Dispută între un senator SUA și un purtător de cuvânt al Ucrainei

Un transgender american devenit purtător de cuvânt al forțelor de rezerviști ale Armatei Ucrainei a intrat într-o dispută cu unul dintre senatorii americani considerați mai radicali decât Donald Trump.

Senatorul J.D. Vance a solicitat în mod oficial secretarului de Stat Antony Blinken și directorului comunității de informații din SUA, Avril Haines, informații despre Sarah Ashton-Cirillo (născuta Michael John Cirillo), dorind să știe dacă este finanțată de guvernul american sau dacă are legături cu serviciile secrete americane, în calitatea ei actuală de purtătoare de cuvânt a Armatei Ucrainei.

Michael Cirillo, născut in 1977, a fost analist imobiliar, jucător de poker, director de comunicare pentru o companie medicala, scriitor, a fost în Siria pentru a se documenta despre situația refugiaților. În 2020 a căutat să intre în politică, în statul Nevada, a intrat în Partidul Republican pentru a documenta ascensiunea extremismului de dreapta, a intrat apoi în Partidul Democrat pentru a candida pentru Consiliul din Las Vegas, iar, imediat după invazia rusă din Ucraina, a devenit reporter de război. Și nu orice fel, ci primul reporter de război transgender, pentru că, din 2019, a început să-și spună Sarah. După câteva luni în care a stabilit o relație apropiata cu armata ucraineană, a devenit sergent și purtător de cuvânt al forțelor de rezerviști.

Solicitarea senatorului J.D. Vance a venit în urmă cu o săptămână, după ce Ashton-Cirillo a declarat, în numele Forțelor Teritoriale de Apărare din Ucraina, că propagandiștii Rusiei vor fi ”vânați” în întreaga lume. ”Săptămâna viitoare, dinții diavolilor ruși vor scrâșni și mai tare și gurile lor turbate vor spumega incontrolabil, când toată lumea va vedea  cum un propagandist al Kremlinului plătește pentru crimele sale. Iar această marioneta a lui Putin este doar primul. Propagandiștii de război criminali ai Rusiei vor fi vânați și se va face dreptate, pentru că noi, în Ucraina, suntem conduși în această misiune de credința în Dumnezeu, libertate și eliberare totala”, a spus Ashton-Cirillo.

Purtătorul de cuvânt transgender din Ucraina făcea referire chiar la un cetățean american – Gonzalo Lira – , arestat pentru a doua oară de serviciul de informații ucrainean, în luna mai, sub acuzația că justifică agresiunea rusă, neagă sau glorifică crimele de război ale Rusiei și subminează conducerea statului și Forțele de Apărare. Departamentul de Stat al SUA nu a intervenit pentru evacuarea lui Gonzalo Lira din Ucraina. A intervenit însă senatorul J.D. Vance, care a considerat că amenințările făcute de purtătorul de cuvânt Cirillo sunt îndreptate către ziariștii care relatează despre războiul din Ucraina.

”În ultimele zile a circulat un clip cu un individ care pretinde că este purtătorul de cuvânt în limba engleză al Armatei Ucrainene. În acest clip, individul, Sarah-Ashton-Cirillo, se uită fix la cameră și amenință cu violența fizică pe toți cei care vehiculează «propaganda rusă»”, scrie senatorul în scrisoarea sa către Departamentul de Stat și serviciile de informații. ”O serie de relatări oferă informații suplimentare, majoritatea neconfirmate, despre acest Ashton-Cirillo. Sunt speculații că acest individ este un fost agent de informații din SUA și acum este angajat al guvernului Ucrainei. Alții spun că Ashton-Cirillo nu face decât o glumă foarte elaborată pe internet. Dacă este așa, atunci felicitări pentru umorul de înaltă calitate”, scrie senatorul Vance, referindu-se la lobbyul pe care Ashto-Cirillo a încercat să-l facă pentru ajutorul de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Senatorul Vance pune următoarele întrebări. 1. Ashton-Cirillo este angajată a armatei ucrainene și există motive să credem că este plătită din resurse americane? 2. Este cetățean american? A fost angajată sau a colaborat cu serviciile secrete americane? 3. Sunt motive să credem că serviciile de informații ucrainene plănuiesc să comită acte de violență împotriva celor care se angajează în «propaganda rusă»?

Reacția venită la de la Kiev din partea purtătorului de cuvânt Cirillo a fost la limita autoincriminării. ”Sunt trei grupuri de oameni în fața cărora răspund: comandanții mei ucraineni, poporul ucrainean și contribuabilii americani”. Imediat, Ashton-Cirillo a retractat și insistat asupra faptului că guvernul SUA nu finanțează operațiunile de comunicare ale armatei ucrainene.

Într-un interviu pentru Breitbart News, senatorul Vance a spus: ”Dacă ucrainenii vor să angajeze niște ciudați pentru a-i amenința pe americani și pe alții pentru că vorbesc liber, cred că este dreptul lor. Însă nu ar trebui să facă asta folosind dolarii contribuabililor americani. Și nu ar trebui să pretindă că acesta este un război pentru libertate, atât timp cât presupușii noștri aliați amenință cu violenta pe oricine se opune războiului”.

Disputa aceasta a venit la scurt timp după interviul oferit de președintele Volodimir Zelenski pentru The Economist, atunci când a sugerat că Europa ar putea avea de suferit de pe urma violenței refugiaților ucraineni, în cazul în care nu furnizează arme pentru Kiev. ”Reducerea ajutorului pentru Ucraina nu va face decât să prelungească războiul, spune Zelenski. Și generează riscuri chiar în curtea Vestului. Nu se poate estima cum vor reacționa milioanele de refugiați ucraineni din Europa dacă țara lor ar fi abandonată. În general, ucrainenii s-au «comportat bine până acum» și sunt «foarte recunoscători» față de cei care i-au primit. Nu vor uita această generozitate. Însă Europa nu va avea parte de o «poveste frumoasă» dacă «acești oameni vor fi puși cu spatele la zid»”, scria  The Economist.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 18

23 de Comentarii

 1. De ce drula mea astia se trans-forma, doar, intr-un sens, nu exista si alti doctori decat dr. Ciomu ? Daca se trans-forma intr-un sens, exista si donatori, deci.

 2. „UN purtător de cuvânt A Ucrainei” !! Nu, nu e vorba de o greseala gramaticala, borîtania asta din imagine chiar are sexul incert si „fluid” ! Nu m-ar mira ca logodnicul ei (sau ei, na, ca nici nu mai stiu !) sa fie un magar !

 3. Nici o reacțiel la evidenta dorință de destabilizare a Europei de către „aliații unchiului SAM (sau mai nou a Mătușii!!!)”? Unde sunt Lili, Veorica B, Elena P și mulți alti pupători de părți dosnice inferioare ale spatelui ucraineano-american?!!! Până și americanii se revoltă, dar degeaba, ei sunt deja în comunismul visat de Marx et. co.

 4. CINE ȘI CE SUNT REFUGIAȚII UCRAINENI DIN ȚĂRILE EUROPEI? SUNT DIN LUGANSK,DONEȚK,ZAPOROJIE,… SAU PUR ȘI SIMPLU MIGRANȚI ÎN OCCIDENT?..CUM SE NUMESC BĂRBAȚII APȚI DE MILITĂRIE FUGIȚI-CUMVA DEZERTORI ORI PATRIOȚI?-ÎNȚELEG -MIGRANȚII N-AU VRUT SĂ FIE VICTIME MINCIUNILOR JELENSKIEN-BIDEUIENE?!!

 5. bha ca greu va mai treziti, sa dati o treaba calumea. Poate ca nu vi sa da voi.

  gonzalo e arestat deja de cateva luni, la ordinu creaturii asteia, pacare lasteapta plutonu de executie pa stadion, npreuna cu zelenske etc. Nu scapa niciunu.

  https://www.youtube.com/@gonzalolira0229/videos

 6. Toata lumea face Reguli. Suntem pemtru o lume moderna, cu Reguli. Noi ne adunam vreo 40 de haidamaci si facem Regula care zice ca NATO se poate extinde cum vrea si unde vrea ca e Libertate….Se opune Regula Rusiei? Pai atat ii trebuie, noi suntem 40 de Armate, avem PIBU mult mai mare si Armata NATO e mult mai tare deci Regula spune ca Rusia ciocu mic!!…Regulile Rusiei nu sunt bune caci Rusia e singura iar noi suntem 40, prin vot am hotarat ca Regulile noastre sunt cele bune…Regulile Rusiei nu sunt bune, e tara primitiva….Intr – o puzderie de Reguli, cea mai cinstita este Regula razboiului pentruca Razboiul cete victime din ambele parti…Deci fie ca cel mai tare sa invinga…in fond de cand e lumea lume, fara Razboi nu se ajunge la un numitor comun….Toate tarile se inarmeaza, cica pentru aparare….Apararea e un fel de atac mascat.

 7. „UN purtător de cuvânt A Ucrainei”

  Azi este „A”, maine poate fi „AL”, cum o vrea Creatorul. Duamne fereste, daca n-a atipit !

 8. SUA merge pe Reguli… De aparare. Are Portavioane la capatul Pamantului. Evident, pentru Aparare…Pana mai ieri SUA era singura tara cu Portavioane…Deci SUA se apara cu Portavioane de Portavioanele altor tari card nu aveau Portavioane…SUA a purtat zeci de Razboaie in ultimii 70 de ani. A mers exclusiv pe Reguli. In toate acele razboaie SUA a intrat cu Armata. Dar cu Reguli. Regula nr 1 este ca SUA intra cu Armata. Are 800 de Baze militare in toata lumea. Dar functioneaza pe Reguli…Toate Regulile sunt americane…Daca o fi vreuna neamericana inseamna ca nu e Regula…

 9. hopa hopa … ce avem aici????? ”Nu se poate estima cum vor reacționa milioanele de refugiați ucraineni din Europa dacă țara lor ar fi abandonată.” … să înțelegem că au trimis rakeții cu misiuni în vest pentru terorism de stat????

 10. In anii 90 rachetii ucrainieni faceau prapad prin nordul Romaniei. Acum se ameninta direct de rachetul Zelensky cu rachetismul. Pai daca jucam in felul asta nu este oare bine ca Vladimir mai purifica un pic europa si ne scapa de rachetii de la nord? Vad ca labagiii de srviciu sunt la post. Cum sa te intrebi cine este transgenderul? Sau s-a vrut o gluma la care nu rade nimeni?

 11. Cu vanarea propagandistilor Imperiului Raului Rus 🎯,are dreptate,pentru aspiratoarele de kopeici orice dovleac prorus trebuie pedepsit
  Paulian Ionescu ,striga prezent!

 12. La asemenea specimene le pot transmite un singur lucru: SLAVA Z !

 13. Transgenderul asta… chiar exista? Cu cine seamana el? Exact, cu Zelensky. Eu cred ca e o fotografie a lui modificata de AI.

 14. Oau…sefii ai mari care conduc lumea au ajuns sa-si trimita iubitele/iubitii la posturi! Sau poate s-au separat! Situatia e fluida!

 15. Acest Gonzalo Lirenstein despre care se discuta in articol e minim agent dublu, daca nu triplu.
  In videourile sale pre-razboi arata cum el este „investitor” in Ucraina, de unde ii vin bani fara munca (pe filiera Hunter, Burisma samd probabil).
  In plus se lauda cu succesele lui la femei, avand o sleahta intreaga de urmaritori tineri extaziati de marele guru al agatarii pe internet si nu numai. Ceva normal, intr-o tara saraca precum Ucraina, daca fosnesti niste bancnote americane devii imediat un barbat atragator pentru tinerele localnice.
  De fapt reiese si din istorisirile lui despre propria familie (una instarita, din New York) ca nu e de capul lui in Ucraina, ci are niste misiuni de indeplinit. Si de asemenea inalta protectie!
  Altfel cum era sa transmita el din imediata apropiere a liniei frontului, dar pe teritoriu controlat de Ucraina (Harkov), mesaje video anti-ucrainene, si sa nu pateasca nimic atata timp?
  Mai sustine ca ar fi cetatean chilian, dupa pasaportul actual.
  In caz ca se intampla ceva, genul acesta de „jurnalisti ad-hoc” au oricum trei-patru pasapoarte neutre la indemana, ca acoperire.

 16. Asta (fost „ăsta”) din stinga imaginii ori face cinci ore de „pectorali”, zilnic, la sală, ori si-a bagat citeva perechi de șosete si ciorapi facuti cocoloș pe sub haina primita cadou de la mascariciul de la Kiev !

 17. Un oarecare de pe stradă de la noi, dacă ar fi spus așa ceva la adresa cuiva, îl aresta poliția în maximum o oră! Ăsta de ce nu e arestat pe baza unui mandat internațional? Aaaaaaa, DUBLA MĂSURĂ $$oroșizdă, la putere în statele PARALELE dîn Okțident!
  https://www.activenews.ro/stiri/Barbatul-care-l-a-amenintat-cu-moartea-pe-Joe-Biden-lichidat-de-FBI-N-am-avut-de-ales-183678
  Ukraina nazistă = STAT TERORIST!
  Ukraina trebuie izolată în comunitatea internațională, iar emisarii ei interziși la intrare și la mediatizare……[Rumburak]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.