
Prețurile la energie electrică și gaze naturale rămân plafonate în aceleași condiții ca și în prezent, pentru perioada 1 aprilie 2025 – 30 iunie 2025 (energie electrică), respectiv pentru 1 aprilie 2025 – 31 martie 2026 (gaze naturale) – după expirarea prevederilor actuale de plafonare, prevede un proiect legislativ adoptat, luni, de Senat, ce are drept obiect de reglementare aprobarea OUG nr.6/2025 privind instituirea unui cadru legal pentru plafonarea prețurilor plătite de clienții finali pentru energie electrică și gaze naturale.
Proiectul a fost adoptat cu 71 de voturi ‘pentru’, trei ‘împotrivă’ și 47 de abțineri.
Potrivit raportului favorabil întocmit de comisiile de specialitate, prin acest proiect se reglementează continuarea plafonării prețurilor la energie electrică și gaze naturale în aceleași condiții ca și în prezent, pentru termenele menționate. Totodată, sunt aduse modificări și completări OUG nr. 27/2022 pentru clarificarea procedurilor de decontare a sumelor datorate furnizorilor de energie electrică și gaze naturale pentru schema de plafonare în vigoare pentru perioada 31 martie 2024 – sfârșitul schemei de plafonare sub OUG 27/2022. Totodată, prin modificările aduse Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, se dispun măsuri ce au rolul de a asigura lichiditate și predictibilitate în piața angro de energie electrică.
Proiectul de act normativ are drept scop instituirea următoarelor măsuri temporare: acordarea unor măsuri de sprijin similare cu cele incluse în OUG nr.27/2022, respectiv facturarea prețurilor finale facturate, compensarea diferenței de la buget, pentru consumatorii de energie electrică, în perioada 1 aprilie 2025 – 30 iunie 2025; acordarea unor măsuri de sprijin similare cu cele incluse în OUG nr.27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, respectiv plafonarea prețurilor finale facturate și compensarea diferenței, pentru consumatorii de gaze naturale, în perioada 1 aprilie 2025 -31 martie 2026, se precizează în expunerea de motive.
Un amendament admis la proiect prevede că, ‘în cazurile în care Republica Moldova nu poate să își asigure consumul național de energie electrică prin producție proprie, producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, cu furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova în acest sens, la prețul de referință prevăzut în ordonanță, la care se adaugă costul certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, după caz. Energia electrică vândută în aceste condiții acoperă exclusiv necesarul de consum al consumatorilor finali din Republica Moldova’.
În cadrul dezbaterilor din plen, senatoarea USR Violeta Alexandru a afirmat că această schemă de plafonare este o ‘manipulare’ a Guvernului, care ‘plafonează niște costuri, niște prețuri care sunt mari oricum de la poarta producătorilor de stat din energie’.
‘Să încetăm cu manipularea cum vine Guvernul și face bine populației și să o spunem pe de-a dreptul: prețurile sunt deja mari când ei vorbesc despre plafonare. Nu există nicio informație, nicio gândire, nicio viziune, nicio comunicare pentru populație, ce se întâmplă după aceste trei luni de zile în care se prelungește schema de plafonare (…). Este o schemă populistă, prin care Guvernul se laudă că are grijă de populație’, a afirmat Alexandru.
Senatorul AUR Petrișor Peiu a susținut, la rândul său, că Guvernul se ambiționează să meargă cu o schemă ‘ipocrită’, bazată pe o ‘mare minciună’.
‘Guvernul are, astăzi, 5 miliarde de lei neplătiți către furnizori (…). Guvernul a dovedit că nu poate să susțină această schemă până astăzi, dar vrea să o prelungească. Cred că Guvernul se păcălește și vine cu această ordonanță care rezolvă problema comunicării politice a campaniei electorale, dar nu rezolvă problema de fond, pentru că Guvernul se ambiționează să meargă cu o schemă ipocrită, bazată pe o mare minciună. Banii aceia nu există’, a punctat Peiu.
În replică, senatorul PSD Daniel Zamfir a susținut că mecanismul de plafonare este ‘singurul’ care îi protejează pe cetățeni de această ‘fluctuație’.
Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.6/2025 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică în perioada 1 aprilie 2025 – 30 iunie 2025, respectiv măsurile aplicabile clienților finali din piața de gaze naturale în perioada 1 aprilie 2025 – 31 martie 2026, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei va fi dezbătut și supus votului plenului Camerei Deputaților, for decizional în acest caz.
Solutia: o Natie UNITA care nu mai plateste nimic. In maxim 2 saptamani cade toata sandramaua. Si cand spun NIMIC este NIMIC. NU moare nimeni de foame 2 saptamani.
Cauzele costurilor mari la energia electrica:
De la costul de productie de sub 20 bani / KWh pana la cca 2 lei si ceva cat este pretul final de piata (din care noi platim direct 80 de bani iar statul trebuie sa plateasca diferenta = acele datorii de care se vorbeste in articol), diferenta vine din:
– costuri de certificate de carbon,
– adaosuri ale intermediarilor lui peste (speculatori pe bursa, plus cei care cumpara energia ieftin cu un an in avans si o vand scump la pretul de pe ziua urmatoare),
– taxe si accize puse de stat,
– costuri de transport si de distributie (astea doua sunt justificate, pentru ca e nevoie ca cineva sa se ocupe de intretinerea reteleor de transport si de distributie, discutabil este cuantumul acestor costuri),
– adaosuri ale furnizorilor (astia sunt acei intermediari care s-au pus a 5-a roata la caruta si care maresc pretul doar pentru ca au creat niste hartii in plus).
MITA ELECTORALA, mai trag de timp 2 luni la curentul electric, ca sa le fie votat un tradator, membru al regimului, la Presedintie. dupa aia, pot sa praduiasca tzara complet si sa-si consolideze fortele de represiune, sa scrie legi de cenzura cum se trec in zilele astea in Sandustan, noi membrii „magistrati” in plutoanele de executie de la ICCJ si CCR
Nu mai băgați vreun strat intermediar, ceva? O scoateți pe aia cu”Europa cere” și gata.Eventual băgați vreo corporație care n-a văzut în viața vieții ei gaze dar îi plac banii altora, ca austriecilor.Vedeți că-i cu”efect de seră” și mai băgați și vreun control obligatoriu și plătit, ceva, găsiți voi
Iar mințiți băi holerelor? Cei care consuma gaze sub 100 MC plătesc de aproape 3 ori mai mult! Nu poți obliga cetățeanul sa consume aiurea 100 MC gaze doar sa consume aiurea! Aceasta mizerie de ordonanță sau ce dracu este, îi avantajează pe cei care consuma enorm de mult la viloaiele particulare, asta fiind escrocii și marii capi. Nimic în favoarea compatrioților români care sunt majoritatea cetățenilor.
– al patrulea parlament ilegitim 300
A se băga de seamă că NIMENI nu vorbește de specula cu energia. Un MWh la Rovinari, termocentrală pe cărbune, se face cu în jur de 160 de lei, în funcție de cît e specula la certificate verzi. Asta înseamnă 0,16 lei KWh sau 16 bani, de mai bine de 4X mai ieftin decît minimul plafonat.
Prod.uctia de ene.rgie ieft.ina este subm.inata cu buna stii.nta prin int.roduc.erea ta.xelor pe car.bon, pentru a subv.entiona ast.fel ene.rgia scu.mpa si interm.itenta pro.dusa de pan.ourile sol.are si de eol.iene.