Dezbatem legea evadării… Ce să mai zică și ministrul Justiției

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat, luni, că legea prin care persoanelor care se sustrag de la executarea condamnărilor li se adaugă o nouă pedeapsă cuprinsă între 6 luni şi 3 ani i se va aplica şi primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş.

„Astăzi (luni – n.r.) a fost dezbătut de Camera Deputaţilor, cameră decizională, proiectul de lege privind evadarea, iniţiat de Ministerul Justiţiei. După ce va intra în vigoare legea, fugarilor li se va adăuga o nouă pedeapsă la cea existentă, anume între 6 luni şi 3 ani pentru o infracţiune asimilată celei de evadare. O lege bună, necesară, susţinută de Guvern, mai ales în contextul în care unii condamnaţi găsesc diferite tertipuri pentru a nu-şi executa pedepsele în penitenciarele din România. E frustrant să vezi cum unii încearcă să scape de pedeapsa dată de o instanţă din ţară”, a afirmat Alina Gorghiu într-o declaraţie de presă.

Ea a adăugat că legea se va aplica oricărui fugar care în termen de şapte zile de la intrarea în vigoare a legii sau de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare nu se va preda, inclusiv lui Cătălin Cherecheş

„Cel mai recent exemplu este Cătălin Cherecheş. Pentru că mulţi m-aţi întrebat, vă spun că legea i se va aplica atât condamnatului fugar Cherecheş, cât şi oricărui fugar (indiferent de numele lui) care în termen de şapte zile de la intrarea în vigoare a legii sau de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, după caz, nu se va prezenta la organele competente pentru a începe executarea pedepsei”, a explicat ministrul.

Alina Gorghiu a mai precizat că va depune toate eforturile pentru a-i aduce înapoi în România pe fugari.

„Ca ministră a justiţiei, rămân preocupată de tema fugarilor şi, în limita atribuţiilor, voi depune toate eforturile pentru a-i aduce înapoi în România. Îmi doresc ca toate instituţiile statului să se implice, în limita competenţelor legale, în acest efort. Cooperarea judiciară internaţională în materie penală este esenţială în activitatea Ministerului Justiţiei, mai ales în procedurile de extrădare/executare a mandatelor europene de arestare”, a spus Gorghiu.

Primarul Cătălin Cherecheş, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru corupţie, a fost dat în urmărire de Poliţie, după ce nu a fost găsit la domiciliu pentru punerea în executare a mandatului emis de instanţă. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

15 Comentarii

 1. trimite recuperatorii după el, nu ne spune ca dezbatem. Ca te trimitem
  la cules de căpșuni!

 2. Ca ministră a justiţiei…voi depune toate eforturile…

  vai,vai,cum graseiaza ea care a depus toate eforturile pe linga Iohannis sa-l introduce pe Catu,ea cu sotiorul Isar,tizul lui Isar-escu,
  si ce sa vezi aspra graseista acum cind comisia juridica analizeaza referatul DNA despre Catu,Voiculescu si MAnaila,
  hop si ea cu evadarea ,grijulie,sa „coopereze toate institutiile” cu ea „ministra a justitiei” a lui peste prajit pusa peste clocitoria corupta…

  Cati au trecut prin ea biata Justitie,Augusti Nlazar zis tortionarul,Kovesi zisa Luluta la chilia-n port,MAcovei zis betiva,trece si asta fata lui Ionica sasul ,in statul paralel prosper si imbelsugat incap toti evadatii de la lege ,sa nu mai depuna tanti minsteresa toate eforturile,e sprijinita indelung si imbelsugat.
  sau nu e,de face disperata apeluri ?

  Cu pensiile lui Zegrean,Dorneanu,Enache,Stanciu,ale procurorilor,judec,”speciali”-cum stai nu ceri disperata sa colaboreze toata suflarea,sa nu mai „evadeze”astia, de sub lege -sau astepti tainul personal imbelsugat „juridic”?

 3. Nu ar mai fi trebuit si o lege in care sa raspunda penal cei din cadreul justitiei care accepta ca inculpatii in curs de condamnare, sa ramana in libertate si sa le ofere prin asta, o portita de a fugii din tara ?

 4. si eu vreau sa evadez. cat mai repede din iadul asta pe care, multi dintre noi, il numesc „viata”. un cosmar.

 5. hai alinuta sa va vad cum pregatiti acum evadarea lui catu!!! dupa aia sa spuneti ca l-ati scapat sau poate deja e dus si nu am aflat inca!!

 6. Ca să vezi ce o frustrează pe doamna ministru Alina Gorghiu-Isar, asimiliații cu evadații! De la Caragiale prin G. Călinescu am aflat că femeia e Domina Bona. (Damă bună) Doamna Alina are model pe doamna Kövesi?

 7. LEGEA NU SE POATE APLICA RETROACTIV, madame „ministreasă” necunoscătoare în ale Dreptului penal … Daca se va sustrage de la eventuale alte condamnări, Legea fiind deja probabil în vigoare, atunci legea își face efectul.

 8. Prea mult putoret in functii publice! Si masculin si feminin si altfel.

 9. Am înțeles că se aplica doar celor cu definitiva! Cherecheș nu avea cadoul definitivat, a părăsit România dar e tot primar cu toate drepturile! Mostra de lege aiurea, fara norme de aplicare, favorabila infractorilor de lux din politica românească.

 10. ca ministră…taci, că incepe bine scândura. ineptă, fără carieră și fără merite, cam asta e zestrea de calități care o recomandă. mă rog, nu discutăm aici abilitățile speciale/secrete, să nu supărăm domnii generoși care i-au dat boost ul necesar.

 11. Poate ne explică și nouă Întâia Festivalieră din Ministerul Justiției cum se poate aplica o lege nepublicată astăzi în Monitorul Oficial unor fapte ce au avut loc răsalaltăieri. La Articolul 3 din Codul penal se stabilește că: „Legea penală se aplică infracţiunilor săvârşite în timpul cât ea se află în vigoare.” VINERI, 24 NOIEMBRIE 2023, ERA ÎN VIGOARE LEGEA ASTA MINUNATĂ? Pentru că dacă nu era, ne aflăm în fața unui moment de un penibil de proporții apocaliptice. Nu credeam că voi ajunge să îi dau dreptate turnătorului Petrov, dar în ultimii ani se cam adeverește declarația sa cu ce produce învățământul românesc. În special fabricile de diplome plagiate copy/paste fake.

 12. …sa ma fac avocatul diavolului: primarul nu era condamnat in momentul in care a parasit tara, astfel incat nu avea cum sa evadeze-A se citi definitia evadarii, pt cineva care chiar a urmat o facultate de drept adevarata ar tre sa stie interpretarea legii, printre altele, gramaticala, semantica, samd; doi, singura situatie in care legea penala este retroactiva este cea privind aplicarea legii mai favorabile…in cazul de fata poti sa dai ce fel de lege vrei tu, omul nu a fugit dintr-o stare de retinere sau detinere, asa incat nu poate fi acuzat de evadare si chiar daca, prin absurd si abuz vreo instanta ar face acest lucru, nu poate, se aplica legea mai favorabila…dar, cum stabilisem, omul nu a evadat…daca taceai, filosoafa ramaneai!…

 13. Alinuța of Tecuci poate se pricepe la altele, nu la drept, dar nu putea rămâne si anul asta repetentă, fără coledzi, mă-nțelegi!

 14. Bolovanii astia militisti se baga unde nu-i duce capul. Doar ei sustin (or fi doctori ca Bode) ca sporul de pedeapsa s-ar adauga retroactiv in cazul mafiotului Kerekesh. Adica procurorii nu sunt capabili sa-i intocmeasc un nou dosar cf noii legi pentru sustragerea de la pedeapsa?

 15. De ce acum? De 25 de ani nu v-a durut burta.Acum cand va sare lumea la beregata.De ce intre 6 luni si 5ani? De ce nu pedeapsa dubla la astia cu pedepse si furaciuni mari. Peste un secol veti da legi sa le si confiscati furtisagul. Ce lichele au ajuns sa conduca aceasta tara! Fac bulau si dupa sunt mari oameni de afaceri,toti din ciordeala.Sa tot furi si sa faci bulau la romanika.Dar aia care-i scapa pe la granita primesc mustrare sau morala in fata frontului? Ar trebui sa faca bulau ca si ala pe care-l ajuta sa treaca frontiera. Pentru ce ati inventat prescrierea? Sa va ajutati hotii si borfasii din partide? Spaga la procurori si judecatori sa-i amane judecata si gata s-a facut om.Nu mai e infractor e om bogat ptr ca asa vreti voi.Asta ati facut pentru tara si popor cand ati mana pe ciolan.V-ati aranjat legi pentru aparat hotii si furaciunea.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.