Discurs de victorie. Preşedintele ales al Argentinei. ”Începe sfârşitul decadenţei”

Preşedintele ales al Argentinei, economistul ultraliberal Javier Milei, a afirmat duminică seară în discursul său de victorie că „astăzi începe sfârşitul decadenţei” şi „reconstrucţia Argentinei” şi a avertizat că „nu vor exista jumătăţi de măsură”, notează AFP.

„Este o noapte istorică pentru Argentina”, le-a declarat Javier Milei miilor de partizani aflaţi la sediul său de campanie din Buenos Aires, după victoria sa detaşată cu peste 55% din voturi asupra ministrului centrist al economiei Sergio Massa.

„S-a terminat cu modelul sărăcitor al castelor, astăzi adoptăm modelul libertăţii, pentru a redeveni o putere mondială”, a continuat el. „Astăzi ia sfârşit un mod de a face politică şi începe altul”, a mai afirmat Milei.

„Ne confruntăm cu probleme monumentale: inflaţie, stagnare, absenţa locurilor de muncă reale, insecuritate, sărăcie şi mizerie”, a enumerat preşedintele ales. „Probleme care vor avea o soluţie doar dacă îmbrăţişăm din nou ideile de libertate”, a subliniat el.

„Nu este loc pentru gradualism, nu este loc pentru soluţii călduţe sau jumătăţi de măsură”, a avertizat cel care de doi ani se pronunţă în favoarea unei terapii cu şoc pentru o economie epuizată de o inflaţie cronică, în prezent la 143% pe un an.

El a întins mâna „tuturor argentinienilor şi liderilor politici, tuturor celor care vor să se alăture noii Argentine”, dar a avertizat şi în legătură cu o posibilă rezistenţă socială la reformele sale.

„Ştim că sunt oameni care vor se vor împotrivi, care vor dori să menţină acest sistem de privilegii pentru unii, dar care sărăceşte majoritatea. Eu le spun aceasta: tot ce este în lege este îngăduit, dar nimic (din ce este) în afara legii”, a mai afirmat viitorul preşedinte.

Javier Milei va prelua mandatul pe 10 decembrie, urmând preşedintelui peronist (centru-stânga) Alberto Fernandez.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

13 Comentarii

 1. Omul vorbeste la adapostul BRICS care a acceptat Argentina ca nou membru.Noua uniune economica detine in acest moment un procent urias din resursele naturale mondiale. Va face legea mondiala in viitoarele sute de ani.

 2. Vai ș-amar de Argentina!S-a pus iarăși în slujba licuriciului. Descreieratul de Milei a declarat în campanie că adoptă dolarul american ca monedă și renunță la peso.

 3. Oaia Sănducu în pantaloni, PĂzEA !
  Doar că Argentinienii au vaci, măRog…😜

 4. Alt papagal, care crede că promisiunile bricsanilor sînt adevărate! Au să exporte în Rusia și China carne de vită, contra arme de rahat din Putinia și ciurucuri șubrede din Jinpingia! Și bineînțeles că nu se va atinge de averile marilor baroni, că trebuie stabilitate! Tot prostovanii care l-au votat vor plăti mai mult, iar bravul promițător se va retrage peste cîțiva ani, cu buzunarele burdușite, în vreun paradis fiscal, gen Belize, Singapore sau Madagascar!
  Cărnița va fi bună pentru acoperirea foamei rușilor de pe front, iar armele vor putea fi utilizate pentru a ataca iar Malvinele, că să scape Volodea de presiunea engleză asupra trupelor sale din Ucraina! Căci asta pregătește animalul de Lavrov, după Niger și Israel!
  Vin vremuri interesante și în America de Sud! Dar poate e mai bine, căci a fost o perioadă cînd argentinienii luaseră cu asalt ambasadele străine, că sascape din țara aia ce se prăbușea! Un război i-ar permite nu să scape din datorii, dar să aducă la putere o dictatură militară de toată jena, care să pună botniță oricărei opoziții! Sper că englezii știu să ia în serios semnalele trase la timp! Israelienii nu, și plătesc scump pentru asta!

 5. Dupa decenii de saracie iata ca vine solutia, in persoana acestui (Cutia) Milei, cu totul intamplator de o anumita etnie medio-orientala.
  Terapia de soc este produsul scolii de la Chicago si s-a aplicat in Europa de Est cu binecunoscutul „succes” post-’89. Adica -a vandut sau s-a distrus cam tot, si s-au imbogatit doar rubedeniile Chicago Boys, care stiau dinainte care va fi rezultatul.
  Pe argentinieni ii asteapta, cum ar zice chinezii, vremuri interesante…

 6. @Dan Doran: E greu să scrii mai multe tâmpenii într-un text relativ scurt, așa cum ai scris tu. Felicitări! Ești un #rezist premiant!

 7. Înainte să îi răspund pedeseristulyi care semnează Voxi, fac o întrebare, vorba unui clasic jmanglitor în viață: amețitul ăla din Argentina a spus că va scoate țara din BRICS?
  Dacă nu,înseamnă că e mai șiret decît prevede legea lui Volodea: vrea acces la resursele rusești, dar să aibă bani adevărați! Pentru că , oricit i-ar cinta prohodul măscărici de soiul Rollason, Mishteaux, Gelu, Axon sau Ics, dollarul rămîne o monedă forțe! Dacă e vreo foaie de lobodă fără valoare emisă de vreun stat, aia e rubla, pe care Ratatul a tipărit-o în cantități industriale, crezînd că Occidentul e așa de bou ca să cumpere la nesfîrșit gazul lui nenorocit cu ruble, cum i-a venit lui ideea ! 😂
  Ori, s-a dovedit că ideea de a vinde gaz doar contra ruble, în condițiile în care rubla nu mai era susținută de rezerve de aur, era nu doar o idee proastă, ci atît de tîmpită, pe cît de tîmpit era și emitentul ei! Dar argentinul nu e bou: el înlocuiește pesosul garantat cu bălegar de vacă cu dolarul care are valoare! Iar cînd vă trebui Sao șteargă va pleca cu valize de verzișori, încă valabili Asta înseamnă să fii deștept!

 8. @Dan Doran:

  L-ai uitat pe Al in enumerarea ta. Si el cinta prohodul dolarului, ba inca si pe cel al armatei ucrainenre, ridicind in slavi Rusia, despre care zicea ca economia sa a intrecut-o pe cea a Germaniei. Si inca au mai ramas destul de multi altii de enumerat, caci rezervele de troli sint inepuizabile, mai ales ca isi schimba si pseudonimele.

 9. Omul s-a remarcat în ultimii doi ani în show-uri TV perorând ”à la Rareș Bogdan”.

  Aseară, ca președinte-ales, a declarat că, înainte de investirea în funcție pe 10 decembrie, va vizita SUA (cu o ”conotație spirituală” pentru a-și vizita ”prietenii rabini” din Miami și New York), iar apoi va vizita Israelul.

  A precizat că Argentina NU va adera la BRICS în ianuarie 2024.

  Vrea să desființeze Banca Națională, să privatizeze YPF (Petrom-ul lor), să privatizeze Televiziunea de stat și Radioul național.

  Cât privește reducerea inflației de la 140% în prezent la un ”nivel internațional”, cu această ocazie le-a mărturisit argentinienilor naivi care l-au votat, că asta se va întâmpla undeva după ”18-24 luni”…

 10. @Viorica Balteanu: despre ce scrii, am citit si eu (în presa vestica). Argentina, daca tipul adopta $, organizeaza cel mai mare faliment din istoria cunoscuta a omenirii (vreo 1/2 de planeta deodata : SUA, Argentina, UE…) Si-atentie si la cum e-mbracat (i-am vazut si alte fotografii): ca un pui de bogdaproste. Ultima „moda” a $-ului, nu-i asa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.