Dezastrul cutremurului produs în nord-vestul Chinei

UPDATE Cel puţin 127 de oameni au murit în urma seismului care s-a produs luni seară în nordul Chinei, a raportat agenţia naţională de presă Xinhua, potrivit căreia echipele de salvare lucrează la temperaturi sub limita de îngheţ în timp ce încearcă să descopere supravieţuitori, informează DPA.

Seismul s-a produs la aproximativ 1.300 de kilometri sud-vest de Beijing, în provincia Gansu, aproape de graniţa cu provincia Qinghai.

UPDATE Cel puţin 105 persoane au murit şi aproape 400 au fost rănite în provincia Gansu în urma violentului cutremur, potrivit unui bilanţ întocmit marţi dimineaţă de autorităţile locale.

Dezastrul s-a soldat, de asemenea, cu 13 morţi, 182 de răniţi şi 20 de dispăruţi în oraşul Haidong din provincia vecină Qinghai, potrivit postului public de televiziune CCTV.

Cutremurul a avariat mii de case, multe dintre ele structuri de cărămidă dărăpănate, şi i-a forţat pe locuitori să fugă în frig pentru a se pune la adăpost.

„Aproape că am murit de frică. Uitaţi-vă cum îmi tremură mâinile şi picioarele'” a declarat o femeie de circa 30 de ani într-o înregistrare video postată pe reţelele de socializare de publicaţia People’s Daily.

„În timp ce fugeam din casă, o porţiune de munte s-a prăbuşit şi s-a lovit de acoperiş”, a adăugat ea, stând afară, înfăşurată într-o pătură şi ţinând în braţe un bebeluş.

Acesta este cel mai grav bilanţ al unui cutremur din China cel puţin din 2014, când peste 600 de persoane şi-au pierdut viaţa în provincia sud-vestică Yunnan.

China este în mod regulat scena unor cutremure, uneori soldate cu numeroase victime: în 2008, un cutremur gigantic produs în provincia Sichuan s-a soldat cu peste 87.000 de morţi şi dispăruţi, dintre care 5.335 de elevi.

Agenţia de presă Xinhua a precizat că seismul din noaptea de luni spre marţi a avut magnitudinea 6,2 şi a fost resimţit până la Xi’an, situat la aproximativ 570 de kilometri de epicentru.

Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS) a atribuit însă cutremurului magnitudinea 5,9.

Seismul a fost urmat de zeci de alte cutremure, autorităţile avertizând că în zilele următoare sunt aşteptate noi seisme cu magnitudinea peste 5.

Un alt cutremur, cu magnitudinea 5,2, potrivit USGS, a fost detectat luni dimineaţa în provincia Xinjiang, care se învecinează cu Gansu la vest.

Preşedintele chinez Xi Jinping a făcut apel la „depunerea tuturor eforturilor posibile” în cadrul operaţiunilor de căutare şi salvare, care au început marţi dimineaţa devreme.

Preşedintele rus Vladimir Putin, un aliat al Beijingului, i-a prezentat „profundele” sale condoleanţe lui Xi, declarând, în numele Rusiei, că împărtăşeşte „durerea celor care i-au pierdut pe cei dragi în acest dezastru”.

Cutremurul puternic din Gansu a provocat, de asemenea, pagube importante. Autorităţile locale au declarat marţi dimineaţă, în cadrul unei conferinţe de presă, că circa 5.000 de case au fost avariate în această provincie.

Alimentarea cu apă şi electricitate a fost întreruptă în satele din jurul epicentrului, potrivit mass-media oficiale, care au precizat că, ulterior, curentul a fost parţial restabilit.

Temperaturile au coborât mult sub zero grade Celsius în nordul Chinei. Imagini din una dintre zonele cele mai afectate, difuzate de CCTV, arată locuitorii încălzindu-se lângă un foc, în timp ce serviciile de urgenţă instalează corturi.

Peste 1.400 de pompieri şi salvatori au fost trimişi în zona sinistrată şi peste 1.600 erau în aşteptare, potrivit CCTV.

Postul a precizat că în regiune au fost trimise, de asemenea, apă potabilă, pături, încălzitoare şi tăiţei instant.

El a adăugat că guvernul central a alocat deja 200 de milioane de yuani (26 de milioane de euro) sub formă de ajutoare de urgenţă pentru a „garanta siguranţa oamenilor şi a bunurilor şi a minimiza impactul pierderilor cauzate de dezastru”.

Sute de persoane din Gansu au fost evacuate, potrivit autorităţilor.

În august, 23 de persoane au fost rănite şi zeci de clădiri au fost distruse în urma unui seism cu magnitudinea 5,4 produs în estul Chinei.

În septembrie 2022, un cutremur cu magnitudinea 6,6 în provincia Sichuan a cauzat moartea a 100 de persoane.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

1 Comentariu

  1. another one bites the dust.
    China sa vina cu ceva mai serios
    daca vrea sa eclipseze fenomenul „Gaza”.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.