Arde Din secretele ascensiunii politice: Marcel Vela – partea a III-a

Cel de-al treilea episod dedicat omniprezentului Marcel Vela se referă la afacerile din domeniul energiei, în care acesta a fost implicat. Funcția de primar i-a deschis atât de multe oportunități, încât Marcel Vela nu s-a rezumat doar la combinațiile făcute în numele primăriei și a intrat în afaceri și pe cont propriu, în zona de energie verde. Acesta a fost momentul în care din anturajul său au început să facă parte afacerişti italieni suspecţi, mafioţi români şi politicieni aflaţi la vârful statului.

În mai 2009, Vela a înfiinţat, alături de italianul Michele Defrancesco, firma Energyweland, prin intermediul căreia şi-a propus să construiască o microhidrocentrală chiar în satul său natal, pe râul Feneş. Înţelegerea era următoarea: Marcel Vela, cu influenţă în zonă, aducea în firmă un teren din Armeniş, iar Paul Albert Tayti şi Francisc Kelemen, care intrau ulterior în firmă, se ocupau de proiect.
În data de 06.05.2009, se înregistra sub cod unic de înregistrare nr. 25600159, GUGULANIA ENERGY SRL, cu sediul în Timişoara, str. 1 Decembrie, nr. 94, ap. 1, acţionari fiind SC BORIS 4 SRL, cu 85% din acţiuni şi Consiliul Local al Municipiului Caransebeş, cu 15% din acţiuni. Dar interesant este cine era acţionariatul SC Boris 4 SRL: Tayti Paul Albert, persoană fizică și Hydroelettric Engineering Solution SRL.

 

Acționară în această societate nou înființată de Consiliul Local Caransebeș era și societatea SC BORIS 4 SRL.

În aceeaşi zi, 26.05.2009, Vela Marcel, împreună cu acelaşi Tayti Paul Albert, la aceeaşi adresă din Timişoara, str. 1 Decembrie, nr. 94, ap. 1, înfiinţau încă o firmă SC ENERGYWELAND STE SRL, cu acţionari: Ion Marcel Vela cu 25% din acţiuni și ENERGYSTE SRL cu 75% din acţiuni.

După numai 3 luni, în data de 04.12.2009, ENERGYWELAND STE notifica Oficiul Registrului Comerţului schimbarea acţionariatului, în sensul că ENERGYSTE SRL cesiona lui Tayti Paul Albert 40% din acţiuni, celelalte 35% din acţiuni fiind preluate de Kelemen Francisc, o persoană dubioasă, cercetat penal şi arestat în dosarul mafiei ţigăneşti din Timişoara.
Important în acestă anchetă este să vorbim și despre asociații lui Vela, persoane provenind din toate domeniile de activitate. Unul dintre aceștia este Kelemen Francisc care este un personaj foarte controversat, fiind cercetat şi în mai multe dosare penale, după ce firmele sale din domeniul energiei au” ţepuit” statul. Acest Kelemen este considerat „creier” al reţelei lui Ionelaş Cârpaci, care a luat terenuri cu acte false, a cărui activitate scoate la iveală o serie de lucruri extrem de interesante. În urmă cu 25 ani, Kelemen a fost singurul care a scăpat din celebra crimă de pe Odobescu, reuşind să fugă în timp ce colegii săi erau ucişi în bătaia dintre două clanuri interlope, mai târziu ajungând să învârtă sute de mii de euro în afaceri cu terenuri şi în domeniul energiei. Tot acest Kelemen este acuzat că a ţepuit CFR Timişoara cu sute de mii de lei, iar firmele sale de apartament învârt milioane de lei fără să aibă activitate sau personal angajat. Asociată cu primarul din Caransebeş, într-o altă firmă din domeniul energiei administrată de Kelemen, apare SC ENERGYWELAND STE SRL, care figurează cu sediul tot pe strada 1 Decembrie, numărul 94, apartamentul 1.

Este o firmă italiană care vrea să facă o microhidrocentrală în comuna Armeniş, acolo unde eu am moştenit un teren de la părinţii mei. Nu am vrut să vând terenul şi am luat acţiuni. Eu m-am asociat cu italienii. Probabil între timp ei au vândut. Pe Kelemen l-am văzut o singură dată când au venit acolo cu italienii şi proiectantul”, a arătat Vela cum se explică asocierea lui cu Kelemen.

Din secretele ascensiunii politice: Marcel Vela – partea II

În data de 28.02.2011, în urma acestor scandaluri, Kelemen a fost revocat din funcţia de administrator şi a fost numit Tayti Paul Albert. În data de 03.04.2014, Vela Ion Marcel a introdus ca majorare de capital un teren arabil extra-vilan în suprafaţă de 3870 mp și care a fost evaluat de Vela la 2 EUR/mp, aport în natură. În urma acestui aport în natură, a devenit acţionar majoritar la SC ENERGYWELAND STE SRL cu 99,57% din acţiuni, Tayti Paul Albert rămând cu 0,43%. În data de 03.08.2015, prin hotărârea A.G.A. nr. 1, publicată în Monitor cu nr. 4624/28.08.2015, Vela Ion Marcel, a cesionat toate cele 99,57% din acţiuni, contra sumei de 33.550 lei, către Kelemen Cristina (62,21%) şi către Tayti Paul Albert (37,07%). Pe toată perioada activităţii, SC ENERGYWELAND STE SRL, a avut cifră de afaceri 0, iar numărul de angajaţi tot 0. De fapt, Gugulania Energy, înfiinţată cu Consiliul Local Caransebeş, a fost doar masca afacerii cu ENERGYWELAND STE.
Deşi în toate datele de la Oficiul Registrului Comerţului, Ion Marcel Vela apare cu acţiuni cuprinse între 25% şi 99,57%, în declaraţia de avere și interese apare cu doar 20% din acţiuni.

 

 

 

În declarația de avere, la capitolul active financiare-plasamente apare un fapt fără precedent. Vela a fost singurul om din lume care a împrumutat, cu dobândă zero, Episcopia Caransebeș, pentru ca apoi, până la restituirea împrumutului să acorde, în calitate de ordonator principal de credite, ca primar de Caransebeș, diverse sume mari de bani aceleiași Episcopii. Ulterior Episcopia a restituit suma de 25.000 lei. Dintotdeauna cetățenii au făcut donații bisericilor, numai acest Vela a împrumutat biserica, ca un gest de ”binefacere”.

Conform articolului 28 din Legea 128/2010, ”fapta persoanelor care, cu intenție, depun declarații de avere sau declarații de interese care nu corespund adevărului constituie infracțiunea de fals în declarații și se pedepsește potrivit ~Codului~ penal”.

Conform art. 326 din Codul Penal ”Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unități în care aceasta își desfășoară activitatea în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declarația făcută servește la producerea acelei consecințe, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Art. 175. –   (1) Funcționar public, în sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fără o remunerație:
a) exercită atribuții și responsabilități, stabilite în temeiul legii, în scopul realizării prerogativelor puterii legislative, executive sau judecătorești;
b) exercită o funcție de demnitate publică sau o funcție publică de orice natură;
c) exercită, singură sau împreună cu alte persoane, în cadrul unei regii autonome, al altui operator economic sau al unei persoane juridice cu capital integral sau majoritar de stat ori al unei persoane juridice declarate ca fiind de utilitate publică, atribuții legate de realizarea obiectului de activitate al acesteia.
(2) De asemenea, este considerată funcționar public, în sensul legii penale, persoana care exercită un serviciu de interes public pentru care a fost învestită de autoritățile publice sau care este supusă controlului ori supravegherii acestora cu privire la îndeplinirea respectivului serviciu public.
În acest caz, așteptăm ca A.N.I. să se sesizeze cu privire la aceste fapte.
Consiliul Local al Municipiului Caransebeş, practic, nu a câştigat niciodată nimic din această afacere, însă Ion Marcel Vela s-a ales cu aproximativ 350 milioane lei vechi. Pentru a obţine aceşti bani, trebuia însă să-şi folosească şi influenţa în Consiliul Local al Comunei Armeniş. Şi cum putea să o facă cel mai bine decât prin prezenţa sa la şedinţa extraordinară a Consiliului Local Armeniş din data de 24.04.2013. Şedinţa a fost convocată de grupul de consilieri PNL, adică cei cinci consilieri locali, dintre care unul este ginerele lui Ion Marcel Vela, viceprimarul Vela Ioan Cristian, în prezent primarul comunei Armeniș. La şedinţă au participat toţi consilierii locali, primarul, secretarul, consilierul primarului, avocatul Consiliului Local, dar şi Vela, care conform stenogramei procesului verbal s-a prezentat ca acţionar al SC ENERGYWELAND STE SRL, însă fără a avea declaraţie scrisă în acest sens. Nici nu credem că era nevoie, la notorietatea pe care o avea în satul natal. Aşa că, a convins verbal pe toată lumea că era acţionar şi că reprezenta interesele SC ENERGYWELAND STE SRL. Vela Marcel, în ședința din 24.04.2013, a anunţat şi scopul şedinţei şi anume: „aprobarea PUZ-ului şi acordarea dreptului de servitute pe drumul comunal Armeniş-Plopu”. Şedinţa a început cum nu se poate mai prost pentru acţionarul Vela, deoarece consilierul local Petru Dragomir s-a arătat deranjat de graba cu care se cereau a fi luate deciziile: „Nu este normal să se facă şedinţă aşa pe fugă, de ce este aşa urgent? Aici sunt numai interese – tatăl socru este acţionar, iar vicele votează! Eu nu am avut timp să studiez PUZ-ul, eu nu am şcoală, îmi trebuie ceva timp”. Domnule Dragomir, chiar dacă nu aveaţi şcoală, aveaţi perfectă dreptate. Erau numai interese, conflictul de interese în cazul viceprimarului Vela Ioan Cristian, ginerele lui Ion Marcel Vela, este după manual. La fel ca şi cel în cazul lui Vela care deşi a avut acţiuni cuprinse între 25% şi 99,57% la ENERGYWELAND, a declarat doar 20% în declaraţia de avere. Consilierul Local Dragomir avea nevoie de ceva timp, pe care Vela nu îl avea pentru a-şi putea duce planul de afaceri la bun sfârşit. Aşa că, în stilu-i caracteristic, i-a „aburit” pe consilieri şi pe primar, cu Congresul PSD unde trebuia să fie prezent primarul, că ştia el de o lege care reducea la jumătate valoarea certificatelor verzi şi putea pierde afacerea. În condițiile în care consilierii Dana şi Neda solicitau documentele necesare aprobării PUZ-ului, Vela a făcut ce ştia mai bine, adică să devină agresiv verbal, folosind expresii de genul „Nu suntem în instanţă!”, „dacă nu vreţi să aprobaţi, spuneţi-mi!”, „la conflictul de interese o să răspundă prefectul, nu dumneavoastră!”.

Din secretele ascensiunii politice: Marcel Vela – partea I

Dar pentru a putea analiza lecţia de manipulare şi trafic de influenţă marca Vela, anexăm procesul verbal în integralitatea lui:

 

 

 

 

Din cele relatate mai sus putem trage câteva concluzii:

Vela a minţit şi nu a donat niciodată 5% Consiliului Local Armeniş. De fapt, în urma acestei hotărâri de aprobare a PUZ-ului, şi-a mărit acţiunile la 99,57% şi apoi le-a vândut. I-a mințit pe consilieri că investiţia era de peste două milioane de euro şi le mai promitea şi instituirea dreptului de superficie pentru traseul conductei, pentru suma de 10 000 euro/an, sumă despre care Vela ştia că nu va fi plătită niciodată, ceea ce s-a și întâmplat. S-a mai votat şi modificarea HCL nr. 39/18.06.2009 privind acceptarea donaţiei de 5% în sensul că se modifica persoana care să semneze actele la notar, aceasta fiind hotărârea nr. 12/24.04.2013. Între timp, Vela Ion Marcel l-a promovat pe ginere, acesta devenind din viceprimar, primar, a vîndut toate acţiunile, iar armenişenii au rămas cu buzele umflate, realizând ţeapa pe care le-a tras-o Marcel Vela.
Un lucru foarte important care trebuie menționat, este acela că țeava a fost montată fără autorizaţie de construire, că doar era investiția lui Vela și primarul era ginerele lui Vela.
Dacă vă întrebaţi cine sunt aceşti oameni, trebuie să vă înarmaţi cu răbdare pentru a înţelege. Paul Tayti e un personaj cunoscut în zona afacerilor cu energie. Tayti participa și la alte proiecte de microhidrocentrale din România cu italianul Defrancesco şi cu deputata PNL Valeria Schelean sau cu părinţii acesteia, milionarii Nicuşor şi Dorina Schelean. Nici între Valeria Schelean şi Marcel Vela nu ar fi doar o legătură de partid, deoarece în anul 2015, Vela era primarul care oficia căsătoria acesteia cu consilierul lui Vasile Blaga, Mihai Şomfelean. Îi făcuse această plăcere după ce, cu un an înainte, Vela cumpărase, cu 51.000 de lei, 3% din acţiuni la firma acesteia, Alset Energy.
Al doilea partener al lui Vela, Francisc Kelemen, a ajuns să fie cunoscut în zona Banatului după ce a supravieţuit unei altercaţii între clanurile ţigăneşti din Timişoara, în 1995. În ultimii ani, devenise un personaj important în reţeaua mafiei imobiliare a interlopului Ionelaş Cârpaci. Aşa se face că, în 2010, când plănuia să construiască microhidrocentrale cu primarul Caransebeşului, Kelemen a fost arestat preventiv, fiind considerat creierul unei afaceri prin care au fost vândute cu acte false terenuri ale Primăriei Timişoara.

În anchetă, procurorii au descoperit că la adresa lui Kelemen din Timişoara funcţionau zece firme diferite. Printre societăţile fără activitate şi fără angajaţi era chiar firma Energyweland, în care primarul Caransebeşului era acționar.
Vela susţine că Francisc Kelemen l-a convins că e nevinovat la momentul respectiv, aşa că a ales să continue planul de afaceri. „Cu Francisc Kelemen am avut o relaţie absolut formală. Nu i-am studiat trecutul, nu m-a interesat. L-am invitat la nunta fiicei mele pentru că aşa se face la noi, în Banatul Montan, nuntă mare. Nu iei pedigree-ul tuturor partenerilor şi al invitaţilor“, declara Marcel Vela.
Deşi va fi condamnat în dosarul mafiei imobiliare, arestarea lui Kelemen a amânat puţin proiectul microhidrocentralei. În martie 2013, Kelemen și Tayti au mers în şedinţa de Consiliu Local a localităţii Armeniş, pentru a negocia soarta proiectului cu energie regenerabilă. Sătenii nu erau de acord cu propunerile celor doi şi chiar au prezentat un tabel semnat de 382 de persoane care se opuneau proiectului. Kelemen şi Tayti nu au reușit să înțeleagă refuzul. „Avem de-a face cu oameni inculţi puşi în poziţii de putere, iar proştii ne critică. Sunteţi nişte căcăcioşi!“, le-a spus Tayti, după care cei doi au părăsit şedinţa.

Această societate Gugulania Energy care a fost înființată de consilierii locali din Caransebeș, prin manipularea lui Vela, nu a fost decât un paravan pentru afacerea ”Vela Energy”. Mai mult, consilierii locali au fost păcăliți, ca și locuitorii Caransebeșului, de un proiect care a fost ambalat frumos de Vela cu scopul vădit de a-și spori, ilicit, averea.
Cu siguranță, Marcel Vela a fost un primar neobosit în a-și spori averea personală și suntem îndreptățiți să credem că tocmai această avere și apartenența la aceste grupuri de interese l-au propulsat în administrația centrală, deținând într-o perioadă dificilă pentru România o importantă funcție în stat. Cel mai probabil, în curând, vom avea și dovezi ale modului în care a profitat de funcția sa în perioada stării de urgență, pentru că deși lupul își schimbă părul, Vela își schimbă doar geaca de intervenție.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 12

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.