Dezvăluiri la final de mandat: România a ajutat din culise

România şi Statul Israel au o relaţie unică, veche de 1.000 de ani, o legătură între popoare, a declarat, marţi, ambasadorul Israelului, Reuven Azar, în cadrul unui eveniment dedicat finalului său de mandat în ţara noastră, acesta mulţumind României şi pentru că „a ajutat din culise la eliberarea ostaticilor”.

„Sunt multe lucruri pe care România le-a făcut şi pe care nu le putem spune, faptul că ne-a ajutat din culise la eliberarea ostaticilor. Vă mulţumesc şi pentru asta”, a afirmat diplomatul israelian, al cărui următor mandat de ambasador va fi în India.

De asemenea, acesta a arătat că anii mandatului său în România „au fost extraordinari”.

„Un eveniment de rămas-bun este un paradox imens. Este un paradox enorm pentru că ajungi să reflectezi asupra lucrurilor importante de care te-ai ocupat şi dacă acestea sunt atât de importante, atunci de ce pleci? Această situaţie a atins culmea când mi-a spus soţia – suntem împreună de 36 de ani şi în 99 % din timp a avut dreptate, mi-a spus ‘Nu pleca’. Aşa că … de ce plecăm? Plecăm probabil pentru că sunt genul de persoană care nu se poate relaxa, mereu caut o nouă provocare. Dar, sincer, aceşti doi ani în România au fost extraordinari pentru noi, pentru că România şi Statul Israel au o relaţie unică. Este o relaţie de 1.000 de ani, este o legătură între popoare”, a spus Azar.

El a amintit că peste un milion de israelieni de origine română au marcat nu doar istoria Israelului, ci şi istoria României, în cultură, în arhitectură, în economie, în toate domeniile.

„Asta s-a văzut în relaţiile pe care le avem – în sănătate, în economie, în investiţii, în multe domenii”, a spus ambasadorul.

Reuven Azar a evidenţiat evoluţia proiectelor bilaterale, menţionând în context importurile de carne din România, mai multe fabrici israeliene din domeniul industriei de apărare care funcţionează în România, dar şi planurile de a avea următoarea companie unicorn în România.

Ambasadorul a amintit şi de cum a perceput reacţia românilor la atacurile Hamas din 7 octombrie.

„Aş vrea să îi mulţumesc premierului (Marcel – n.r.) Ciolacu pentru gestul său de a fi primul şef de Guvern care a venit la Ierusalim după atacurile de pe 7 octombrie, alături de miniştrii (Angel – n.r.) Tîlvăr şi (Luminiţa – n.r.) Odobescu. Ne-aţi mişcat când l-am primit şi pe domnul Alfred Simonis, preşedintele Camerei Deputaţilor, când am văzut publicul român, media române care au relatat ce s-a întâmplat la 7 octombrie”, a spus Reuven Azar.

Ambasadorul desemnat al Israelului în România este Lior Ben Dor, al cărui mandat va începe în luna august.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

13 Comentarii

  1. „…au o relaţie unică, veche de 1.000 de ani”?
    HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA! Ce (editat)
    Artificiala Rro’ există de 158 de ani, iar statu’ artificial a’ lu’ Izdrail există de 76 de ani……[Rumburak]

  2. „relatie…veche de 1.000 de ani”

    -o fi de pe vremea cand imparatul Traian
    ala din Inm
    a bagat Cipru pa genocid….

    (- (editat)
    esti (editat) si delirezi,
    nu ai radacini in Orientu Apropiat ci in Asia,
    omuletzule galben)

  3. Intr-adevar acum 1000 de ani nici Romania nici Israel nu existau asa ca relatia era foarte puternica.

  4. hungaria exista doar din 1918, cand a cerut alipirea la România, fiind bineinteles, refuzați.

  5. O fi fost si pe la Iasi in timpul pogromului? De unde si pana unde prieteni? La masacrul de la Odesa a fost pe vremea cand Odesa facea parte din Romania?

  6. Mda,. E clar de cît poâi da pe vorba unui ovrei sau a unui romîn,.Aiuriți și belicoși fuduli care urmează s-o ia in dinți,.. iarăși..

  7. al doilea razboi mondial cu tot ce s-a intimplat in el este o minciuna de la un capat la altul!

  8. Doar-doar il prinzi de un colt de vorba ca sa-l bagi prin procese. Ca si cum adevarul istoric e proprietatea cuiva, marca inregistrata, cineva decide cum a fost si restul trebuie sa creada orbeste.
    Istoria de obicei e scrisa de invingatori, iar pe parcursul secolelor perspectivele se mai schimba. Lasa omul sa creada ce vrea, ca nu trebuie sa-ti argumenteze tie parerea lui. Cine esti tu?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.