Distrugerea vaccinului anti-Covid în România. Cât ne costă

Un număr de 35 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 au fost furnizate României, dintre cele circa 80 de milioane comandate, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, conform Agerpres.

„Dintre cele 35 de milioane, circa 10 milioane sunt vaccinuri care au fost distruse sau urmează să fie distruse, pentru că au expirat. Mai există încă în unităţile sanitare două milioane de doze care sunt în termen de valabilitate, iar această cantitate se va completa cu încă 1,2 milioane de doze cu vaccinul în formula actuală, ştiţi bine că vaccinul se actualizează periodic. Este vorba despre o cantitate de vaccin pentru care se plătiseră în avans banii încă din anul 2021 şi în felul ăsta se stinge contractul cu unul dintre producători. Peste 20 de milioane de doze s-au folosit, cu precizarea că, fiind vorba, cel puţin în trecut, de flacoane multidoză, o parte dintre doze erau administrate şi o parte nu se puteau administra, pentru că durata de păstrare după deschidere a flaconului era limitată”, a spus Alexandru Rafila, sâmbătă, într-o declaraţie de presă.

Potrivit acestuia, cheltuielile de distrugere nu sunt foarte mari. „Probabil că sunt de ordinul sutelor de mii de euro pentru aceste 10 milioane de doze, nu ştiu să vă spun cu exactitate. Oricum, România a plătit în total pentru aceste vaccinuri, pe care le-a primit, 2,5 miliarde de lei. (…) Există încă contractate foarte multe vaccinuri, pe care noi nu le-am mai solicitat. Am avut discuţii separate cu fiecare dintre producători, încercând să găsim soluţii amiabile. Cu unul dintre ei am reuşit să încheiem acest lucru, în sensul că nu ne va mai furniza dozele contractate. Rămânem în continuare cu ceilalţi in discuţii să găsim o soluţie, pentru că (…) suma, vă daţi seama, pentru aproximativ încă 45 de milioane de doze de vaccin este mare”, a punctat Alexandru Rafila.

El a precizat că acestea nu au fost plătite şi a explicat că, periodic, exista o notificare din partea Comisiei Europene, în urma căreia un stat trebuia să opteze în termen de cinci zile dacă vrea tranşa respectivă de vaccin sau nu.

Ministrul Rafila a opinat, pe de altă parte, că în cazul achiziţiei de vaccinuri împotriva COVID-19 au fost situaţii în care putea să existe şi „un alt tip de gândire din punct de vedere medical”, însă a punctat că este un dosar penal în derulare şi că nu poate face comentarii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

25 de Comentarii

 1. ATI vazut cata grija la sanatatea romanilor,Cu VACCINUL si Protocoalele OMS(FINANTETE DE GATES SI GAVI ),pe banii romanilor, a fost ucisa si calicita lume sanatoasa iar Cei care aveau alte boli nu mai EXISTAU si toti mureau de Covid Ca asa Spunea protocolul.ATAT AU VALORAT ROMANII SI POPOARELE LUMII IN PANDEMIE si acuma vin sa va ceara VOTUL DEMOCRATIC.MERITA ASTIA ARSI CU BENZINA????🤔😁😁😁😁😁

 2. Bagam e-uri cancerigene in ficat la fiecare masa,pesticide,nitriti si nitrati la greu,cancer pe paine mai exact,daca statului ii pasa de sanatatea oamenilor lua masuri dure pana acum. Asta cu vaccinul ca nu mai puteau ei de sanatatea mea pute de la o posta? Cand incep arestarile pentru ceea ce au facut? Ca ne-au incalcat toate drepturile cobstitutionale,ca e explozie de cancere,infarcte si avc-uri de la serurile lor? Cand este luat la intrebari „duamna”Arafat,ca vad ca de asta nu se atinge nimeni?

 3. Otevistii urlau ca vaccinul omoara oameni, se dovedeste ca este inversc !

 4. tomlin In logica ta, se dovedeste ca oamenii omoara pe vaccin ?!? ma rostogolesc pe o parte imediat…

 5. „Distrugerea ….. ne costă”

  -manip,ul,are de 2 bani de la securoi pt. dobitoci:
  nu numai ca NU trebuie distruse,
  trebuie CONSERVATE SI ANALIZATE TOATE FLACOANELE,
  au serie individuala!!!!!!!!

  -niciun dobitoc nu a urlat ca vrea sa se injecteze cu ce este in flaconul Prezidentului Klaunus!

 6. Vaccinul Pfizerlisteaza oxidul de grafen ca o componenta cheie. e pare ca in SUA grafenul nu este patentat? datorita unui acord intre Elon Musk si Gates? Ar trebui sa verific. Oricum, grafenul are propietati electrice interesante care il face un subiect facil al manipularilor electromagnetice via retelele de comunicatii, ca sa zic asa?. Este de asemenea o toxina, iar nanoscalarea nu face decat sa inrautateasca lucrurile, spre nu se stie.. Propietatile materiei la scara nanometrica, se pot schimba mai mult decat radical. Unele materiale de exemplu, care sunt conductive normal electric pot deveni superconductori cand sunt micsorate spre neant. Unii critici duri, cum este Tim Bollen, un avocat al consumatorilor, spune ca vaccinurile sunt mai degraba ceva care sunt ,,scoase dintr-o canalizare cu curgere liberă a la Bangladesh”. Cred ca niste oameni le vor distruse rapid

 7. Credeti ca puteti distruge Vaccin cu Vaccin ? Este prea mare Efortul . Puneti toate Vaccinurile la un loc pe camp si puneti-le pucioasa si se vor distruge toate .

 8. Si dupa aceea Treceti cu Buldozerul peste Vaccinuri , dar trebuie sa aibe postament de Beton .

 9. Nu le distrugeti. Capsati-i cu ce-a ramas pe aia care s-au mai capsat, ca tot le-a placut. Ca sa poa-sa mearga la mamaie in vizita! Si la Mall. Vaccinul inseamna LIBERTATE.

 10. Cunoașteți studiul Consiliului Național de Cercetare din Italia și al Institutului Internațional de Apă Curată, SUA?

  Studiul, publicat în International Journal of Vaccines and Vaccination, a examinat 30 de vaccinuri (44 de eșantioane în total) și a găsit particule sub formă de agregate și grupuri. Compoziția acestor grupuri, spun cercetătorii, este în concordanță cu „deșeuri arse”. De asemenea, au găsit hematii de origine necunoscută și contaminare extinsă cu metale, inclusiv plumb, crom sau wolfram. De fapt, un singur vaccin veterinar testat printre celelalte, a fost curat – fără particule, agregate, grupuri, metale sau celule sanguine. Orice comentariu suplimentar despre alte studii de acest tip va multiplica numărul de contaminanți cunoscuți și necunoscuți.

  New quality-control investigations on vaccines: micro- and nanocontamination – Gatti, Montanari | Published: January 23, 2017 medcraveonline

 11. NU „NE COSTA”! II COSTA PE CEI CARE LE-AU COMANDAT! SI TOT EI SA PLATEASCA ATAT CUMPARAREA UNOR OTRAVURI EXPERIMENTALE, CAT SI DATORIA EXTERNA ACUMULATA PRIN IMPRUMUTURILE ABERANTE FACUTE DENEALESI! APROPOS STAREA DE ALERTA II A FOST ANULATA IN INSTANTA DE CATRE AURELIAN POPA! ASTA INSEAMNA ANULAREA TUTUROR ACTELOR SI PROCEDURILOR CARE AU AVUT LOC IN ACEA PERIOADA! PLATA BUGETARILOR PENTRU CA AU „STAT ACAAASA”! CINE PLATESTE PENTRU PREJUDICIILE CAUZXATE DE OTRAVA, LA CARE ROMANII AU FOST CONSTRANSI? PAI SA PLATEASCA CINE LE-A FACUT! ni noi, mah! CI VOI!

 12. Cind vezi cita risipa de bani face statul roman in loc cu acesti bani sa faca ceva folositor tarii si oamenilor.Auzim si vedem cum datorita donatiilor facute de oameni sint construite Spitale si la fel dotate cu aparatura ultra moderna ,iar statul roman arunca cu banii in vaccinuri,in armament ,in Ukraina ,sau in refugiatii ukrainieni care duc o viata lipsita de griji si probleme in Romania ,comparativ cu foarte multi romani care nu au aceiasi viata.Exista sate intregi in Romania fara lumina ,caldura,apa curenta,copii care se culca seara nemincati,nu au conditii sa invete si nici sa mearga la scoala ,iar statul roman arunca cu banii pe tot felul de prostii nefolositoare.

 13. Cine a permis,PROMOVAT,manipulat acest experiment genetic trebuie injectat cu toate dozele,asa Ca sa demonstreze la toti Ca e benefic.

 14. Costa 100 de lei ! Distrugerea tuturor Vaccinurilor ! Platiti un om care Taseaza Asfaltul cu Compostatorul si trece int-o ora cu Compostatorul peste toate Vaccinurile si adunări cu Maturile , toate cioburile !

 15. De ce se distrug ? Sa se intepe Catu, Voiculescu, Gheorghita, Strainu-Cercel, Arahat, Ciolacu si Stanescu care mergeau de mana , cu toate dozele ramase !

 16. COMPACTOR se numeste unealta care Teseaza Asfaltul ! Am uitat cum se numeste !

 17. Iohanus kalaus plavanus s-a intepatus cu vitaminicus să creadă cetățenii că e vaxxatus perfectus pentru omus, la fel și scârbele prezentate live cu înțepătură de parcă erau le sex live. Cât costă distrugerea acestor flacoane, ba nene? 2 lei de la zoo?

 18. Nu le mai omărâț’! Da, da, pi ieli, pi vaxxinuri! Ieli-s biletili noatri di intrari la birt…

 19. Nu am timp sa mă uit la Cotidianul ca ma uit la Teleenciclopedia si la Romania tv ! Iar Maine la Gala Umorului !

 20. @cib
  -e o metoda de analiza si asta:
  injectarea cu doza 3,4,5 a celor care deja au servit din porcarie
  sa vada si ei ce efecte antreneaza!

 21. Nu este adevărat. Nu doar că vaccinul este sigur și eficient fiind singura cale de ieșire din pandemie, este și gratuit.

 22. Pfizer dă în judecată Polonia pentru vaccinul Covid-19

  Gigantul farmaceutic american Pfizer și-a escaladat disputa cu Polonia pentru dozele în exces de vaccin Covid-19 comandate în baza unui contract de mare profil cu Uniunea Europeană, depunând un proces prin care solicită plata a 60 de milioane de vaccinuri de care Varșovia nu avea nevoie.

  Procesul a fost depus săptămâna aceasta la Bruxelles, cerând 6 miliarde de zloți (1,5 miliarde de dolari) pentru vaccinuri pe care guvernul polonez le-a refuzat după ce a încetat să primească vaccinuri în aprilie 2019. Varșovia a fost forțată să-și cumpere partea din vaccinurile Covid-19 în temeiul unui contract controversat pe care Comisia Europeană l-a semnat cu Pfizer în 2021 în numele națiunilor UE.

  Blocul a ajuns să comande 1,1 miliarde de doze în baza acestui contract, ceea ce a dus la un abundent de vaccinuri în statele UE, pe măsură ce pandemia de Covid-19 a dispărut. Parchetul UE a anunțat deschiderea unei anchete în procedura de achiziție, în urma acuzațiilor de corupție și a unor tranzacții secrete în culise.

  Ministrul polonez al Sănătății, Katarzyna Sojka, a declarat miercuri postului TVN24 că există o oarecare speranță de a rezolva procesul Pfizer „ într-un mod pozitiv ”. Ea a menționat că Varșovia nu a fost singură în acest caz, deoarece alte state membre UE se vor confrunta cu procese similare.

  Pfizer a decis să ia măsuri legale „ în urma unei încălcări prelungite a contractului și a unei perioade de discuții de bună-credință între părți ”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei pentru Politico .

  Milioane de polonezi au refuzat să primească vaccinuri împotriva Covid-19, iar Varșovia a oprit livrările de vaccinuri, când afluxul de refugiați ucraineni la începutul anului 2022 a tensionat finanțele guvernamentale.

 23. Faptul că nimeni nu este tras la răspundere pentru aceasta risipă idioată, denotă că trăim într-o dictatură mondială, castele conducătoare și ,,arnăuții”lor și-au construit Sistemul opresiv pe mulți ani de acum încolo, asta datorită și ignoranței tembelilor care nu gåndesc, care nu au depășit stadiul de turmă, știți ce zic ?

 24. Mihnea spune:
  25 NOV. 2023 LA 20:54
  Nu este adevărat. Nu doar că vaccinul este sigur și eficient fiind singura cale de ieșire din pandemie, este și gratuit.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.