Directorul AER: Ce ne paşte pe noi

Directorul executiv al Asociaţiei Editorilor din România (AER), Mihai Mitrică, a declarat, joi, după deschiderea Salonului de Carte Bookfest de la Târgu Mureş, că după secole de invenţii şi avansuri tehnologice, nu s-a găsit un mecanism mai ieftin şi mai eficient de învăţare decât cartea şi că cel mai mare pericol nu este digitalizarea cărţii, ci analfabetismul.

„Toată lumea are impresia, la nivel de discurs public, în România, că ne paşte vreo înlocuire a cărţii tipărite cu cartea digitală. Departe de noi, această carte digitală, pot să spun că, din păcate, reuşeşte să acapareze doar spre 1% din vânzările totale ale cărţii. Ceea ce ne paşte pe noi este însă trecerea multora în rândul analfabeţilor. Şi uitaţi-vă că testele PISA, cel mai recent instrument de măsură pe care îl avem, al situaţiei adolescenţilor, arată o creştere graduală, dar sigură, a gradului analfabetismului funcţional. De la 38-42% am ajuns la 45 % şi încă n-am văzut cifrele pe 2022, e o problemă în creştere pe care nu reuşeşte încă Ministerul Educaţiei să o ţină sub control. Nu văd cum ar putea să facă asta fără carte. Suntem în 2022, după atâtea secole de invenţii şi avansuri tehnologice, nu s-a găsit un mecanism mai ieftin şi mai eficient de învăţare decât cartea”, a declarat presei Mihai Mitrică, citat de Agerpres.

Salonul de Carte Bookfest a debutat, joi, la Târgu Mureş în organizarea Asociaţiei Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România, în parteneriat cu Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, Consiliul Local Târgu Mureş şi Consiliul Judeţean Mureş.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

11 Comentarii

  1. bine că editorii plătesc taxe nelegale, asa-zisul timbru literar, uniunii scriitorilor, unor impostori.este nevoie de o reformă absolută a în domeniul cărții și eliminate toate structurile comuniste hoțești.

  2. Adevăr grăiește!!!…uitați-vă la nivelul de cultură și educație al românilor, al parlamentarilor, al guvernului!!!…
    Domnilor sunt orașe, municipii reședințe de județ în care nu sunt librării!…au fost transformate în săli de pariuri,jocuri de noroc!…
    Aici ne-a adus politica românească timp de 32 de ani!…

  3. Plavanul vostru are Romania Educata, gogule! Multumiti-i plavanului si lui Campeanu ca anuleaza educatia si moralitatea din scoli incat vor iesi pe banda rulanta analfabeti functionali mai prosti ca ei! Tara se goleste de tineret sinici legea martiala nu-i mai poate aduce in Romania daca deja s-au stabilit in strainatate! Imediat isi anuleaza cetatenia romana si primesc cetatenia tarii in care sunt stabiliti si ciuciu martiala! Romanul e istet cand e vorba de magarii pe spatele lui, si cum politicienii nu au facut altceva bun decat ca si-au batut joc de tineri si tara, un scuipat ramas in bataia vantului care poate fi transferat direct pe mecla plavanului si a oricarui lepra de politician jegos mintal.

  4. Așa este .Doar imbecilii cred că pot înlocui cuvintele izvorâte din citit ,care crează un vocabular și o cultură generală care te pregătește pentru viață,cu TASTELE unor dispozitive . Trei sferturi din tinerii de azi merg cu ochii în telefon . Unii atât de concentrați încât se ciocnesc cu tramvaiele .Dar poate greșesc eu și asta este ,, Noua Normalitate ” …

  5. Traim in epoca mortii papetariei,numai editurile nu vor sa recunoasca!

  6. Ghicitoarea era : Câmpu-i alb, oile negre. Cin le vede nu le crede, Cin le paște le cunoaște. În comunismul de tristă amintire s-a făcut alfabetizarea, școala era obligatorie, cărțile se editau în zeci și sute de mii de exemplare și s-a ajuns la: Cin le paște le cunoaște. Acum în democrația de voioasă prezență am revenit la: Cin le vede nu le crede.

  7. Cititul cartilor stimuleaza imaginatia intr-un fel diferit, avand un potential ,,halucinogen” comparabil cu drogurile folpsite pentru a provoca viziuni. Pana ,,deunazi” cei care redactau si editau cartile o faceau la sange astfel incat orice porcarie, eventual, era scrisa ireprosabil din punct de vedere al formei. In era tehnologica cum fiecare poate edita si corecta dupa bunul plac, orice, totul s-a transformat intr-un talmes balmes care evolueaza implacabil spre o babilonie lexicala. Cred ca spre o singura limba, care sa devina limba oficiala al noului Babilon. Pare logic in context.

  8. eu cred ca va paste cenzura, deja carti in format fizic si digital sunt excluse de mogulii ca Amazon, Kindle si altele, fara motivare, doar pentru ca nu sunt aliniate intereselor

  9. S-au repezit sa aprobe lozincile lui Mitrica exact cei care au crescut fara o biblioteca sumara in casa dar nici dupa ce au crescut nu s-au inghesuit sa o aiba. Dovada este ca sunt niste inchipuiti ce cred ca daca au citit in viata lor zece carti sunt diferiti de aia cu care ne sperie Mitrica. La mintea lor nu pot pricepe ca politicienii sunt victime ca si ei dar expusi la vedere, deci cunoscuti. Nu scoala te face cult si nici politica ‘o tara educata’. Familia este cea care iti da startul, apoi depinde de fiecare. Sute, mii de carti citesc cei cu profesii sau preocupari serioase in domeniu, restul muritorilor care nici macar Capra cu trei iezi nu au citit-o in copilaria lor isi culeg informatiile ocazionale de pe interet iar altii ca ei dar mai rasariti citesc cartile obligatorii unei minime culturi tot pe internet. Intotdeauna, in orice vremuri cultura adevarata a apartinut unei elite foarte restranse procentual. Sa vrei sa-i faci pe toti macar semielite este o aiureala care chiar realizata n-ar schimba cu nimic lumea actuala. Si elitele si prostovanii mai culti sau inculti sunt supusii celor care stabilesc jocurile (in Romania ultimilor 32 de ani fiind securitatea in cardasie cu cei de afara) , iar peste ei altii care in mod sigur nu sunt prostovani. Poate a priceput si (…Parere)

  10. Cărțile vor fi primele arse într-o dictatură, fie ea si globală, pentru că sunt”subversive”.În ele vezi tot ce vor să ascundă”ei”, lucruri care dispar la un buton, din neoculturalizarea tik tok, faprica de proști a viitorului.Neomarxismul, frate cu ălea vechi, comunismul și nazismul, n-are decât o carte, sucita și bizară ca să nu spun altceva, ca el”Povestea servitoarei”.Ca sa nu vorbim de cartea de căpătâi a oricărei oligarhii:”Das Kapital”.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.