si fostii generali postedecembristi…
  ai naimit tot ce au putut…
  nu EI sint asa zisul CAPITALISM…
  ei sint doar scursurile ce tot sug si vind la comision

 23. Dacă intervin psihopați ca acest Charlie este clar că nu se poate face nimic. Poate întoarcerea la Stalin și Hitler, de unde își trage ce are în cap și aplică ca măciucă. Jalnic, neosecurism de doi bani. Noroc că România are și oameni cu cap, care nu trăiesc din bîrfe, minciuni, impostură. Pe ei trebuie mizat – altfel totul e pierdut. Vor unii, se știe cine, pe helwig, geoană, kovesi? Să și-i pună. Dar atunci țara va avea o nouă hemoragie – de oameni și bunuri.

 24. Dincolo de toate, situația este gravă. Am cum arată, România de azi are nevoie la președinție de un om care se pricepe la administrație, care este cultivat și pune interesul țării mai presus de parvenire. Nu văd unul care acum să-l poată concura pe domnul profesor Andrei Marga. A dovedit că știe cum să construiască instituții și să se opună deformărilor, are cultura pusă la punct și contacte interne și internaționale solide. Știe bine interesele țării și ale oamenilor. Le-a servit și le servește. Declarația lui de la Alba Iulia, din 2022, atestă un patriot, responsabil și clarvăzător. Se pot vedea scrierile sale legate de reforme. Are sensibilitatea necesară pentru situația cetățenilor. Știe cum să decidă transpartinic. Știe economie, drept, cultură. Nu cunosc dacă domnul Marga vrea sau nu să candideze. Poate da, poate nu. Dar ar fi un candidat foarte bun.

 25. un choi Vrei sa insinuezi ca esti un soi de detector de hauristi, pe care-i ,,mirosi” indiferent ca sunt la mare, vii sau inecati, si pe sosele (unde ce faceau? conduceau sau reparau drumul?) Au o conduita speciala in trafic care-i marcheaza clar in partida lui Simion?

 26. Romania este condusa cu mana de fier de Sistem (aka Sri, mai etc) asa ca nu conteaza cetateanul, legea, ci doar Sistemul cu mecanismele sale! Realismul pur, restul vorbarie multa ca sa mimam democratia si statul de drepti!

 27. trol Editat Da.Atitudinea Simionului este exact cea a votantului lui. Tupeist,nesimtit,miserupist fata de legi.Dac liber de minte si de educatie.

 28. Din nou s-a schimbat tura dulaului de rasa siberiana care mi-a latrat comentariul de la 17:56, daca nu cumva s-a pus o vorba rea
  de la Nea Octavian!!!

 29. E game over bre..Inflația, preturile energiei, lipsă de perspectiva vor duce la revolte sociale. Deja în unele țări europene se formează gărzi civile cu perspectiva unui război civil pentru imigrări și dublă măsură a UE..

 30. Felicitari. IDEI de substanță, esență și progres.dar, fără OAMENI, fără profesionisti patrioti, fără voință, nerv și inteligență, fără unitate, solidaritate si demnitate NU SE POATE. FACTORUL UMAN, caracterele, elitele, meritrocrație, identitate și producție autohtonă, capital românesc și întreprinzători, sacrificii și o echipă de construcție, cu noblete și inteligență, eleganță= și dăruire exemplară, repere si UN FAR ce delimitează drumul și urcușul sunt departamente de lucru, analize si sinteze.ALIANTA ROMÂNIA CENTENAR =ARC vă stă la dispoziție necondiționat cu cel mai bun proiet -program economic-social și juridic.CURAJ, INCREDERE, LUPTĂ!

  • ei au nevoie de prosti , dar multi si reabilitare după domniile glorioase la care au pus umarul, capul si fundulale piratuului turnător și dulapul tradator.

 31. Editat.. in primul rand erau niste intrebari retorice, nu mi-am inchipuit ca esti atat de ,,dens”, incat sa raspunzi la intrebari absurde. Am lucrat cu foarte multi oameni si vreau sa iti spun ca teoria ta e de CACAT. E o impresie subiectiva creata de aversiunea ta politica si o propaganda decent de bunicica. As putea sa speculez ca e buna pentru gascani vaccinati, probabil.. Dar nu o fac.

 32. de peste doua mii de ani lumea nu-i a oamenilor ci a lacomiei, a tiraniei, Iisus a venit sa ne avertizeze ca trebuie sa fim buni. Omul de rand este, dar cel bogat nu:”mai lesne intra o camila prin urechea acului decat bogatul in Rai”. Bogatul genereaza razboaie, mai nou pandemii/vaccinuri din care se imbogateste tot mai mult, daca ar fi fost filantrop vaccinul n-ar fi fost un bir peste omenie, Romania avand de platit miliardul ca sa scape de ce? Nu stim. Se inventeaza tot felul de temeri climatice, desi se stie ca scaderea CO2 va duce la disparitia vietii pe Pamant pt ca este BAZA asimilarii din plante, totusi ni se cerea sa DECARBONIFICAM Europa, sa ucidem vacile/in Olanda, etc. pt ca asa vor bogatii. Tot ei au ajuns la concluzia ca trebuie ca saracii sa fie inchisi intr-un perimetru de 15 minute in schimb ei pot circula dintr-un colt in altul al Pamantului pt ca detin proprietati/insule, castele si hotarasc totul dupa bunul plac. Se pare ca Dumnezeu ne-a parasit si ne-a lasat in mana unor creaturi aparent umane, pe care Creatorul le iubeste pt lipsa lor de empatie si setea de bani si putere. PSD/PNL vor sa ne oblige sa traim sub imperiul bancilor,atunci cand impun sa limiteze platile la 2000 de lei cand un TV, un Telefon o masina de spalat poate costa mai mult, iar un virus sau o pana de curent poate face inoperabil un cont bancar sau pot dispare banii din cont, dar trebuie sa fim sclavii bancilor, ai strainilor care le detin pt ca nu avem o tara, un stat ci doar o parodie. Tara va fi a noastra in ziua in care un mare cataclism va strivi monstrul. Pare ca a mai fost, de aceea avem basme, urme vitrificari de roci, disparitia Sodomei si Gomorei sau simplu Alungarea lui Adam si a Evei din Rai. Toate au fost pt salvarea omenirii de Cel Rau.

 33. Solutia este bineinteles, una eminamente politica. De politica mare si…. este clar doar una, una singura. Se numeste China ! Eiiiii…aici-ii aici ! Trebuie facuta usor, usurel, fara valuri si tzipuraturi….Dar oare o fi bine ? Romania a dorit , a plins si a luptat pentru „intrarea in Europa” de 170 ani si acum sa renuntam ? Este foarte adevarat ca avem semnale ca nu suntem doriti in Europa decat la demisol. Vezi Shengen dar si altele. Dar se poate lupta. Deci intai si intai trebuie o clarificare ! Lucru mare si greu dar nu imposibil.

 34. Solutia este bineinteles, una eminamente politica. De politica mare si…. este clar doar una, una singura. Se numeste China ! Eiiiii…aici-ii aici ! Trebuie facuta usor, usurel, fara valuri si tzipuraturi….Dar oare o fi bine ? Romania a dorit , a plins si a luptat pentru „intrarea in Europa” de 170 ani si acum sa renuntam ? Este foarte adevarat ca avem semnale ca nu suntem doriti in Europa decat la demisol. Vezi Shengen dar si altele. Dar se poate lupta. Deci intai si intai trebuie o clarificare ! Lucru mare si greu dar nu imposibil. Siiii…nu merge si cu una si cu alta !

 35. Un demers inutil. Romania este deja a cetatelor. Cetatenii merg la alegeri, voteaza in cunostiinta de cauza, sunt condusi de cei alesi, se implica in viata sociala, isi cunosc, cer si apara drepturile, iau atitudine fata de coruptie si hotie, sunt solidari, protesteaza, respecta legea, nu fura, nu inseala.
  Romania este doar si doar a cetatenilor.
  Asa cetateni, asa Romanie.
  Corect?

 36. Partidele care-s lasate sa creasca, inseamna c-au aprobare „de sus”.

 37. Să definim adevărul sau realitatea. Ştim din ceea ce ni se se spune că Pământul ar avea aproximativ 4 miliarde de ani. Presupunând că este ori ar fi adevărat, dacă am împărți 4 miliarde la o secundă, durata medie aproximativă a unei percepții la nivelul minții şi pe care o numim adevăr sau realitate, un om care, ipotetic, s-ar ocupa doar cu număratul secundelor sau percepțiilor sale despre lume şi viață, fără a face nimic altceva, chiar fără să mănânce sau să doarmă ar avea nevoie de 126 de ani, zi şi noapte. Ce este adevărul, ce este realitatea? Cine controlează aceste două concepte? „Prostocrație?” ” Analfabetism funcțional? ” România cetățenilor !? – Adevăr sau iluzii optice? Eu nu cred în iluzii, cred în adevăr dar mai cred că formele lui sunt infinite. Ca să percepem doar unul, el ar trebui să fie doar unul iar eu cred că nu poate fi doar unul decât dacă picăm cu toţii de acord. Dacă nu privim mai sus de ceea credem că ştim, mult, mult mai mai sus de atât, nu putem vedea ceea ce credem că vedem deja cu toții. Ceva ne scapă. Eu nu ştiu ce.

 38. Am citit si rascitit articolul…In naivitatea mea ma gandeam sa bat jumatate de tara si saparticip la adunarea din 29 septembrie dar articolul asta mi-a taiat tot entuziasmul. Citesc cu atentie comentariile. Sugerez redactiei Cotidianului sa se dezica de prezentul articol si sa-l inlocuiasca cu comentariile cumulate ale lui @Vanatorul de troli. Sunt deja disperat de lipsa de „snaga” a jurnalismului romanesc, acelasi care a manipulat timp de treizeci de ani naivi ca mine. Stiu jurnalitii astia cat de frumoasa este Romania? Speranta mea nu piere din cauza dealurilor care-mi inconjoara casa…Nu pot sa accept eticheta de „stat esuat” cand traiesc in paradis!!!

 39. La citi agramati sint pe acest site va descalificati ca si ziaristi.

 40. Un fraier ce a crezut in tara asta Ce inseamna „citi”?.Ai vrut sa spui cati cred.

 41. Altii au partide mai practice Partidul Fermierilor. Pana si Partidul Bautorilor de Bere este mai serios decat filozofio de bodega vanturate de unii.

  Șoc în Olanda pentru stabiliment: Partidul fermierilor olandezi este pe PRIMUL LOC după numărarea a 99% dintre voturi!Partidul inspirat de protestele fermierilor olandezi, Mișcarea Fermier-Cetățean (BBB), a câștigat și mai multe voturi decât se previziona inițial, relevă rezultatele după numărare a 99% dintre voturi.

  Astfel, BBB a devenit primul partid în alegerile regionale din Țările de Jos, cele care determină componența Camerei Superioare a Parlamentului batav.

  Ei vor putea conta pe 17 mandate, devenind primul partid din clasament, în timp ce coaliția guvernamentală condusă de Mark Rutte, a înregistrat un eșec usturător. Inițial, se previziona că BBB va conta pe 15 mandate.
  Partidele romanesti actuale sunt lipsite de substanta. Teorie din carti de istorie, filozofii si aiureli, practica zero. PSD si PNL au esuat si PNRR, proiect fiscal si reforma. Au cam dat-o in bara.
  Vorbaria nu rezolva si nu poate rezolva practic problme. De ce este statul esuat, pentru ca nu stie cum sa fie altfel, asa ii sunt conducatorii, un presedinte esuat cu un guvern nefunctional.
  Pana la Bruxel este un guvern si un presedinte sa ia decizii. Sau asa ar trebui.

 42. Cine vrea să înțeleagă din ce cauză Romania se află în degringolada de acum, e suficient să parcurgă postrile la acest articol, emanațiile unor chibiți expirați, încremeniți în rele, incapabili să se solidarizeze pentru o acțiune alta decât propriul interes. Ce mișcare, de orice fel, are nevoie de asemenea rebuturi?

 43. Ce ziceam ieri la 17:56 de am produs harmalaie? – Din nou Alatrinezul abject s-a inscris la DEJECTII, de data asta ca „detector de impostori” si NU DETECTOR DE MILIOANE DE MINE SOVIETICE plantate in STATUL SUVERAN Ucraina! Un sekuku ANTIROMAN din Padurea Faget si un lash ordinar care de ani de zile isi TRANS vesteste identitatile precum isi schimba ciorapii murdari…”De ce” nu te semnezi ca pe „Vremuri” Alatrinei sau tomlin Calosul Tica-Editat sau marius sau tibi sau cib sau gelu hemo roidu core etc? Nu realizezi ca daca ai fi psihopat ai fi un caz fericit, dar esti un monstruos ANTIROMAN PROSOVIETIC sekuu ceausist!!! Ai uitat ca Sekuku declara „psihopati” pe „dusmanii popolului bolsevic”, ne norocitilor care vreti INGHETZAREA IN PROIECTUL CONTINUITATII din 1989? Ca sa vezi, Nea Octavian, ce monstrii apar din mocirla societatii sekuku romanesti cand arunci cu piatra ce face valuri!
  Dez axon nat alatrinez, alter egoul tau Rollasonata VREA INTOARCEREA LA Stalin si NU I-AI MUTAT O CUTA DIN SALVARI, iar hemo roidu VREA INAPOI LA Hitler-Antonescu-Zelensky si nu l-ai tras de barba lgbt din dotarea de transvestit core/rene!!! NU INDIVIZII
  trebuie ROTATI, ci SISTEMUL TICALOS ANTINATIONAL SEKUKURIST RECONSFINTIT in 1989, dupa ce NE FUSESE IMPUS CU TANCURILE in 1945!!!
  ROMANII ADEVARATI, PATRIOTI, necontaminati de VIRUSUL BOLSEVIC, NU AU AVUT si NU VOR AVEA ACCES LA DECIZIE, asa cum se vede de 34 de ani de DEZASTRU NATIONAL PLANIFICAT!!! VRETI SA „LEGITIMATI” DIN NOU DUSMANII ROMANIEI FOLOSIND POPORUL? Pentru ca cine VREA DOAR COSMETIZARE, precum PROFI, NU-SI IUBESTE POPORUL!!! Am spus clar, stiind ca deranjez sobolanimea,CA TREBUIE SCHIMBAT RADICAL
  SISTEMUL SEKUKU, NU ROTITE CADRELE DE NADEJDE PASTRAND SISTEMUL!!! ADEVARATA INITIATIVA!!!

 44. Șarl(atan)icule, vezi că discuția din articolul foarte bun al domnului Știreanu este alta. De la Iașiul meu drag se vede bine. Tu nu prea vezi. Mereu confunzi subiectele, ca să-ți debitezi inepțiile.Referă-te,la idei, insule, dacă cumva ești normal. Lasă tu delațiunile, că oricum ești în afara a orice. Mi-era silă să mai discut cu cineva care nu are controlul de sine. Compătimesc suferinzii, sunt solidar cu ei, căci să suferi este fatalitate. Numai că mata ești demn de compătimire. Spui aberații și ataci nu idei, ci doar persoane care sunt de n-ori deasupra. Moral, cultural, profesional, civic. Mă onorează că mă confunzi. M-ar deranja să mă confunzi cu tine, Șarlicule. Că-mi batjocorești numele, ca și pe al altora, arată doar cît de vulgară și limitată ți-e mintea. Peste orice, din solidaritate îți spun iarăși: tratează ignoranța și te du la clinică. E spre binele tău și al oamenilor.

 45. Articol de inchipuiri filosofardate si margate, se prosteste erectoratul cu „democratia directa” intr-o tara in care Constitutia prevede o „democratie reprezentativa”, in care eu sa fiu reprezentat de un fost membru CC al UTC din Romania, turnator dovedit la securitatea ceausista sau de un corupt dat afara din Parlamentul European, condamnat la puscarie cu executarea la zi sau de alt corupt bicondamnat cu executarea la zi, nu la FF. De fapt, se face propaganda la „democratia babalailor”, „democratia revansei”, „democratia nereusitei”, „democratia impotentei” sau „democratia in formol si pampersi”. NU, democratia este a tinerilor, ei isi hotarasc singuri viitorul pe principiul radioamatorilor: „mai bine in ETER, decat in FORMOL” ! Batranii se consulta, nu pui senilii (Biden) la butoane, ca sa maschezi conducerea celui mai premiat utilizator al dinamitei (Obama). Razboaiele ii pun la adapost pe batrani, tinerii sunt trimisi la moarte in linia intai. La un singur lucru ma astept de la babalaii instruiti la UBB Cluuuj: CENZURA !

 46. Ai mintea întunecată de obsesii, Tomlin, și minți din răsputeri. Textul este al cuiva de care habar nu ai. Și pe care îl semnează intelectuali de certă valooare. Democrație directă nu este în text și nimeni nu cere. Citește, căci inepțiile sunt doar în capul tău infectat de minciună. Nu e nimeni mai turnător și nici mai condamnabil ca Tomlin. Minți în toate, îngurgitînd coldeabăpsismul care a creat aberații despre oameni de valoare și v-a creat, tomlini. Într-un regim de nelibertăți se pot petrece multe. Dar în libertățile de azi, tu doar sugi, Tomline, din delațiune și turnătorie. Că-l iei pe Obama în colimatorul tău, de pușcăriaș continuu, nu-i de mirare. Doar caz de clinică.

 47. Când văd atâta lăudăroșenie și lăcomie perpetuă la niște profitori ce stau pe milioane de euro făcute după ’89 – de cele mai multe ori prin metoda genților burdușite cu dolari ori euroi -, mă apucă disperarea și indignarea… Ce mai vreți bă, voi ce vă bateți joc de intelectualii tineri și în unele cazuri le maziliți viitorul prin măsuri caracterizate de o lipsă de omenie de cea mai joasă speță ?!…Și culmea aceiași indivizi se cred „superiori”, deși ei nu au tras suficient de coada vacii unde destinul îi localizaseră de prunci… Rușine ipocriților ce ați nenorocit destine profesionale !!! Oricât v-ați preface îmi produceți silă indiferent de locație… Chiar dacă vă dați „deștepti” de Calea Victoriei, în fond sunteți pe invers… Politicieni grețoși… România nu stă în romcartoanele voastre, în ciceroismele xeroxate, în azizmenele închipuite… Când vă culcați după o zi „istovitoare”, chiar nu aveți coșmaruri cu cei ce le-ați făcut mult, mult rău și i-ați persecutat când v-au fost aproape ?! Ăhhh ?! …

 48. PĂCAT DE BUNA INTENTIE, DAR traseisti și fripturisti ca fostul lider sindical, deputat PDL,SENATOR PSD, compromit startul și adeziunea celor cu un proirect-program în plan economis și juridic cum nu există. nu vreti sau aveti prejudecati??

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.