Dezvăluiri șoc în Israel: Armata știa despre atacul Hamas

Serviciul de informaţii al Tsahal (armata israeliană) ştia „cu un grad ridicat de precizie” înainte de 7 octombrie despre planurile grupării Hamas de a răpi între 200 şi 250 de persoane, deopotrivă civili şi militari, potrivit unor informaţii făcute publice luni seara de televiziunea publică israeliană Kan, informează marţi EFE şi i24News.

Un document al Direcţiei de informaţii militare a Tsahal avertiza, cu mai puţin de trei săptămâni înainte de data de 7 octombrie (2023), că Hamas se antrenează pentru o invazie pe scară largă în teritoriul israelian, în cursul căreia se preconizează luarea de ostatici în masă, potrivit postului de televiziune Kan, care citează surse de securitate anonime.

Armata cunoştea „cu un grad ridicat de precizie” planurile grupării islamiste, a dezvăluit Kan, care a prezentat luni seara un raport, datând din 19 septembrie şi care a fost ignorat, în care se estima că numărul ostaticilor vizaţi era de 200-250. În atacul din sudul Israelului au fost ucise circa 1.200 de persoane şi răpite alte 251.

Raportul conţinea informaţii despre pregătiri ale miliţiilor Hamas pentru a se infiltra în bazele armatei israeliene, care înainte de 7 octombrie era pregătită doar pentru incursiunea a zeci de combatanţi palestinieni prin trei puncte, un număr mult mai mic decât cei aproximativ 3.000 de palestinieni care au pătruns pe teritoriul israelian în timpul atacului.

Documentul detaliat descrie o serie de exerciţii efectuate de forţele de elită ale grupării teroriste palestiniene, care s-au antrenat pentru a efectua raiduri asupra oraşelor şi posturilor militare israeliene, inclusiv modul în care să ia ostatici soldaţi şi civili la întoarcerea în Gaza, precum şi condiţiile în care aceştia ar putea fi ucişi, notează postul de televiziune israelian i24News.

Acest document a fost adus în atenţia înalţilor oficiali din serviciile de informaţii, cel puţin a celor din divizia Gaza. Guvernul şi înalţii oficiali militari au susţinut că nu au fost avertizaţi de iminenţa unei invazii planificate a Hamas în acea perioadă, conform media israeliene.

Curtea Supremă a Israelului a ordonat duminică suspendarea temporară a anchetei privind deciziile armatei şi ale Shin Bet, agenţia de informaţii interne, care au făcut posibilă incursiunea Hamas, considerând că derularea unei investigaţii este contraproductivă în timp ce războiul este în curs de desfăşurare.

„Având în vedere realitatea complexă şi amploarea investigaţiei prevăzute, ceea ce poate dăuna luptei, investigaţia trebuie să fie suspendată în acest moment”, a decis duminică judecătorul Canfy-Steinitz, ca răspuns la o petiţie a Mişcării pentru un guvern de calitate în Israel şi a Forumului scutului de apărare israelian.

Armata israeliană a deschis propria investigaţie internă cu privire la eşecurile care au permis atacul Hamas, iar concluziile acesteia sunt aşteptate în iulie.

Breşa în securitatea israeliană intervenită la 7 octombrie a avut puţine consecinţe asupra autorităţilor, cu doar două demisii relevante în establishmentul militar, în timp ce premierul Benjamin Netanyahu nu şi-a asumat încă responsabilitatea politică pentru aceasta, în pofida unei largi mişcări de contestare publică şi a opoziţiei care îi cer convocarea de alegeri anticipate din cauza acestor eşecuri şi a modului în care a gestionat războiul, notează EFE.

Argumentul obişnuit al autorităţilor israeliene pentru amânarea acestor investigaţii este că ele ar interfera cu războiul în desfăşurare în prezent în Fâşia Gaza, în cursul căruia şi-au pierdut viaţa 37.300 de palestinieni, potrivit cifrelor Hamas.

Prima demisie în urma atacului Hamas a avut loc la 22 aprilie, când şeful serviciilor de informaţii militare israeliene, generalul Aharon Haliva, şi-a părăsit postul după 38 de ani de serviciu militar.

A doua a intervenit la 9 iunie, când generalul de brigadă Avi Rosenfeld a demisionat pentru că nu a reuşit să protejeze „comunităţile (de la graniţa cu Fâşia Gaza), miile de locuitori, miile de participanţi la festivalul de muzică Reim şi forţele staţionate în avanposturi”.

În octombrie, şeful Shin Bet, Ron Bar, şi-a cerut scuze pentru ceea ce s-a întâmplat la 7 octombrie şi şi-a asumat responsabilitatea, dar rămâne deocamdată în funcţie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

15 Comentarii

 1. Oare misteaux 😉 (ANTE-) stia ?
  DACA stia ce implica relativ la 3301 si MAGA … asta ?
  😀
  (candva veti crede obligati de istorie … in mishteaux, acest RABIN la o SYNOGOGA neagra , din NORD ! 😐 )

 2. Ce ne „spuneai” tu …relativ la „o saptamana” in „19 septembrie” …
  3301 = sunteti PREA stranii ? Chiar TUTUROR „li se vede_n carti”
  ?

 3. Era imposibil sa nu fi stiut. Sigur ca au stiut. De ce nu au contracarat atacul? Asta este intrebarea.

 4. Daaaaa???? Ce noutate !🤔Oare a crezut cineva că si.oniș.tii nu au premeditat și organizat tot și și.au sacrificat concetățenii,fan.atic.ii ps.iho.pați ,ca sa șteargă Gaza de pe fața pământului,cu scuză că distrug sângeroșii teroriștii Hamas,indiferent de daune .SIND.ROMUL STOK.OLM IN I.SRAEL ESTE MIC COPIL IN COMPARAȚIE CU CE.I IN MIN.TEA E.VREI.LOR CARE DEPASESC CU MULTE GRADE LIMITA N.EBUN.IEI SI PS.IHOP.ATIEI!!asta da po.por ale.s ,să omoare și să măcelărească nev.inoati

 5. @misteaux
  Lasa vrajeala cu IQ145, toata lumea rationala a inteles de la inceput )
  IQ? 80?

 6. e pe dracu, serios???? ce chestie… si pe ostateci cine i-a ascuns?

 7. Vezi misteaux,asa.i când spui necunoscătorilor informații primite direct de la sursa, nimeni nu te crede,apoi când se întâmplă spun că nu ești tu primul care a spus.o și că ei știau înaintea ta ,că au văzut ei și că intuiția lor este infailibilă.Patogia asta are un nume?….🤔😉Nu Te supără că nimeni nu te prețuiește , face parte din natura umană a multora care știu ei tot!

 8. Scriam a doua zi dupa atacul Hamas ca era imposibil sa nu fi fost vazut la granita cea mai aparata din lume. Am spus si ca Hamas a fost lasat sa ia ostatici. Ca sa aiba Media iudeo- amerloca material de propaganda, ca sa ii faca drum liber si legal lui Netaniahu la exterminarea a 100.000 de palestinieni….Ce, Biden nu stia ca Rusia intra in Ucraina in 2022? Stia, chiar Putin ii spusese lui Biden, textual…. Biden uita, dar consilierii sai sunt mai tineri. Putin i- a spus lui Biden ca intra in Ucraina daca Zelensky nu declara urgent ca renunta la NATO.

 9. MA FRATILOR,TOTI AM VAZUT CE SE VEDEA DIN SATELIT,DESPRE CE VORBIM ?SI.ON.IST.II S.AU FOLOSIT DE AI LOR EXACT CA IN WW2 CAND AU FINANTAT MASI.NAR.IA SI IDEO.LOGIA NA.ZIS.TA CA SA.I ALUNGE PE EV
  RE.I IN PALESTINA SA FORMEZE STATUL ISRAEL.,,SCOPUL SCUZĂ MIJLOACELE,,ESTE DEVIZA CARE O APLICA FARA SCRUPULE ACESTI PSI.HO.PATI

 10. misteaux IQ= trol retardat. da mai, nu te uita in jur ca despre tine e vorba. Specia ta, mai are cateva sute de m pana la extinctie

 11. Sa fie clar, tot ce se-ntampla in Gaza e jocul Israelului in foame de SPATIU VITAL. Va e cunoscuta formula? Ei, asta e si e bine sa fie acolo, evreii sa-si mareasca SPATIUL VITAL si sa nu cumva sa se mai aciuiasca pe la noi, ca bunicii lor, cei veniti din Galitia. N-am simpatie nici pentru evrei, nici pentru palestinieni. Fireste, putem colabora cu ambele natii insa fiecare la el acasa. Cum se va termina conflictul? Putin imi pasa.

 12. O alta etapa din lupta Gyuri – Bibi. Rezultatul se cunoaste, Gyuri nu va intra in viata asta in Israel si nici in Hungaria. Acum iese la iveala ca Gyuri si-a bagat fiul mostenitor in mafia albaneza, un geniu al raului. Misto (cool) !

 13. Cotidianul, am postat ieri un comentariu, de ce nu il dati?!
  Sa nu suparati Israelul?!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.