Dezvăluiri despre ultima rachetă nord-coreeană

Secretarul de stat american, Rex Tillerson, a declarat marți că racheta lansată de Coreea de Nord era o „rachetă balistică intercontinentală”, o lansare în premieră, și a denunțat „o nouă escaladare a amenințării” nord-coreene, transmite AFP.

„Statele Unite condamnă cu fermitate tirul nord-coreean al unei rachete balistice intercontinentale (ICBM). Testarea unei ICBM constituie o nouă escaladare a amenințării (nord-coreene) la adresa Statelor Unite, a aliaților și partenerilor noștri, a regiunii și a lumii”, a declarat Rex Tillerson, citat într-un comunicat.

Statele Unite „nu vor accepta niciodată o Coree de Nord care să dispună de arma nucleară”, a adăugat șeful diplomației de la Washington.

Guvernul de la Phenian este „un regim periculos”, iar Statele Unite vor cere „cele mai ferme măsuri” în cursul reuniunii de urgență a Consiliului de Securitate al ONU care urmează să aibă loc miercuri în jurul orelor 15.00 (19.00 GMT), a mai afirmat Rex Tillerson.

Deținerea unei rachete balistice intercontinentale reprezintă un punct de cotitură pentru regimul comunist și ar putea afecta planurile Statelor Unite care doresc să contracareze obiectivele militare ale Coreii de Nord.

Izolat pe scena internaţională, Phenianul îşi justifică programul înarmării nucleare prin ameninţarea unei invazii a celor 28.000 de militari ameicani staţionaţi în Coreea de Sud. El a realizat deja cinci teste nucleare şi dispune de un mic arsenal de bombe atomice.

Agenţia KCNA a dat asigurări că racheta balistică trasă este capabilă să poarte ”o ogivă nucleară mare” şi că testul realizat marţi a răspuns ”tuturor criteriilor tehnologice, inclusiv rezistenţa la căldură şi stabilitatea structurală a ogivei”, necesare pentru ca aceasta să reintre fără să fie afectată în atmosferă.

Unii analişti se îndoiesc însă de capacitatea actuală a Coreei de Nord de a miniaturiza un focos nuclear pentru a-l monta într-o rachetă şi de faptul că ar stăpâni tehnologia reintrării unei ogive în atmosferă.

Însă toţi experţii sunt de acord asupra progreselor remarcabile ale programelor balistic şi nuclear de la venirea la putere a lui Kim Jong-un la sfârşitul lui 2011.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.