Dezbatere Cotidianul.ro despre blocajul României şi reconcilierea naţională

Luni, 14 noiembrie, la Teatrul Metropolis din Bucureşti a avut loc o dezbatere pe tema „Poate depăşi România blocajul actual fără o reconciliere naţională?”. Discuţia publică a fost organizată de ziarul „Cotidianul”, la iniţiativa Asociaţiei pentru Jurnalism şi Comunicare, avându-i ca parteneri media pe colegii de la „Caţavencii”, „Bursa”, „9am”, „Wall-Street”, „Agenţia de carte”, „Piaţa Financiară”, Gold FM, „Contemporanul”, „România pozitivă” şi „Historia”.

Dezbaterea s-a bucurat de prezenţa unor jurnalişti, profesori universitari, academicieni şi oameni de stat cunoscuţi, precum prof. dr. Andrei Marga, prof. dr. Ladislau Gyémánt, prof. dr. Ioan Scurtu, jurnalistul şi analistul economic Ilie Şerbănescu, prof. dr. Vasile Morar, acad. Nicolae Breban, acad. Constantin Bălăceanu-Stolnici, întâlnirea fiind deschisă de Emil Constantinescu, fost preşedinte al României. Principalele chestiuni incluse în tema generală a discuţiei au vizat cauzele istorice ale discordiei din România, identificarea unor măsuri şi legi ce ar putea consolida o reconciliere naţională, enumerarea beneficiilor concrete ale reconcilierii și poziţia relaţiilor româno-maghiare în procesul de reconciliere naţională. De asemenea, s-a discutat despre necesitatea reconcilierii cu consecinţe în domeniul proprietăţii. Un alt aspect al temei dezbaterii vizează reconcilierea în două relaţii imposibile: cu securitatea şi cu activul de partid şi de stat comunist. Pe baza tuturor acestor întrebări, concluziile au vizat identificarea liniilor majore ale reconcilierii.

Alocuţiunile vorbitorilor incluşi în programul dezbaterii au fost urmate de intervenţii din sală, evidenţiindu-se preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Tudorel Andrei, preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Iuliu Hossu, care au vorbit despre reconcilierea naţională din punct de vedere social şi economic, fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu şi sociologul Radu Baltasiu.

Printre declaraţiile participanţilor la dezbatere putem enumera:

Emil Constantinescu: Elita intelectuală trebuie să gândească un proiect în jurul căruia putem să adunăm toate energiile pozitive ale națiunii.

Prof.dr. Andrei Marga: Președinția în România este ca o președinţie dintr-o țară africană.

Prof.dr. Ecaterina Andronescu: Am ajuns să aducem în sfera publică doar lucrurile care ne dezbină, nu și pe cele care ne unesc.

Acad. Nicolae Breban: Tradiţia nu este un depozit de valori, ci o mişcare dinamică a valorilor. Or, noi nu mai suntem ascultaţi, întrebaţi, deoarece suntem incomozi.

Constantin Boștină, Director, publicația Economistul: Suntem într-un blocaj, doar poporul se poate trezi. Clasa politică nu poate face nimic.

Principalele idei şi soluţii ale întâlnirii vor fi incluse, conform organizatorilor, într-un plan al dezbaterilor ce vor fi continuate, punându-se accent pe chestiuni mai punctuale şi mai specifice. Cele mai importante alocuţiuni vor putea fi citite în paginile Cotidianului, în ediţiile viitoare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.